Wist je dat je bij Lindesnes de zuidkaap van Noorwegen vindt? Dit is een intrigerende plek met woeste rotsen en de oudste vuurtoren van Noorwegen. Een aanrader tijdens een roadtrip door het zuiden!

Lindesnes Norway
Lindesnes Norway
Lindesnes Norway

Wat is Lindesnes?

Het zuidelijkste puntje van Noorwegen, dat is Lindesnes. Ook is het de meest zuidelijk gelegen gemeente in het land met zo’n 23.000 inwoners (2021). Lindesnes is de sfeervolle tegenhanger van de noordkaap, op 2.518 kilometer afstand van elkaar. De Sydkapp is minder bekend dan de Nordkapp en dat is zonde. Met de ruige rotsen, de oudste vuurtoren en een weids uitzicht op de kustlijn en de zee is dit pareltje absoluut een bezoek waard!

Jan Lindesnes Norway
Lindesnes Norway

Noors gevoel op het schiereiland

Wij bezochten de zuidkaap als onderdeel van onze roadtrip door Noorwegen met onze camper. Vanuit Eemshaven (Groningen) namen we de boot naar Kristiansand waar we de stad verkenden. Vervolgens reden we over de E39 richting het oosten, bezochten het stadje Mandal en reden het schiereiland op. We reden over een kronkelende weg langs het water en zagen overal knalrode boothuizen. Het gaf ons het heerlijke gevoel om nu écht in Noorwegen op reis te zijn!

Lees ook: route roadtrip Noorwegen

Lindesnes Norway
Lindesnes Norway
Lindesnes Norway

Wat vind je op Lindesnes?

Het schiereiland biedt veel activiteiten en avonturen in de natuur. Je kunt er wandel- en fietstochten maken of genieten van het strand. Ook voor cultuur ben je goed op Lindesnes want je vindt er diverse kleine musea.

Wij bezochten het zuidelijkste puntje van schiereiland met Lindesnes Fyr. Wij betaalden 160 NOK (voor twee personen, 2022) bij de betaalzuil bij het informatiecentrum (of online) om het terrein op te gaan. Wat je daarvoor kunt bezoeken: de vuurtoren, de bijgebouwen, Lindesness Fyrmuseum, de huisjes van de wachters, het bezoekerscentrum, de filmzaal, het restaurant, de museumwinkel en de loopgraven en tunnels. In het informatiecentrum draaien films over de bouw van vuurtorens, het leven van vuurtorenwachters en de verbondenheid met de zee.

Lindesnes Norway
Marcella Lindesnes Norway
Lindesnes Norway

De oudste vuurtoren

De oudste en zuidelijkste vuurtoren van Noorwegen werd gebouwd in 1655. Door de jaren heen is deze een aantal keren herbouwd en gerestaureerd. Zo kwam er in 1822 een kolenlamp en werd in 1854 een nieuwe lamp geïnstalleerd. De huidige toren stamt uit 1915 en is net iets hoger dan 16 meter. Hij bevindt zich op de rotsen van 50 meter hoog en straalt altijd een knipperend wit licht uit.

De vuurtoren kan je bezoeken met je toegangskaartje voor het gebied. De vuurtoren is niet hoog, maar geeft je wel een mooi uitzicht op de omgeving. In de voet van de vuurtoren vind je oude foto’s van de vuurtoren.

Lindesnes Norway
Lindesnes Norway
Lindesnes Norway

Loopgraven en tunnels

Wat opvalt bij de vuurtoren zijn de overblijfselen van de loopgraven en tunnels. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de zuidkaap ingenomen door de Duitsers. Zij richten Lindesnes in als een belangrijke uitkijkpost met vier kanonnen en een radarantenne. De gangen kan je nu zo in lopen en ontdekken hoe goed dit bewaard is gebleven. Het is erg fascinerend om hier doorheen te lopen.

Lees ook: Antantikwall in Oostende

Restaurants Lindesnes Norway
Lindesnes Norway

Eten en drinken op Lindesnes

Op Lindesnes kan je wel heel bijzonder dineren bij restaurant Under. Bij dit unieke restaurant eet je onder water(!), dus dat levert direct al een bijzondere ervaring op! Het gebouw is ontworpen door Snøhetta, het functioneert als een kunstmatig rif waardoor je er veilig kunt verblijven. Bij Under kan je genieten van een 18-gangenmenu waar je ruim op tijd voor moet reserveren.

Blijf je liever met beide benen op de grond? Bij de zuidkaap vind je 2 restaurants en een bakker. Let er wel op dat de restaurants en de bakker niet altijd open zijn. Eind mei 2022 was alleen het restaurant bij het informatiecentrum open.

Lindesnes Norway
Lindesnes Norway

Slapen op de zuidkaap

Op de parkeerplaats bij Lindesnes staan ’s avonds tientallen campers. Je mag hier voor 100 NOK (2022) overnachten. Er is alleen een toilet en er zijn vuilnisbakken aanwezig. Hoewel slapen op een parkeerplaats misschien niet idyllisch klinkt, is dit echt een prima plek voor een fijne nacht. Het is er rustig, we hadden van niemand last. We deden een toffe avond- en ochtendwandeling, het voordeel van langer in dit mooie gebied zijn! Je kampeerkaartje koop je bij de zuil bij het informatiecentrum. Hier vind je ook het toilet. Er is geen winkel bij de zuidkaap, dus zorg dat je eten en drinken bij je hebt als je hier wilt overnachten. Faciliteiten om je camper te vullen en legen vind je op je route naar het zuidelijkste puntje. Het heet Tømmestasjon Spangereid, hier kan je gratis gebruik van maken.

Lees ook: Kamperen in Noorwegen

Een ultieme plek om te overnachten is in het verblijf van de bewaarder van Lindesnes Lighthouse! Je vindt er alles wat je nodig hebt en kunt er verblijven met 6 personen. De vuurtoren kan je altijd bezoeken én je hebt het allermooiste uitzicht op Zuid Noorwegen!

Iets hoger op het schiereiland vind je een aantal fijne plekken waar je kunt overnachten In Ramsland vind je een tof vakantiehuis met meerdere slaapkamers. Fijn met een Scandinavische stijl en lekker veel glas! Ook in Spangereid vind je meerdere plekken om te overnachten. Zo kan je een fijn appartement met boot huren of een prima appartement aan het water met twee slaapkamers. Liever een hotel? Verblijf dan in het moderne, nette Lindesnes Havhotel!

Meer over Noorwegen

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

10 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Chayenne

Het staat echt heel hoog op mijn bucketlist om eens een roadtrip door Noorwegen te maken! Ik zou dan met de eigen auto willen gaan of inderdaad een camper (huren). Ik wist niet dat de Duitsers het zuiden van Noorwegen bezetten tijdens de 2e wereldoorlog. Interessant!

Elisa

Wat een bijzondere plaats! De ligging van die parkeerplaats alleen al, bijna buitenaards. En dat restaurant onder water, cool! Wonen nog verrassend veel mensen zo te lezen.

Linda

Noorwegen lijkt mij echt zo geweldig mooi! Ik kende dit helemaal niet echt, maar het ziet er heel tof uit. Een bijzondere plek om te bezoeken. Zo’n restaurant onder water klinkt ook echt tof

Mirre

Nee. Deze kende ik nog niet, maar wat een fijne plek zeg! Ik kan me voorstellen dat je daar rust en ruimte hebt gevonden. Het bezoekje aan de vuurtoren lijkt me ook de moeite waard.

Janet

Wat een leuke plek met al die schattige, rode huisjes. Noorwegen lijkt me een prachtig land, maar ik ben er tot op heden nog nooit geweest. Wie weet snel… 😉

10
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x