Leeuwarden

5 redenen om naar Leeuwarden te gaan

30 mei 2018
Marcella de Walrus, Leeuwarden

10 jaar lang woonde ik in Leeuwarden. Ook al wonen we alweer 3 jaar in Groningen: Leeuwarden blijft een fijne stad. Ik vertel je 5 redenen om op korte termijn een bezoekje te brengen aan de hoofdstad van Friesland!

Leeuwarden, FrieslandVaren in LeeuwardenVaren in Leeuwarden

Varen door de grachten

Groningen heeft ook grachten, maar deze vind je langs de rand van het centrum. In Leeuwarden vind je de grachten middenin het centrum en dat geeft de stad een fijne sfeer. Terrasjes langs het water en bootjes die af en aan varen: gezellig! Wil je de stad vanaf het water bekijken, dan kan je zelf een bootje huren of Praamvaren met een gids die je alles over de stad verteld. Ik vaarde al wel tijdens mijn bezoek en Gent en Brugge, maar in Leeuwarden vaarde ik pas door de grachten toen ik er al 9 jaar woonde. Ik raad je aan om dit sneller te doen. Het is ontzettend leuk om een stad ook vanaf het water te bewonderen! Extra tip: met je bootje aanleggen bij Onder de Kelders in Leeuwarden voor een hapje en drankje!

Heb je meer tijd? Dan is Friesland ontdekken met een boot een aanrader!

LeeuwardenDe iconische Oldehove

De Oldehove is sinds 1529 het meest kenmerkende gebouw van Leeuwarden. Het was de bedoeling dat het een kerk van 120 meter hoog zou worden, maar toen de fundering verzakte is de bouw al na een paar jaar gestaakt. De toren is nu 40 meter hoog en staat 1,99 meter uit het lood. Als je de toren op wilt moet je 183 treden op lopen. Bovenop word je beloond met een mooi uitzicht op de stad én er is een glazen plateau boven het Oldehoofsterkerkhof. De Oldehove is dagelijks geopend, toegangsprijs is €3,50 per persoon.

De Walrus in LeeuwardenMarcella de Walrus, Leeuwarden

De leukste hotspots

De Walrus was is ons favoriete restaurant in Leeuwarden. Vooral op het fijne terras hebben wij heel wat uurtjes doorgebracht. Ook bij Het Broodhuys zit je met een goed broodje op een fijn terras en Café Thûs is ook een heerlijke plek. Meer zin in een fris ijsje? Dan heb je bij Min 12 volop keus! Sinds wij in Groningen wonen heeft Leeuwarden er nóg meer fijne hotspots bij gekregen. Stek is zo’n plek, een fijn restaurant in een voormalig brugwachtershuisje. Toen wij in Leeuwarden woonden stond dat huisje altijd leeg en dat vonden we zonde. Nu zit er een heel tof restaurant met een geweldig uitzicht op de Oldehove. Zo tof!

Lees ook: hotspots in Leeuwarden

Zaailand, LeeuwardenHet Fries Museum

Het Fries Museum is dé blikvanger van de stad. Een zeer modern gebouw op een plein met het oude gerechtsgebouw, niet iedereen kan dat contrast waarderen. Deze locatie was destijds de voorwaarde van een geldschieter, en is natuurlijk wel perfect vanwege de centrale ligging. Ik ben zelf nog niet bij het Fries Museum geweest, maar dit staat nog zeker op mijn verlanglijstje. In het museum ontdek je alles over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. Je vindt er nu de expositie Escher op reis. Benieuwd geworden? Bekijk deze video van het Fries Museum!

Vrouwenpoortsbrug LeeuwardenLeeuwardenMooie evenementen

Leeuwarden is dit jaar Culturele Hoofdstad, dus er is veel leuks te doen! Bijvoorbeeld ‘Dwalen door Friese verhalen‘ waarbij je de stad én provincie beter leert kennen. Ook zijn er veel culturele evenementen en concerten. Hou het programma van LF2018 zeker in de gaten als je de stad wilt bezoeken! Je kunt het vást combineren met een leuke activiteit!

Friesland heeft nog veel meer leuks!

LF2018 staat voor Leeuwarden Friesland 2018. Naast Culturele Hoofdstad Leeuwarden promoot de hele provincie zich. Er is dan ook veel leuks te zien en doen! Een greep uit een aantal geweldige bezienswaardigheden in de provincie:

Wat lijkt jou het leukste in Leeuwarden?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Shirley 30 mei 2018 at 07:45

  Ik ben sowieso benieuwd naar de stad, want ik ben er nog nooit geweest. Maar ook het Lauwersmeer lijkt me heel erg mooi.

  • Reply Marcella 2 juni 2018 at 21:57

   Leeuwarden is echt een leuke stad, zeker een aanrader voor een fijne trip! Je kunt het prima combineren met het Lauwersmeer of de Alde Feanen. Dat wordt een heerlijk lang weekend!

 • Reply chucky1012 30 mei 2018 at 07:57

  Ben er nooit geweest maar o zo benieuwd naar…..
  Mooie foto’s.

  Fijne dag 😉

  • Reply Marcella 2 juni 2018 at 21:58

   Leeuwarden is zeker een aanrader voor een fijne stedentrip! Fijn weekend!

 • Reply Saskia 30 mei 2018 at 19:42

  Lijkt me een super leuke stad, ben er in het verleden wel eens geweest om te shoppen en toerist uit te hangen.

  • Reply Marcella 2 juni 2018 at 21:59

   Leuk dat jij in Leeuwarden bent geweest. Misschien tof om terug te gaan nu er allerlei event zijn vanwege Culturele Hoofdstad?

 • Reply Anita 3 juni 2018 at 13:22

  Jaaa, Leeuwarden! Ik ben er vorig jaar een lang weekend geweest en vond het echt een verrassend leuke, sfeervolle stad. Ook heerlijk genoten op het terras van de Walrus 🙂

  • Reply Marcella 3 juni 2018 at 21:28

   Leuk dat je enthousiast bent over Leeuwarden! De Walrus is een leuke plek hé? Fijn terras en heerlijk eten!

 • Reply Sabine 4 juni 2018 at 01:14

  Ik kan me dus echt niet herinneren dat ik hier ooit ben geweest… zonde, lijkt me zo mooi!

  • Reply Marcella 4 juni 2018 at 20:29

   Je hebt het druk als je weer in Nederland komt 😉

  Leave a Reply