Een ruïne in de vorm van een schip en een ongelofelijk weids uitzicht, dat vind je bij kasteel Fleckenstein. Onze roadtrip door de Elzas planden we zo dat we dit pareltje konden bezoeken. Daar kregen we zeker geen spijt van!

Kasteel Fleckenstein France
Marcella Kasteel Fleckenstein France

Wat is kasteel Fleckenstein?

Kasteel Fleckenstein (Frans: Château de Fleckenstein) is een ruïne van een kasteel buiten het plaatsje Lembach in het noorden van Frankrijk. Het kasteel is in de 12e eeuw gebouwd door de familie Fleckenstein en werd tijdens oorlogen regelmatig gebruikt als schuilplaats voor de lokale bevolking. Het werd in opdracht van Lodewijk XIV verwoest in 1689. De ruïne van het kasteel bleef van de familie Fleckenstein tot de laatste erfgenaam overleed in 1720. In 1898 werden de laatste resten tot een historisch monument benoemd. Het kasteel is intussen deels hersteld zodat het te bezoeken is.

Kasteel Fleckenstein staat op een zandstenen rots op 338 meter hoogte zodat het de perfecte locatie had voor een stevige verdedigingslinie. Het originele kasteel is gebouwd in de Romaanse stijl en had de vorm van een boot. De bootvorm van 100 meter lang is nu nog duidelijk te zien en dat maakt dit een unieke ruige plek. De ruïne wordt jaarlijks door zo’n 70.000 mensen bezocht. In de Elzas is dit één van de meest bezochte plekken!

Kasteel Fleckenstein France
Kasteel Fleckenstein France

Roadtrip Elzas & Vogezen

Wij bezochten kasteel Fleckenstein als onderdeel van onze roadtrip door de Elzas en Vogezen met de camper. We reden in de Elzas de wijnroute van noord naar zuid en bezochten kleurrijke stadjes met vakwerkhuizen in pasteltinten zoals het stadje Riquewihr. Voor de afwisseling waren we ook bij een aantal prachtige plekken in de natuur te vinden. Vanuit Colmar reden we naar de Vogezen om via het bergmassief terug naar het noorden te reizen.

Lees ook: roadtrip Elzas & Vogezen – De leukste steden en mooiste natuur

Kasteel Fleckenstein France
Kasteel Fleckenstein France

Wat kan je doen bij kasteel Fleckenstein?

Kasteel Fleckenstein kan je niet meer in volle glorie bewonderen, maar misschien is het zelfs wel gaver om dit pareltje als ruïne te zien. Het ruige geeft dit een extra dimensie. Je kunt het kasteel zelf bezoeken, maar je kunt ook deelnemen aan een rondleiding. Je komt dan alles te weten over de geschiedenis van dit kasteel. Wij deden dit niet, maar kregen wel een Nederlandstalige folder mee die ons uitleg gaf over alle plekken in het kasteel.

Je kunt ook deelnemen aan ‘het kasteel van de uitdagingen’ en de held van je eigen avontuur worden. Met vragen en uitdagingen leer je met het hele gezin de geschiedenis van het kasteel kennen. Voor deze belevenis moet je 3 uur uit trekken. Het klinkt heel gaaf en ziet er tof uit, dit lijkt me zeker een aanrader als je kinderen hebt.

Kasteel Fleckenstein France
Kasteel Fleckenstein France
Kasteel Fleckenstein France

Ons bezoek aan kasteel Fleckenstein

Wij kampeerden bij Camping du Fleckenstein vlakbij kasteel Fleckenstein, maar toch was het nog een pittige fietstocht omhoog om bij het kasteel te komen. Gelukkig kan je bijkomen met een iconisch uitzicht op het kasteel wat bovenop de rots ligt. Daar liepen we meteen naartoe toen we de kaartjes in de pocket hadden. Wat direct opvalt is het ruige terrein met rotsen, oude wanden en ijzeren trappen.

Kasteel Fleckenstein bestaat uit één groot deel en een kleiner los deel. In het kleinere deel loop je met een trap door de rots omhoog. Vanaf hier heb je een ontzettend weids uitzicht op een eindeloze glooiende groene massa. Ook heb je er een fantastisch zicht op de rest van de ruïne.

Kasteel Fleckenstein France
Jan Marcella Kasteel Fleckenstein France
Chateau Fleckenstein France

Een bijzondere plek vol historie!

Om het grotere deel van het kasteel te bezoeken loop je eerst terug naar beneden de rots uit en loop je omhoog in het andere deel. In dit deel kan je verschillende trappen op en af lopen, dus ik kan je aanraden om dit vooral ook te doen om alle plekken te ontdekken. Zo kwamen wij opeens door een heel donkere gang met enge geluiden voor de optimale beleving. Dat hoort er hier wel bij, het ademt historie.

In de folder die we mee kregen staat een plattegrond zodat we per ruimte konden ontdekken welke ruimte dit vroeger was. Soms konden we het ons beter voorstellen dan een andere keer, interessant is het zeker om rond te lopen in de eeuwenoude vertrekken. Je ziet dat de ruïne goed opgeknapt, verstevigd en behouden wordt. Heel waardevol! Je vindt er een maquette zodat je kunt zien hoe het kasteel door de jaren heen veranderd is. Het groene uitzicht is ook hier geweldig, dus je blijft er genieten.

Kasteel Fleckenstein France
Jan Kasteel Fleckenstein France

Praktisch: kasteel Fleckenstein bezoeken

  • Je betaalt als volwassene €5,- per persoon voor je bezoek. Voor kinderen is dit €3,-. Voor de rondleiding betaal je een vast tarief van €60,- en dit is alleen op reservering. De inkomsten worden in het behoud van het kasteel gestopt en dat zie je goed terug.
  • Trek voor je bezoek aan kasteel Fleckenstein 1-2 uur uit. Dan heb je tijd genoeg om alle ruimten te ontdekken en te genieten van het uitzicht.
  • Actuele openingstijden vind je op de website van website van Chateau Fleckenstein.
  • Parkeren is gratis. Vanaf het parkeerterrein loop je (nadat je kaartje gekocht hebt) een stukje omhoog om bij het kasteel te komen.
  • Bij het kasteel zelf moet je diverse trappen op en af klimmen, dus de ruïne is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.
  • Je hond kan je meenemen tijdens je bezoek aan kasteel Fleckenstein. Geef dit aan als je je kaartje koopt, dan krijg je de toegangscode van de poort naast de draaideur.
  • Bij de toegang bij het kasteel vind je toiletten en een restaurant. Hier kan je genieten van een prima lunch of gewoon een drankje.
Jan Kasteel Fleckenstein France

Meer moois in Frankrijk:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

4 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Janet

Wauw, wat een uitzicht heb je daar joh. Echt prachtig! Ik zie bij jou zo veel leuke dingetjes voorbij komen van de Elzas, je hebt me zeker nieuwsgierig gemaakt naar deze regio.

Marieke

Ik kende dit kasteel helemaal niet, maar het uitzicht is echt ongelooflijk. Hier wil ik echt een keer naartoe.

4
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x