Een gevoel van vrijheid, dat geeft kamperen in Noorwegen je. Kan je overal wildkamperen? Hoe vind je een camping? Ik vertel je over onze ervaringen.

Stegastein Norway

Kamperen in Noorwegen, dat kan toch overal?

In Noorwegen kan je fantastisch kamperen. In Noorwegen, Finland en Zweden geldt het allemansrecht. Dat betekent dat je in principe overal open terrein mag gebruiken om van de vrije natuur te genieten. Dit zijn gebieden die niet bebouwd zijn, de meeste kustgebieden, moerassen, bossen en bergen vallen hieronder. Naast recreëren mag je hier één nacht verblijven op minimaal 150 meter afstand van de dichtstbijzijnde woning of hut.

Waar moet je rekening mee houden?

 • Vermijd privé-eigendommen en landbouwgrond.
 • Je maakt geen schade en stoort niemand.
 • Zonder toestemming van de eigenaar mag je niet langer dan één nacht kamperen.
 • Het is niet toegestaan om te jagen en te vissen.
 • Laat geen afval achter.
 • Leeg je toilet en afvalwater op de plekken die daarvoor aangewezen zijn.
 • De hond mag mee, maar moet aangelijnd blijven.
 • Het maken van kampvuur is verboden tussen 15 april en 15 september.
Jan Marcella Boyabreen Norway

Onze roadtrip Noorwegen

Wij maakten een roadtrip Noorwegen met onze camper door het zuiden. Het was ons tweede bezoek aan het land en onze eerste roadtrip. We namen de boot naar Kristansand en reisden naar Stavanger en via de Preikestolen naar het Sognefjord. Terug naar het zuiden namen we onder andere Bergen en Gaustatoppen mee en eindigden onze trip weer in Kristiansand. We ontdekten een fijne combinatie van fjorden, meren, gletsjers en steden. Heb je geen eigen camper, dan kan je eenvoudig een camperreis op maat boeken of een camper huren in Noorwegen. Noorwegen is een geweldig land om rond te reizen met een camper!

Lees ook: Paklijst – reizen met een camper

Camper Tvindefossen Norway

Manieren om te kamperen in Noorwegen

 • Campings met faciliteiten – Wil je dat alles goed geregeld is en alle faciliteiten aanwezig zijn, dan is een fullservice camping jouw ding. Naast goed sanitair vind je er meestal kookgelegenheid, wasmachine en er is vaak eten te koop. Uiteraard kan je hier ook gebruik maken van walstroom om je camper aan te sluiten. Vaak zijn er vaste plekken, soms mag je zelf een kampeerplek kiezen. Voor campings met alle faciliteiten betaal je zo’n €40 en €60 per nacht.
 • Basic campings – Tijdens het kamperen in Noorwegen maakten wij vaak gebruik van basic campings. Hier vind je toiletten en douches (tegen betaling), vuilnisbakken en stroom waar je gebruik van kunt maken. In de meeste gevallen zijn er er niet meer faciliteiten, soms word je verrast en zijn er veel faciliteiten en betaal je daar een prima prijs voor. Vaak maak je zelf een kampeerplek kiezen, soms krijg je een plek toegewezen. Voor basic campings betaal je tussen de €20 en €35 per nacht.
 • Camperplaatsen – In sommige gevallen moet je zelfvoorzienend zijn en eigen sanitair hebben. Let hier goed op, het staat wel in de app vermeld. Wij overnachtten 3x op een prima plek in een haven (op asfalt, met uitzicht) met wc en douche en stroomaansluiting. Ook stonden we op een camperplaats bij Lindesnes. Wij betaalden voor deze camperplaatsen tussen de €5 en €15 per nacht. Op camperplaatsen mag je zelf een plek kiezen.
 • Wildkamperen – Wildkamperen in Noorwegen is gratis. Soms is er een toiletgebouw in de buurt waar je gebruik van kunt maken, soms zijn er helemaal geen faciliteiten. Neem je afval altijd mee en let er goed op hoe zelfvoorzienend je bent.
Lofthus Camping Norway
Eidfjord Norway

Hoe vind je kampeerplekken in Noorwegen?

Wij houden van reizen met een camper het ‘go with the flow’ wat daarbij hoort. Dat betekend dat we op de dag zelf vaak bepalen waar we willen overnachten. Hiervoor gebruiken we ’t liefst de app Campercontact waarin je een breed overzicht vindt van campings bij je in de buurt. Park4night is een goed alternatief. In beide apps vind je faciliteiten en reviews. Het is soms even grasduinen om een beeld te krijgen van alle meningen.

Wij reisden rond van 21 mei t/m 11 juni (2022) en hebben bijna overal op de bonnefooi gevraagd naar een kampeerplek. Dat kon bijna altijd. Let er op dat in sommige gebieden (bijvoorbeeld rondom Odda) weinig campings zijn en rond feestdagen en in vakantieperiodes alles snel volgeboekt is. Het is dan aan te raden om te reserveren.

Lillebanken Norway

Onze ervaring met wildkamperen

Onze eerste nacht in Noorwegen vonden wij een plek zodat we konden wildkamperen. Aan de rand van de stad Mandal vonden wij recreatiegebied Lillebanken waar we gratis konden overnachten. Als we er aan komen staat het parkeerterrein vrij vol, maar dit stroomt aan het einde van de dag vrijwel leeg. Wij hadden een perfecte nacht in een prachtig gebied.

Ja, wildkamperen wilden we zeker vaker. Helaas blijkt dat zo eenvoudig nog niet. Bij veel plekken die we vinden wordt in de reviews aangegeven dat wildkamperen niet meer mogelijk is. Op heel veel plekken zagen we verbodsborden. De plekken waar we wel konden wildkamperen stonden vrijwel altijd vol. Op een krap parkeervak langs de openbare weg na, maar dat vonden we niet zo aantrekkelijk.

Dus ja, waar je die idyllische wildkampeerplekken (die je op Instagram ziet) vindt moet je niet aan ons vragen. Noorwegen is vanwege de fjorden en bergen op sommige plekken best nauw, dus dan zet je niet ‘even’ je camper neer. Natuurlijk is het ook makkelijker om met een klein busje of auto met daktent rond te reizen in plaats van met een camper van 7 meter.

Kamperen in Noorwegen

Kamperen in Noorwegen, nog wat tips

 • Op basic campings en camperplaatsen kan je niet altijd je toilet en vuil water legen. Bij wildkamperen kan dit natuurlijk sowieso niet. Ga dan op zoek naar een servicepunt, deze staan ook in de app Campercontact. Vaak kom je dan terecht op een speciaal terrein of bij een tankstation waar je je camper gratis of tegen een kleine vergoeding kunt legen en vullen.
 • De wegen zijn soms krap en dus ben je met je camper steeds aan het afremmen om tegenliggers te passeren. Hou er dus rekening mee dat je niet snel van A naar B rijdt. Dan kan het alleen maar meevallen.
 • Let goed op de maximumsnelheid. Boetes in Noorwegen zijn hoog en dat weten wij helaas uit ervaring.
 • Voor het gebruiken van de douche betaal je meestal met muntgeld. Zorg dat je altijd wat Noorse muntjes bij je hebt.

Meer over reizen in Noorwegen:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x