Een roadtrip Elzas door knusse dorpen kan je prima combineren met de ruige natuur in de Vogezen. Wij deden het en ik deel ter inspiratie onze route met je!

Marcella Kruth Wildenstein France

Facts roadtrip Elzas & Vogezen

Lees ook: De mooiste camperreizen in Europa & paklijst – reizen met een camper

Mont Sainte-Odile klooster France

Roadtrip Elzas & Vogezen

Wist je dat de stadjes van de Elzas prima te combineren zijn met de natuur van de Vogezen? Wij deden het en ik vond het een toffe combinatie. In de Elzas reden we over de wijnroute en dwaalden door knusse dorpen met prachtige gebouwen. Duitse vakwerkhuizen in pasteltinten is een gouden combinatie waar ik geen genoeg van krijg. Geflankeerd met een glooiend landschap vol wijnranken is deze regio prachtig. Het uitzicht op de berghelling miste ik even toen we de Vogezen op reden. Het uitzicht op een fantastische groene omgeving maakt veel goed. Ook is er in de Vogezen veel historie te vinden wat het een intrigerend gebied maakt.

Riquewihr France

Hoeveel tijd voor de roadtrip Elzas & Vogezen?

Onze roadtrip Elzas & Vogezen duurde 10 dagen en dat was zo’n 5 dagen korter dan gepland. In de Elzas was het onwijs fijn weer, maar in de Vogezen werd er na enkele dagen helaas slecht weer verwacht. En dus zijn we doorgereden naar Duitsland voor een bezoek aan de Moezel en Eifel. Wil je de Elzas en Vogezen goed verkennen, trek dan minimaal 14 dagen uit voor je roadtrip. Wij reden eerst van noord naar zuid door de Elzas en ons plan was om vervolgens van zuid naar noord door de Vogezen te rijden. Je kunt het ook anders doen, want je rijdt zo de berghelling op en de natuur in. Je kunt stad en natuur dus ook meer afwisselen.

Grand Ballon Vosges France

Elzas & Vogezen of Grand Est?

Formeel heet de regio in noordoost Frankrijk vanaf 2016 Grand Est. Deze regio omvat de vroegere regio’s Elzas, Champagne-Ardenne en Lotharingen. Omdat de regio aanzienlijk groter is geworden is het een gevarieerde regio met gewoontes, eten en drinken en landschappen. In principe moet je nu Grand Est gebruiken als je het over de Elzas en Vogezen hebt, maar ter plekke vind je nog heel vaak de naam ‘Elsace’ en ‘Vosges’ op borden. Ook reisgidsen zijn er in overvloed met de ‘oude namen’. Voor de herkenbaarheid gebruik ik daarom deze namen ook in mijn artikel.

Fuussekaul Luxemburg

Dag 1 – Heiderscheid, Luxemburg – 481 kilometer

Na het pakken van de laatste spullen vertrekken we, op weg naar onze eerste stop in Luxemburg. In één keer doorrijden voor de start van onze roadtrip Elzas & Vogezen is ons wat te lang, dus zo kunnen we de reis mooi op breken. Na twee korte stops eindigen we na 5 uur rijden bij Camperhaven Fuussekaul bij het plaatsje Heiderscheid. Zo hebben we de tijd voor een rustige avond met heerlijk eten, de vakantie is begonnen!

Overnachten in Heiderscheid

Wij sliepen 1 nacht bij Camperhaven Fuussekaul. Aan de andere kant van de weg vind je een enorme camping waar ook diverse soorten chalets en tenten verhuurd worden. Een perfecte uitvalsbasis voor een heerlijke reis of een goeie tussenstop.

Dag 2 – Altschlossfelsen & Lembach – 231 kilometer

Na dik 2 uur rijden komen we aan bij Eppenbrun waar we gaan wandelen. Hier bevindt zich de Altschlossfelsen, een 1.500 meter lange rode rotswand. Dit gebied doet me denken aan het fascinerende Mullerthal in Luxemburg. Wij wandelen een lus van 10 kilometer door het bos, langs weilanden en we bewonderen uiteraard de intrigerende rode rotsen. Het gebied is werkelijk prachtig! Na deze tocht rijden we nog een half uurtje naar camping du Fleckenstein in het noorden van Frankrijk.

Camping du Fleckenstein France

Overnachten in Lembach

Camping du Fleckenstein ligt vlakbij het plaatsje Lembach. Het is een camping bij een meer in een natuurlijke omgeving met prima basic faciliteiten. Op de camping hadden we geen mobiel bereik en ook de wifi bij de receptie werkte heel beperkt. Wij sliepen twee nachten bij Camping de Fleckenstein.

Chateau Fleckenstein France
Marcella Kasteel Fleckenstein France

Dag 3 – Kasteel Fleckenstein

Vanaf de camping is het een klein (stijl!) stukje fietsen naar Kasteel Fleckenstein. Dit voormalige kasteel is als ruïne goed bewaard gebleven en je leert er veel over de historie. Ook heb je er een geweldig mooi uitzicht op de groene glooiende omgeving. Zo zie je dat er meer van dit soort ruïnes in het landschap te vinden zijn. Terug beneden fietsten we naar het stadje Lembach wat uitgestorven bleek. Wel konden we er een goede taart scoren om Jan’s verjaardag mee te vieren.

Lees ook: Kasteel Fleckenstein – Middeleeuws pareltje in de Elzas

Wissembourg France
Route des Vins Asalce France
Barr France

Dag 4 – Wissembourg, wijnroute & Barr – 133 kilometer

In onze roadtrip Elzas hebben we een stuk gereden over de Route des Vins. Omdat deze start in Wissembourg besloten we deze stad te ontdekken. Wissembourg heeft prachtige vakwerkhuizen in pasteltinten en een mooie kerk. Het echt knusse mist wel wat in dit stadje, maar de taartjes van Patisserie Daniel Rebert maken een bezoek aan de stad wel onwijs de moeite waard.

De wijnroute ofwel Route des Vins is 180 kilometer en strekt zich uit tussen Wissembourg en Colmar. Deze route brengt je langs de mooiste bezienswaardigheden in de regio: wijnhuizen, knusse dorpen en prachtige landschappen. Van deze route wil je dus sowieso een stuk gereden hebben. Met bruine bordjes wordt de route langs de weg aangeduid en er zijn papieren toeristische kaarten waar de route overzichtelijk wordt getoond.

Gedurende de dag bepalen we waar we einde middag willen zijn. Dat wordt het plaatsje Barr waar we overnachten bij Camping Saint Martin. Liefst willen we slapen bij een wijngaard, maar we hebben geen geluk. ’s Avonds lopen we het stadje Barr in en ontdekken dat dit een ontzettend leuk en knus stadje is. Dat zijn de leukste ontdekkingen: vrijwel niets weten over de plek waar je spontaan beland bent en verrast worden!

Camping Saint Martin Barr France

Overnachten in Barr

Één nacht slapen we bij Camping Saint Martin waar we zelf een vrij plaatsje mogen kiezen. Hoewel het sanitair flink te wensen over laat zijn de plekken fijn en natuurlijk. Ook is de locatie goed, aan de rand van de stad. Zoek je een hotel of appartement in Barr, dan zijn er ook volop mogelijkheden. Middenin het centrum of wat meer aan de rand, duur of goedkoop. Je bent verzekerd van een fijne plek!

Mont Sainte-Odile klooster France
Bergheim France

Dag 5 – Mont Sainte Odile & Bergheim – 71 kilometer

In de ochtend bezoeken we het bijzondere Mont Saint Odile. Dit is gewijd aan beschermheilige Odile die blind geboren is en door een wonder weer kon zien. Dit bedevaartsoord is intrigerend, er hangt een fijne mystieke sfeer. Ook zijn het klooster en de tuinen prachtig om te zien én het uitzicht is top. Echt een plek om op te nemen in je roadtrip Elzas & Vogezen!

Het stadje Bergheim bezoeken we om te lunchen, maar vreemd genoeg is er amper plek in de horeca. Wel is het er schitterend met de mooiste kleuren. Ik krijg maar niet genoeg van al die fotogenieke stadjes in de Elzas! Omdat het erg warm is rijden we door naar Camping de Riquewihr voor wat rust.

Lees ook: Mont Saint Odile klooster in de Elzas: tips voor je bezoek

Camping Riquewihr

Overnachten in Riquewihr

Twee nachten staan we op Camping de Riquewihr. De plekken zijn niet zo groot (tenzij je met een tent bent) waardoor je dicht op elkaar staat. Je kunt kiezen voor een plek onder de bomen, maar met zonnig weer is de warmte lastig te ontwijken. De locatie is perfect en het sanitair is heel netjes. ’s Avonds staat er vaak een (verschillende) foodtruck met goed eten.

Zoek je geen camping, dan vind je fijne appartementen en hotels in Riquewihr. De variatie is er volop, van luxe naar simpel. Een wijnhuis is een goede keuze om te overnachten in Riquewihr, dan rol je na de proeverij zó je bed in!

Riquewihr France
Hunawihr France

Dag 6 – Riquewehr, Ribeauvillé & Hunawihr – 10 kilometer

Met onze fietsen rijden we in een paar kilometer naar de stad Ribeauvillé. Hier stappen we spontaan in een toeristisch treintje wat ons langs de hoogtepunten rijdt. Ook rijden we langs de wijnranken naar het nabijgelegen stadje Hunawihr. Als we na 45 minuten uitstappen lopen we Ribeauvillé in en laten ons verrassen door de mooie panden en knusse straten. Hier vind je veel (verwijzingen naar) ooievaars omdat deze dieren hier veel verblijven.

We fietsen naar Riquewihr waar het opvalt dat het veel drukker is. Terecht, want dit stadje is schitterend! We slenteren door de knusse kleurrijke straatjes, genieten van een ijsje en bezoeken leuke winkeltjes. Na een fijne dag fietsen we terug naar de camping. In deze omgeving vind je veel kastelen in het omringende landschap, dus daar kunnen we nog eens voor terug komen!

Galtz France
Jan Marcella Galtz France
Colmar France

Dag 7 – Trois Epis & Colmar – 41 kilometer

Na de vele stadjes hebben we zin in de natuur en dus rijden we naar Trois Epis. Hier kan je naar Galtz wandelen, een Christusbeeld van maar liefst 7 meter hoog. In de sokkel van het beeld loop je omhoog voor een tof uitzicht op de omgeving. In het dorpje Trois Epis is niet veel te zien en doen. Wel zijn er prima restaurants.

We rijden al op tijd naar Camping Le Médiéval in Turckheim en installeren ons. Na een paar uurtjes chillen fietsen we in 8 kilometer naar Colmar. Na het bezoeken van de vele kleine knusse stadjes vind ik Colmar best tegenvallen. Er zijn absoluut leuke hoeken te vinden, maar andere delen zijn niet zo aantrekkelijk. Het nadeel van de grotere stad. Laat Colmar wel op je wishlist staan. Lekker ronddwalen in deze stad én goed eten is absoluut een aanrader.

Camping le Medieval France

Overnachten in Turckheim

Camping Le Médiéval aan de rand van Turckheim is een grote camping. Wij stonden op het ‘hondendeel’ want dat wordt keurig gescheiden. Het is fijn dat je zelf een plek kunt kiezen en de kampeerplekken zijn lekker ruim. Wel is het van achterin de camping lang lopen naar het sanitair gebouw.

Grand Ballon Vosges France
Hartmannswiller Vosges France

Dag 8 – Hartmannswillerkopf & Grand Ballon – 67 kilometer

Het einde van onze roadtrip Elzas, op naar de natuur van de Vogezen! Nadat we onze voorraden aangevuld hebben en getankt rijden we via Cernay de Route des Crêtes op. Deze route voert je over de toppen (ballons) van bergmassief de Vogezen. Na de lunch stoppen we bij Hartmannswillerkopf. Hier vind je een herdenkingsmonument en -kapel ter nagedachtenis van de gevallen militairen in de Eerste Wereldoorlog. In de omgeving vind je ook bunkers en loopgraven.

Wij rijden door naar de hoogste top van de Vogezen: Grand Ballon. Op 1.325 meter hoogte vind je een parkeerplaats en diverse restaurants. Het wordt hier gedoogd om te wildkamperen en daar maken wij graag gebruik van. ’s Avonds zijn we nog nét op tijd om de zonsondergang mee te pakken bij het iconische weerstation. Dat was nog best een klimmetje naar 1.424 meter. Hier vind je ook het herdenkingsmonument Les Diables Blues én uiteraard een tof uitzicht over de omgeving.

Kamperen Grand Ballon Vosges France

Overnachten bij Grand Ballon

Bij Grand Ballon is een klein terrein achter een restaurant waar plekken zijn voor het wildkamperen. Dat was vol toen wij er aan kwamen, maar langs de rand van het parkeerterrein stonden ook veel campers. Wij zijn daarbij gaan staan en uiteindelijk brachten er flink veel camperaars de nacht door bij Grand Ballon. Let er op dat er hier geen faciliteiten zijn, zelfs geen vuilnisbakken. Zorg dat je je eigen sanitair hebt en neem je afval mee. Reis je niet met een camper, dan kan je overnachten bij Chalet-hôtel du Grand Ballon.

Kruth Wildestein France
Marcella Kruth Wildenstein France

Dag 9 – Le Markstein & Kruth-Wildenstein – 35 kilometer

Onze volgende stop is Le Markstein. Hier gaat Jan als eerste klant de bobsleebaan op. We lopen naar een uitzichtpunt en ontdekken dat er eigenlijk niets anders te doen is. Omdat we (denken dat we) nog tijd zat hebben voor de Route des Crêtes rijden we van de route af om het gave Kruth Wildenstein te ontdekken. Al rond de middag zijn we bij Camping du Schlossberg, genoeg tijd om de omgeving te ontdekken. We willen graag om het meer fietsen, maar het fikse onweer in de bergen houdt ons op de camping. Als het einde middag op klaart is het te laat om te fietsen en dus lopen we een flink eind omhoog naar de kasteelruïne. Hier worden we met een tof uitzicht beloond.

Camping du Schlossberg France

Overnachten bij Kruth

Op Camping du Schlossberg mag je zelf een plek kiezen. Alle plekken zijn ruim en lekker groen. Het sanitair is goed en bij de receptie vind je een restaurant. De bergen omringen de camping, wat het een prachtige setting geeft. Vanaf de camping loop je vlot naar het knalblauwe meer.

Jan Col de la Schlucht France
Vogezen France

Dag 10 – Col de la Schlucht & Épinal – 80 kilometer

Vandaag rijden we terug naar de Route des Crêtes en bezoeken Col de la Schlucht. In dit skigebied regent het en hebben we door de mist geen uitzicht meer. We wikken en wegen wat we moeten doen. Weerapps geven aan dat er de komende dagen flink veel regen gaat vallen. Terug naar de Elzas om bijvoorbeeld Straatsburg te bezoeken levert ook geen goed weer op. We besluiten verder het binnenland in te rijden, naar Épinal. Hier belanden we bij Camping Parc du Chateau waar het kasteel helaas al gesloten is. Ook hier blijft het de komende regenen en dus besluiten we Frankrijk vroegtijdig te verlaten en beter weer op te zoeken in Duitsland…

Camping Parc du Chateau Epinal France

Overnachten in Épinal

Camping Parc du Chateau ligt tegen sportvelden aan wat voor flink wat geluid(soverlast) kan zorgen. De locatie is perfect om het kasteel te bezoeken. Het sanitair op de camping liet te wensen over. De camping heeft op zich prima plekken, maar iets meer privacy had ik prettiger gevonden.

Jan Le Markstein France

Roadtrip Elzas & Vogezen, op de wishlist:

  • Straatsburg
  • Kasteel van Haut-Koenigsbourg
  • Kaysersberg
  • Eguisheim
  • Obernai
  • De volledige Route des Crêtes in de Vogezen rijden

Meer leuks over Frankrijk:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

11 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Wanda

Leuk om bepaalde plekken weer terug te zien! Wij vonden de Elzas/Vogezen ook erg verrassend mooi gebied, zeker qua natuur, maar ook door de vele mooie dorpjes met vakwerkhuizen. Zijn jullie bv ook nog in Equisheim geweest? Dat was voor ons één van de mooiste dorpjes.

Judith

Nou, dit zorgt wel voor voorpret voor mij! Ik ga die regio tegemoet aangezien daar de wandelroute de GR5 doorheen gaat. Denk dat ik mijn man zo gek ga maken om mee te gaan, want supermooie plekken onderweg.

Janet

Het lijkt me een leuke regio om te ontdekken, er zijn zo veel leuke en karakteristieke plekjes. Het ziet er prachtig uit op de foto’s, zo kleurrijk. Heerlijk ook om lekker met de camper op pad te gaan.

Chayenne

Ik ben hier 7 jaar geleden met mijn ouders geweest. Ik kan me nog herinneren dat ik in Colmar een nieuwe horloge had gekocht die ik nog steeds draag. Ook de grand ballon vond ik mooi. Je kon er overal heel fijn wandelen.

Linda

Dit ziet er heel mooi uit qua dorpen en natuur. Leuke afwisselende route. Ik ben ooit wel in Straatsburg geweest met school, maar dat is het ook. Ik zou dan ook wel eens terug willen naar het gebied. Vooral Colmar spreekt mij altijd wel aan, maar de natuur hier ziet er ook mooi uit!

Aniek

Wat een leuk idee om de Elzas te combineren met de Vogezen! Vorig jaar waren wij ook in de Elzas, en we willen weer terug. Kunnen we na de Route des Vins natuurlijk ook Duitsland in gaan.

11
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x