Europa Outdoor

Noord-IJsland, de prachtige basaltrotsen van Hljóðaklettar

12 januari 2018

Heel eerlijk: ik had helemaal geen zin om naar de Hljóðaklettar te gaan. We hadden net een eind gelopen bij Ásbyrgi en ik was een beetje moe. Ik ben blij dat Jan mij overhaalde, want Hljóðaklettar is dé ontdekking van Noord-IJsland! Kijk mee naar deze bijzondere natuur!

Hljóðaklettar IcelandHljóðaklettar IcelandHljóðaklettar Noord-IJslandHljóðaklettar Noord-IJsland

Basaltrotsen, overal waar je kijkt

Hljóðaklettar (onuitspreekbaar) of de Echo rocks is een vulkanisch gebied wat ontdekt is in 2009. Het bijzondere gebied vol basaltrotsen is een tijd geleden gevormd door de lava van vulkaan Rauðhólar. Wat overbleef na alle natuurgeweld is een gebied vol rotsen met bijzondere zeshoeken, spiralen, vormen en symmetrieën. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door de samentrekking van het gesteente door het afkoelingsproces van de hete lava. Je blijft kijken naar alle bijzondere vormen. Het deed me denken aan de Giant’s Causeway in Noord-Ierland en de Svartifoss in het zuiden van IJsland.

Hljóðaklettar IcelandHljóðaklettar Iceland Hljóðaklettar Iceland Hljóðaklettar IcelandHljóðaklettar Iceland

Diverse wandelingen

Wij wilden ‘even’ kijken bij Hljóðaklettar, maar waren al snel gefascineerd door de natuurpracht. We wilden meer zien. Er staan diverse bordjes met routes, maar heel erg duidelijk zijn de routes niet. Onze wandeling werd steeds weer een stukje langer omdat we van route veranderden. Op een gegeven moment zijn we de bordjes Rauðhólar gaan volgen. In de Rother wandelgids IJsland vind je een wandeling van 1 uur en drie kwartier naar Rauðhólar. Aan het kaartje te zien hebben wij een groot deel van deze route gelopen.

In dit deel van Noord-IJsland kwamen we bijna niemand tegen. Heerlijk!

Hljóðaklettar Iceland Hljóðaklettar Noord-IJslandHljóðaklettar Iceland Hljóðaklettar IcelandHljóðaklettar Iceland

Kleurrijk Rauðhólar

Na een tijdje rondwandelen tussen de intrigerende rotsen liepen we een eindje omhoog en stonden we opeens bij de (niet meer actieve) vulkaan Rauðhólar. Dit is gebied is erg kleurrijk met knalrode grond. Onze route liep een eindje langs de krater, maar omdat ‘het pad’ flink steil was speelde mijn hoogtevrees op. We maakten een aantal foto’s en besloten een andere route terug te lopen. Gelukkig hebben we wel een blik kunnen werpen op de bron van dit bijzondere gebied! Hljóðaklettar is echt een aanrader in Noord-IJsland!

Meer IJsland!

Wil jij Noord-IJsland ontdekken?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Hljóðaklettar Iceland

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Esther 12 januari 2018 at 15:27

  Helaas ben ik niet in het noorden van IJsland geweest, maar een volgende keer zou ik zeker deze kant van het land verkennen. Dit landschap vol met basaltrotsen lijkt me indrukwekkend en bijzonder om door heen te wandelen. Ik kan me voorstellen dat je bij zo’n krater en steil pad even last van hoogtevrees krijgt….spannend.

  • Reply Marcella 13 januari 2018 at 13:06

   Ik kan je Noord-IJsland zeker aanraden Esther, we zagen er erg veel moois. Mijn volgende artikel gaat over het geothermisch gebied Myvatn, zo gaaf! Een rondje ringweg is dan ook wat ik iedereen aanraad. Wauw, wat een land!

 • Reply Sabine 12 januari 2018 at 17:39

  Ik durf je artikelen over IJsland bijna niet meer te lezen, want steeds wordt mijn IJsland-lijstje maar langer en langer haha 😛 Heerlijke post weer, prachtig mooi daar. Ook dit hebben wij dus gemist, maar ooit… 🙂

  • Reply Marcella 13 januari 2018 at 13:03

   Ik denk dat je lijstje hierna niet veel langer gaan worden. Ik ben nu bijna bij Myvatn beland, en daar ben je ook geweest. Ik kom met mijn artikelen nu bijna in voor jou bekend gebied 😉

 • Reply Britte 12 januari 2018 at 21:15

  Ohh prachtig! Als we naar IJsland gaan, zet ik dit gebied zeker op het lijstje! Je hoort hier helemaal niet veel over. Die vermoeidheid en dat gevoel dat je even helemaal niets wilt na een lange, vermoeiende wandeling ken ik ook maar al te goed. Gelukkig is de natuur vaak zo mooi dat je vergeet dat je geen zin had om te lopen :p

  • Reply Marcella 13 januari 2018 at 13:05

   Je hoort over Noord-IJsland bijna niets, maar toch hebben we er veel moois gezien! Als je naar IJsland gaat, kan ik het je zeker aanraden om het rondje Ringweg te rijden. Je komt dan zóveeeel moois tegen! Ooit gaan we terug hoor, en dan het Noorderlicht spotten! Lijkt me magisch!

 • Reply Yvonne 12 januari 2018 at 22:24

  Grappig is dat, dat de dingen waar je het minste zin in hebt vaak het leukste blijken te zijn. Zelf ook al een paar keer meegemaakt. Prachtige foto’s van dit stukje IJsland.. en wat een afwisselend land is het toch!

  • Reply Marcella 13 januari 2018 at 13:08

   Ik heb dat ook al vaker gehad inderdaad, geen zin hebben in een bepaalde bezienswaardigheid en dat ie dan in je top 5 van die reis beland. Geinig is dat! 😉
   IJsland is inderdaad heel afwisselend, met recht een geweldige bestemming!

 • Reply Judith 13 januari 2018 at 12:57

  Wat ziet dat er gaaf uit Marcella! Je mag blij zijn dat Jan je over heeft gehaald. En ja die namen hè, echt onuitspreekbaar. Ik ben alvast een beetje begonnen met het plannen van een roadtrip door IJsland maar kan bijna geen naam uitspreken en/of onthouden. Ik heb IJsland op de planning staan voor volgend jaar dus ik kom zeker nog eens terug op je blog om de andere artikelen te lezen.

 • Leave a Reply