Het Mont Sainte-Odile klooster in de Elzas is een fantastische plek om te bezoeken. Het mysterie van Odile, prachtige kapellen, mooie tuin en magische uitzicht zorgen ervoor dat deze plek een enorme aanrader is om te bewonderen!

Mont Sainte-Odile klooster France
Mont Sainte-Odile klooster France
Mont Sainte-Odile klooster France

Wat is het Mont Sainte-Odile klooster?

Mont Sainte-Odile is een berg van 753 meter hoog in de Vogezen. Hier vind je het indrukwekkend klooster Mont Sainte-Odile wat ook wel Hohenburg wordt genoemd. Dit bedevaartsoord is gewijd aan de beschermvrouw Odilia van de Elzas. Het bestaat uit een kloosterkerk en 4 kapellen. Ook het mooie uitzicht over de Vogezen, de vele wandelroutes en de verschillende mythes zorgen ervoor dat het Mont Sainte-Odile klooster veel toeristen trekt.

Weetje: in 1992 crashte vlucht 148, een Airbus van Air Inter, bij Mont Sainte-Odile. Van de 96 personen aan boord overleefden er 9.

Mont Sainte-Odile klooster France
Mont Sainte-Odile klooster France

Een stukje historie over het Mont Sainte-Odile klooster

Het klooster is rond 707 gesticht door vrouwe Odilia van Hohenburg. Odilia werd blind geboren, door haar familie verstoten en ondergebracht bij een familie op het platteland van Bourgogne. Op haar twaalfde werd ze gedoopt en kon ze plotseling weer zien. Ze keerde terug naar haar ouders en kreeg van hen de heuvel bij het plaatsje Barr. Dit noemde ze de Odilienberg en stichtte er een klooster. Odilia kreeg de status Heilige Geneesmeester omdat ze met haar staf op een rots sloeg waar plotseling een waterbron ontstond. Met dit water werden oogproblemen genezen. Haar feestdag is op 13 december.

Mont Sainte-Odile klooster France
Mont Sainte-Odile klooster France

Bezienswaardigheden bij Mont Sainte-Odile klooster

Bij het klooster vind je een variëteit aan mooie bezienswaardigheden.

 • De basiliek komt uit 1692 en is leuk om te bekijken.
 • Je vindt een mooie tuin als je de toegangspoort binnen komt én er is een binnentuin middenin het complex.
 • In Chapelle de la Croix’ ligt Eticho begraven, Odilles vader.
 • Chapelle des Larmes is een reconstructie uit de tweede helft van de 19e eeuw. Hier heeft Odile gehuild om het verlies van haar vader. Je vindt er een prachtige goudkleurige mozaïek.
 • Chapelle des Anges dateert uit de 12e eeuw. Je vindt er prachtige mozaïeken in blauwtinten.
 • Chapelle Sainte-Odile heeft een stenen sarcofaag uit de 8e eeuw met resten van de heilige Odile.
 • Op het terras van het klooster heb je een prachtig panorama over het nabijgelegen bos, de Elzas en in de verte zelfs het Zwarte Woud!
 • De Mur Païen is een heidense muur van 12 kilometer lang en deze loopt rond het Mont Sainte-Odile klooster. 
 • Onder het klooster vind je de beroemde bron die staat bekend is van het plotselinge ontstaan. Deze is gebruikt voor het genezen van oogproblemen.
Mont Sainte-Odile klooster France
Mont Sainte-Odile klooster France

Ons bezoek aan het Mont Sainte-Odile klooster

Na onze bezoek aan Fort Fleckenstein bezoeken wij het stadje Wissembourg en startten met de wijnroute. Overnachtten deden we in het plaatsje Barr wat verrassend leuk is. De volgende dag zijn we al vroeg om het Mont Sainte-Odile klooster te bezoeken. Het is erg rustig in de ochtend, een groot verschil met een paar uurtjes later!

Pas bij het kasteel ontdekken we dat we niet met onze hond Bros het klooster mogen bezoeken. Jan gaat eerst het terrein op en ik neem de trap naar beneden om vanaf daar een glimp van dit plaatje op te vangen. Enthousiast stuur ik Jan een foto die ik nog veel enthousiaster een veel toffer plaatje terug stuurt. Bij de rotswand wordt op keramiek een kruisweg afgebeeld.

Eenmaal boven liep ik via een knusse binnentuin naar de rand van het complex. Hier valt direct het fantastische uitgestrekte landschap op. Een zee van groen vind je aan de rand van het Mont Sainte-Odile klooster. Het complex zelf kan je vanuit verschillende hoeken in de tuin bekijken.

In het klooster en in de kapellen kan je niet overal komen. Tijdens ons bezoek was er een dienst gaande. Wij hebben beide een kaarsje opgestoken (die je digitaal kunt betalen) en hebben kort een kijkje genomen in dit magische complex. Je voelt bijzonder genoeg een magische sfeer hangen in die prachtige complex.

Mont Sainte-Odile klooster France
Mont Sainte-Odile klooster France

Praktisch voor je bezoek aan het Mont Sainte-Odile klooster

 • Parkeren is gratis bij het Mont Sainte-Odile klooster. Reis je met een camper dan kan het even zoeken zijn naar een geschikte parkeerplek omdat er geen aangewezen plekken voor zijn.
 • Je kunt Mont Sainte-Odile klooster gratis bezoeken. Wel kan je een donatie doen. Dit kan bijvoorbeeld door een kaars te kopen en deze op te steken in de kapel.
 • Het klooster mag je niet bezoeken met je hond. Wel kan je bij de entree wachten op één van de vele bankjes of een wandeling maken rond het kasteel.
 • Bij het klooster vind je een toilet en een restaurant. Ook zijn er voor de toegangspoort een aantal eet- en drinkkraampjes.
Mont Sainte-Odile klooster France
Camping du Schlossberg France

Roadtrip Elzas & Vogezen

Wij bezochten het Mont Sainte-Odile klooster als onderdeel van onze roadtrip door de Elzas en Vogezen met de camper. We reden in de Elzas de wijnroute van noord naar zuid en bezochten de mooiste kleurrijke stadjes met vakwerkhuizen in pasteltinten zoals het stadje Riquewihr. Ook in de natuur waren we te vinden, zo overnachtten we bij Grand Ballon en bezochten het prachtige stuwmeer Kruth-Wildenstein.

Meer leuks in Frankrijk:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

4 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Denise

Wat mooi zo op die rots gelegen. En altijd leuk om plekken te bezoeken met mooi uitzicht.

Linda

Wat een mooie fotogenieke plek. Hele mooie ligging dit en geweldig uitzicht. De Elzas lijkt me prachtig om te bezoeken en dan zou ik hier ook zeker heen willen. Onze vorige reis naar Frankrijk smaakte naar meer

4
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x