Op mijn wishlist voor IJsland stond het spotten van Papegaaiduikers erg hoog. Het was even zoeken waar en wanneer we ze ’t beste konden zien, maar uiteindelijk zagen we ze. Hoe gaaf!

Puffin IcelandPuffin IcelandBorgarfjörður eystri

Papegaaiduikers (puffins in het Engels) worden tussen de 30 en de 40 cm, ze wegen minder dan 1 kg. Hun grote snavels zijn in het broedseizoen feller gekleurd dan buiten het broedseizoen. De vleugels van de vogels zijn aangepast om er goed mee te kunnen zwemmen en zijn vrij kort. Als de vogels vliegen is dit meestal vrij laag boven het water.

Papegaaiduikers komen zowel voor in de Atlantische, als in de Stille Oceaan. Ze leven uitsluitend op het noordelijk halfrond, aan de kust van de oceaan in koude streken. In IJsland leeft de grootste kolonie van de Atlantische Papegaaiduiker. Alle soorten papegaaiduikers leven het grootste deel van het jaar op zee en broeden in kolonies vooral op kliffen en eilanden nabij de kust. De nesten van alle soorten papegaaiduikers zijn simpel en bestaan voornamelijk uit een gaatje in de grond of in de rotsen. Bron: Wikipedia

Papegaaiduikers zien in IJsland

In IJsland heb je een aantal plekken waar je veel kans hebt om papegaaiduikers te spotten:

  • In het zuiden is dit bij Vestmannæyjar (Westman Eilanden) bij de vogelrots Dyrhólaey of bij het eilandje Íngólfshöfði.
  • In het oosten van het land kan je ze spotten bij Djúpivogur of Borgarfjörður Eystri (Bakkagerði)
  • Wil je ze in het noorden zien, dan moet je op het eiland Grímsey zijn. Dit eiland ligt op 40 kilometer van IJsland af, en de poolcirkel loopt over het eiland. Heel bijzonder!
  • Op het meest westelijke puntje van IJsland kan je deze dieren spotten bij Bjargtangar en Látrabjarg of je kunt de boot nemen naar het eiland Flatey.

Over het algemeen bevinden de vogels zich veel op eilanden, en vind je ze minder op de vasteland. De vogelrots Dyrhólaey schijnt een goede plek zijn op de diertjes te spotten, maar in de eerste helft van juni troffen wij er broedseizoen, en dus was de rots gesloten. Dus gingen wij voor Borgarfjörður Eystri (Bakkagerði).

Puffin IcelandPuffin Iceland Puffin IcelandBorgarfjörður eystri

Rijden over een schitterende bergpas

Om naar Borgarfjörður eystri te rijden moet je een bergpas over, hier kom je vanaf weg 94. Ik had gelezen dat dit een erg mooie route is, maar pas als je hoger op de pas komt, krijg je een schitterend zicht op de kustlijn. Dat is echt genieten! Hier vind je een uitzichtpunt met een overdekte, verwarmde ruimte, dus je kunt je er op je gemak even vermaken. Deze bergpas is onverhard, dus wij hobbelden met de camper over de weg, maar het is te doen. Op ’t hoogste punt van de bergpas is het flink koud en ligt er her en der sneeuw (in juni).

Lees ook: Tips voor een onvergetelijke ontdekkingsreis in Oost-IJsland

Puffin Iceland Puffin Iceland Puffin IcelandPuffin Iceland Puffin Iceland

Aan ’t einde van de middag

Eenmaal in Borgarfjörður eystri vroegen we ons af wanneer we ’t beste naar vogelrots Hafnarhólmi konden rijden om de prachtige diertjes te bewonderen. Google gaf aan dat we direct moesten vertrekken. Als je de papegaaiduikers bij hun nestjes wilt zien, dan moet je vroeg in de ochtend bij zijn, of juist laat op de dag. Het was aan ’t einde van de middag, en papegaaiduikers komen dan terug van een dag visjes vangen. Wij zagen ze dan ook direct toen we bij de rots vol nestjes kwamen. Ze kwamen aanvliegen, gingen hun nestje in- of uit of keken gewoon een tijdje om zich heen. Wat zijn dit prachtige kleurrijke dieren! Wij troffen het op het uitkijkplatform, want toen we er aan kwamen was het heel rustig. Toen we er al een tijdje waren kwam er een aantal luid pratende mensen de rots op. Tsja, dan zijn ze snel weg helaas…

Benieuwd wat er op mijn Wildlife wishlist staat?

Meer IJsland!

Wil jij Papegaaiduikers bewonderen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Puffin Iceland

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

36 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Manouk - Groetjes uit Verweggistan

Aaaaah zo schattig!! Als ik naar Ijsland zou gaan dan zou dit echt zo hoog op mijn lijstje staan!

Sabine

Had ze zo graag willen zien! Helaas gemist dus. Verwachtte ik ook wel van tevoren, want ik wist dat we niet naar één van die plekken zouden gaan. Maar stiekem had ik gehoopt dat er een paar waren verdwaald ofzo haha 😛

Saskia

OH<3 Wat een leukerds. Alleen daarom zou ik er al heen gaan haha.

Sanne

Wat een leukerds he! 💜 De mooiste vogels die ik ooit zag. Ook in IJsland trouwens!

Aniek

Zo’n leuke beestjes! Nog nooit gezien helaas 🙁

Bryan Blaes

Hoe schattig zijn die?
Echt nog nooit gezien! Nog iets voor op de bucketlist!

Stéphanie

Ik vond het ook zulke leuke vogels! Het is een echt cadeautje als je ze met eigen ogen mag bewonderen. Ik hoop ze ooit een tweede keer te zien, en dan van heel dichtbij. Maar vanaf de boot, in en boven de zee en rotsen, en onder de middernachzon was al een prachtig gezicht.

Britte

Wat zijn het toch grappig uitziende vogels! Leuk dat jullie er zo veel gezien hebben. Wij hebben in Schotland ook flink gezocht, maar helaas niet gezien. We waren er denk ik ook niet op het juiste moment 🙁

Carolien

Oh ja dat lijkt me ook leuk om te zien. Wat fijn ook dat je een verwarmde plek had om te kijken dat maakt het toch net iets aangenamer.

Marcella

Die verwarmde plek was alleen bij het uitzicht op de kust. De vogels kan je eventueel bekijken vanuit een kijkhut, maar daar kregen wij helaas geen beter zicht van. Buiten is ook prima te doen hoor, met thermokleding, jas en muts 😉

Sanne Grieten

Zo ongelofelijk schattig! Ik heb een knuffeltje van deze leuke dieren gekregen, aangezien mijn zus naar IJsland was gereisd. Een grappige souvenir en doet me naar deze prachtige reisbestemming verlangen.

Narelle | wegvanhetnoorden.nl

Wat een mooie beestjes, gaaf dat jullie ze gespot hebben!

Jessica

Jaaaa ze zijn zo schattig <3 Heel tof dat jullie ze hebben gezien in IJsland 🙂

Helena

Wat mooi. En ook gaaf dat je zo dichtbij kon komen. Ik was in de winter in IJsland en toen waren ze er natuurlijk niet. De enige papegaaiduiker die ik daar ben tegengekomen lag op mijn bord. Maar dat vertelde ze pas toen ik ‘m op had. :-O Ik moet nog een keer terug naar het noorden om ze in levende lijve te zien.

Britte

Ik vind dit zulke mooie beestjes! Wij hoopten ze in Schotland te zien op Skye…maar helaas 🙁

Saskia Claassen

Mooie foto’s van de papegaaiduikers! Ik denk dat wij ze op onze reis net gaan missen qua timing van het seizoen. Ik heb wel de plekken die jij noemt opgeschreven. Je weet tenslotte maar nooit!

Denise Bergmans

Wat zijn de beste maanden voor papegaaiduikers te spotten . Heb vrienden in India die speciaal willen meegaan voor deze vogels

Dank u ,

Groetjes Denise

Denise Bergmans

Dank u voor de informatie

Groetjes
Denise

[…] maar niet teveel naar beneden te kijken, maar me te focussen op de horizon. Ik speur de rotsen af op zoek naar papegaaiduikers, maar het is eigenlijk niet het juiste seizoen. Ik spot een enkele, maar ver weg en niet zo […]

36
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x