Kloven bewonderen, dat is leuk! En dus wandelden wij door de Rappenlochschlucht en Alplochschlucht. Hier wordt al meer dan 100 jaar stroom opgewekt én vind je prachtige natuur!

Rappenlochschlucht Austria

Kloven in Vorarlberg

Tijdens onze roadtrip Oostenrijk reisden we met een camper van Tirol naar Vorarlberg om de mooiste plekken in de bergen te ontdekken. We reden over de fantastische Silvretta Hochalpenstrasse en genoten van gave vergezichten, knusse stadjes en natuurlijk de felblauwe Lünersee. Onze laatste stop in Vorarlberg was bij de Rappenlochschlucht en Alplochschlucht waar we een wandeling door de kloven deden. Omdat we al vaker genoten van de mooiste schluchten wilden we ook hier een kijkje nemen!

Lees ook: Een avontuurlijk wandeling door de Rosengartenschlucht & Wandelen door de Aareschlucht in Zwitserland

Dornbirn Austria
Dornbirn Austria

Met de kabelbaan omhoog

De Rappenlochschlucht en Alplochschlucht liggen dichtbij de stad Dornbirn, de grootste stad van Vorarlberg. Wij sliepen aan de rand van de stad bij Camping Dornbirn en liepen daar zo naar de Karrenseilbahn om naar 976 meter hoogte te gaan voor een gaaf uitzicht op de stad. Het gekke is dat je hier niet altijd bergen in je uitzicht ziet, de Alpen raken hier al ‘op’. Er is een glazen uitzichtplatform en een restaurant met groot terras. Wij liepen naar beneden omdat we zo naar de Rappenlochschlucht en Alplochschlucht wilden lopen. Helaas hoorden we van wandelaars dat de route ingestort was en we niet naar de kloven door konden lopen. Er zat niets anders op dan eerst naar beneden lopen, een eindje verder rijden en parkeren voor het startpunt van de kloof. Ook betekende dit dat we de kloven op én neer moesten lopen.

Rappenlochschlucht Austria
Rappenlochschlucht Austria

Parkeren bij Rappenlochschlucht en Alplochschlucht

Omdat de Alplochschlucht achter de Rappenlochschlucht ligt, let je op borden op de aankondiging voor de Rappenlochschlucht. Ook kan je het Rolls Royce-museum aanhouden, want dat is waar je kunt parkeren om de kloven te bezoeken. Dit parkeerterrein is heel klein, dus het kan zijn dat je al voor het museum een plekje moet zoeken. Omdat wij met een camper reisden was het voor ons best een uitdaging om een parkeerplek te vinden. Gelukkig lukte het ons vlakbij de brug.

Rappenlochschlucht Austria
Rappenlochschlucht Austria
Rappenlochschlucht Austria

Rappenlochschlucht

Aan ’t einde van de Rappenlochschlucht ligt stuwmeer Staufensee met de oude waterkrachtcentrale. Grote buizen werden door de kloof geleid met als doel om de opgewekte energie te gebruiken voor de textielfabriek Hämmerle in Gütle. Vanwege het onderhoud van de buizen werden loopbruggen en paden aangelegd. Dit werd uitgebreid en sinds 1902 is de kloof toegankelijk voor publiek. Helaas zijn er wel eens delen afgesloten want in 2011 en 2020 stortte er stukken in waardoor niet alle wandelpaden begaanbaar zijn geweest. Tijdens ons bezoek (september 2020) kunnen we door de kloof naar het stuwmeer wandelen, maar het is goed om dit voorafgaand aan je bezoek even te checken.

Rappenlochschlucht Austria
Rappenlochschlucht Austria
Rappenlochschlucht Austria

187 treden…!

De wandeling begint bij Park Beckenmann, waar je restaurant Rappenlochstadl vindt. Als je het pad op loopt steek je al snel de brug over waar de Dornbirner Ach stroomt. Het pad gaat verder langs grote roestige buizen en de kloof. En dan begint het zweten want dan kom je bij een trap met maar liefst 187 treden. Helemaal bovenaan heb je een mooi uitzicht op de waterval en de kloof. Je loopt over een prima houten pad langs de rotswand. Heel af en toe had ik last van mijn hoogtevrees, maar laat je zeker niet tegenhouden want het is echt goed te doen!

Staufensee Austria

De Staufensee

De wandeling bij de Rappenlochtschluft eindigt bij de Staufensee, een stuwmeer wat vernoemd is naar de berg Staufen. Je vindt er een gebouw van Kraftwerk Ebensand, een waterkrachtcentrale uit 1899 die nog steeds gebruikt wordt. Wij maakten bij het meer een korte stop om wat te eten en drinken. Dit kan je ook doen bij de kiosk aan de andere kant van het meer. Hier moet je toch langs lopen om de Alplochschlucht te bezoeken. En dat wil je, want hier vind je een nóg mooiere kloof!

Alplochschlucht Austria
Alplochschlucht Austria
Alplochschlucht Austria

Alplochschlucht

Achter Kraftwerk Ebensand begint de wandelroute door de Alplochschlucht. Hier is het een stuk rustiger dan bij de Rappenlochschlucht, wat raar is want het is hier veel mooier. De ervaring is authentieker en doet ons denken aan de kloven in Salzburgerland waar we doorheen liepen. Je loopt tussen de rotswanden over een prima houten pad. Af en toe zijn de doorgangen vrij smal en kan je elkaar niet passeren. Let op de rotsen en het pad want die zijn soms behoorlijk nat. Wij zijn de kloof niet volledig uitgelopen omdat we via de Rappenlochschlucht terug naar de camper moesten lopen. Loop je door, dan kom je uit bij het bergdorpje Ebnit.

Alplochschlucht Austria

Praktische informatie Rappenlochschlucht en Alplochschlucht

  • De toegang tot de beide kloven is gratis. Wij zijn zo’n 2,5 uur in de kloven geweest.
  • Er zijn weinig parkeerplaatsen, het kan zijn dat je voor het Rolls Royce-museum langs de weg moet parkeren.
  • Trek schoenen aan met een goed profiel, het kan nat en glibberig zijn op de paden.
  • Af en toe klim je omhoog en omlaag via trappen, maar de klim naar de Rappenlochschlucht is best pittig met de 187 treden.
  • Vanaf berg de Karren moet je naar beneden kunnen lopen via de schluchten. Omdat er wel eens wat instort langs de route is het goed om voorafgaand aan je bezoek te checken hoe de condities zijn.
Camping Dornbirn Austria

Overnachten bij de Rappenlochschlucht en Alplochschlucht

Wij reisden door Oostenrijk met een camper en overnachtten bij Camping Dornbirn. Dit is de ideale uitvalsbasis om de kloven te bezoeken. Zoek je een accommodatie, dan zijn Cityappartement Dornbirn of Bar10Zimmer in het centrum van Dornbirn een fijne plek. Of slaap bij Ferienwohing Auszeit, Rheintalblick of de Wood Logde als je een huis voor jezelf wilt.

Meer leuks in Oostenrijk:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

10 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Wanda

Prachtige foto’s Marcella! Wij zijn er jaren geleden geweest, maar toen was ik zelf nog niet zo met fotografie bezig dus hoogste tijd om weer eens terug te gaan. Wij zoeken ook altijd wel een kloof uit, maar soms is het best wel pittig om door zo’n kloof te wandelen, maar het uitzicht maakt gelukkig veel goed!

Janet

Wat een mooie foto’s zeg. Het doet me een beetje denken aan Vintgar Gorge bij Lake Bled, dat is ook met die mooie houten wandelpaden en bruggetjes en onwijs helder water. Lijkt me gaaf om eens te ontmoeten.

Aniek

Gaaf, dat houten wandelpad langs de rotswand. Lijkt me een prachtige wandeling zo!

Linda

Klinkt als een prachtige plek om te wandelen. Ziet er heel mooi uit met wat water zo en die houten paden bij de kloof. Gaaf!

Diana

Wat een prachtige plek en prachtige foto’s. Ik bezoek echt graag zulke plekken en zijn ook perfect voor een dagje verkoeling.

10
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x