De Oersetters Pontjesroute is de mooiste fietstocht van Friesland las ik. En ja, het is werkelijk een prachtige route vol afwisseling. Ik neem je mee op pad!

Oersetters Pontjestocht Zuidwest Friesland
Oersetters Pontjestocht Zuidwest Friesland

De mooiste pontjestocht van Friesland

Zo’n belofte, dat maakt nieuwsgierig. De Oersetters is een pontjes-fietstocht door Nationaal Landschap Zuidwest-Friesland. Oersetters is Fries voor overzetters, want dat is wat een pont natuurlijk doet. De naam verwijst naar twee veerpontjes die in deze fietsroute zijn opgenomen. Deze regio wordt Waterland van Friesland genoemd en heeft zeven ‘schatjes van stadjes’ die met elkaar verbonden zijn door water. Alle zeven zijn echte Elfstedensteden, hoewel ze vaak niet groot zijn. Elke stad heeft zijn eigen charme, dus het is leuk om ze met elkaar te combineren tijdens je trip. Wij deden dat met de Oersetters Pontjesroute waarin twee van de Elfsteden opgenomen zijn: Bolsward en Workum. Voeg daar een flinke portie natuur aan toe en je hebt een heerlijke dag in Friesland!

Oersetters Pontjestocht Zuidwest Friesland

Facts

  • 51,2 kilometer
  • 3 uur en 5 minuten (neem ruim de tijd omdat je ook regelmatig wilt stoppen!) Vanwege het weidse gebied is een elektrische fiets geen overbodige luxe bij tegenwind.
  • Elfstedensteden Bolsward en Workum
  • 2 voet- en fietsveren: in Gaastmeer ‘it Oerset’ over de Yntemasleat en in Nijhuizen met ‘Droech oer de fleart’ over de Grons. Wij konden snel terecht op de pontjes, maar bekijk ook de openingstijden van de pontjes.
  • Je vindt langs de route op diverse plekken horeca, maar iets meenemen voor onderweg is slim. Ook vind je oplaadpunten voor je elektrische fiets onderweg.
  • Meer informatie over de Oersetters Pontjesroute
Snoozz Hotels Bolsward Friesland
Oersetters Pontjestocht Zuidwest Friesland

Starten in Bolsward

Wij startten de Oersetters Pontjesroute in de leuke stad Bolsward na een goddelijke lunch bij Blend. Met de knalblauwe elektrische fietsen van Rijwielhandel Kroon en onze eigen hondenfietskar konden we zo op pad. De route eindigt ook in Bolsward, maar wij sliepen in Sneek. En dus deden we de fietsroute tegen de klok in zodat we in Sneek konden eindigen. Onze fietstocht ging dus eerst richting Workum. Omdat de route een rondje is maakt het eigenlijk niet uit waar je begint. Wel is het handig om de tijd te nemen zodat je kunt genieten van alle mooie plekken waar je onderweg langs komt. Oh, en een elektrische fiets is best fijn, omdat wij na het zuidelijkste punt veel tegenwind hadden. Met 25 kilometer tegenwind is wat extra ondersteuning wel zo fijn!

Workum Friesland
Workum Friesland

Elfstedenstad Workum

Als je eenmaal Bolsward uit bent fiets je zó tussen de weilanden. Het is werkelijk heerlijk om zo snel op het platteland te zijn. Na zo’n 20 kilometer reden we Workum binnen waar we de fietsen even parkeerden. Workum heeft een gezellig plein vól terrasjes waar je even kunt bijkomen met een hapje en drankje. Je vindt leuke winkels en mooie pandjes in de stad. Ook is er één van de 11 fountains, een bijzonder project om de Elfstedentocht een nieuwe impuls te geven. Het zijn de De Woeste Leeuwen van Workum, een verwijzing naar de leeuwen die al eeuwenlang het wapen van de stad vasthouden. Als fontein sproeien ze water naar elkaar wat op warme dagen heerlijk verkoelend is.

Op naar de pont Oerset Yntemasleat

Vanuit Workum fietsten we naar de zuidelijke lus van de Oersetters Pontjesroute. Je fietst weer door de weilanden wat een fijn weids gevoel geeft. Na 9 kilometer kom je bij Gaastmeer waar je de eerste pont van de route vindt. Je steekt hier de Yntemasleat over, maar aan weerszijden vind je nog veel meer water zoals Fluessen en het Heegermeer. Voor de pont druk je op een bel en voor je het weet kan je al opstappen met je fiets. In no time ben je aan de overkant, een leuke afwisseling tijdens het fietsen! Voor de pont betaal je 1 euro per persoon (juli 2021) die je contant bij je moet hebben.

Oersetters Pontjestocht Zuidwest Friesland
Oersetters Pontjestocht Zuidwest Friesland

En de pont Droech oer de Feart

Aan de overkant gaat onze fietsroute verder door een mooi waterrijk gebied. Als je op de kaart kijkt zie je dat je eigenlijk terug rijdt richting Workum, maar dat is geen straf. Na 9 kilometer kom je aan bij de tweede pont die je van Gaastmeer naar Nijhuizum brengt. Hier kwam de pont ons al tegemoet, dus dat was ideaal. Ook hier betaal je contant een paar euro en ben je zo aan de overkant. Omdat wij toe waren aan een korte pauze hebben we even op een bankje gezeten met wat eten en drinken. Horeca vind je in Nijhuizum bij IJsboerderij Margje24 via fiets knooppunt 6.

Oersetters Pontjestocht Zuidwest Friesland
Oersetters Pontjestocht Zuidwest Friesland

De mooie natuur van de Oudegaaster Brekken

Weer opgeladen fietsen we door het wat mij betreft allermooiste stuk van de Oersetters Pontjesroute. Dit gebied voert over het Brekkenpaad langs de Oudegaaster Brekken en is werkelijk prachtig. Het schitterende water, de blauwgrijze lucht, de wilde planten en bloemen: genieten! Als je er wat meer tijd neemt moet je ook een variëteit aan vogels kunnen spotten, dus ik kom er graag eens terug! Ook voor een boottocht, want dat is altijd leuk in waterrijk Friesland. Ik denk dat Minicamping de Klompen een perfecte uitvalsbasis is.

Blauwhuis Friesland

Op naar Wolsum

Via het dorp Blauwhuis voert de route naar Wolsum waar je bij Kootje bij de Brug een theetuin aan het water vindt. Je kunt hier genieten van lekker eten en drinken én boerenijs, dus het is een prima plek wat tijd uit te trekken. Je kunt er zelfs bootjes huren als je het Friese water wilt ontdekken. Wij hebben Wolsum overgeslagen omdat we overnachtten in Sneek, dus ik kom graag eens terug om op deze plek het water op te gaan. Met een heerlijk diner als afsluiting, want je kunt zo aanschuiven voor een goeie maaltijd. Klinkt als een heerlijke afsluiting van de prachtige Oersetters Pontjesroute want vanuit Wolsum ben je in 7 kilometer alweer in Bolsward!

Meer leuks in Friesland

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

2 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Aniek

Ik vind veerponten onderweg ook altijd leuk, maar in de winter wel altijd spannend of ze überhaupt varen 🙂

2
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x