Kamperen met een camper in Canada is ontzettend leuk! Vaak krijg ik vragen over de route, het vinden van een camping en andere praktische zaken. Ik bundelde dit in een handig artikel zodat je goed voorbereid bent voor je te gekke reis!

Toronto, Canada

Oost of West Canada?

Wij zijn drie keer in Canada geweest, 2x in het oosten en 1x in het westen. In beide gebieden vind je mooie natuur, al vind je in het oosten wel meer steden dan in het westen: Toronto (foto), Montreal, Ottawa en Quebec. Onze roadtrip Oost-Canada bevatte teveel stad, maar er zijn ook zeker mogelijkheden om je route vol prachtige natuur te stoppen. Het uiterste oosten moet een geweldig gebied zijn. Toch hoef je in het westen minder moeite te doen om gave natuur te vinden. Zowel British Columbia als Alberta zijn werkelijk geweldig. Ik vond het erg bijzonder dat ik me maar kon blijven verbazen over ruige canyons en knalblauwe meren. De ene nóg mooier dan de andere. Zo tof!

Meer weten over de verschillen tussen Oost-Canada en West-Canada?

Camper Icefields Parkway, CanadaWat is een goede route?

Om West-Canada te ontdekken vlogen wij retour op Vancouver. In een kleine 3 weken reden we met onze camper vanuit Vancouver naar de Rocky Mountains en pakten op de terugweg Vancouver Island mee. We ontdekten 6 Nationale Parken in de provincies British Colombia en Alberta: RevelstokeGlacierKootenayBanffYoho en Jasper.

Dit was voor ons een goede route, maar tijdens een volgend bezoek kamper met een camper in West-Canada vlieg ik liever op Calgary. Vanuit deze stad ben je veel sneller in de Rocky Mountains en kan je nóg meer mooie natuur ontdekken. Nu vond ik het tof om een goed beeld te krijgen van het hele gebied. Vancouver is een erg leuke stad en Vancouver Island is werkelijk prachtig, dus ik kan je een retourtje Vancouver ook zeker aanraden.

Lees ook: route roadtrip Canada, 7x roadtrip Canada & video roadtrip Canada

Emerald Lake, Yoho National Park, CanadaHoeveel kost een camperreis?

Reizen door Canada is niet goedkoop. In Canada liggen tarieven hoger dan in Amerika en pas bij de kassa wordt de tax (belasting) verrekend, dus kosten vallen altijd hoger uit dan je verwacht. Ook is kamperen met een camper duurder dan met een auto. Toch bespaar je met een camper juist ook kosten omdat campings goedkoop zijn en je kunt zelf koken.

Een groot voordeel ten opzichte van reizen met een auto is het overnachten middenin de natuur. Om kosten te besparen belandden wij tijdens andere reizen wel eens in motels of hotels aan de rand van een stad waar het uitzicht een kale muur is. Met een camper sta je meestal op geweldige plekken en wandel je zó nog een eindje door de ruige natuur. Ook maakt reizen met een camper flexibel omdat je pas aan het einde van de middag kunt bepalen waar je je camper gaat stallen. Ik vind het de kosten voor een camperreis meer dan waard!

Ik zette al onze uitgaven van het kamperen met een camper in Canada op een rij in ‘Budget camperreis Canada‘!

Camper, Bow Lake, Alberta, CanadaWat voor type camper boek je?

Wij gingen kamperen met een camper van maar liefst 9 meter. Dit was een camper geschikt voor gezinnen (maximaal 7 personen) en buiten het hoofdseizoen een stuk goedkoper te huren. In IJsland reden we rond met een 4-persoons camper en dat was voor ons ook prima. In beide campers hadden we een vast bed, flink wat kastjes om kleding en boodschappen op te bergen, een keukentje met koelkast en een zitje. Wij vinden het fijn om een vast bed te hebben, alles ombouwen om te kunnen slapen vinden wij niet prettig. Slapen in een alkoof (de nis boven het bestuurdersdeel) lijkt me best claustrofobisch.

Een 4-persoons camper met vast bed, zitje en keukentje is voor ons ideaal. Toch komen we ook reizigers tegen die slapen in hun auto, een klein busje of met 4 volwassenen in een kleine camper reizen. Of juist reizen met een megagrote camper. Het kan allemaal, maar kies vooral wat voor jou fijn is. Overdag kan je lekker buiten zitten of rond een vuurtje, maar denk eraan dat je in de camper ook genoeg (bewegings)ruimte moet hebben.

Lees ook: Paklijst – dit neem je mee als je met een camper reist

Hoe vind je campings?

Ik heb zeer regelmatig de vraag gekregen hoe je in Canada een te gekke camping vindt. Ik heb voor vertrek gezocht naar campings, maar ik kwam toen vaak op vage websites waar ik niet wijs uit kon worden. Omdat ik hoorde dat je ter plekke gemakkelijk prachtige campings kunt vinden besloten wij dat ook maar te doen. Dit bleek makkelijker dan gedacht.

Een gids met campings

Bij de camper ontvingen wij een gids met alle campings in de regio (deze gids vind je ook bij de tourist offices). Hier vindt je de locatie en faciliteiten per camping, zoals flushtoilets, sani dump, wasmachines en full hookup (stroom, water en riool). Je kiest waar je behoefte aan hebt en dan is het zoeken naar het bordje met de naam van je volgende camping. En ja, dat zorgt wel eens voor omkeren en een stukje terugrijden (maar dat heeft wel charme!).

Faciliteiten versus idyllisch

Kies je een camping vol faciliteiten, dan krijg je meestal een plek toegewezen bij de toegangspoort. Op een simpele camping zonder faciliteiten (onze favoriet!) mag je meestal zelf een plek uitzoeken en betaal je door geld of een machtiging in een enveloppe te stoppen. De leukste manier van kamperen met een camper als je het ons vraagt. De camperplekken op de simpele campings zijn een stuk groter en idyllischer dan op de campings vol faciliteiten. Vaak sta je dan zij aan zij op een soort parkeerplaats… Bij je kampeerplek kan je meestal gebruik maken van een picknickbank en een vuurkorf.

In IJsland zijn de campings helaas een stuk minder mooi dan in Canada. Je hebt daar meestal een grasveld waar je je camper zelf neer kunt zetten. Dat betekent geen privéruimte. Wil je een geweldig uitzicht en geen andere campers dichtbij, dan moet je er geen wildkamperen.

Bow Lake, Alberta, Canada

Wat neem je mee als je met een camper reist?

Als je een camper huurt in Canada is het handig om een aantal spullen mee te nemen in je koffer. Neem bijvoorbeeld een (oud) dekbedovertrek mee, een autolader, een afwasteiltje, een praktische wegenatlas, een aantal handige basics en een campingstoeltje. Sommige handigheden kan je huren bij je camper, andere kan je beter meenemen vanaf huis. Zo is het huren van een TomTom onnodig duur. Dit kan je heel makkelijk zelf meenemen met een handige app. Al mijn tips vind je overzichtelijk in het artikel ‘Paklijst – reizen met een camper‘. In de camper zelf vind je allerlei handige vakken om je spullen in op te bergen. Deze sluiten goed zodat er tijdens het rijden niets uit kan vallen. Hier hoef je dus geen aparte opbergbakken voor mee te nemen.

Black bearHoe zit het met beren en ander wildlife?

Kamperen met een camper in Canada is leuk hoor, maar hoe zit het met al die wilde dieren? Tsja, dat vond ik best spannend, ook al sliepen we in zo’n mega camper. Als je in een tent slaapt moet je alle spullen met geur bewaren in een ‘bear box’. Deze heeft een speciale sluiting en je hijst hem omhoog zodat de beer er niet bij kan. In een camper kan je je spullen gewoon in de camper bewaren, maar je moet er uiteraard wel voor zorgen dat er niets met geur buiten je camper blijft liggen.

In onze drie weken Canada hebben we herten op de camping gehad en ’s nachts hoorden we wel eens gesnuffel rond onze camper. Zijn er beren gespot in het gebied, dan lees je dat op een mededelingenbord op de camping. De echt gevaarlijke gebieden (beren met baby’s) worden afgezet om het gevaar te beperken. Ook lees je er instructies zodat je weet wat je moet doen als je zo’n dier spot. Ik vraag me af of je het dan nog weet, maar goed… Tot slot zijn er vooral veel eekhoorntjes, ground hogs en vogeltjes op de camping. Daar kan je allemaal maar van genieten!

Moraine Lake, Canada

Een aantal tips

  • Denk goed na als je je boodschappen doet. Eenmaal gesetteld met je camper rij je niet zomaar weg van je kampeerplek.
  • Bij supermarkten en bezienswaardigheden zijn er aparte parkeervakken voor grotere voertuigen. Helaas is er niet altijd voldoende ruimte om te parkeren, vooral niet als je met een camper van 9 meter reist. Soms is het even zoeken naar een handige plek. Hou er altijd rekening mee dat anderen ook voldoende ruimte hebben. Sommige mensen zijn erg onhandig in zo’n groot voertuig…
  • Wij gebruikten alleen internet bij ons bezoek aan visitor centers. Verder waren we offline op reis. Heerlijk!
  • Boek je camper vroeg, dat is een half jaar tot een jaar voor vertrek. Vaak kan je dan nog gebruik maken van leuke vroegboekkortingen.
  • Neem een camper met wc en douche on board. Zo heb je je eigen faciliteiten bij je en kan je op de meest simpele campings staan. Het legen én vullen van je tanks doe je vaak gratis bij ‘sani dumps’ op een camping of bij een tankstation.

  • Laad je apparaten op tijdens het rijden, dat kan prima via een autolader. Wil je je laptop of camera opladen? Zorg dan dat je af en toe op een full hookup plek staat zodat je kunt opladen via de stopcontacten in de camper. Daar staat dus alleen stroom op als je stroomkabel aangesloten is. De lampjes in de camper branden wel zonder stroom, hiervoor gebruik je je accu, en die laadt weer op tijdens het rijden. De koelkast werkt op gas.
  • Zorg dat je contant geld bij  je hebt, op de kleine self service campings kan je het dan zo in een envelopje stoppen om je kampeerplek te betalen.
  • Leeg je ál je tanks voor het afleveren van de camper. Zit er nog wel vuil water in, dan rekenen ze een boete voor het reinigen. Dat wil je niet betalen.
  • Heb je nog vragen? Laat het me weten in een reactie of mail me: marcellamolenaar@gmail.com.

Meer over Canada!

Zou jij willen kamperen met een camper in Canada?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Canada

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

8 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Mark

Hele fijne uitleg Marcella. Dit willen wij zeker nog eens doen dus dan kunnen we dit goed gebruiken.

Michel

Beste Marcella, Wij hebben alvorens onze reis door West Canada veel gebruik gemaakt van jullie tips. Ze waren zeer bruikbaar, waarvoor nogmaals dank. Doordat wij erg laat onze camper hadden gereserveerd hadden wij helaas geen keus meer. Hierdoor kregen wij ook zo’n bakbeest met ‘slide’. Op voorhand misschien een beetje overdreven, maar op reis bleek het stiekem toch wel erg handig en fijn. Overigens zou ik ook een camper met vast bed adviseren. Douchen doe je er niet snel (watertank snel leeg en afvaltank snel vol), maar soms bleek het wel handig. De campings met de minste voorzieningen zijn juist… Lees verder »

Maaike

Hoi Marcella, leuk om via jouw blog onze route wat meer vorm te geven 🙂 Ik heb nog wel een vraag, mag je in Canada ook wildkamperen? In nieuw Zeeland sta je door middel van freedom camping soms op de mooiste locaties. Ik lees tegenstrijdige berichten hierover, misschien weet jij dat.

Nienke

Hoi Marcella, ik ga in september naar canada. Ook met zo’n bakbeest😊. Nu was ik benieuwd of je ook een lijst had met campings waar jullie hebben gestaan. Ik kan het namelijk niet vinden op je website. Ik hou van de echte natuur plekken, dus zou graag al iets van een voorbeeld hebben van goede plekken in West canada!

Groeten Nienke

sueomy van der hulst

ik ben lekker allerlei blogs aan het lezen, over een camper reis in west canada. Het is pas volgend jaar, maar de voorpret is al helemaal leuk!
Nu heb ik een vraag. Mag je met de camper de nationale parken in?
Een paar jaar geleden zijn wij in Amerika geweest, en daar mocht je niet alle parken in met de camper. Hebben jullie daar ervaring mee? Ben benieuwd!

8
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x