In mei was alleen een rondreis Nederland een optie en dus planden we een mooie route. Onze allereerste reis met hond, dus het was wel spannend hoe het ons zou bevallen. Benieuwd?

Facts

Periode: 14 t/m 29 mei 2021
Provincies bezocht: Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland en Drenthe
Gereden kilometers: 1.192 kilometer
Handige reisgidsen: Bucketlist eropuit in Nederland, Verliefd op Nederland, 150 mooiste camperplaatsen in Nederland en Capitool Nederland

Lees ook: de mooiste camperreizen in Europa & paklijst reizen met een camper

Sint Maartenszee Holland

Rondreis Nederland met de camper

Wij houden ontzettend van roadtrips en dus maakten we er al heel wat in de afgelopen jaren. Amerika, Canada, IJsland, Australië, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Finland, Zweden, Mexico, Cuba en Oostenrijk hebben we op deze manier ontdekt. Omdat we dit keer niet naar het buitenland konden was Nederland aan de beurt.

Een rondreis Nederland kan je op allerlei manieren doen. Wij kozen voor het huren van een camper omdat we het fijn vinden om te reizen met een eigen huisje op wielen. Wij huurden er eentje bij een bedrijf vlakbij ons huis in Groningen omdat we dat handig vonden als ophaal locatie en het volladen van de camper. Wil je een auto huren, dan kan je dat doen bij bijvoorbeeld Sunny Cars. Je hebt dan een goede auto en alle verzekeringen zijn inbegrepen. Het is ons al een aantal keer erg goed bevallen!

Lees ook: paklijst – reizen met een camper

Fietsen in Groningen
Zoutkamp Groningen

Groningen

Wij startten onze rondreis Nederland in onze woonplaats Groningen. Start je de reis op een ander punt, dan is Groningen absoluut het bezoeken waard. De gezellige binnenstad zit bomvól leuke bezienswaardigheden en je vindt de beste restaurants in Groningen. Ook kan ik je een interessante fietstour in Groningen aanraden om de stad beter te leren kennen. En natuurlijk heb ik een lijst met toffe fietsroutes in Groningen om de provincie beter te leren kennen. Zorg dat je ook de leukste dorpen in Groningen gaat ontdekken!

Bekijk ook de pagina met hotspots voor de leukste plekken om te eten & drinken! Blijf overnachten zodat je nog meer kunt ontdekken! Zoek een hotel in Groningen!

Medemblik Holland
Medemblik Holland

Dag 1 – Groningen – Medemblik – 176 kilometer

We hadden de camper de avond voor vertrek al opgehaald, maar het leek ons goed om Bros rustig te laten wennen aan haar nieuwe verblijf. Onze hond is namelijk wagenziek, dus overhaast het diertje in de camper zetten is geen goed idee. Het zorgde er wel voor dat we op de dag van vertrek nog flink veel te doen hadden. Later in de ochtend vertrokken we, (met een reispil voor Bros) op naar Flevoland!

Eenmaal in Flevoland willen we genieten van de tulpenvelden, maar helaas zijn we die al voorbij voordat we er erg in hadden. Gelukkig kregen we een herkansing in Noord-Holland. We lunchen op een camper(parkeer)plaats in Lelystad waar we ook even een wandelingetje doen. Vervolgens rijden we over de weg van Lelystad naar Enkhuizen, weer eens wat anders dan de afsluitdijk. Eenmaal aan de overkant zijn we zo in Medemblik waar we inchecken bij Lodge 61 en ons installeren op het allermooiste plekje op de camping. Vanaf de camping ben je met de fiets zó in het leuke centrum van Medemblik en dus doen we er een rondje voordat we genieten van onze avond in alle rust naast het koolveld. Bros ligt lekker aan haar looplijn en vindt het allemaal reuze interessant. Een prima begin van onze rondreis Nederland.

Overnachten: Lodge 61 voor de camping of toffe appartementen. B&B Medemblik ziet er ook onwijs goed uit. Zoek je wat anders, dan is Bungalowpark Zuiderzee een goede optie of slaap bij Hotel Medemblik. Een unieke én heel leuke plek om te overnachten is het Havenhuisje Medemblik.

Kust Sint Maartenszee Holland

Dag 2 – Medemblik – Sint Maartenszee – 50 kilometer

We verlaten Medemblik alweer en rijden naar de kust. Maar eerst bezoeken we Schoorl waar we een kijkje nemen bij de hoogste duin. Omdat Bros nog jong is lopen we voorzichtig met haar omhoog op de lange trap. Ze vindt het allemaal erg interessant. Na een lunch lopen we naar het centrum waar we afspreken met vrienden. Met hen lopen we naar Klimduin waarna we naar Camping Sint Maartenszee rijden. Onze vrienden slapen er ook een nachtje, maar dan in een trekkerstent. We eten samen een heerlijk diner en als de regen weg trekt lopen we naar de kust. Bros kijkt vol verwondering naar het schuim en het bewegende zeewater. Zo’n eerste keer bij de kust is voor haar (en ons) onwijs leuk!

Overnachten: Camping Sint Maartenszee is een aanrader, maar het Cozy farmhouse ziet er ook wel heel sfeervol uit. Of ga voor Chalet Studio Nout, Duinland 111 of natuurlijk Aan Noordzee (wishlist!)

Bros fietskar Sint Maartenszee
Sint Maartenszee Holland

Dag 3 – Sint Maartenszee en Callantsoog

Wij slapen twee nachtjes op Camping Sint Maartenszee en hoeven onze camper dus niet te verplaatsen. Wij hebben weer een goede nacht met Bros, ze slaapt als een blok na een dag vol ontdekkingen. Vandaag fietsen wij naar Callantsoog, een tochtje van zo’n 6 kilometer. We struinen door het stadje en genieten opnieuw van de kust. Bij een fijne strandtent genieten we van de zon en de gezelligheid met onze vrienden. Helaas nemen we alweer afscheid van elkaar. Wij fietsen terug en maken foto’s bij de tulpenvelden. Op onze tweede avond is het Hemelvaartweekend voorbij en is het opeens heerlijk rustig op de camping. Een geweldige zonsondergang maakt ons verblijf perfect.

Petten Noord-Holland
Marcella en Maaike Castricum
Camping Noordwijk Holland

Dag 4 – Sint Maartenszee – Noordwijk – 96 kilometer

Na het ontbijt rijden we eerst naar Petten. Hier nemen we een kijkje bij de Wall of Shame met kunstwerken gemaakt van afval. Vervolgens rijden we naar Castricum. Mijn moeder is hier opgegroeid en mijn familie woont er dus ik ben hier vroeger vaak geweest. We maken een mooie wandeling met Maaike van Reisgelukjes. Superleuk om elkaar te ontmoeten, het blijft vást niet bij deze ene keer! Via een korte stop in Haarlem rijden we naar Camping Le Parage in Noordwijk. Er is veel plek dus we mogen ruim kamperen. Dat levert een chill plekje op in een hoek. Ons eten bereiden we op de Party Grill 600 van Campingaz. Handig ding!

Overnachten: Camping Le Parage of bij Zon & Zee Vakanties Zonneschijn in Noordwijk. In Noordwijk aan zee ziet Hotel Hogerhuys er heel gaaf uit, maar het Sfeervol ingerichte vakantiehuisje en Holiday studio Zeemuis vind ik ook erg leuk. Eigenlijk blijf ik gave huisjes spotten in Noordwijk aan zee, dus we komen hier zéker nog eens terug!

Marcella Jan Bros Waterleidingduinen Holland
Bloemendaal Holland
Far Out Zandvoort Holland

Dag 5 – Noordwijk, Zandvoort en Bloemendaal

We hebben een actieve dag want we fietsen meer dan 30 kilometer! We fietsen eerst vanaf de camping door de Amsterdamse Waterleidingduinen naar Zandvoort. Al snel zien we herten, dat maakt de fietstocht extra leuk. In Zandvoort genieten we van de kust bij strandtent Far Out. Even voelt het net alsof we terug zijn in Mexico! Via het circuit in Zandvoort en Nationaal Park Kennemerland fietsen we naar Bloemendaal. Ook hier chillen we een tijdje bij een fijne strandtent. Na deze fijne relaxmodus valt de fietstocht terug naar Noordwijk wel even tegen, maar een topdag was het zéker!

Vogelobservatorium 't Tij Zeeland

Dag 6 – Noordwijk – Domburg – 152 kilometer

Op naar Zeeland, de verste plek van onze rondreis Nederland! We maken een tussenstop bij vogelobservatorium ’t Tij en lunchen vervolgens bij de Brouwersdam. Een paar jaar geleden sliepen we bij Center Pars Port Zelande en waren we veel bij de Brouwersdam te vinden. Nu lunchen we bij Strandpaviljoen Brouw en doen vervolgens een rondje over het strand waar we mooie foto’s maken van ons diertje. Ook speelt Bros met bordercollie Jagger die we bij één van de winkels treffen. We rijden door naar Domburg waar we inchecken bij Camping Westhove. Hier genieten we van een overheerlijke pasta in de zon.

Overnachten: Camping Westhove is prima, maar je kunt ook erg fijn slapen bij Mezger Lodges. En wil je dichtbij de kust slapen (uiteraard!) dan zijn dit aanraders: Hotel Zonneduin, Hotel Duinlust of B&B Duinhuys. Iets verder weg word ik erg enthousiast van het weidse uitzicht bij Buiten Pekelinge en Parelduyn. Beide staan op mijn wishlist!

Domburg Zeeland
Domburg Zeeland

Dag 7 – Domburg

We stappen op de fiets en rijden naar Domburg. Daar waaien we uit op de boulevard en het strand. Bros vindt de zee maar wat interessant, leuk om te zien. Onze lunch eten we bij een strandtent. Vervolgens wandelen we door het leuke centrum van Domburg en uiteraard bezoeken we Dogsmopolitan, dé concept store speciaal voor honden. We kopen een eigenwijze kleurrijke bandana voor Bros én een nieuwe bal. Waarschijnlijk is ze het meest blij met haar nieuwe speeltje. Mocht je niet in de buurt van Domburg komen, ze hebben ook een toffe webshop!

Lees ook: 5x Doen in Domburg

Vlissingen Zeeland
Jan en Marcella Loonse en Drunense duinen

Dag 8 – Domburg – Vinkel – 219 kilometer

Helaas, we verlaten Zeeland alweer. De kust bevalt ons erg goed, dus we weten nu dat we érg graag vaker op ontdekking willen gaan in Zeeland. We waaien even uit in Westkappele en rijden via Vlissingen naar Brabant. We maken een stop bij de Loonse- en Drunense duinen waar we Bros laten rennen in het losloopgebied. Helaas is het regenachtig en kil. We hebben al heimwee naar de kust waar het steeds ondanks de weerverwachting prima weer was. We slapen bij Vakantiepark Dierenbos in Vinkel. Veel enthousiaste verhalen over gehoord, maar helaas sluiten wij ons daar niet bij aan. Het is ons veels te grootschalig en anoniem. Ook was het er tot diep in de nacht onrustig, dus onze plek was het zeker niet.

Overnachten: in Vinkel zelf vind ik de Lokven Hoeve en Time Out als prima alternatieven. De enige andere camping is een naturistencamping.

Camping De Eikelaar Overasselt
Camping De Eikelaar Overasselt

Dag 9 – Vinkel – Overasselt – 77 kilometer

Na een woelige nacht verlaten wij de camping en rijden naar Den Bosch. Hier treffen we helaas veel regen. Een plekje op het terras met parasol biedt uitkomst zodat we toch even droog van de stad kunnen genieten. Ik eet een Bosche bol want dat hoort nou eenmaal bij de stad. Eenmaal terug in de camper rijden we naar Overasselt waar we de komende twee nachten verblijven bij Camping De Eikelaar. Gelukkig is het hier droog en kleurt de lucht zelfs nog blauw. Op deze boerencamping lopen ’s avonds de koeien langs omdat ze uit de wei worden gehaald. Superleuk om te zien!

Overnachten: Camping De Eikelaar of ga voor één van de superleuke B&B’s: Kruisbergsetuin, van Beijden of Farmhouse De Lokshove.

Overasseltse- en Hatertse Vennen Gelderland
Camping De Eikelaar Overasselt

Dag 10 – Overasselt

Ook ’s ochtends lopen de koeien weer achter onze camper langs, dus we worden gewerkt door een aantal loeiende koeien. Wij vinden het een mooie natuurlijke ervaring. Na het ontbijt pakket we onze fietsen en rijden we naar de Overasseltse- en Hatertse Vennen. Het is er supermooi en het leuke is dat het losloopgebied is, dus Bros raast om ons heen. In de middag genieten we van een goddelijke pannenkoek bij restaurant St. Walrick. Via een mooie lus fietsen we langs de Maas terug naar de camping. We hebben zo’n 30 kilometer weggetrapt. Onze dag ronden we af met het (opnieuw) kijken naar de koeien die binnen gehaald worden. Dat verveelt niet.

Lees ook: Camping voor tweedehands campers

Ravenstein Gelderland
Ravenstein Gelderland
Berg en Dal Holland

Dag 11 – Overasselt – Berg en Dal – 77 kilometer

Vandaag rijden we naar het vestingstadje Ravenstein in Noord-Brabant. Het is knus en gezellig plaatsje, ondanks de regen. We drinken wat en eten een appeltaartje onder een parasol met terrasverwarmer. Dan rijden we door naar een mooie parkeerplaats aan de Maas waar we lunchen in de camper. Via natuurgebied Heumensoord (met losloopgebied) rijden we naar Berg en Dal waar we inchecken bij camping de Groote Flierenberg. Hier hebben we een prachtig plekje met zicht op de paardenweide.

Overnachten: Camping de Groote Flierenberg en vlakbij vind je Fletcher Landgoed Hotel Holturnse Hof met prachtige kamers. Maar het leukste alternatief is Natuurhuisje Heerlijkheid Beek! Die staat op mijn wishlist voor als we er nog eens terug komen zonder camper.

Berg en Dal Holland
Nijmegen Holland

Dag 12 – Berg en Dal – Ootmarsum – 208 kilometer

We rijden ’s ochtends eerst naar Nijmegen omdat we nog nooit in de stad geweest zijn. Het regent enorm en dus moeten we wachten op de parkeerplaats voordat we de camper uit kunnen. Gelukkig lopen we later een mooi rondje én lunchen heerlijk bij Grandcafé Jan. Nadat we een mok hebben opgehaald voor onze Starbucks collectie rijden we door naar Camping de Witte Berg bij Ootmarsum. Jammer genoeg heeft het zó lang en veel geregend dat we onze camper niet kunnen plaatsen op de door ons gereserveerde plek. Extra vervelend omdat we privé sanitair bij onze camperplek hebben gehuurd en daar nu vanaf een heel andere plek naartoe moeten lopen door de modder.

Overnachten: Camping de Witte Berg heeft zonder waterballet onwijs mooie plekken met privé sanitair, maar Tiny House de Cube, Hoeve Springendal en Stadshotel Ootmarsum zijn ook absolute aanraders.

Rustpunt Holland
Jan en Marcella Ootmarsum regen
Ootmarsum Holland

Dag 13 – Ootmarsum

We rijden via een mooie grote boog richting het dorp Ootmarsum. Onderweg drinken we wat bij een schattig Rust punt en we nemen een kijkje bij een vogelkijkhut. Helaas treffen we zo’n 5 kilometer voor het dorp een flinke wolkbreuk. Omdat het nogal fris is en we nog niet binnen mogen zitten vanwege de maatregelen lopen we helaas flink lang met een nat pak rond. Gelukkig drukt dat de pret niet want Ootmarsum is echt heel erg leuk om te ontdekken. Super knus met alle mooie pandjes. Tijdens een tweede regenbui zitten we gelukkig droog onder een grote parasol. Je begrijpt het al: van die parasols hebben we tijdens de hele rondreis Nederland dankbaar gebruik gemaakt! We sluiten de dag af met zo’n 30 kilometers op de fiets en tapas in de camper.

Lees ook: Ootmarsum, historisch pareltje in Twente

Lemelerveld Holland
Ommen Holland
Dalerpeel Holland

Dag 14 – Ootmarsum – Dalerpeel – 105 kilometer

Vandaag rijden we eerst naar de Lemelerberg voor een fijne wandeling van 1 uur. Wil je er een langere wandeling lopen, lees dan over de Wandelroute Lemelerberg en Archemerberg. Ik ben vroeger ook bij de Lemelerberg geweest, dus het voelt als een trip down memorylane. Ook ons bezoek aan Ommen voelt zo. Het is een knus, klein dorp. Na een rondje wandelen en een drankje op het plein rijden we door naar Dalerpeel. Geen toeristische plaats, maar wél een leuke want onze vrienden wonen er. Het plan was om de camper in de tuin te zetten, maar helaas komen we niet verder dan de oprit. Ook prima, want we eten samen én kletsen veel. Onwijs leuk!

Overnachten in de buurt doe je bijvoorbeeld in Coevorden bij: Kasteel Coevorden, Het Vlieghuisje of Blokhut de Vlinder.

Camping Börkerheide Holland
Camping Börkerheide Holland

Dag 15 – Dalerpeel – Westerbork – 36 kilometer

We hadden bedacht om vroeg op te staan, maar Bros slaapt door en wij dus ook. We lopen een rondje met Bros en ontbijten samen. Het plan om te gaan fietsen valt weg en dus relaxen we samen in de grote tuin. Na de lunch gaan we weer op pad, maar niet naar huis. Omdat het nu eindelijk weer mooier weer wordt hebben we een nachtje bij geboekt voor onze rondreis Nederland. En dus rijden we naar Westerbork naar Camping Börkerheide. We zijn het er over eens: de laatste camping is de allermooiste. We staan aan de rand van een enorm heideveld en genieten daar volop van. Voor het avondeten laten we een goddelijke maaltijd bezorgen waar we onwijs van genieten. Fijn dat we zo kunnen afsluiten!

Overnachten: Camping Börkerheide is heerlijk! Maar Boerderij de Borgh en Hotel Abdij de Burcht zijn onwijs goede alternatieven!

Kamp Westerbork
Kamp Westerbork

Dag 16 – Westerbork – Groningen – 73 kilometer

We zijn al dichtbij huis en dus hebben nog tijd genoeg. Ik wil al jarenlang naar herinneringskamp Westerbork en dus parkeren we er en fietsen het laatste stuk door het bos. Een paar uur lang verwonderden wij ons over het gebied en de historie die verteld wordt. Het is keurig aangelegd en er worden veel verhalen verteld zodat je het gevoel goed mee krijgt. Echt indrukwekkend! Vergeefs zoeken wij vervolgens een plek om te lunchen en belandden uiteindelijk op een terras vlakbij ons huis. Eenmaal thuis kan het grote uitladen en schoonmaken beginnen. Een flinke klus, dus we slapen heerlijk als we weer in ons eigen bed liggen.

Terug van onze rondreis Nederland

Het was een fijne eerste reis met Bros. Ik wist niet goed wat ik moest verwachten en hoe het zou gaan, maar we zijn meer dan tevreden. Het diertje sliep keurig onder ons bed, maar ook op terrassen deed ze het heel goed. Een rondreis Nederland was absoluut leuk, maar het onbekende hunkert. Zodra het weer kan gaan we dus lekker op pad in onbekende gebieden. Nederland blijven we gewoon verder ontdekken tijdens een weekend weg of Workaway.

Lees ook: Behind scenes – Reizen met een hond

Meer leuks in Nederland

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

14 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Shirley

Wat hebben jullie veel gedaan en mooie plekken gezien. Fijn dat het ook goed ging met Bros. Maar ik snap wel dat het onbekende lonkt.

Wanda

Leuk om jullie roadtrip zo even in het kort te lezen! En ja, qua weer zat het jullie helaas niet altijd mee, die hunkering naar het buitenland snap ik volledig. Dat heb ik zelf ook erg, zeker nu ik veel foto’s zie van vakantievierende bloggers en vrienden in het buitenland, maar goed, we hebben er bewust voor gekozen om toch in september in Nederland te blijven, dus dat wordt onder meer een bezoekje aan Domburg, want naar die stad heb je me wel nieuwsgierig gemaakt.

Kelly

Jeetje…wat hebben jullie veel gezien. Ik wil ook nog meer ontdekken in Nederland, maar doe dat ook bij voorkeur tijdens het weekend 😉 Fijn dat Bros het zo goed deed. Wat een mooie hond is het toch. Ik hoop in oktober naar het buitenland te kunnen, maar houd nog een slag om de arm. Eerst de zomervakantie afwachten en dan kijk ik wel in september. Gelukkig ben ik inmiddels volledig gevaccineerd.

Elisa

Wat een leuke roadtrip zo met hond en camper! Toffe foto’s, leuk ook die met Maaike van Reisgelukjes erbij. Zoutkamp staat nog op mijn to-do-lijstje 🙂

Yvonne

Wat super leuk zeg, samen met jullie hond in de camper op pad! Mag je bij elke verhuurder gewoon je hond meenemen? (ben zelf allergisch, dus vraag me af hoe ze dat dan doen met schoonmaken) Jullie hebben echt een mooie ronde gemaakt. Fijn dat het zo’n leuke eerste reis geworden is.

Saskia

Oh wauw, wat veel gedaan en vooral veel mooie plekken gezien zo op de mooie foto’s. Genieten hoor!

Michal

Wat een mooi rondje Nederland hebben jullie gereden! Jammer dat het weer vaak niet meezat. Daarom extra fijn dat jullie nog een nachtje extra konden bijboeken toen de zon weer scheen. Het grote voordeel van een hond – en ook van op vakantie gaan met een hond – lijkt me dat je elke dag naar buiten móet om te wandelen. En dat is vast extra leuk op nieuwe plekken…

14
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x