Gaustatoppen is de hoogste berg van het zuiden van Noorwegen. Op de top heb je een geweldig uitzicht op het Gausdal en de wandeling is een heus avontuur. Ga je mee op avontuur?

Gaustatoppen Norway
Gaustatoppen Norway

Gaustatoppen, wat is het?

Gaustatoppen is met 1.883 meter de hoogste berg in het zuiden van Noorwegen. De berg ligt aan de voetvan de stad Rjukan. De naam van de berg is afgeleid van het oud-Noorse gaus (stromend water) en stod (boothuis). Bij helder weer kan je vanaf Gaustatoppen maar liefst 60.000 km² ver kijken, dat is groter dan de totale oppervlakte van Nederland. Van Noorwegen zie je dan je ongeveer een zesde deel. De berg steekt 700 meter boven de hoogvlakte Hardangervidda uit. Gaustatoppen heeft op jaarbasis zo’n 300.00 bezoekers. Op de top vind je de Gaustatoppen-blokhut uit 1893, je kunt hier met 11 personen overnachten. In het winter is het een skigebied.

Gaustatoppen Norway
Gaustatoppen Norway

Ons bezoek aan Gaustatoppen

Wij bezochten Gaustatoppen tijdens onze roadtrip Noorwegen met de camper. Wij namen vanuit Groningen de boot naar Kristiansand voor een roadtrip naar onder andere Stavanger, de Preikestolen en Flåm. Op onze terugweg naar Kristiansand kozen we spontaan voor een wandeling bij Gaustatoppen. Een goeie keuze omdat het landschap in dit gebied weer totaal anders dan we tot nu toe gezien hadden. Een pittige wandeling werd het echter wel. Ik vertel je er alles over!

Gaustatoppen Norway
Gaustatoppen Norway

Omhoog met de Gaustabanen

Je kunt omhoog lopen naar de Gaustatoppen, maar omdat we naar beneden wilden lopen leek het ons handiger omhoog te gaan met de Gaustabanen. Deze brengt je in 15 minuten naar de top. De tandradbaan is gebouwd in een tunnel en bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat horizontaal met een treintje die je in de berg brengt. Vervolgens stap je over en rij je met de tandradbaan vrij stijl omhoog naar de top.

Met mijn hoogtevrees vond ik Gaustabanen niet heel erg prettig. Het is donker in de berg, dus de diepte onder je zie je niet. Toch vond ik het gevoel van de immense diepte onder ons best wel creepy en was ik blij dat ik het bakje uit was. Soms moet je er wat voor over hebben om de top te bereiken.

Gaustabanen is gebouwd in 1958 voor personeel vanwege het onderhoud aan de zendmast bovenop de berg. Pas in 2006 is het open gesteld voor publiek en sinds 2010 is de baan geheel voor toeristen beschikbaar.

Gaustatoppen Norway
Gaustatoppen Norway
Jan Gaustatoppen Norway

Boven op Gaustatoppen

Als je met de Gaustabanen boven komt loop je de berg uit en kom je op een uitzichtpunt. Hier heb je al een fantastisch uitzicht op het Gausdal. Je loopt verder omhoog via een brede stenen trap. Bij de Gaustatoppen-blokhut lag er een laagje sneeuw, dus we glibberden verder omhoog. Je komt bij een enorm betonnen plateau met een weids uitzicht. Hier vind je ook een bord met informatie zodat je weet waar je in het landschap naar kijkt. Altijd fijn. Bovenop Gaustatoppen vind je een zendmast die een belangrijke (militaire) rol had in het communicatienetwerk van Noorwegen.

Jan Marcella Gaustatoppen Norway
Jan Gaustatoppen Norway
Marcella Gaustatoppen Norway

Wandelen vanaf Gaustatoppen

Na een fotosessie start onze wandeling naar beneden. Het eerste stuk glibberen we over stukken met sneeuw. In juni is dat toch een gekke ervaring. De wandeltocht van een paar kilometer leidt ons over een oneindige hoeveelheid rotsen, grind en sneeuwvelden. We overbruggen honderden hoogtemeters en doen er zo’n 4 uur over. Hoewel het uitzicht werkelijk fascinerend is vinden we de gehele tocht best pittig en soms ook echt uitdagend. Vooral bij de glibberige sneeuwvelden. Goed voorbereid waren we ook niet want we waren wat laat op pad gegaan en hadden te weinig eten bij ons. Evengoed komen we een ervaring rijker terug bij de camper. De spierpijn van deze wandeltocht heb ik een paar dagen gevoeld, maar het was het waard.

Gaustatoppen Norway
Gaustatoppen Norway
Gaustatoppen Norway

Praktisch bij Gaustabanen

 • Gaustatoppen ligt op 2,5 uur rijden vanaf Oslo en is heel goed te bereiken. Wij kwamen vanuit het westen aan rijden.
 • Parkeren Stavsro op 1.200 meter hoogte is gratis. Ook als je reist met een camper is er voldoende ruimte op het parkeerterrein. De weg naar het parkeerterrein rij je over haarspeldbochten. Op de parkeerplaats heb je al een fantastisch uitzicht over de omgeving.
 • Bij het parkeerterrein kan je een kaartje voor Gaustabanen kopen. Op de website van Gaustabanen vind je de meest actuele informatie zoals openingstijden en tarieven. Je hond mag je meenemen in Gaustabanen.
 • Bij het parkeerterrein vind je een winkel en op de top kan je eten en drinken kopen bij de Gaustatoppen-blokhut. Tijdens de wandeling is het handig dat je zelf eten en drinken bij je hebt.
 • Als je naar de top wilt wandelen is Stavsro een populair beginpunt. Ook Svineroi en Selstali zijn interessante plekken.
 • Hou er rekening mee dat het weer op de top grillig kan zijn. Goede outdoor kleding is geen overbodige luxe. Stevige wandelschoenen zijn ook absolute aanraders. Wij liepen met wandelstokken, dat vinden wij fijn voor de steun en extra grip.
 • Op het parkeerterrein bij Gaustatoppen is wildkamperen met de camper toegestaan. Op de top mag je wildkamperen met een tent. Overnachten kan ook bij de Gaustatoppen-blokhut of in de omgeving van de berg. Wij sliepen bij Tinnsjo Kro & Camping waar we onszelf kunnen inchecken. 
Gaustatoppen Norway
Gaustatoppen Norway

Doen in de buurt van Gaustatoppen

 • Rauland ligt in een prachtige omgeving en is een goede plek voor een bezoek aan Nationale Park Hardangervidda.
 • Bij Rjukan kan je de kabelbaan Krossobanen nemen naar de Hardangervidda. Boven vind je allerlei wandelpaden en ook de (huur)fiets meenemen is een mogelijkheid. Deze toeristische attractie is het hele jaar geopend.
 • In Rjukan vind je het Norwegian Industrial Workers Museum in de voormalige waterkrachtcentral.
 • Voor de echte daredevils: je kan een bungeesprong maken vanaf de brug over de Vemork-kloof 

Meer over Noorwegen:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

6 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Anne - Ditisanne.nl

Heel gaaf! Wat een waanzinnig uitzicht vanaf de top zeg! Als we nog eens naar Noorwegen gaan (staat zeker op de wensenlijst) dan wil ik deze wandeling ook wel doen!

Chayenne

Wat fijn dat je met de Gaustabanen omhoog kunt, ook al is het een beetje eng. Het uitzicht is zeker de moeite waard zo te zien. Ik had nog nooit van deze hoogste berg gehoord en zal hem zeker toevoegen op mijn Noorwegen bucketlist 🙂

Linda

Nog nooit van gehoord, maar wat een enorm gaaf uitzicht! Ik zou er denk ik ook voor kiezen om lekker naar beneden te wandelen. Lijkt me prachtig op een plek als dit. En dan met wandelstokken, want ook wij vinden dat heel fijn voor extra steun. Vooral als je ineens in de sneeuw loopt.

6
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x