Roadtrips

Budget roadtrip IJsland

28 oktober 2018

Reizen door IJsland is helemaal geweldig, ik kan het iedereen aanrader! Wel is IJsland een duur land, reken op minimaal dubbele prijzen voor alles wat je er koopt of doet. Dus wat zo’n reis kost? Ik vertel je alles over ons budget roadtrip IJsland.

Camper Iceland

Vliegtickets & camperhuur

Meestal boeken we vliegtickets en autohuur los,  toch kozen we voor IJsland een pakketreis met vliegtickets en camperhuur voor 15 dagen. Hiervoor betaalden we een flink bedrag, maar na een grondige vergelijking bleek dit een goede prijs ten opzichte van de concurrentie. De totaalprijs was inclusief een linnenpakket, het afbetalen het eigen risico en andere bijkomende kosten. Wij huurden 15 dagen de ‘SUP 99’ van Knaus, een camper met een vast bed, douche en wc en een keukenblok met koelkast. Een prima camper!

Om ons budget roadtrip IJsland te drukken boekten we een 2WD camper en geen 4WD (four-wheel drive). Het prijsverschil is nogal enorm… Uiteindelijk reisden we de ringweg rond en reden meestal op prima wegen, maar we hobbelden ook honderden kilometers lang over slechte wegen. Tsja, om daarvoor een 4WD te huren, dat was niet de moeite waard. Tijdens een volgens reis huren we denk ik wél een 4WD, maar dan trekken we het binnenland in, en daar kan je niet zonder 4WD.

Totaalkosten vliegtickets en camperhuur €4.312,-

Laundromat café ReykjavikBoodschappen

Om het budget camperreis IJsland te drukken, kookten we bijna elke dag zelf. Dit is in de camper met 2 pits gasfornuis en koelkast prima te doen. Reken er op dat boodschappen in IJsland zo’n 2-3 keer zo duur zijn dan in Nederland. Zo betaalden wij voor een verpakking met 5 hamburgers meer dan een tientje. Dit prijsniveau komt doordat álles geïmporteerd moet worden waardoor de kosten nogal oplopen. Het grappige is dat je ook voedingsmiddelen met een Nederlands etiket tegen komt 🙂 TIP: Neem tussendoortjes, soep, pasta en andere voedingsmiddelen mee uit Nederland. Scheelt je een hoop geld!

Totaalkosten boodschappen €228,-

Horeca

Veel betaalden we niet aan horeca omdat dit zo duur is in IJsland. Af en en toe een drankje, een broodje bij Subway en 2x gingen we uit eten. Zo kozen we een keer voor pizza omdat we dit niet konden maken in de camper. De tweede keer aten we hamburgers bij het Laudromat café in Reykjavik en rekenden daar het astronomische bedrag van €67,96 af. Een goede reden om vooral zelf te koken dus! Tot slot is in dit budget ook de kosten voor eten en drinken op de luchthaven Keflavik en Schiphol inbegrepen. Na de terugvlucht aten we op Schiphol voordat we naar huis reisden. Dus ja, dit hoort ook gewoon bij het totaalplaatje.

Totaalkosten horeca €188,24

Kerid, Iceland

Pinnen

Het lastige van geld pinnen en contante betalingen is dat je niet meer precies weet waar je dit aan uitgeeft. Wij hebben deze kostenpost niet gespecificeerd per kostenpost. Wel weet ik dat we ons boodschappen budget niet volledig is en we ook een paar keer met contant geld hebben afgerekend in de supermarkt. Ook betaalden we de toegang bij Kerid contant, de toegang tot een hot spring in het noorden en een aantal souvenirs zoals onze mutsen. Alle uitgaven her en der maken dit een best hoge kostenpost.

Totaal contante betalingen €369,19

Seljalandsfoss IcelandCampings

Waar we tijdens onze camperreis Canada €19,- per nacht betaalden voor een overnachting op prachtige campings, was dit in IJsland maar liefst €27,- per nacht gemiddeld. Gek genoeg hadden we voor dit geld meestal geen echte kampeerplek, maar stonden we hutje mutje tussen de campers op een grasveld. Ook op faciliteiten hoefden we niet altijd te rekenen, en was de kwaliteit van het sanitair vaak nogal twijfelachtig. Onze camper sloten we zelden op stroom aan, dat was helemaal onbetaalbaar. Gelukkig kom je met een goede autolader een heel eind. Het meest idiote van de campings in IJsland vond ik dat je vuil afvalwater met zeepresten domweg moest lozen middenin de natuur. Hier was (bijna) nergens een afvoerputje voor aangelegd. Dat voelde zó zonde van al die prachtige natuur!

Totaalkosten campings € 324,95

IcelandBrandstof

Tsja, reizen met een camper is ideaal, maar kost je natuurlijk ook meer brandstof dan als je met een auto rijdt. Wij reden in 15 dagen het eiland rond over hoofdweg, de ringweg. In totaal reden we 2.859 kilometer wat ons bijna 500 euro aan brandstof kostte. Bij het ophalen van de camper kregen we twee gasflessen mee om te koken, het water te verwarmen en voor de verwarming in de camper. Hier hebben we veel gebruik van gemaakt, maar toch hadden we er net genoeg aan en hoefden we geen gas te laten bijvullen. Dat scheelt dan weer 😉

Totaalkosten brandstof €493,18

Thingvellir National Park, IcelandEntreegelden

In IJsland is de meeste natuur gewoon gratis. Je betaalt bijna nooit voor het bezoeken van een natuurgebied, dus dat scheelt je een dure toegangspas. We betaalden een aantal entreegelden contant, zoals de toegang voor Kerid en een hot spring in Noord-IJsland. Daarnaast gingen we een keer zwemmen in een zwembad (een heuse ervaring!), en betaalden we voor het parkeren in Reykjavik en bij Thingvellir National Park.

Uiteraard kan je in IJsland allerlei tours boeken, maar ik verbaasde me nogal over de tarieven. Zonder uitzondering spotte ik prijzen voor walvistours van €200,- per persoon of een gletsjerwandeling voor €250 per persoon. Dit vond ik echt te duur, en dus besloten we dit keer niet te gaan voor whale watching.

Totaalkosten entreegelden €28,35

Gullfoss IcelandSouvenirs

Veel souvenirs kopen we doorgaans niet. We kopen wel eens een trui of shirt, maar de IJslandse tarieven voor mooie kleding vonden we wat te gek. We hebben beide een mok en een muts gekocht. Ook kochten we een landkaart van IJsland die staat te pronken middenin onze woonkamer. Tot slot kocht Jan een paar nieuwe veters, maar om dat nou een echt souvenir te noemen… 😉

Totaalkosten souvenirs € 65,-

Parkeren op Schiphol

Nog zo’n post die niet vergeten mag worden in dit lijstje. Parkeren op Schiphol is toch een serieuze kostenpost in ons budget. Hoewel parkeren voor twee weken in verhouding een stuk goedkoper is dan voor een lang weekend, is het toch een flinke post in het totaal. Tsja, het hoort er ook bij!

Totaalkosten parkeren op Schiphol € 110,-

Totaal budget roadtrip IJsland

In totaal waren we voor twee personen in 15 reisdagen €6.169,- kwijt. Dit is €205 per persoon per dag. Een flink bedrag, aangezien onze roadtrip West-Canada maar liefst €63,- per persoon per dag goedkoper was. Toch vond ik het landschap van IJsland en de ervaring om er te reizen zó geweldig dat ik de reis elke euro waard vind. Of het goedkoper kan? Je zou kunnen kamperen in IJsland of achterin de auto kunnen gaan slapen. Omdat ons lijf ons lief is, vinden wij dat voor onszelf geen goed alternatief. Maar je bespaart er wel flink wat kosten mee!

Benieuwd naar de route die we gereden hebben? Kijk dan in het routeblog IJsland. Hier vind je ook links naar alle artikelen over IJsland. Ook maakten we een tof filmpje van onze roadtrip IJsland!

Meer IJsland!

Staat een roadtrip IJsland op jouw wishlist?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Linda | travellersoftheworld 28 oktober 2018 at 09:30

  Wow wat een geld, ik wist dat IJsland duur was, maar dit had ik eerlijk gezegd niet helemaal verwacht haha. Wij huren in Nieuw-Zeeland een auto omdat het echt extreem veel goedkoper is dan een camper. Van het geld dat we besparen kunnen zo nu en dan lekker een airbnb boeken en de rest van de tijd slapen wij in onze tent. Gaat prima, denk dat ik dat in IJsland ook zou doen (als we er in de zomer zouden zijn). IJsland lijkt mij wel echt geweldig en elke cent waard!

 • Reply Linda | One Day Trip 28 oktober 2018 at 14:22

  Heel nuttig artikel, want een roadtrip over IJsland staat absoluut op m’n bucketlist.

  Maar wat een geld joh (terwijl dit de ‘budget’ variant is)! Ik wist ook helemaal niet dat IJsland nog steeds zoveel duurder is dan Nederland. Ik denk dat met de auto rondtoeren inderdaad wel veel scheelt, maar ik weet weer niet of het zo chill is om in IJsland is een tentje te slapen…

  En hele vette foto’s, die van het kerkje met de bloemen op de voorgrond en de foto boven ‘Totaal budget roadtrip IJsland’!

 • Reply Eva 28 oktober 2018 at 16:23

  Flink bedrag! Ik zag laatst een filmpje waarbij iemand boodschappen ging doen in ijsland. Vooral vlees en alcohol waren flink duurder, dus als je dat skipt valt het ook alweer mee. Ik ben benieuwd hoeveel wij uiteindelijk kwijt zullen zijn 🙂

 • Reply Laura 29 oktober 2018 at 14:24

  Wow, hier schrik ik toch wel even van.. Wij hebben een beetje een zelfde trip gedaan, maar dan met een gewone auto (4WD) en met Hostels en kwamen toch op een veel lager bedrag uit voor 13 dagen rondreis. Misschien toch even overwegen om de camper te laten voor wat het is en een auto te nemen in combinatie met een hostel? Wij betaalden ongeveer 100 euro per nacht voor twee personen ..

  • Reply Marcella 29 oktober 2018 at 23:49

   100 euro voor een overnachting valt inderdaad mee. Maar dan ben je er natuurlijk nog niet, en ik noem een totaalbedrag met alle kosten. Ook autohuur, tickets en eten en drinken zit in het totaalbudget. Wat was jouw totaalbudget dan?

 • Reply Riella 31 oktober 2018 at 12:27

  De laatste keer dat wij er waren, hebben wij minder dan 1500 euro per persoon uitgegeven (incl vlucht, auto, eten, benzine). In een tent slapen maakt het dus wel superbetaalbaar 🙂

  • Reply Marcella 2 november 2018 at 05:57

   Mooie prijs! Voor hoeveel dagen kwam je int totaal op 1500 euro uit? Dat maakt natuurlijk wel verschil. Autohuur en boodschappen zijn alsnog een aardig budget.

   • Reply Riella 2 november 2018 at 09:09

    Voor 14 dagen!

    • Reply Marcella 4 november 2018 at 01:05

     Inclusief autohuur, bezine, kosten voor campings, vliegtickets en eten en drinken? Dat verschil lijkt me wel heel enorm, dus ben benieuwd of je in jouw totaal wel ALLE kosten hebt meegenomen.

     • riellarens@gmail.com 4 november 2018 at 10:57

      Ik heb m’n boekje even vanonder het stof gehaald. 🙂 Camping kwam op 0 euro (campings waren gesloten in oktober dus we stonden overal gratis), vliegticket kwam op 350/persoon (4 jaar geleden) , eten namen we van thuis mee (adventure food, dus gewoon kokend water toevoegen en klaar), middageten kochten we bij Bonus, autohuur was 500 euro per persoon, benzine 300 euro, 2x airbnb, uitje naar Laundromat, whale watching en Blue Lagoon.

  Leave a Reply