Europa

Historie met een view – Berchtesgaden

12 april 2017
Berchtesgaden, Duitsland

Tijdens onze stedentrip Praag en roadtrip Oostenrijk deden we een uitstapje naar Berchtesgaden. Dé plek met het beruchte huis en het geweldige uitzicht. Benieuwd wat ik ervan vond?

Berchtesgaden, Germany Berchtesgaden, Germany

Berchtesgaden is een oud stadje in het zuidoosten van Beieren, Duitsland, dat gelegen is in het dal van de Berchtesgadener Ache en dat omgeven wordt door hoge bergen. Het gebied waar Berchtesgaden in ligt wordt aan drie kanten begrensd door Oostenrijk. Tegenwoordig is het plaatsje een gemeente die van het toerisme leeft, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een belangrijke plaats in Duitsland: vlakbij Berchtesgaden woonden Hitler en andere hoge nazi’s. Bron: Wikipedia

Uitzicht en een berucht huis

Ik had nooit gehoord van Berchtesgaden en het beruchte huis, maar toen Jan me er over vertelde werd ik best nieuwsgierig. Omdat het op grote hoogte ligt is het uitzicht op de bergen geweldig. Tijdens onze stedentrip Praag & roadtrip Oostenrijk konden wij een bezoek aan Berchtesgaden makkelijk opnemen in onze route. Vanuit Salzburg reden we zo naar het stadje, en vanaf daar pakten we de bus omhoog naar het Kehlsteinhaus. Benieuwd naar dat geweldige uitzicht, en het beruchte huis.

Berchtesgaden, Germany Berchtesgaden, Germany

Nogal veel haarspeldbochten

Die busrit was niet mijn favoriet. Ik heb best last van hoogtevrees, en dan zijn scherpe haarspeldbochten niet echt ideaal. Op een gegeven moment heb ik niet meer naar buiten gekeken, en was het dus even wennen om (opeens) op 1.834 meter hoogte te staan. Een gouden lift brengt je nog 124 meter hoger, bij het Kehlsteinhaus. Dit is nu een restaurant, dus veel historie kan je hier niet verwachten. Dat doen ze overigens expres om geen aanhangers van de beruchte eigenaar te trekken. Hij had overigens zelf ook last van hoogtevrees, dus hij heeft zijn huis bijna nooit bezocht…

Kehlsteinhaus, ook wel genoemd Adelaarsnest, is gebouwd op de top van de Kehlstein, nabij de Obersalzberg bij Berchtesgaden in Zuid-Duitsland. Het werd ontworpen en gebouwd onder regie van Martin Bormann en werd Hitler op zijn vijftigste verjaardag in 1939 cadeau gedaan door de NSDAP. Bron: Wikipedia

Wat een uitzicht!

Berchtesgaden trekt jaarlijks zeker een half miljoen bezoekers. En dat terwijl er weinig historie te vinden is en het Kehlsteinhaus weinig voorstelt. Het is de bezoekers vooral om het geweldige uitzicht te doen. Daar ben ik het absoluut mee eens. Op de top sta je op zo’n 2.000 meter hoogte en kan je ver kijken naar het prachtige berglandschap. Een absolute aanrader dus! Maar of je er nou persé naartoe moet rijden? Ik zou er vooral naartoe gaan als Berchtesgaden logisch op je route ligt. En neem dan ruim de tijd om te genieten van het geweldige uitzicht!

Wie, wat, waar?

Salzbergstraße 45, 83471 Berchtesgaden
Website Kehlsteinhaus

Volwassenen betalen voor de busrit en toegang tot Kehlsteinhaus € 16,10 Voor een kind betaal je € 9,30 (prijzen 2017)

Meer leuks in Duitsland!

Zou jij Berchtesgaden willen bezoeken?

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

Berchtesgaden, Germany

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply Shirley 12 april 2017 at 09:14

  Ik moet bekennen dat ik er ook nog nooit van heb gehoord, maar het ziet er prachtig uit!

  • Reply Marcella 14 april 2017 at 14:44

   Het uitzicht is echt te gekt!

 • Reply Marjolein 12 april 2017 at 14:09

  Dit staat al een tijdje op mijn wishlist als WOII liefhebber. Maar lees nu dat het qua oorlog dus mee valt. Jammer! Dan maar een keer voor het uitzicht. 🙂

  • Reply Nanny t hart 12 april 2017 at 18:39

   Er is vanaf de plek waar de bussen starten een uitgebreid documentatiecentrum.

   • Reply Marcella 14 april 2017 at 14:45

    Goede aanvulling Nanny! Wij zijn er niet geweest, maar er is inderdaad een documentatiecentrum. Interessant voor jou Marjolein!

 • Reply Sanne 12 april 2017 at 15:04

  Leuk, niet gangbaar uitstapje zo in de buurt!

  • Reply Marcella 14 april 2017 at 14:46

   Zeker niet gangbaar, wel heel interessant en met een mooi uitzicht!

 • Reply Emma 12 april 2017 at 16:33

  Ik wilde er altijd wel graag heen maar ik vraag me af of er binnen ook iets te zien valt. Is het helemaal een restaurant geworden of is er nog iets van oud interieur zichtbaar?

  • Reply Marcella 16 april 2017 at 16:44

   Er is weinig van het oude interieur te zien. Wel is de ligt nog in de authentieke stijl. Goud glimmend 🙂 En er is bij de busstalling een museum. Zijn wij niet geweest, maar schijnt goed te zijn!

 • Reply Sabine 12 april 2017 at 17:27

  Mooi! Ik ben er jaren geleden ook geweest. Vond het absoluut de moeite en de bochten waard haha 😀 Het uitzicht is spectaculair. Maar idd voor mensen die veel geschiedenis zoeken over die periode is dit niet dé plek.

  • Reply Marcella 16 april 2017 at 16:45

   Leuk dat jij hier ook geweest bent Sabine! Het uitzicht is echt tof hé! Ik ben zelf niet zo’n geschiedenis fan, dus ik vond het prima zo 😉

 • Reply Danique 13 april 2017 at 08:38

  Ik ben hier zo’n elf jaar geleden geweest op vakantie met mijn ouders. Ik kan me er helaas niet heel veel van herinneren, behalve die VRESELIJKE busrit haha! Wat was dat eng!

  • Reply Marcella 16 april 2017 at 16:46

   Gelukkig ben ik niet de enige die de busrit eng vond, haha! Ik vond het dus ook helemaal niets. Ben het grootste deel van de rit weggedoken om het uitzicht te ontvluchten 😉

 • Reply Yvonne 13 april 2017 at 20:45

  Ik had hier ook nog nooit van gehoord, tot een paar maanden geleden, toen ik het op een andere website tegen kwam. Lijkt me heel indrukwekkend om daar rond te lopen. En inderdaad dat fantastische uitzicht!!

  • Reply Marcella 16 april 2017 at 16:48

   Ze houden het goed verborgen, het moet geen bedevaartsoord worden natuurlijk. Echt een aanrader als je in de buurt bent Yvonne!

 • Reply Anne - Ditisanne.nl 14 april 2017 at 10:34

  Mooi! Ik zou er sowieso graag eens heen willen, ook vanwege de mooie omgeving. Ik ken het Adelaarsnest vanuit de serie Band of Brothers, en zij schieten ook prachtige beelden van de omgeving.

  Mooie foto’s hoor!

  • Reply Marcella 16 april 2017 at 16:49

   Ohja, ik heb die serie niet gezien, maar kan het me voorstellen dat je het daar uit kent! Leuk dat jij er ook graag eens een kijkje wilt nemen. Ik kan het je zeker aanraden. Foto credits zijn in dit geval voor Jan! 🙂

 • Reply Wanda 17 april 2017 at 12:25

  Ja, ik zou het absoluut eens willen zien. Net wat je zelf ook zegt, historie met een geweldige uitzicht waarvan de geschiedenis dan veel verloren is gegaan maar het is gewoon een plek met een speciale betekenis. Dus ja, ooit een keertje hoop ik wel zelf boven op die berg te staan en te genieten van het prachtige uitzicht.

  • Reply Marcella 19 april 2017 at 20:29

   Lijkt me echt een plek voor jou Wanda, het verbaast me niets dat je enthousiast reageert. Berchtesgaden is echt een bijzondere plek!

 • Reply Marcel 19 april 2017 at 18:11

  Afgelopen weekend waren wij in Berchtesgaden, maar we zijn niet naar het beruchte huis geweest. We hebben heerlijke wandelingen gemaakt, wat een prachtig gebied. Een volgende keer wil ik zeker het huis bezoeken, al is het alleen maar om van het uitzicht te genieten.

  • Reply Marcella 19 april 2017 at 20:37

   Wat leuk dat jullie bij Berchtesgaden zijn geweest Marcel! Ik las al ergens dat je er heerlijk kunt wandelen. Dat hebben wij dan weer niet gedaan. Kunnen we de volgende keer ruilen: wij wandelen, jij de berg op 😉

 • Reply anto 23 april 2017 at 12:57

  Hmmm vind het toch best raar dat er van die blauwe parasollen staan. Maar goed haha, inderdaad beter wellicht dan dat er allemaal verkeerde types naartoe komen die kwaad willen …

  • Reply Marcella 23 april 2017 at 14:24

   Tsja, die parasollen horen bij het restaurant. Maar ik kan me jouw opmerking voorstellen, het is best een contrast. Maar absoluut een mooie plek ook!

  Leave a Reply