Ook op reis met je camper is je smartphone een handige metgezel. Dankzij talloze apps vind je het beste plekje om je camper te parkeren voor de nacht of het vervolg van je reis te plannen. In dit artikel deel ik mijn meestgebruikte apps voor je camperreis.

Camping du Fleckenstein France

Apps voor je camperreis: de beste overnachtingsplek

Waar je vroeger op pad ging met een vuistdikke papieren gids om een camping of camperplek te zoeken, maken apps het zoeken van de beste plekjes in de buurt een stuk makkelijker. Filteren op prijs, faciliteiten en reviews gaat digitaal toch stukken makkelijker. Reviews zijn vaak een snelle manier om te filteren op mooie plekjes. Ze zijn alleen ook erg subjectief en ik adviseer om ze altijd even door te lezen om te zien of de kritiek terecht is of een misplaatste klacht over hoe de informatie in de app niet up to date is.

Deze drie apps gebruiken wij het vaakst om een plekje voor de nacht te of een parkeerplek in een stad te vinden.

 1. Campercontact
 2. Park4Night
 3. TopPlatz

Er zijn nog veel meer apps waarin je camperplekken en campings kunt vinden. Zo heeft ACSI die dikke papieren gids ook in een app gestopt. Gebruik jij nog andere apps? Laat het weten in de reacties!

Lees ook: 8x De mooiste camperreizen in Europa

Stee in Lhee juli 2022
Campercontact

1. Campercontact

Verreweg ons meest gebruikte app om een plekje voor de nacht te vinden is Campercontact. Deze app (en website) van Nederlandse makelij heeft informatie over ruim 40.000 overnachtingsplekken met vooral een focus op Europa, en er komen er maandelijks honderden bij dankzij de gebruikers. De informatie wordt continue actueel gehouden door haar gebruikers met nieuwe foto’s, reviews en updates over prijzen en openingstijden bijvoorbeeld.

In Campercontact kun je eindeloos filteren en zoeken in ruim 40 duizend camperplekken en campings.

De app is gratis te gebruiken, maar is dan beperkt in het aantal reviews en foto’s wat je kunt zien. Voor nog geen 10 euro per jaar wordt je PRO-lid en heb je alle mogelijkheden van de app en website tot je beschikking. Ben je lid van NKC? Dan is je PRO-lidmaatschap inbegrepen.

Waarom Campercontact favoriet is:

 • Actieve community met veel (Nederlandstalige) reviews en foto’s
 • Prettige en overzichtelijke app
 • Veel mogelijkheden om te filteren zoals prijs, voorzieningen, ligging en of hond Bros met ons mee mag (!)
 • Je kunt niet alleen filteren op beoordeling, maar ook het aantal beoordelingen mee laten wegen.
 • Sla je favoriete plekjes eenvoudig op om later makkelijk terug te vinden

Via de app kan je kant en klare camperroutes kopen om je volgende camperreis nog makkelijker te maken. Campercontact is te downloaden in de App Store en Google Play.

Camping Attermenzen Randa Switzerland

2. Park4Night

Net als de vorige app heeft Park4Night ook een enorm actieve (internationale) community. In Park4Night vind je overnachtingsplekken, dagplekken en parkeerplekken voor je camper over de hele wereld. Park4Night kun je gratis gebruiken, maar heeft ook een + lidmaatschap.

Waarom wij regelmatig ook Park4Night gebruiken:

 • Met een grotere community is het aantal reviews buiten de populaire landen en regio’s soms net wat uitgebreider
 • In Park4Night zoek je ook eenvoudig op parkeerplekken in steden waar je camper past en veilig kan staan. Lees goed de reviews en bekijk de foto’s voor je eigen afweging.

Met Park4Night+ kun je voor nog geen 10 euro per jaar de informatie offline raadplegen en op meerdere apparaten met hetzelfde account informatie uitwisselen. Park4Night is te downloaden in de App Store en Google Play.

Camping It Wiid Earnewoude Holland

3. TopPlatz

Zeker als je met je camper rondreist in Duitsland is de TopPlatz app een mooie toevoeging op de vorige twee apps. In deze app vind je alleen maar goede camperplaatsen. Vooral in Duitsland, maar ook in Nederland en Scandinavië zijn ze te vinden. Voordat een camperplek te vinden is in de TopPlatZ app, moeten ze voldoen aan een aantal minimale vereisten.

Waarom wij TopPlatz soms gebruiken:

 • Elke plek in deze app is, zeker voor een nachtje, gewoon goed
 • Is het druk of kom je laat aan, dan kan je bij diverse plekken in de app met een stoplicht zien of er nog plek is

Met TopPlatz weet je dus dat je op niet de eerste de beste plak asfalt of grindvlakte komt te staan. TopPlatz is te downloaden in de App Store en Google Play.

Seim Camping Roldal Norway

Apps (en accessoires) om je camper smart te maken

Ik geef toe dat ik (Jan) gek ben op gadgets en smart devices. Dus ook onze camper is voorzien van diverse slimme apparaten. Veel van die apparaten hebben een app om volledig tot hun recht te komen.

 1. VictronConnect
 2. Onntrack
 3. EasylevelRV
 4. CamperSet
 5. Satellite finder
 6. WiFi Finder
VictronConnect

4. VictronConnect

Zoals elke camperaar letten wij ook op ons stroomgebruik aan boord. Om nog nauwkeuriger in de gaten te kunnen houden hoeveel stroom we verbruiken én opwekken gebruiken we de VictronConnect app. Onze accu’s zijn aangesloten op een SmartShunt van Victron die het stroomverbruik en de staat van de accu’s naar de app brengt. Om de opbrengst van onze zonnepanelen in de gaten te houden hebben we een SmartSolar omvormer van Victron geïnstalleerd. Beide apparaten koppelen eenvoudig via Bluetooth met de VictronConnect app. VictronConnect is te downloaden in de App Store en Google Play. Er is ook een app voor Mac en Windows.

Hoeveel stroom je verbruikt, opwerkt en nog over hebt in je accu’s zie je in een oogopslag in de VictronConnect app.

5. Onntrack

De angst van elke camperaar is terugkomen bij je camper om te ontdekken dat hij er niet meer staat. Met een GPS tracker aan boord van Onntrack kan ik 24/7 kijken waar onze camper op dat moment is. De GPS tracker zend zijn locatie via het mobiele netwerk uit en werkt zonder abonnementskosten. Ook kun je in de app zones instellen waarbij je een melding krijgt bij het verlaten of binnenkomen van dat gebied. De GPS tracker is in verschillende uitvoeringen beschikbaar met 12 volt of op batterij die zo’n drie maanden meegaat. Naast een beetje extra gemoedsrust, kun je via de app ook bijhouden waar je allemaal geweest bent met je camper. Onntrack is te downloaden in de App Store en Google Play.

Camper Switzerland

6. EasylevelRV

Dit is wel de ultieme gadget en app voor luie camperaars. Maar het is wel goedkoper dan levelers onder je camper monteren. De EasylevelRV app werkt samen met een sensor die je in je camper monteert. Zodra je die hebt gekalibreerd en de afmetingen van je camper hebt ingevoerd, is je camper waterpas parkeren voortaan een peuleschil. Bij aankomst op je overnachtingsplek start je de app en weet je meteen onder welk wiel je je oprijblokkken moet zetten. De app meld ook hoeveel centimeter elk wiel omhoog moet. Je hoeft niet meer achter het stuur vandaan om een waterpasje af te lezen. Zeker op een hobbelige kampeerplek sta je zo binnen een mum van tijd waterpas en rol je niet meer ongewild je bed uit. EasyLevelRV is te downloaden in de App Store en Google Play.

7. CamperSet

Zijn alle raampjes dicht? De stelpootjes ingedraaid? De stroomkabel afgekoppeld? Het zijn allemaal checkvragen die we elke keer voor vertrek weer aan onszelf stellen. Vergeet je regelmatig wel iets? Dan is de CamperSet app een mooie app voor jou. Deze app heeft een aan te passen checklist voor vertrek. Daarnaast kun je de app ook gebruiken om je camper waterpas te stellen. Leg je smartphone op een vlakke plek in de camper zoals je aanrecht, en je krijgt advies per wiel hoeveel centimeter deze omhoog moet. CamperSet is alleen te downloaden in de App Store.

Citykamp Valkenburg

8. Satellite finder

Ook al is onze camper uitgerust met een zelfzoekende schotelantenne, toch start ik deze app regelmatig op bij aankomst op de camperplek of camping. Zo kun je snel uitzoeken of de door jou benodigde satelliet niet achter een aantal bomen verdwijnt op jouw plekje. Of je op basis daarvan een ander plekje of zelfs een andere camping opzoekt is aan jou. Satellite finder is te downloaden in de App Store en Google Play.

9. WiFi Finder

Ben je voor internet in de camper afhankelijk van WiFi? Dan is de WiFi finder app nog een aardige toevoeging voor je apps. De app geeft bij jou in de buurt beschikbare WiFi hotspots op een kaart. In de app zijn zowel betaalde als gratis WiFi punten te vinden, vaak inclusief inloginstructies. WiFI finder is te downloaden in de App Store en Google Play.

Camping Borkerheide Drenthe Holland

Apps voor het plannen en organiseren van je camperreis

Met name lange trips vragen om iets meer planning & control vooraf en tijdens de reis. Deze drie apps kunnen daarbij zeker helpen, ook bij korte trips met je camper.

 1. Reisapp
 2. Travelspend
 3. Topo GPS

10. Reisapp

Deze app van de Rijksoverheid zorgt dat je alle essentiële reisinformatie per land in je broekzak hebt. In één oogopslag zie je het reisadvies voor alle landen ter wereld. In de app vind je snel de veiligheidsrisico’s per land, welke documenten of visa je nodig hebt, waar je terecht kunt bij noodgevallen en meer. Reisapp is te downloaden in de App Store en Google Play.

11. Travelspend

Hoe zorg je er voor dat je aan het eind van je reisbudget niet nog vakantiedagen over hebt? Door budgetten in te stellen en je uitgaven goed bij te houden. De Travelspend app maakt dat iets eenvoudiger. Je kunt je uitgaven snel toevoegen in diverse valuta en categorieën. Ook kun je per uitgave aangeven in welk restaurant of winkel je die uitgave hebt gedaan op basis van je GPS locatie. Ook uitgaven verspreiden over meerdere dagen is mogelijk. Ga je met meerdere personen op reis, dan kun je zowel individuele als groepsuitgaven vastleggen en eenvoudig verrekenen. Travelspend is te downloaden in de App Store en Google Play.

Topo GPS

12. Topo GPS

Over alle apps die er zijn voor navigatie en wandelroutes kun je meerdere blogs maken. Een favoriet van mij in deze categorie is de Topo GPS app. Het is één van de meest nauwkeurige apps voor het vinden van wandelpaden. Ideaal om in de buurt van je camperplek een rondje te bepalen om de hond uit te laten of de omgeving te ontdekken. De app werkt standaard met kaartmateriaal van Openstreetmap.org. In de app kun je ook andere kaarten en overlays kopen met bijvoorbeeld fietsknooppunten of wandelknooppunten.

De Topo GPS app kan ook routes voor je aanmaken die je als GPX bestand kunt gebruiken op je sporthorloge of fietsnavigatie. Topo GPS is te downloaden in de App Store en Google Play.

Wat is jouw favoriete app op reis en in de camper?

Mijn telefoon puilt uit van de apps, maar er is nog ruimte! Heb jij nog een goede tip voor een app of website voor camperreizen? Laat het weten in de reacties!

Lees ook:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Samen met Marcella reis ik de hele wereld over. Bij voorkeur naar Noord Amerika, maar ik ben ook te porren voor andere bestemmingen dichtbij of ver weg. Ik sleutel vooral aan de achterkant van dit blog. Af en toe waag ik me ook even aan de voorkant.

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

5 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Chayenne

Ik ben zelf nog nooit met een camper op pad geweest, maar zou het in de toekomst wel graag eens willen doen. Bijvoorbeeld om te reizen door Zweden of Noorwegen. Handig dan die apps om een goede camping te vinden. Ik stond er ook nooit bij stil dat het lastig kan zijn om een camper waterpas te parkeren. Handig die app daarvoor!

Marcella

Met een camper door IJsland reizen kan ik je ook onwijs aanraden!

Annelies

Osmand navigatie. Handig om zelf gpx routes te maken en deze na het maken in je Garmin te stoppen.

Marcella

Bedankt voor de tip Annelies!

Janet

Het is altijd nog een droom van mij om een lange camperreis te maken. Ik heb het nog nooit gedaan, maar het lijkt me heel tof om voor langere tijd met een camper op pad te gaan. Ik ben dan ook benieuwd naar jullie aankomende avonturen. Ideaal ook dat er zoveel handige apps zijn voor het camperreizen.

5
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x