De fotogenieke overtuinen kende ik als één van de bezienswaardigheden in IJlst. Maar er is nog veel meer moois in dit leuke Elfstedenstadje te vinden!

Wat & waar IJlst

IJlst is een klein stadje in de provincie Friesland. Hoewel IJlst niet veel meer dan 3-duizend inwoners heeft, is het wél een echte Elfstedenstad. IJlst ligt vlakbij de (grotere) stad Sneek in het zuidwesten van Friesland. Deze regio wordt Waterland van Friesland genoemd en heeft zeven van de elfsteden-stadjes die met elkaar verbonden zijn door water. Deze ‘schatjes van stadjes’ liggen dichtbij elkaar, twee of drie elfsteden combineren in een weekend weg is prima mogelijk. Doe meer inspiratie op voor de perfecte stedentrip combinaties. In één weekend verkenden wij Bolsward, Sneek en IJlst. Wij fietsten vanuit Sneek zó naar IJlst en ook met de boot vaar je zo IJlst binnen. Ik was verrast door het fotogenieke stadje wat je zéker eens moet bewonderen! Ik vertel je over de bezienswaardigheden in IJlst!

Bezienswaardigheden in IJlst: de overtuinen

Als je op zoek gaat naar bezienswaardigheden in IJlst kan je niet om de beroemde overtuinen heen. Langs de Galamagracht vind je prachtige oude huizen langs de rivier de Ee. Wat hier direct opvalt is dat de tuinen uit twee delen bestaan. Er is een stuk tuin direct voor het huis, maar aan de andere kant van de weg is ook een tuin langs het water wat voornamelijk uit gras bestaat. Deze overtuinen werden vroeger gebruikt om de was te bleken. Tegenwoordig is dit groen van de gemeente wat door de inwoners gebruikt mag worden. De meeste overtuinen bestaan nog steeds voornamelijk uit gras, maar ook vind je er prachtige bloemen wat een heel fotogeniek beeld geeft. Elk jaar vindt er op de eerste zaterdag van juni de ‘Overtuinenfair’ plaats en vind je een groot aantal kramen met spullen en lekkernijen.

IJlst Friesland

Historie & schaatsen

De fabriek Nooitgedacht produceerde tientallen jaren voornamelijk houtbewerkingsgereedschap, met schaatsen en houten speelgoed als bijproducten. Grappig genoeg zijn de schaatsen en het speelgoed het meest beroemd geworden. In het centrum van IJlst zie je nu nog het oude pand van de schaatsenfabriek, al is de oude schoorsteen van de fabriek dominanter aanwezig. Hier lees van je boven naar beneden Nooitgedagt. Ook vind je een reuzebeitel bij de station van IJlst, deze herinnert aan de bloeitijd.

Houtzaagmolen De Rat

IJlst staat bekend als de houtstad van Friesland en dat komt onder andere door houtzaagmolen De Rat die aan rivier De Geeuw staat. Oorspronkelijk stond de houtzaagmolen in de Zaanstreek, maar door een gebrek van de aanvoer van hout stonden veel molens daar stil. Rond 1829 werd de molen (als bouwpakket) vervoerd naar IJlst omdat ze ‘m daar wél goed konden gebruiken. Nog steeds wordt de molen gebruikt voor het zagen van planken. Helaas was dat niet het geval toen wij in de molen waren want dat moet een hele belevenis zijn. Ondanks dat is het een onwijze aanrader om een kijkje te nemen bij deze eeuwenoude molen. Naast de molen vind je Houtstad IJlst waar je veel kunt leren over de historie. Oh, en maar een klein stukje verderop vind je de fontein De onsterfelijke bloemen. Heb je meteen twee bezienswaardigheden in IJlst gespot!

Sneekerpad 18, IJlst

IJlst Friesland

Fontein De onsterfelijke bloemen

In IJlst vind je een bijzondere fontein die onderdeel is van de 11Fountains. Dit project geeft de elfstedentocht een nieuwe impuls. Elke stad heeft een uniek karakter waar bijzondere fonteinen bij zijn ontworpen. Het is leuk om in elke stad een kijkje te nemen bij deze bouwwerken. Zo vind je in Bolsward de bijzondere Vleermuisfontein.

In IJlst vind je de fontein De onsterfelijke bloemen. Hij symboliseert de eeuwige verbintenis tussen mens, cultuur en natuur. In de bloembak verbinden bloeiende stinzenplanten als element uit de Friese natuur met een oude vorm van Japanse bloemschikkunst, Ikebana. Ik vind het er best vrolijk uit zien, eigenlijk is het net een grote kleurrijke bloembak.

Audiotour: het IJlst van 1868

Met een speciale audiotour van IJlst ga je terug in de tijd met Teerzde. Op 18 plekken luister je naar de belevenissen van Teerdze uit zijn vroege jeugd in 1868. Je maakt een mooie rondwandeling langs de bezienswaardigheden in IJlst en zo leer je de stad echt kennen. Een mooie manier om de stad nog beter te leren kennen!

IJlst Friesland

IJlst vanaf het water

Wij vaarden naar IJlst met een boot van Recreatiecentrum Sneek. Voor je het weet vaar je al langs molen De Rat de binnenstad in. Ik vind het altijd leuk om een stad te ontdekken vanaf het water want je hebt een heel ander perspectief. Zo zagen we de overtuinen weer op een heel andere manier en ook nu bleven we foto’s maken. Heb je zin in een hapje of drankje, dan kan je middenin het centrum aanleggen om de boot te verlaten. Goed geregeld in IJlst! Ook kan je een rondvaart in IJlst boeken.

IJlst Friesland

Horeca in IJlst

Hongerig van alle bezienswaardigheden in IJlst vind je hier de beste plekken om weer even op te laden:

  • Het Wapen van IJlst met uitzicht op de oude schaatsfabriek, Galamagracht 2
  • Het lekkerste brood eet je bij de authentieke De Boer’s Bakkerij, Geeuwkade 1 
  • Bij De Wilde Boerinne kan je een kijkje nemen op de boerderij en je eigen verse melk tappen, De Terpen 1 
  • Noccio IJs & Koffie heeft een enorm aanbod aan heerlijke ijs én koffie, Galamagracht 5 
  • Eetcafé de Utherne, Dassenboarch 25 

Overnachten in IJlst

Het is altijd fijner dat je een nachtje kunt blijven slapen als je een fijne stad aan het ontdekken bent. In en rondom IJlst vind je daarvoor zeker mogelijkheden!

Meer leuks in Friesland:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

6 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Denise

Varen hoort er in Friesland inderdaad wel bij! Ik heb verschillende Friese steden en dorpen bezocht, maar IJlst nog niet. Wie weet ooit.

Yvonne

Ik vond dat best opmerkelijk, dat IJlst vrij klein is maar toch één van de Friese Elfsteden. Binnen kijken bij de houtzagerij-molen vonden wij echt heel tof.. en achter de molen is onze oudste lekker de sloot in gesprongen om te zwemmen. 🙂

Linda

Het lijkt me leuk om hier te varen en om gelijk wat meer van de elfstedentocht steden in Friesland te bezoeken! Ik moet zeggen dat ik IJlst niet ken, maar het ziet er leuk uit

6
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x