Europa Outdoor Roadtrips

Papegaaiduikers zien in IJsland

12 november 2017
Puffin Iceland

Op mijn wishlist voor IJsland stond het spotten van Papegaaiduikers erg hoog. Het was even zoeken waar en wanneer we ze ’t beste konden zien, maar uiteindelijk zagen we ze. Hoe gaaf!

Puffin IcelandPuffin IcelandBorgarfjörður eystri

Papegaaiduikers (puffins in het Engels) worden tussen de 30 en de 40 cm, ze wegen minder dan 1 kg. Hun grote snavels zijn in het broedseizoen feller gekleurd dan buiten het broedseizoen. De vleugels van de vogels zijn aangepast om er goed mee te kunnen zwemmen en zijn vrij kort. Als de vogels vliegen is dit meestal vrij laag boven het water.

Papegaaiduikers komen zowel voor in de Atlantische, als in de Stille Oceaan. Ze leven uitsluitend op het noordelijk halfrond, aan de kust van de oceaan in koude streken. In IJsland leeft de grootste kolonie van de Atlantische Papegaaiduiker. Alle soorten papegaaiduikers leven het grootste deel van het jaar op zee en broeden in kolonies vooral op kliffen en eilanden nabij de kust. De nesten van alle soorten papegaaiduikers zijn simpel en bestaan voornamelijk uit een gaatje in de grond of in de rotsen. Bron: Wikipedia

Papegaaiduikers zien in IJsland

In IJsland heb je een aantal plekken waar je veel kans hebt om papegaaiduikers te spotten:

 • In het zuiden is dit bij Vestmannæyjar (Westman Eilanden) bij de vogelrots Dyrhólaey of bij het eilandje Íngólfshöfði.
 • In het oosten van het land kan je ze spotten bij Djúpivogur of Borgarfjörður Eystri (Bakkagerði)
 • Wil je ze in het noorden zien, dan moet je op het eiland Grímsey zijn. Dit eiland ligt op 40 kilometer van IJsland af, en de poolcirkel loopt over het eiland. Heel bijzonder!
 • Op het meest westelijke puntje van IJsland kan je deze dieren spotten bij Bjargtangar en Látrabjarg of je kunt de boot nemen naar het eiland Flatey.

Over het algemeen bevinden de vogels zich veel op eilanden, en vind je ze minder op de vasteland. De vogelrots Dyrhólaey schijnt een goede plek zijn op de diertjes te spotten, maar in de eerste helft van juni troffen wij er broedseizoen, en dus was de rots gesloten. Dus gingen wij voor Borgarfjörður Eystri (Bakkagerði).

Puffin IcelandPuffin Iceland Puffin IcelandBorgarfjörður eystri

Rijden over een schitterende bergpas

Om naar Borgarfjörður eystri te rijden moet je een bergpas over, hier kom je vanaf weg 94. Ik had gelezen dat dit een erg mooie route is, maar pas als je hoger op de pas komt, krijg je een schitterend zicht op de kustlijn. Dat is echt genieten! Hier vind je een uitzichtpunt met een overdekte, verwarmde ruimte, dus je kunt je er op je gemak even vermaken. Deze bergpas is onverhard, dus wij hobbelden met de camper over de weg, maar het is te doen. Op ’t hoogste punt van de bergpas is het flink koud en ligt er her en der sneeuw (in juni).

Puffin Iceland Puffin Iceland Puffin IcelandPuffin Iceland Puffin Iceland

Aan ’t einde van de middag

Eenmaal in Borgarfjörður eystri vroegen we ons af wanneer we ’t beste naar vogelrots Hafnarhólmi konden rijden om de prachtige diertjes te bewonderen. Google gaf aan dat we direct moesten vertrekken. Als je de papegaaiduikers bij hun nestjes wilt zien, dan moet je vroeg in de ochtend bij zijn, of juist laat op de dag. Het was aan ’t einde van de middag, en papegaaiduikers komen dan terug van een dag visjes vangen. Wij zagen ze dan ook direct toen we bij de rots vol nestjes kwamen. Ze kwamen aanvliegen, gingen hun nestje in- of uit of keken gewoon een tijdje om zich heen. Wat zijn dit prachtige kleurrijke dieren! Wij troffen het op het uitkijkplatform, want toen we er aan kwamen was het heel rustig. Toen we er al een tijdje waren kwam er een aantal luid pratende mensen de rots op. Tsja, dan zijn ze snel weg helaas…

Benieuwd wat er op mijn Wildlife wishlist staat?

Meer IJsland!

Wil jij Papegaaiduikers bewonderen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Puffin Iceland

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Manouk - Groetjes uit Verweggistan 12 november 2017 at 15:21

  Aaaaah zo schattig!! Als ik naar Ijsland zou gaan dan zou dit echt zo hoog op mijn lijstje staan!

  • Reply Marcella 12 november 2017 at 22:05

   Snap ik Manouk, het zijn zulke gave diertjes!

 • Reply Sabine 12 november 2017 at 16:12

  Had ze zo graag willen zien! Helaas gemist dus. Verwachtte ik ook wel van tevoren, want ik wist dat we niet naar één van die plekken zouden gaan. Maar stiekem had ik gehoopt dat er een paar waren verdwaald ofzo haha 😛

  • Reply Marcella 15 november 2017 at 20:02

   Haha, ik snap dat je dat hoopte. Het zijn echt gave beestjes! En redelijk zeldzaam om ze te spotten, je ziet ze tenslotte maar op een paar plekken. Dat maakt het wel extra gaaf, als je ze dan ziet!

 • Reply Saskia 12 november 2017 at 19:23

  OH<3 Wat een leukerds. Alleen daarom zou ik er al heen gaan haha.

  • Reply Marcella 15 november 2017 at 20:02

   Snap ik Saskia, ze zijn zó schattig! <3

 • Reply Sanne 13 november 2017 at 14:26

  Wat een leukerds he! 💜 De mooiste vogels die ik ooit zag. Ook in IJsland trouwens!

  • Reply Marcella 15 november 2017 at 20:14

   Gaaf dat jij deze beauties ook in IJsland hebt gespot! Ik vind ze echt onwijs schattig!

 • Reply Aniek 14 november 2017 at 19:32

  Zo’n leuke beestjes! Nog nooit gezien helaas 🙁

  • Reply Marcella 15 november 2017 at 20:15

   Voor op je IJsland wishlist Aniek!

 • Reply Bryan Blaes 14 november 2017 at 20:12

  Hoe schattig zijn die?
  Echt nog nooit gezien! Nog iets voor op de bucketlist!

  • Reply Marcella 15 november 2017 at 20:15

   Zeker een leuke voor op je bucketlist. Papegaaiduikers zijn zó gaaf joh!

 • Reply Stéphanie 14 november 2017 at 21:21

  Ik vond het ook zulke leuke vogels! Het is een echt cadeautje als je ze met eigen ogen mag bewonderen. Ik hoop ze ooit een tweede keer te zien, en dan van heel dichtbij. Maar vanaf de boot, in en boven de zee en rotsen, en onder de middernachzon was al een prachtig gezicht.

  • Reply Marcella 15 november 2017 at 20:17

   Jaaa, zo gaaf dat jij ze zag in Noorwegen! Jouw setting klinkt ook heel tof! Jij zag ze zo’n beetje tegelijkertijd als ons. Je komt vást nog wel eens in IJsland, dan zie je ze vast ook van dichterbij!

 • Reply Britte 15 november 2017 at 08:14

  Wat zijn het toch grappig uitziende vogels! Leuk dat jullie er zo veel gezien hebben. Wij hebben in Schotland ook flink gezocht, maar helaas niet gezien. We waren er denk ik ook niet op het juiste moment 🙁

  • Reply Marcella 15 november 2017 at 20:18

   Gaaf hé Britte! Op een gegeven moment trekken de vogels naar zee, dat is vanaf augustus. Je hebt dan niet veel kans meer om ze te zien. Dus je moet wel de juiste periode treffen. Ik hoop dat je ze nog eens spot!

 • Reply Carolien 15 november 2017 at 08:37

  Oh ja dat lijkt me ook leuk om te zien. Wat fijn ook dat je een verwarmde plek had om te kijken dat maakt het toch net iets aangenamer.

  • Reply Marcella 15 november 2017 at 08:52

   Die verwarmde plek was alleen bij het uitzicht op de kust. De vogels kan je eventueel bekijken vanuit een kijkhut, maar daar kregen wij helaas geen beter zicht van. Buiten is ook prima te doen hoor, met thermokleding, jas en muts 😉

 • Reply Sanne Grieten 15 november 2017 at 12:37

  Zo ongelofelijk schattig! Ik heb een knuffeltje van deze leuke dieren gekregen, aangezien mijn zus naar IJsland was gereisd. Een grappige souvenir en doet me naar deze prachtige reisbestemming verlangen.

  • Reply Marcella 15 november 2017 at 20:19

   Leuk dat jij een papegaaiduiker-knuffeltje hebt Sanne. Die zag ik in IJsland heel veel, heel schattig. Ik hoop dat je ze ooit nog eens in ’t echt kunt bewonderen!

 • Reply Narelle | wegvanhetnoorden.nl 15 november 2017 at 17:11

  Wat een mooie beestjes, gaaf dat jullie ze gespot hebben!

  • Reply Marcella 15 november 2017 at 20:19

   Zo leuk hé Narelle! Bijna netjes zo magisch als pinguïns spotten in Nieuw-Zeeland!

 • Reply Jessica 18 november 2017 at 11:51

  Jaaaa ze zijn zo schattig <3 Heel tof dat jullie ze hebben gezien in IJsland 🙂

  • Reply Marcella 20 november 2017 at 20:06

   Jaaaaa, zo’n supergave ervaring! <3

 • Reply Helena 22 november 2017 at 09:55

  Wat mooi. En ook gaaf dat je zo dichtbij kon komen. Ik was in de winter in IJsland en toen waren ze er natuurlijk niet. De enige papegaaiduiker die ik daar ben tegengekomen lag op mijn bord. Maar dat vertelde ze pas toen ik ‘m op had. :-O Ik moet nog een keer terug naar het noorden om ze in levende lijve te zien.

  • Reply Marcella 22 november 2017 at 20:13

   Ah nee, at je zo’n te mooi, schattig beestje! Baalde je vast van, toen je ‘m al op had… 🙁

 • Reply Britte 23 november 2017 at 21:06

  Ik vind dit zulke mooie beestjes! Wij hoopten ze in Schotland te zien op Skye…maar helaas 🙁

  • Reply Marcella 24 november 2017 at 10:12

   Jammer dat je geen puffins hebt kunnen spotten op Skye. Ik kan je een roadtrip IJsland onwijs aanbevelen hoor. Daar ben je nog niet geweest toch?

 • Reply Jessica J. 23 januari 2018 at 11:42

  Dit zijn zo’n ongelooflijk schattige diertjes! Wat bijzonder dat je ze in het wild gezien hebt!

  • Reply Marcella 24 januari 2018 at 14:21

   Onwijs gave diertjes, papegaaiduikers zijn zo mooi! Ik vond het heel tof om ze in het wild te zien!

  Leave a Reply