Reizen met een camper vinden wij leuk. Het geeft ons vrijheid en we vinden het erg fijn om continue in de natuur te zijn. In dit artikel over de mooiste camperreizen in Europa lees je over onze roadtrips. Omdat wij camperreizen blijven maken blijf ik dit artikel aanvullen!

Lees ook: 12 handige apps voor je camperreis

Fjadrargljufur Iceland
Hverir Iceland
Camper Iceland

De mooiste camperreizen in Europa: IJsland

 • Aantal dagen: 15
 • Periode: juni (2017)
 • Gereden kilometers: 2.859 met een huurcamper
 • Mooiste plekkenSeljalandsfoss (dé waterval waar je achterlangs kunt lopen), Jökulsárlón (een prachtig meer met ijsschotsen), Mývatn & (geothermische activiteit, heel gaaf!), Thingvellir National Park (de kloof tussen twee continenten) en Hljóðaklettar (een oude vulkaan)
 • Campings: vaak mag je zelf een plekje zoeken, je staat regelmatig op een grasveld. Onze mooiste plek was met uitzicht op de Seljalandsfoss. Grijs water lozen moesten we helaas meestal ‘gewoon’ op onze plek doen. Let op je sieraden in het geothermische gebied. Het water kleurt je sieraden zwart.
 • Een camperreis boek je via: in IJsland is een pakketreis goedkoper dan los een camper huren. Je boekt eenvoudig een pakketreis met vliegtickets en camperhuur via BBI Travel of Travelhome. Zij zijn gespecialiseerd in reizen naar noordelijke bestemmingen!
 • Handige voor je reisANWB extra IJsland en Dominicus IJsland en de wegenkaart IJsland

Lees ook: Paklijst: reizen met een camper

Seljalandsfoss Iceland

Elke dag andere ruige natuur om ons heen!

Na onze eerste camperreis door Canada wilden we ook IJsland met een camper ontdekken. In dit prijzige land is een huisje op eigen wielen met eigen keuken heel aangenaam. Eten kost ongeveer het dubbele en uit eten gaan is nóg een stuk duurder. Zelf kunnen koken is dus ideaal. Tijdens een camperreis heb je alle geweldige natuur gewoon in je achtertuin. Wij reisden in 2 weken de ringweg rond en zagen veel moois. Van ijsschotsen, zwart strand, een ruige kloof en mysterieus geothermisch gebied. Deze bestemming hoort zeker bij onze mooiste camperreizen in Europa!

Camperreis IJsland

Rondreizen met een camper in IJsland is heel goed te doen. Op wegen is er voldoende ruimte, er zijn ruime parkeerterreinen en campings hebben goede faciliteiten. Er zijn eigenlijk altijd keukens en ruimtes om binnen te eten. Campings bestaat vaak uit grasvelden, je mag meestal zelf een plekje kiezen. IJsland is een land wat draait om het buitenleven, het is heel tof om hier van te genieten met je eigen huurcamper!

Lees ook: Route roadtrip IJsland

Meer over IJsland:

Innsbruck Austria
Lunersee Austria
Camper Silvretta Hochalpenstrasse Austria

De mooiste camperreizen in Europa: Oostenrijk

Gargellen Mountain Carts Austria

Een lus door Tirol & Vorarlberg

Eerder deden we een roadtrip Salzburgerland en nu kozen we voor een camperreis door Tirol en Vorarlberg. Via stops in Duitsland bij het leuke stadje Rothenburg ob der Tauber & Disney kasteel Neuschwanstein reden we de grens over geflankeerd door de hoogste bergen. We genoten van het magische uitzicht op Innsbruck, liepen door de prachtige Rosengartenschlucht en vergaapten ons aan het ruige landschap van de Silvretta pass. Ook reden we met karts de berg af, namen we een kijkje bij de knalblauwe Lunersee en lieten ons verrassen door de Rappenlochslucht en de Alplochslucht.

Camperreis Oostenrijk

Een reis door Oostenrijk hoort zeker bij de mooiste camperreizen in Europa. Het land is op de meeste plekken ruim genoeg voor je camper. Af en toe is een bergweg wat krap en soms vind je in een dorp een krappe straat. Niets om je zorgen over te maken, er zijn altijd goede alternatieven. Wij willen zéker meer ontdekken in dit prachtige land!

Lees ook: Route roadtrip Oostenrijk met een camper

Meer over Oostenrijk:

Schoorl Holland
Domburg Zeeland
Camper Medemblik Holland

De mooiste camperreizen in Europa: Nederland

Aantal dagen: 16
Periode: mei (2021)
Provincies bezocht: Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Drenthe
Gereden kilometers: 1.192 kilometer
Mooiste plekken: Schoorl, Waterleidingduinen, Zandvoort, Domburg, Overasseltse- en Hatertse Vennen, Ravenstein, Ootmarsum, Lemelerberg & Westerbork
Campings: Nederland heeft prachtige (dure) campings, maar ook prima goedkope plekken. Vaak zijn dit camperplaatsen. Faciliteiten zijn altijd goed geregeld, honden zijn niet altijd (overal) toegestaan. Je krijgt een kampeerplek toegewezen.
Handige reisgidsenBucketlist eropuit in NederlandVerliefd op Nederland150 mooiste camperplaatsen in Nederland en Capitool Nederland

Overasseltse- en Hatertse Vennen Gelderland

Een rondje door Nederland: van noord naar zuid & terug

Hoewel we onze rondreis Nederland niet gepland hadden was het absoluut een toffe reis! Vanwege de lockdown was het buitenland nog niet toegankelijk en dus reisden we vanuit Groningen naar Noord-Holland en zakten af naar de kust van Zeeland. Vervolgens waren we kort in (regenachtig) Den Bosch waarna we de Achterhoek ontdekten. Via Nijmegen reisden we noordwaarts om in Twente op pad te gaan. Onze laatste dagen brachten we door in Drenthe. Heel bewust kozen we voor gebieden waar we nog niet (vaak) geweest waren en grappig genoeg willen we in de meeste gebieden meer gaan zien. Vooral het kustgebied vonden we verrassend fijn. Ik denk dat we hier nog regelmatig een workation gaan plannen!

Camperreis Nederland

Als je een eigen camper hebt is een rondreis Nederland zo gemaakt, maar dit kan ook zéker makkelijk met een huurcamper. Bij feestdagen en vakanties is het aan te raden om op tijd te reserveren omdat je anders niet verzekerd bent van een kampeerplek. In andere weekenden kan je best spontaan ergens komen overnachten. Wij zijn inmiddels fan van camperplaatsen, al staan we ook graag op (kleinschalige) natuurcampings.

Lees ook: Rondreis Nederland – Onze eerste reis met hond en camper

Meer over Nederland:

Sella Pass Dolomites Italy
Riomaggiore Italy
Pordoi Pass Dolomites Italy

De mooiste camperreizen in Europa: Italië

Aantal dagen: 28
Periode: half september tot begin oktober (2021)
Regio’s: Trentino, Veneto, Emilia-Romagna, Toscane, Ligurië & Lombardije
Andere landen bezocht: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland & Nederland (Limburg)
Gereden kilometers: 4.545
Mooiste plekken: Cinque Terre (schilderachtige kleurrijke dorpen die tussen de bergen en de kust geplakt zijn), Venetië (zoveel knusse mooie hoekjes!), Lago di Braies (knalblauw pareltje waar je steeds een ander uitzicht hebt), Pordoi Pass (heel gaaf: gratis kamperen op grote hoogte!), San Gimignano (middeleeuws pareltje wat vroeger het Manhattan van Toscane werd genoemd), Lucca (mooie oudheid met de souplesse van een grote stad) & de Chianti dorpen (wijnstreek met glooiend landschap en knusse dorpen)
Campings: wisselend van dure campings vol vermaak tot kleine camperplekken. Faciliteiten zijn vaak goed, soms flink verouderd. Soms is er ook een winkeltje.
Handige reisgidsen: Autoroutes Noord-en Midden Italië, Italië wegenatlas Marco Polo, De Groene Reisgids Noord Italië, Capitool Florence & Toscane & Italiaanse meren Marco Polo

Radda in Chianti Italy
Lago di Braies Italy

Op pad in bekende én onbekende regio’s!

Italië hadden we al eens bezocht, maar dit was onze eerste reis van een paar weken in dit prachtige land. Via de Dolomieten reden we het land binnen om het schitterende Lago di Braies te bewonderen. Vervolgens genoten we van de gaafste bergpassen en kampeerden op grote hoogte op de Pordoi Pass. Vervolgens lieten we de bergen achter ons om Treviso en Venetië te ontdekken.

Toscane volgde, een nieuwe regio om te ontdekken! We reisden door de glooiende Chianti regio en ontdekten fantastische oude steden als San Gimignano en Lucca. Cinque Terre stond al járenlang op onze wishlist, dus daar keken we onze ogen uit. Kleurrijke fotogenieke dorpen geplakt tussen de ruige kust en bergen. Wauw! Tot slot namen we een kijkje bij Lago Maggiore waar we helaas eerder vertrokken vanwege de pittige regenval. Daardoor maakten we wél een korte stop in de omgeving van Chur in Zwitserland.

Camperreis Italië

Rondreizen door Italië vinden we echt prachtig. Hoge bergen, ruige glooiende natuur, kleurrijke dorpen en de fijne Italiaanse cultuur. Met een camper door Italië reizen kan heel goed. De wegen zijn er meestal ruim en de campings hebben goede faciliteiten. Soms kom je een krappe hoek tegen, maar die kan je prima ontwijken want er zijn genoeg alternatieven. Onze wishlist voor volgende reizen door Italië hebben we onderweg aangevuld, want er is nog zoveel moois te ontdekken!

Lees ook: Rondreis Noord Italië & Route roadtrip Toscane

Meer over Italië:

Stegastein Norway
Kaupanger Norway
Boyabreen Norway

De mooiste camperreizen in Europa: Noorwegen

Lees ook: Kamperen in Noorwegen & Paklijst – reizen met een hond

Stavanger Norway
Roadtrip Norway
Eidfjord Norway

Een afwisselende reis door het zuiden

Onze roadtrip Noorwegen hoort met recht thuis in dit lijstje met onze mooiste camperreizen in Europa! Reizen door Noorwegen stond al jarenlang hoog op onze wishlist, inclusief ontzettend veel plekken die we graag willen bezoeken. Noorwegen is zó ontzettend groot dat je onmogelijk in een paar weken alles van je wishlist kunt zien. En dus bleven wij redelijk in het zuiden zodat we daar lekker de tijd hadden om vanalles te ontdekken. Een lus boven Sognefjord was het meest noordelijke stuk tijdens deze reis.

Camperreis Noorwegen

In 3 weken genoten we van een mooie combinatie van fjorden, uitgestrekte gebieden, prachtige watervallen, hoogvlaktes vol sneeuw, gletsjers en knusse stadjes. De natuur is overheersend in Noorwegen en dus zie je op allerlei plekken de gaafste uitzichten. Er zijn toeristische routes die je langs prachtige gebieden brengen. Voor mooie uitzichtpunten moet je soms een beetje zoeken, maar soms kom je onverwachts op een prachtige plek. Neem de tijd in Noorwegen en geniet van alle moois!

Meer over Noorwegen:

Kruth Wildestein France
Riquewihr France
Vogezen France

De mooiste camperreizen in Europa: Frankrijk

Chateau Fleckenstein France
Vosges France
Mont Sainte Odile France

Door de Elzas en de Vogezen

Onze roadtrip Elzas & Vogezen startte met een kijkje bij de mysterieuze ruïne van Chateau Fleckenstein. De Elzas is vól knusse dorpen met een combinatie van Duitse vakwerkhuizen in vrolijke pastelkleuren. Via de wijnroute reden we door de Elzas van noord naar zuid en genoten volop van de knusse straatjes, glooiende landschappen en toffe uitzichten. Tussen alle kleurrijke stadjes door bezochten we Mont Sainte Odile, een grote aanrader!

Vanaf Colmar staken we over naar bergmassief de Vogezen. Al snel slingerden we tussen het groen door naar de hoogste top van dit massief. Bij Grand Ballon misten we nét de zonsondergang, maar genoten we evengoed van de fantastische omgeving. Hier sliepen we een nachtje waarna we op ontdekking gingen bij het knalblauwe stuwmeer Kruth Wildenstein. De volgende dag zette de regen uitzichtpunt Le Schlucht in de nevel. Omdat dit nog dagenlang het geval zou blijven besloten we onze reis voort te zetten in het zuiden van Duitsland. Jammer, maar tijdens komende reizen pakken we gewoon weer een stuk van de Elzas en Vogezen mee!

Camperreis Frankrijk

Kamperen in Frankrijk was tijdens deze reis lekker afwisselend. Van een natuurcamping, gratis op een bergpas en een (te) drukke stadscamping. Wat opviel is dat het sanitair vaak nogal gedateerd was. Ook lukte het ons niet om bij een wijnboer te kamperen omdat fijne plekken lastig te vinden waren. Ach, we komen vást nog eens terug in deze fijne regio!

Meer moois in Frankrijk:

Saarschleife Germany
Kyllburg Germany
Saarburg Germany

De mooiste camperreizen in Europa: Duitsland

Camper Kyllburg Germany
Trier Germany
Eifel Germany

Onverwachts een stukje Duitsland

Omdat het nogal regenachtig werd beëindigden we onze roadtrip Elzas & Vogezen helaas eerder dan verwacht. We hadden gezien dat het weer in zuid Duitsland beter was en dus reden we via Schengen naar het Duitse Saarland. Deze regio kenden we niet echt en dus was het leuk om de beroemde Saarschleife te bewonderen, in Saarburg rond te lopen, maar ook terug te komen in Trier. Ook waren we een paar dagen middenin de natuur bij het leuke Camp Kyllburg. We eindigden onze korte route door Duitsland met een fijne wandeling in het mooie Nationalpark Eifel.

Rondreis van 1 tot 3 weken

Uiteraard kan je nog veel meer zien in deze Duitse regio’s. Je reis kan je makkelijk oprekken naar 1 tot 3 weken. Zo kan je in Saarland naar de stad Saarbrücken, ontdek je industrieel erfgoed bij de Völklinger Hütte en is er veel te ontdekken in Nationaal Park Hunsrück-Hochwald. In de Moezel regio kan je naar Cochem, Burg Eltz bewonderen en de lange hangbrug Geierlay oversteken. In de Eifel bezoek je Monschau, bewonder je Kasteel Satzvey, ontdek je kratermeer Laacher See en neem je een kijkje bij de Dreimühlen-waterval.

Camperreis Duitsland

Als kind ben ik vaak op vakantie geweest in Duitsland en nu besteed ik mijn vakantiedagen liever aan het ontdekken van andere landen. Toch moet ik toegeven dat het altijd fijn is om terug te komen in Duitsland. De natuur is er prachtig, de steden oud en intrigerend en de faciliteiten tiptop in orde. Kamperen deden we dit keer bij een camperplaats direct naast Saarburg. Het was enorm vol, maar we hadden een fijn hoekje met geweldig uitzicht. Ook kamperen in Kyllburg was top!

Meer moois in Duitsland:

Jan Bellinzona Zwitserland
Marcella Gornergrat Switzerland

De mooiste camperreizen in Europa: Zwitserland

Marcella Aareschlucht Zwitserland
Susten Pass Switzerland
Geneve Switzerland

Van Interlaken naar Lago Maggiore & Meer van Geneve

Onze reis door Zwitserland was er niet eentje die we uitvoerig voorbereid hadden. Vanwege ziekte en overlijden van mijn moeder ging onze reis door Engeland en Wales niet door en besloten we vrij lastminute om het intrigerende landschap van Zwitserland op te zoeken. Het werd een vrij pittige reis (hallo rouw), maar we genoten ook ontzettend van alle moois in Zwitserland.

De route vormde zich gedurende de reis vorderde. Bewust kozen we ervoor om in enkele regio’s iets langer te blijven en dus ontdekten we de omgeving van Interlaken, Lago Maggiore, Zermatt en het meer van Genève. Grappig om en om berggebied en meer. Diverse kabelbanen en treintjes brachten ons naar de hoogste plekken met dramatische vergezichten op eindeloze bergen en gletsjers. Maar ook genoten we van stadjes en steden als Unterseen, Bellinzona, Ascona, Zermatt, Lausanne en Genève.

Camperreis Zwitserland

Kamperen in Zwitserland is ook in de zomervakantie prima te doen zonder ver vantevoren reserveringen te maken. Natuurlijk, op 3 verschillende plekken kamperen was niet ideaal, maar dit overkwam ons gelukkig maar op 1 camping. Het fijne decor van de bergen is nooit ver weg en juist dát maakt kamperen in Zwitserland extra fijn. Ik weet zeker dat we dit mooie land nog vaker gaan ontdekken!

Meer moois in Zwitserland:

Wishlist – de mooiste camperreizen in Europa

 • Griekenland
 • Kroatië
 • Zuid-Zweden
 • Frankrijk: Route Des Grandes Alpes, Dordogne, Bretagne
 • Schotland
 • Oost-Oostenrijk
 • Andorra
 • Noord-Spanje
 • Slovenië
 • Italië: zuiden, Sicilië en Sardinië
 • Macedonië

Lees ook: Paklijst – Reizen met een camper & Paklijst – Reizen met een hond

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

11 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Marion Verboom

Wat een leuke inspiraties!

Linda

Het klinkt allemaal zo gaaf! Wij hebben in Australië met een camper gereisd en dat zou ik zo weer doen! toch kiezen wij in Europa vaak voor een auto, maar een camperreis klinkt ook goed. Al je bestemmingen lijken mij fantastisch, leuk dat Nederland er ook in staat!

Denise

Wauw, wat práchtig allemaal! Op de foto’s van Nederland na gaat mijn hart overal harder van kloppen als ik het zie. Schitterende gebieden!
Het lijkt me heerlijk om een camper te hebben en dat samen te kunnen doen. Hopelijk kunnen jullie nog veel van dat soort mooie reizen maken!

Janet

Wat gaaf zeg. Ik zou graag in de toekomst zelf een camper willen aanschaffen om dit soort gave roadtrips te kunnen maken. Vooral IJsland en Oostenrijk staan hoog bij mij op de lijst.

Pia

Ik weet niet waarom het zo lang duurde voordat ik in Griekenland was, maar het is een van die plaatsen waar ik heel graag naar terug wil. Het was de eerste reis met de kinderen: de eerste reis van mijn zoon naar Europa. We huurden een comfortabele auto. Hier zijn mehr details.

Laatst gewijzigd 11 maanden geleden door Pia
Agnes

Wow wat een hoop informatie! Hier worden wij heel blij van. Dank je wel!
Camper op pad( Jan en Agnes)

11
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x