Alleen al de trein naar Schynige Platte is een gave belevenis. Boven blijf je genieten van het indrukwekkende bergpanorama. Dit geweldige gebied wil jij ook ontdekken!

Schynige Platte Switzerland
Marcella Schynige Platte Switzerland

Schynige Platte: indrukwekkend plateau in de Jungfrau regio

Bij Interlaken bevindt zich de Jungfrau regio met de iconische bergtoppen Eiger, Mönch en Jungfrau. Vanaf Schynige Platte heb je een geweldig uitzicht op deze Berner Alpen, maar ook op de Thunersee en Briezersee. Schynige Platte is een hoogvlakte met het hoogste punt op zo’n 2.100 meter. Dit indrukwekkende plateau bereik je met de authentieke Schynige Platte-tandradbaan die je in een klein uur 1.500 meter hoger brengt.

Schynige Platte Switzerland

Hoe kom je bij Schynige Platte?

De trein naar Schynige Platte vertrekt vanaf het plaatsje Wilderswil. Vanaf Interlaken of Lauterbrunnen kan je met de trein naar Wilderswil. Wij verbleven bij JungfrauCamp in Unterseen (naast Interlaken). Vanaf Unterseen is er een rechtstreekse busverbinding naar Wilderswil. Let op, als je meerdere nachten verblijft op de camping heb je recht op gratis gebruik van het openbaar vervoer. Zo reis je eenvoudig naar Wilderswil. Met een kortingskaart die we bij de camping kregen werd korting berekend op onze treinrit naar Schynige Platte. Mooi meegenomen!

Je auto parkeren

Ben je met je auto of een huurauto, dan kan je er ook voor kiezen om in Interlaken te parkeren en de trein te pakken. Natuurlijk kan je ook naar Wilderswil rijden, je vindt een grote parkeerplaats achter het station.

Marcella Schynige Platte Switzerland
Schynige Platte Switzerland
Schynige Platte Switzerland

Onze ervaring met de trein naar Schynige Platte

De Bergbahn is op 14 juni 1893 in gebruik genomen, de authentieke treintjes rijden nog steeds. Er zijn verschillende typen, wij hadden op de heenweg een trein zonder ramen en op de terugweg een trein met ramen. Wij stonden voorin de rij voor de volgende trein. Heel keurig leidden ze een groep naar een aparte trein zodat wij rustig konden instappen. De coupés zijn voor maximaal 8 mensen. Bij ons stapten een paar Zwitsers in die onze hond Bros meteen leuk en lief vinden. Zo fijn!

De treinrit duurt ongeveer 50 minuten. De tandradbaan neemt je langzaam maar zeker mee de berg op. Hij overbrugd een hoogteverschil van maar liefst 1.400 meter! Wij hadden het advies opgevolgd om rechts te gaan zitten. Zeker een half uur vragen we ons af waarom, want het uitzicht is juist links. Gelukkig worden we beloond zodra er een nog veel toffer uitzicht komt. De besneeuwde toppen van de Eiger, Mönch en Jungfrau zijn vol in beeld, net als het uitzicht Interlaken en de meren. Ik blijf maar foto’s maken, want het uitzicht is echt onwijs gaaf!

De trein stopt ook in Breitlauenen, halverwege de rit. Dit is vooral een plek om je wandeling te starten. Er is slechts een kleine bistro.

Schynige Platte Switzerland
Schynige Platte Switzerland
Schynige Platte Switzerland

Een geweldig uitzicht bij Schynige Platte

Meteen als je bij het station komt heb je een gaaf uitzicht. Loop je een stukje omhoog naar het panoramarestaurant, dan is je uitzicht nóg weidser! Wij lopen verder omhoog naar uitzichtpunt Daube waar we een tijdje genieten van het geweldige uitzicht. Vervolgens lopen we over de kam waarbij we links een geweldig uitzicht hebben op Interlaken en beide meren en rechts op een valei met er achter de immense besneeuwde bergtoppen.

Dit uitzicht, daar kan kan ik van blijven genieten. Het is zo intens mooi en overweldigend gaaf. Omdat ons tempo nogal laag is vreest Jan dat we de laatste trein (rond 18 uur) niet meer halen en dus maak ik minder foto’s en loop door. Het uitzicht vanaf de Oberberghorn laten we dus maar. Hiervoor moeten we een ladder op klimmen en dat is niet ideaal als je een hond bij je hebt.

Wij lopen 6 kilometer in ruim 2,5 uur. Onze route voert ons naar uitzichtpunt Daube, over de kam en een eind door de valei waar koeien grazen met hun kenmerkende bellen. Uiteindelijk zijn we ruim op tijd terug bij het station voor de een-na-laatste trein. De trein is bomvol, maar wij mogen met hond nog op een fijn plekje zitten aan de achterkant van de coupé.

Lees ook: Doen bij Gornergrat – Geweldig uitzicht op gletsjers en de Matterhorn!

Schynige Platte Switzerland
Schynige Platte Switzerland

Wandelen bij Schynige Platte

Yes, bij Schynige Platte kan je eindeloos wandelen. Er zijn korte wandelingen, zoals bijvoorbeeld naar het uitzichtpunt Daube. Dit is een populaire plek omdat je hier vanaf het station redelijk snel en zonder al teveel hoogtemeters naartoe kunt. Uiteraard kan je ook veel uitdagende tochten doen. Op Komoot vind je wandelingen bij Schynige Platte, maar je kunt je natuurlijk ook laten informeren bij het toeristenbureau. Het valt mij altijd tegen om te wennen aan de hoogtemeters, omdat we in Nederland (Groningen) natuurlijk helemaal niets gewend zijn. Wil je serieuze tochten maken, zorg dan vooraf voor de juiste voorbereidingen.

Ben je een goede bergwandelaar, dan kan je naar Grindelwald First lopen. Vanaf hier reis je dan weer terug naar beneden. Je kunt hiervoor een combiticket kopen.

Schynige Platte Switzerland
Marcella Schynige Platte Switzerland

Praktische informatie Schynige Platte

  • Kosten – Een treinkaartje naar Schynige Platte kost in 2023 ongeveer €67 per volwassen persoon. Met de Swiss Pass en Interrail krijg je korting, maar ook met de kaart die je krijgt bij je camping, hotel of appartement. De hond mag gratis mee in de trein naar Schynige Platte. Treinkaartjes koop je via www.jungfrau.ch of op het station. Er staan automaten, maar wij kopen de kaartjes bij het loket omdat we onze kortingskaart anders niet kunnen inzetten.
  • Weersverwachting – Let voor vertrek op de weersverwachting. Hoog in de bergen zijn zonder uitzicht, dat is erg jammer. Neem een goede outdoor jas mee en trek goede wandelschoenen aan.
  • Eten & drinken – Naast het bergstation is een kiosk waar je wat te eten en drinken kunt kopen. Een stukje verderop is een panoramarestaurant met een groot terras. In Wilderswil vind je meerdere supermarkten.
  • Alphorn blazers – Rond lunchtijd kan je een concert verwachten van alphorn blazers. Leuk om even naar te kijken én luisteren!
  • Alpentuin – Bij het bergstation vind je een alpentuin met maar liefst 650 soorten planten. Hier kan je zo inlopen, de toegang is gratis.
  • Overnachten – Je kunt ook slapen in deze geweldige natuur, bij Berghotel Schynige Platte. Lijkt me echt magisch om wakker te worden in dit geweldige panorama!
  • Actuele informatie – De trein rijdt alleen in het zomerseizoen, tussen mei en oktober. Actuele informatie vind je op de website van de Jungfrau regio.
Schynige Platte Switzerland

3 weken roadtrip Zwitserland

Wij maakten een roadtrip Zwitserland van 3 weken met de camper. We startten onze reis bij Unterseen om de omgeving rond Interlaken te ontdekken. Vervolgens reden we over toffe bergpassen en brachten we een paar dagen bij Lago Maggiore door. In de omgeving van Zermatt ontdekten we hoge bergtoppen. Onze reis eindigden we bij het meer van Genève. Handig voor een reis door Zwitserland zijn de ANWB Ontdek reisgids Zwitserland, 100x Zwitserland en Marco Polo Reisgids Zwitserland. De leukste plekken onderweg vind je met de Michelin Wegenkaart Zwitserland. Fijne campings vind je in Rustiek kamperen Zwitserland. Je camperreis boek je bij Travelhome en een huurauto regel je inclusief verzekeringen via Sunny Cars.

Meer leuks in Zwitserland:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

7 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Wanda

Prachtige foto’s! Wij zijn jaren geleden in Zwitserland geweest, maar waren toen niet echt goed voorbereid en hebben dit toen gemist, maar als we weer die kant op zullen gaan, dan staat dit zeker weten op ons lijstje!

Chayenne

Wow! Wat is het daar belachelijk mooi zeg. Die groene weiden met witte bergtoppen, prachtig! Ik zou heel graag wandelen naar Grindelwald en die treinrit lijkt me ook prachtig.

Yvonne

Dat bergtreintje op die eerste foto: heel tof! Sowieso geweldig mooie foto’s. Ik wil ook graag eens naar Zwitserland en Schynige Platte ziet er echt uit als een plek die ik dan zou willen zien.. maar ik wacht even tot de kinderen het huis uit zijn, hahaha.. geen idee waarom, maar mijn portemonnee wordt al platter door alleen dit blog te lezen. 😉 Dacht dat de NS duur was, maar 67 euro voor een treinkaartje, poeh.

Janet

Wauw, wat een prachtplek zeg. Het ziet er prachtig uit op de foto’s.. wat een mooie uitzichten! Een aantal jaren geleden zou ik naar Zwitserland gaan, maar deze reis moest helaas geannuleerd worden. Tot op heden heb ik de reis nooit ingehaald.. Jammer, want ik denk dat ik het land echt fantastisch ga vinden.

Linda

Het ziet er prachtig uit! Mooie foto’s. Ik wil heel graag eens naar Zwitserland. Wel duur zeg dit, maar volgens mij zijn alle kabelbanen etc. daar vrij duur!

Annemarie

Wat is Zwitserland toch een prachtig land. Die treinrit lijkt me super en de uitzichten zijn echt geweldig! Wij waren vorig jaar een paar dagen in Zwitserland. Veel te kort, ik wil graag meer van het land zien.

Denise

Wauw, wat een prachtige route, zowel met het treintje als het wandelen. Adembenemend!

7
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x