Op onze route naar Oostenrijk kwamen wij langs slot Neuschwanstein. Dit kasteel was de inspiratie voor Walt Disneys kasteel. Een goeie reden om een kijkje te nemen bij dit sprookjeskasteel!

Neuschwanstein Germany
Jan en Marcella Neuschwanstein Germany

Wat is Slot Neuschwanstein?

Neuschwanstein is een kasteel in het dorp Hohenschwangau in Zuid-Duitsland. Het kasteel is gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw in opdracht van koning Lodewijk II van Beieren. De koning was dol op sprookjes en die fantasie is de basis van dit kasteel. Zes weken na de dood van Lodewijk II is het kasteel geopend voor bezoekers.

Met ruim 1 miljoen bezoekers per jaar is slot Neuschwanstein één van de populairste toeristische attracties van Duitsland. Walt Disney heeft Neuschwanstein bezocht om inspiratie op te doen voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland in Californië.

Lees ook: Saarschleife, iconische natuur in Saarland

Boek je activiteit!


Neuschwanstein Germany

Op doorreis via de Romantische Strasse

De Romantische Strasse is 70 jaar oud en één van de populairste toeristische routes in Duitsland. Deze 385 kilometer lange route loopt van de stad Würzburg tot Neuschwanstein. Op de route vind je de perfecte combinatie van cultuur, geschiedenis en natuurschoon variërend van rivierdalen en bossen en van groene weiden tot witte Alpentoppen. Wij startten deze route met een bezoek aan het kleurrijke stadje Rothenburg ob der Tauber en reden vervolgens door naar slot Neuschwanstein.

Neuschwanstein Germany

Parkeren bij slot Neuschwanstein

Je auto en camper parkeer je op de parkeerkeerplaats in het dorp Hohenschwangau. Je vindt hier P1 t/m P4 en wordt door personeel verwezen naar de juiste plek. In je navigatie voer je Alpseestraße en dan kom je vanzelf de borden van de parkeerplaats tegen. Voor een dagkaart voor de auto betaal je €8,- en voor de camper betaal je €10,50 (september 2020). Vanaf de parkeerplaats heb je meteen al een tof uitzicht op het kasteel.

Neuschwanstein Germany
Jan en Marcella Neuschwanstein Germany
Neuschwanstein Germany

Wachten voor de Marienbrücke

Natuurlijk kan je het kasteel in gaan met een rondleiding om je te verdiepen in het interieur en de geschiedenis. Wij hebben dat niet gedaan, mede omdat er vanwege de pandemie maar weinig mensen tegelijkertijd het slot in mogen. Wij gingen voor het uitzicht op het kasteel. Rond 1850 is de bekende Marienbrücke gebouwd boven de Pöllatkloof door koning Maximiliaan II, de vader van Lodewijk. Vanaf deze brug heb je een mooi zicht op het kasteel.

Hou er tijdens de pandemie rekening mee dat er maar weinig mensen (met mondkapje) tegelijk op de brug mogen en dus is de wachttijd lang. Wij moesten maar liefst 45 minuten wachten. Je loopt vervolgens langs de kant van de Pöllatschlucht waterval heen over de brug en je loopt terug aan de kant van het kasteel. Het is dus even wachten, maar het uitzicht is top!

Neuschwanstein Germany
Neuschwanstein Germany
Neuschwanstein Germany
Neuschwanstein Germany

Een toffe wandeling bij slot Neuschwanstein

Kilometers: 4,5
Tijdsduur: 1:07 uur

Jan vond een toffe wandelroute bij Neuschwanstein zodat je niet alleen simpelweg omhoog en naar beneden loopt. Op de heenweg naar de Marienbrücke liepen we omhoog via een helling. Hier rijdt ook een bus omhoog. Na het genieten op de brug liepen we langs een uitzichtpunt op Hohenschwangau en slot Neuschwanstein. Ook genoten we van het zicht op de Pöllatschlucht waterval en liepen we over bruggen met het kolkende water onder ons. Uiteindelijk liepen we langs de bosrand terug naar de parkeerplaats. Een leuke, afwisselende route dus!

Paragliden Neuschwanstein Germany
Neuschwanstein Germany

Doen in de buurt van slot Neuschwanstein

  • In de buurt van Hohenschwangau vind je mooie wandelingen. De omgeving is prachtig tussen de bergtoppen. Variërend van lengte en niveau zit er altijd een mooie wandeltocht voor je bij! Je kunt bijvoorbeeld in anderhalf uur een wandeling maken rond de Alpsee.
  • Neem de kabelbaan naar de top van de Tegelberg voor een prachtig panorama.
  • Het middeleeuwse dorp Füssen is een plek vol geschiedenis met een barokke abdij, de basiliek, diverse musea , oude stadsmuren en het opmerkelijke kasteel ‘Hohe Schloss’.
  • Zo’n 20 minuten verderop vind je kasteel Hohenschwangau. Een pareltje wat je ook kunt bezoeken met een rondleiding. Hier woonde koning Lodewijk II tijdens zijn jeugd. 
  • In de buurt vind je het Adelaarsnest van Hitler, het Kehlsteinhaus. Wij zijn hier geweest en genoten enorm van het uitzicht vanaf 1.834 meter.
  • Berchtesgaden heeft prachtige natuur waar je heerlijk kunt wandelen. Ook een boottocht op het nabijgelegen meer is een aanrader.
  • Je kunt ook paragilden bij Neuschwanstein.
Camper Germany

Overnachten bij slot Neuschwanstein

Wij maakten een roadtrip Duitsland & Oostenrijk met een camper en overnachtten achter hotel restaurant Brandstatt hof. Niet onze eerste keuze, maar vanwege de zomervakantie in Duitsland waren alle campings propvol. Er zijn dus wel een heleboel campings waar je kunt overnachten. Maar je kunt natuurlijk ook een hotel of appartement in Hohenschwangau zoeken.

Meer leuks in Duitsland

Wil jij slot Neuschwanstein bewonderen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

31 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda

Wat een prachtige plek lijkt mij dit! Jammer dat je zolang moet wachten om die brug op te mogen, maar het is het zo te zien wel helemaal waard. Ik wil hier dolgraag eens heen

Denise

Ik heb er al vaak foto’s van gezien, maar het lijkt me nog steeds mooi om het eens met eigen ogen te zien. Niet alleen met een zonnetje, maar ook als het een beetje mistig is. Of met sneeuw!

Kirsten

Ahh wat leuk!! Wij wilden hier afgelopen zomer ook graag langs onderweg naar Italië, maar het was toen niet echt mooi weer. Dus we zijn doorgereden. Maar lijkt me nog steeds erg mooi! Leuk ook de wandeling erbij 🙂 En ik moest stiekem wel even lachen om jullie mondkapjes. 😉

Jacoba

Dit is toch echt het ultieme sprookjeskasteel? Lekker informatieve blog ook, ik hoef geen informatie meer te zoeken 😉 (en toffe mondkapjes!)

Michal

Oh dit vind ik zo’n mooi kasteel. Wil ik ook echt nog graag een keer heen. En die wandeling lijkt me ook wel wat! Hopelijk kunnen we snel weer naar Duitsland. Dan is het misschien nog te doen zonder al te veel toeristen…

Kelly

Daar wil ik zo graag naartoe! Lijkt me echt sprookjesachtig mooi. Ik zou graag een keer willen interrailen door Europa dus de kans is aanwezig dat dit kasteel op mijn route gaat liggen 🙂

Marcel

Het kasteel zelf hebben we niet bezocht, wel de directe omgeving. Tijdens onze wandeling hadden we een fantastisch uitzicht op Schloss Neuschwanstein. Het naastgelegen Schloss Hohenschwangau vond ik een stuk minder indrukwekkend. Jammer dat jullie zo lang in de rij hebben moeten staan, maar ook wel weer begrijpelijk gezien de situatie.

Jenny

Gaaaaaf! Als kind heb ik dit kasteel van buiten gezien, we reden er langs met de auto. Helaas ben ik nog altijd niet terug geweest… staat wel op mijn lijstje!

Yvonne

Lijkt me prachtig! Ik zou denk ik ook alleen de buitenkant bekijken, ook buiten Coronatijd. Ik hou niet van grote groepen toeristen en die ga je daar binnen absoluut tegenkomen, in normale tijden. In één van de kastelen in Roemenië vond ik dat ook echt té erg: die enorme groepen die achter een gids aan hobbelen. En dit kasteel is van buiten al zo ongelooflijk mooi. Lekker wandelen en de mooiste plekjes zoeken lijkt me perfect.

Tea

Foto’s van Neuschwanstein vervelen nooit! Lijkt me echt geweldig om er te wandelen.

En toffe maskers hebben jullie ^^

Lizette

Ik vind het zo’n mooi kasteel! Ooit, in een niet drukke periode hoop ik er een keer heen te gaan. Ik dacht dat het al wel veel ouder was, maar het is dus nog tamelijk nieuw vergeleken met andere kastelen. Een bezoek wil ik dan ook met het adelaarsnest combineren. Dat uitzicht lijkt me inderdaad heel mooi.

Saskia

Neuschwanstein staat hoog op mijn wensenlijstje. Misschien komend jaar. Maar er zijn meer dingen die ik in die omgeving wil zien

Chayenne Huntjens

Zo mooi dit kasteel. Ik wilde hier vorig jaar graag naartoe, maar we zijn niet verder dan het zwarte woud gereden. Dit was ook echt mooi, maar dit blijft nog op mijn bucketlist staan.

Esther

Dit lijkt me een prachtig kasteel. Ik vind vaak de buitenkant mooier dan de binnenkant. Als het een keer ‘rustig’ is wil ik het graag eens bezoeken (vanaf buiten). Ik zou ook zeker naar het uitzichtpunt wandelen.

Janet

Dit lijkt me zo’n mooi kasteel. Hij staat al een tijdje op mijn lijstje, maar het is er helaas nog niet van gekomen. Prachtige uitzichten ook op de foto’s!

[…] toeristische routes in Duitsland. Deze 385 kilometer lange route loopt van Würzburg tot sprookjeskasteel Neuschwanstein. Op de route vind je de perfecte combinatie van cultuur, gastvrijheid, geschiedenis en natuurschoon […]

31
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x