Absoluut één van de hoogtepunten van onze reis was de dag die we doorbrachten bij Mývatn. Kraters, lavavelden, pruttelende modderpoelen en stoom overal uit de grond: je vindt het er allemaal. Een onwijs intrigerend gebied!

Hverir Iceland

Mývatn is een meer in het noorden van IJsland en ligt in een zeer actief vulkanisch gebied. Het wordt omgeven door vele objecten van vulkanische oorsprong, zoals de explosiekrater Hverfell, de grillige lavaformaties van Dimmuborgir, de tafelberg Búrfell, de pseudokraters bij Skútustaðir aan de zuidelijke rand van het meer, de grotten met heet water bij het plaatsje Reykjahlíð, het solfatarenveld bij Hverir en het zeer actieve gebied bij de Kraflavulkaan een aantal kilometers verderop.

Bovendien is het meer zelf als gevolg van een aantal vulkaanuitbarstingen ontstaan. Mývatn betekent “muggenmeer” omdat er ’s zomers op (de sporadische) windstille dagen zeer veel dansmuggen uit het water komen. Omdat er vele muggenlarven en veel vis in het schone water voorkomen, wordt het gebied het hele jaar door druk door diverse vogels bezocht. Bron: Wikipedia

Tijdens onze reis door IJsland bezochten we een aantal bezienswaardigheden rondom het Mývatn meer. Ik vertel je er meer over!

Krafla IcelandViti IcelandVíti kratermeer

Omdat wij overnachtten op een camping in Reykjahlíð (met uitzicht op het Mývatn meer!) besloten we om vanaf het stadje eerst naar het noordoosten te rijden voor de bezienswaardigheden rondom de energiecentrale die gevoed wordt door vulkaan Krafla. Toen we het gebied in reden zagen we een bijzonder landschap vol stoom en buizen. De vulkaan Krafla levert aan een flink gebied stroom en warm water. Aan ’t einde van de weg vind je het knalblauwe kratermeer Víti. Dit is een explosiekrater met een doorsnede van 320 meter met blauwgroen water. Vanaf de parkeerplaats kan je een rondje om de krater lopen. Wij hebben een half rondje gedaan zodat we het mooie uitzicht op de krater konden fotograferen.

Leirhnjukur Iceland Leirhnjukur Iceland Leirhnjukur Iceland Jan en MarcellaLeirhnjukur Iceland Leirhnjukur Iceland Leirhnjukur Iceland Leirhnjukur IcelandLeirhnjukur lavaveld

Tussen 1975 en 1984 heeft de vulkaan Krafla 9 erupties gehad, dit wordt de ‘Vuren van Krafla’ genoemd. Door deze uitbarstingen is Leirhnjukur ontstaan, je vindt er solfaterenvelden en lavavelden. Dit gebied rookt nu nog van alle activiteit, al kan je er veilig wandelen via een netjes aangelegd pad. Al snel kom je bij een melkwit meer waar de stoom vanaf slaat. Je kunt er langs lopen, vervolgens kom je bij de zwarte lavavelden waar je een stuk overheen kunt wandelen. In het hele gebied zie je op allerlei willekeurige plekken plukken stoom omhoog kringelen. Wat een bijzonder gebied! De kracht van de natuur is hier immens!

Hverir Iceland Hverir Iceland Hverir Iceland Hverir Iceland Hverir Iceland Hverir Iceland Geothermisch gebied Hverir aan de voet van Námafjall

Hverir betekent letterlijk ‘hete bronnen’.

Net zo gaaf Leirhnjukur, al is het gebied bij Hverir veel groter! Het gebied is vol stoompluimen, heetwaterbronnen en kokende modderpotten. De ene nog actief borrelend (en stinkend), een andere bron heeft de grond volledig uitgedroogd en is wit uitgeslagen van de kalk. Hverir ligt op de oostelijke helling en aan de voet van de Námafjall (432 meter). Overal komt stoom vandaan, vaak ruikt het naar rotte eieren: zwavel dus. De grond is rood, geel en wit van alle activiteit. Je blijft er genieten van alle natuurpracht. Je kunt (een stukje) omhoog lopen zodat je vanaf Námafjall een geweldig uitzicht hebt op het gebied. Ik vond het er echt geweldig, ik had er zo nog urenlang langer kunnen blijven genieten!

Dit geweldige gebied bij Mývatn deed me denken aan Rotorua en Yellowstone National Park. Ook zo gaaf!

Hverfjall Iceand Hverfjall IceandVulkaankrater Hverfjall

Hverfjall is een krater die ooit onder zijn eigen gewicht is ingestort. Je kunt nu een vrij steile wandeling (van een kwartier) omhoog maken zodat je in de kraterrand kunt kijken. Ik vond het heel bijzonder om in een krater te kijken. Je kunt boven de hele cirkel rond lopen, wij vonden alleen het zicht in de krater voldoende. Vanaf de krater heb je een fantastisch uitzicht over het hele gebied rond Mývatn, met de vele stoompluimen en in de verte de actieve vulkaan Krafla.

Dimmuborgir Iceland Dimmuborgir IcelandDe lavarotsen van Dimmuborgir

Dimmuborgir is een wandelgebied gevuld met vulkanisch landschap. Vroeger was het een lavameer, wat overgebleven is zijn de enorme lavapilaren. Vanaf het uitkijkpunt bij de ingang heb je een prachtig uitzicht over het hele gebied. Wij wandelden een eindje door dit mysterieuze gebied en deden bij een rots met een boog een heuse fotoshoot. Ik vind het resultaat erg leuk geworden!

Skutustadagigar Iceland
Skutustadagigar Iceland

Uitzicht vanaf Skútustaðagígar

Wij hadden gelezen dat je vanaf Höfði een geweldig uitzicht hebt op het meer. Dé plek konden wij niet helemaal vinden. Aan de andere kant van het meer vind je Skútustaðagígar waar je een geweldig uitzicht hebt op het meer en het vulkanisch gebied. Je vindt bij Skútustaðagígar een aantal pseudokraters die aan het Mývatn meer liggen. Een pseudokrater wordt ook wel een schijnvulkaan genoemd. Ze lijken qua vorm op gewone kraters, maar ze hebben geen kraterpijp die toegang tot een onderliggende magmakamer geeft. Wij hebben een eindje gewandeld bij Skútustaðagígar en zijn helemaal lek geprikt. Het werd ons snel duidelijk waarom Mývatn de bijnaam ‘muggen meer’ heeft!

Op onze wishlist voor een volgende reis door IJsland: een roadtrip naar de westfjorden!

Meer IJsland!

Wil jij Mývatn ontdekken?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

22 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Keshia

IJsland staat op de lijst met landen om nog te bezoeken dus super leuk om dit te lezen.

Sabine

Gaaf! Zo mooi vond ik het daar ook, heel afwisselende landschappen op zo een klein stukje.

Lizette

Zo onwijs gaaf, die rauwe natuur! Ook mooi hoe je er dan omheen wandelt en steeds weer een net ander uitzicht krijgt. Ijsland is weel een stukje op mijn wensenlijstje opgeschoven 😉

Yannick

Je hebt ook wel enkele heel goeie foto’s. Knap.

Marcel

Prachtige foto’s en een indrukwekkend en afwisselend landschap. Het lijkt me fantastisch om rond de kraters te lopen, en de kleuren zijn geweldig. Wellicht gaan we dit jaar Alaska combineren met IJsland, dus misschien kan ik het binnenkort zelf bewonderen.

Jenny

Mooi! Ik heb lang getwijfeld om deze plek op te nemen in mijn roadtrip door IJsland volgende maand, maar ik ga het uiteindelijk toch niet doen. Ik heb een beetje het idee dat ik dan te veel moeit haasten – en daar heb ik geen zin in.

Yvonne

Dit lijkt me zo fascinerend om te zien allemaal.. dan ervaar je pas wat een bizarre natuur we hebben hier op aarde. Ik denk dat onze meiden het ook helemaal geweldig zouden vinden. We overwegen IJsland al een hele tijd, maar maken uiteindelijk steeds andere keuzes. 🙂

Janet | thatonetime

Wat heeft IJsland toch een prachtige en bizarre natuur. Ik wil er graag eens heen om te roadtrippen, het lijkt me fantastisch. Prachtige foto’s!

Edwin Hagenouw

Dank voor je tips, wij gaan vandaag de omgeving daar verkennen!

Edwin Hagenouw

Ik vond heel IJsland fantastisch. Myvatn is een leuk meertje met mooie bezienswaardigheden. Helaas hadden we slecht weer en geen vogel gezien 🙂

Edwin Hagenouw

Haha nee hoor geen papegaaiduikers, die zijn uberhaupt niet meer in IJsland in deze periode.

https://www.avontuurinijsland.nl/myvatn.html

22
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x