Al heel wat watervallen heb ik gezien, maar de Voringsfossen zijn echt ontzettend uniek! Een ruige kloof waar vanaf twee kanten vanaf flinke hoogte water in gestort wordt: ronduit prachtig! En het mooie is dat dit pareltje relatief dichtbij huis te vinden is!

Marcella Voringsfossen Norway
Jan Voringsfossen Norway
Voringsfossen Norway

Waar vind je de Voringsfossen

De Voringsfossen is een heel gave waterval die je vindt vlakbij Eidfjord in het natuurgebied Hardangervidda. Formeel is de schrijfwijze Vøringsfossen, maar omdat wij deze schrijfwijze bij ons niet gebruiken hou ik het bij een gewone o. Het is één van de hoogste watervallen van Europa, waarvan de Krimml Wasserfalle in Oostenrijk de hoogste is. Het water maakt een loodrechte val van 145 meter in de Måbødalen vallei. Ook is er nog de kleinere waterval Tyssvikjo. De kracht van het water wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. Je vindt dit prachtige watergeweld vlak bij Rijksweg 7, de hoofdroute tussen Oslo en Bergen. Voringsfossen wordt door zo’n 650.000 toeristen per jaar bezocht en is daarmee de op twee na best bezochte attractie in Noorwegen.

Lees ook: Roadtrip Noorwegen – Een afwisselende route van 3 weken

Voringsfossen Norway
Voringsfossen Norway

Entree vanaf Eidfjord

Wij reden naar Voringsfossen vanuit Bergen en reden daardoor via Eidfjord naar het platform bij Fossli. Het gave was dat we tijdens onze roadtrip Noorwegen voor het eerst door de tunnels reden die elkaar kruisten. Op de routeplanner was heel duidelijk te zien dat we twee keer via lussen over de voorgaande weg reden. Tussen de tweede en derde Måbøtunnel is een parkeerplaats en kan je de wandeling naar de waterval starten. Na de derde tunnel kom je eerst bij Fossetromme, als je een stukje door rijdt kom je bij Fossli. Dit staat goed aangegeven met verkeersborden.

Voringsfossen Norway
Voringsfossen Norway
Voringsfossen Norway
Marcella Voringsfossen Norway

Genieten vanaf de platforms bij Fossli

Bij Fossli vind je een ruime parkeerterreinen, het Fossli Hotel en diverse stalen plateaus om het watergeweld van alle kanten te bewonderen. De platforms bij Fossli zijn in 2018 aangelegd, je kunt tussen de beide watervallen op verschillende plekken genieten van het natuurgeweld. Het ene plateau steekt uit, de andere loopt langs de rand. Op sommige delen is het plateau toegankelijk voor een rolstoel. Je krijgt een fantastisch uitzicht op de kloof, de Voringsfossen (onder de brug) en je kunt vlakbij Tyssvikjo komen. Bij deze waterval zijn vaak regenbogen te zien. Het intrigerende is de kloof waar de waterdamp in blijft hangen. Ook zie je overal om je heen bergen met sneeuw, een prachtig decor!

Voringsfossen Norway
Jan Voringsfossen Norway
Voringsfossen Norway

Naar de overkant

Vanaf eind 2020 is er een stalen brug van 49 meter lang die je in 99 stappen over de waterval naar twee plekken aan de overkant leidt. Het woeste watergeweld bevindt zich op het laagste punt slechts 50 meter onder je. Het is intrigerend om een totaal ander perspectief op de Voringsfossen en Tyssvikjo te hebben (als je durft…!). In juni 2022 kan je alleen via een zijtak naar de overkant lopen. Vanwege werkzaamheden is de andere doorgang afgesloten. Wanneer de werkzaamheden klaar zijn loop je vanaf Fossli naar Fossetromme en andersom.

Voringsfossen Norway
Marcella Voringsfossen Norway
Voringsfossen Norway

Uitzicht vanaf Fossetromme

Vanaf Fossetromme heb je weer een totaal ander uitzicht. Je hebt een geweldig uitzicht op Tyssvikjo omdat deze waterval aan de andere kant van de kloof ligt. Ook de Voringsfossen zie je vanuit een totaal andere hoek. Helaas was deze Fossetromme voor ons nog niet toegankelijk omdat ook daar plateaus aangelegd worden. Als dit klaar is kan je dus ook bij Fossetromme optimaal genieten van alle watergeweld, dus we moeten nog maar eens terug komen bij dit pareltje!

Jan Voringsfossen Norway
Voringsfossen Norway

Naar de Voringsfossen wandelen

Wij besloten na het bewonderen van dit watergeweld door te rijden naar de camping in Eidfjord. We hadden een lange rit achter de rug, dus de wandeling door de canyon naar de waterval stond niet meer op ons lijstje. Dit moet echter wel heel erg tof zijn, dus ik tip ‘m jou. De wandeling wordt als moeilijk beoordeeld, is 1,7 kilometer lang en duurt een uur. Je kunt deze wandeling doen vanaf mei t/m eind oktober.

Lees ook: wandelen naar de Preikestolen

Fossli Hotel Norway
Eidfjord Norway

Overnachten bij de Voringsfossen

Bij Fossli Hotel uit 1891 schijnen diverse beroemdheden geslapen te hebben. Wij denken dat dit was voor de pandemie, want het hotel ziet er inmiddels (juni 2022) wat vervallen uit en de souvenirwinkel was dicht. Wij hopen dat het opgeknapt wordt want de locatie is natuurlijk perfect! In de omgeving van de waterval zagen wij prachtige Noorse vakantiehuizen en het schijnt dat er nog veel gebouwd wordt. Een prima uitvalsbasis in deze geweldige omgeving!

Reis je met een camper, dan mag je op een plateau achter de parkeerplaats gratis overnachten. De ondergrond is gravel, een prima plek. Wij reden door en overnachtten op de mooiste camping van onze reis. Bij Saebø Camping hadden we een voortreffelijk uitzicht op Eidfjord waar de kleuren steeds veranderden. Absoluut een dikke aanrader! Natuurlijk kan je ook een accommodatie bij Eidfjord zoeken zoals het Vøringsfoss Hotel en het fijne vakantiehuis Fjordperlen!

Lees ook: Kamperen in Noorwegen

Meer in Noorwegen:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

11 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda

Wauw! Dit ziet er heel tof uit! En heel uniek inderdaad. Dit zou ik zeker willen bezoeken bij een rondreis door Noorwegen

Aniek

Wauw! Wat een geweldige plek. En hoe magisch moet het uitzicht zijn vanaf die uitzichtplatforms.

Mirre

Oh wauw, wat een mooie waterval. En leuk dat je er via zo’n brug heen kan lopen. Lijkt mij leuk om een keer te doen!

Janet

Ik heb al wat foto’s op Insta voorbij zien komen, maar de titel lijkt me terecht. Wat een prachtige en ruige plek is dit zeg, lijkt me heel gaaf om zo’n indrukwekkend uitzicht met eigen ogen te kunnen aanschouwen.

Lou

Prachtige pagina!! Thanks voor de informatie ! Wij zijn ook net gestart met een blog. Heb je nog tips?
Lou

henk

Marcella Ik vind foto’s prachtig en verhalen fijn om te lezen. We gaan 12 mei aan de rondreis vanaf Kristiansand beginnen.Jou verhalen helpen ons om de mooie plekken te vinden.

11
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x