Europa Outdoor

Thingvellir National Park – De kloof tussen twee continenten

6 juli 2017
Thingvellir National Park, Iceland

In Thingvellir Nationaal Park in IJsland vind je een wel heel bijzondere kloof. Het is dé scheiding tussen het Noord-Amerikaanse en het Euraziatische continent. Dat maakte ons nieuwsgierig en dus reden we op een mooie ochtend naar dit prachtige park.

Thingvellir National Park, Iceland

Nationaal Park Þingvellir (of Thingvellir, omdat ons alfabet de Þ niet kent. IJslands: Þjóðgarðurinn á Þingvöllu) is een van de drie nationale parken in IJsland. Het ligt ongeveer 50 km ten oosten van de hoofdstad Reykjavik. Nationaal Park Thingvellir (Þingvellir) staat op de Werelderfgoed van UNESCO.

Mooie natuur & eeuwenoude historie

Verwacht in Thingvellir National Park een weidse vlakte met een schattig kerkje, eeuwenlange historie, een grillige muur waarbij je je afvraagt of daar achter dé scheiding ligt en: busladingen toeristen. Wij waren er vroeg in de ochtend, maar konden ze helaas niet ontwijken. Maar dit bijzondere Nationaal Park mag je zeker niet overslaan. Ik vertel je waarom!

Bij Þingvellir is de Midden-Atlantische Rug heel duidelijk zichtbaar. Dit gebied is de scheidingslijn tussen het Noord-Amerikaanse (ten noordwesten van de kloof) en het Euraziatische (ten zuidoosten van de vlakte) continent, met de vlakte zelf als scheiding. Op deze plaats drijft IJsland door tektonische bewegingen schoksgewijs met een gemiddelde snelheid van 1 à 2 cm per jaar uit elkaar, waar diverse fenomenen van getuigen: diepe kloven gevuld met zeer koud en helder water gevoed vanuit ondergrondse waterbronnen, fissuren, barsten, watervallen, verzakkingen en breukvlakken. Bron: Wikipedia

Thingvellir National Park, IcelandThingvellir National Park, IcelandWaterval Öxarárfoss

Wij parkeren onze camper op parkeerplaats 2 (voor ongeveer 5 euro) vlakbij de Öxarárfoss en nemen daar meteen een kijkje. Deze waterval is 22 meter hoog en ziet er best indrukwekkend uit. We weten niet zeker of we in dé kloof staan. De wand met de bijzondere, ruige structuur achter de waterval geeft een mysterieus tintje. Wat zou je kunnen zien achter die wand?

Thingvellir National Park, IcelandThingvellir National Park, Iceland Thingvellir National Park, IcelandThingvellir National Park, IcelandAlmannagjá – Alle-mensen-kloof

De Almannagjá kloof is ontstaan doordat er een grote aardverzakking heeft plaatsgevonden waarbij de grond over een lengte van zo’n 16 km plaatselijk 30 tot 40 meter daalde. De laatste aardverzakking vond in 1789 plaats waar de vlakte na een aardbeving in 10 dagen tijd met 60 cm daalde. Nu bewegen de continenten met een gemiddelde snelheid van 1 à 2 cm per jaar uit elkaar. Bron: Wikipedia

We lopen weer terug naar het looppad waar we vanaf zijn geslagen naar de waterval. We lopen nu richting het bezoekerscentrum van Thingvellir National Park langs een zelfde soort muur als we achter de waterval zagen. De kloof waar we doorheen lopen wordt de Almannagjá genoemd, de Alle-mensen-kloof. De vertaling klinkt saaier, maar de IJslandse variant is vrijwel onuitspreekbaar. Deze kloof staat symbool voor de scheiding tussen de twee continenten. Waar de echte scheiding precies is, dat blijft onduidelijk. Hij schijnt in een groot gebied te liggen.

Druk, drukker, drukst

Hoe dichterbij we bij het bezoekerscentrum komen, hoe drukker het wordt. Het laatste stukje moeten we ons best doen om niet omver gelopen te worden. Er zijn net een aantal bussen aangekomen die hordes toeristen uitlaten. Bij de waterval was het heerlijk rustig, maar nu is het dringen geblazen. We genieten even van het uitzicht over de valei en het grootste meer van IJsland: Thingvallavatn, kijken bij het bezoekerscentrum, en verlaten de drukte dan weer.

Flag IcelandDe Lögberg

Op naar de historische Lögberg. Dit centrale punt van de Viking-AlÞingi (nationale vergadering) is gemarkeerd met een steen en de vlag van IJsland. Het Alþing was dé plaats waar voor iedereen zaken van (levens)belang werden geregeld. Op het vlakke terrein aan de voet van de rots vond vroeger de Lögrétta plaats, de wetgevende vergadering van 36-39 hoofdmannen. Uit deze groep werd een voorzitter, de wetsspreker, gekozen. Zijn taak was zwaar: hij moest voor een ordelijk verloop van de zittingen zorgen én staand op de Lögberg elk jaar eenderde van de IJslandse wetten uit zijn hoofd voordragen. De akoestiek van de Lögberg is hiervoor uitstekend.

Thingvellir (Þingvellir) is nu een belangrijke ontmoetingsplaats om belangrijke historische gebeurtenissen te vieren. Op 17 juni 1944 werd hier IJslands onafhankelijkheid uitgeroepen, in 1974 werd hier massaal het 1100-jarig bestaan van IJslands kolonisatie gevierd, en in 2000 werd het 1000-jarig christendom op het eiland groots herdacht. Bron: Wikipedia

Thingvellir National Park, Iceland Thingvellir National Park, Iceland

Þingvallakakirkja & Þingvallabaer

In de vallei vind je een opvallend witte hoeve een schattig kerkje. In de zomer kan je om 10:00 uur bij dit kerkje terecht voor een gratis rondleiding door het Nationaal Park. De eerste kerk van IJsland werd gebouwd rond het jaar 1000 en stond in Thingvellir National Park. Dit kerkje werd in 1859 gebouwd. De hoeve stamt uit 1930, hier woont de parkwachter.

Zou jij Thingvellir National Park willen bewonderen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Thingvellir National Park, Iceland

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Jenny 6 juli 2017 at 08:16

  Hele mooie regio! Die traditie van die wedspreker is zo bijzonder. Het lijkt me geweldig om hier een keer het noorderlicht te mogen zien.

  O ja, ik wil er ook een keer duiken. Tijdens mijn eigen reis door IJsland was daar helaas geen tijd voor.

  • Reply Marcella 7 juli 2017 at 12:12

   Echt prachtig Jenny! Ik zou er het Noorderlicht ook graag willen spotten, dat lijkt me zo magisch!
   Het duiken in de kloof vind ik ook echt iets voor jou!

 • Reply Vetexbart 6 juli 2017 at 09:01

  Wauw, die foto’s <3 Altijd opnieuw als ik foto's van Ijsland zie wil ik meteen vertrekken. De regio lijkt echt wel bijzonder Marcella!

  • Reply Marcella 7 juli 2017 at 12:13

   Snap ik Bart, IJsland is echt een geweldig mooi land! Ik kan het je zeker aanraden om er een roadtrip te maken!

 • Reply Sabine 6 juli 2017 at 11:50

  Heel mooi en bijzonder! Wij zijn hier niet geweest. Lijkt me een heel mooie plek! Ik heb toevallig vandaag ook het eerste artikel van onze roadtrip door IJsland geplaatst. Ben benieuwd of je het herkend! De volgende keer gaan we zeker meer zien!

  • Reply Marcella 7 juli 2017 at 12:14

   Thingvellir is zeker een mooie plek! Als je terug gaat, dan moet je hier zeker ook naartoe! Ik ben benieuwd naar jouw artikel, dus ik kom ‘m snel bij je lezen!

 • Reply Sanne 6 juli 2017 at 22:53

  Wauw wat een mooie plek! Ik zou hier ook zeker naar afreizen!

  • Reply Marcella 7 juli 2017 at 12:15

   Zeker doen Sanne, IJsland is zo’n geweldig mooi land! <3

 • Reply Martin 7 juli 2017 at 20:50

  Zo, wat een mooie natuur en een te geinig kerkje. Ik ben wel bang dat door al die leuke IJsland blogs een weekje IJsland niet meer lang genoeg is…

  • Reply Marcella 7 juli 2017 at 21:00

   Dat is het sowieso niet Martin! Dan kom je niet in het noorden van IJsland, en daar is zoveel gaafs te ontdekken. Zou zonde zijn als je dat mist! Je leest er binnenkort meer over 🙂

 • Reply Gabriëlle 7 juli 2017 at 21:37

  Verliefd! Ik vond Thingvellir echt geweldig, zeker voor mij als (bijna afgestudeer) geograaf echt geweldig. Ik heb hier echt uren rond gewandeld met iedere keer weer een verrassing of mooie kloof.
  Echt een MUST als je op IJsland bent.

  • Reply Marcella 8 juli 2017 at 16:28

   Leuk dat je zó enthousiast bent over Thingvellir! Het is echt een intrigerend gebied, zo’n kloof tussen twee continenten. Ik was er steeds op zoek waar dé kloof nou precies is, maar het schijnt een vrij groot gebied te zijn. Het duiken/snorkelen in de kloof lijkt me ook erg tof!

 • Reply Laura | billenblootkokosnoot.nl 8 juli 2017 at 15:15

  Leuk artikel weer! Als ik ooit wat langer in IJsland ben ga ik hier zeker naar toe!

  • Reply Marcella 8 juli 2017 at 16:28

   Dankjewel! Zeker Thingvellir niet overslaan Laura, het is er zo tof!

 • Reply Diana 8 juli 2017 at 21:23

  Wat heb je toch een prachtige reis gemaakt. Ik geniet van elk artikel die je post over IJsland. Kriebels! Deze regio is zeker eentje die je dan moet aan doen. Je foto’s zullen vele over halen.

  • Reply Marcella 10 juli 2017 at 20:04

   IJsland was echt te gek Diana! We hebben elke dag genoten van het geweldige landschap. Wat fijn dat je geniet van elk artikel. Er komen er nog heel veel meer aan! Thingvellir is echt heel tof ja, en zo dichtbij de luchthaven. Je mág het gewoon niet overslaan als je er komt! 😉

 • Reply Stéphanie 8 juli 2017 at 22:32

  Prachtig gebied weer! Stiekem vergelijk ik de landschappen met Noord Noorwegen, met name het gebied richting de Noordkaap. Ik denk dat beide best veel gemeen hebben. Zo ruig en zo indrukwekkend. Je raakt er niet uitgekeken he. Wel jammer dat er op deze plek veel bussen komen. Ik irriteer mij daar altijd onwijs aan. Gelukkig is het gebied meer dan het bezoekerscentrum en kun je de rust nog opzoeken, zoals jullie deden bij de waterval.

  • Reply Marcella 10 juli 2017 at 20:07

   Oeh, dat klinkt goed dat je overeenkomsten ziet met Noord-Noorwegen! Dat ruige is zeker indrukwekkend, ik raak er niet uitgekeken. En inderdaad, lekker bij de drukte vandaan en dan volop genieten! 😉 Troffen jullie in Noord-Noorwegen ook bussen vol toeristen, of niet?

 • Reply Wanda 10 juli 2017 at 10:20

  Wow Marcella, prachtige foto’s hoor! En ja, watervallen… ik heb daar ook een zwak voor hoor. Jammer dat het zo ontzettend druk was met toeristen, zoiets moet je eigenlijk in alle rust kunnen bewonderen maar dat geluk heb je helaas niet altijd.

  • Reply Marcella 10 juli 2017 at 20:18

   Bedankt voor je compliment Wanda! Op veel andere plekken in IJsland was het een stuk rustiger, dat scheelt 😉 Veel toeristen blijven in het zuiden, dus het noorden is aardig rustig.

 • Reply Yvonne 10 juli 2017 at 13:33

  Als ik je foto’s zie ben ik meteen weer enthousiast. Ziet er echt uit als een fantastisch natuurgebied. En wat een schattig kerkje, doet me denken aan de Noorse kerkjes. Behalve bij het bezoekerscentrum was het niet storend druk neem ik aan?

  • Reply Marcella 10 juli 2017 at 20:20

   Leuk dat je zo enthousiast wordt van de foto’s Yvonne! Het was inderdaad vooral druk bij het bezoekerscentrum, de stroom toeristen stapte echt net uit. En dat is wel even hinderlijk want aan de kant gaan doen ze niet 😉 Maar er zijn ook rustige gebieden te vinden gelukkig!

 • Reply Sanne 10 juli 2017 at 16:52

  Mooi he? Ik vond het zo bijzonder dat het water daar zo ongelooflijk helder is en dat je het zo kunt drinken. Ook heel gaaf is dat je de echte koof kan zien lopen in het water, heel cool!

  • Reply Marcella 10 juli 2017 at 20:22

   Bizar mooi daar! Wij konden de echte kloof ter plekke niet echt vinden jammer genoeg, dus we hebben ‘m ook niet in het water gespot. Gelukkig zagen we nog wel veel ander moois! Ik vind Thingvellir wel een mysterieuze plek!

 • Reply Elisa 10 juli 2017 at 21:59

  Echt onwijs mooi, lijkt me zo’n gaaf land om te ontdekken. Zo rauw en ongerept nog 🙂

  • Reply Marcella 11 juli 2017 at 09:00

   IJsland is echt rauw en ongerept, een onwijze aanrader! Ik blijf er nog wel even over schrijven, nog zoveel te vertellen!

 • Reply Kelly 13 juli 2017 at 19:22

  Thingvellir is zo mooi! Ik was er jaren geleden en was meteen onder de indruk van de prachtige natuur. Je wordt echt overdonderd in IJsland en valt van de ene in de andere verbazing.

  • Reply Marcella 13 juli 2017 at 20:28

   Ik ben er nog steeds niet uit wat ik ’t mooiste vond in IJsland. Er was zoveeeeel tofs! Ik maak gewoon geen keuze. En ik blijf lekker schrijven over al dat moois mét veel foto’s. Er komt dus nog veel meer aan!

 • Reply Niels 14 juli 2017 at 05:58

  Wat een mooi helder water op je tweede foto! De natuur moet daar echt prachtig zijn om doorheen te lopen maar die namen zijn bijna niet uit te spreken. Wat een namen, dat moeten ze ooit een keer verzonnen hebben maar ik kan het me niet echt voorstellen. Jammer dat je de toeristenbussen moest ontwijken maar gelukkig is er genoeg te doen en te zien zonder er heel veel last van te hebben.

  • Reply Marcella 17 juli 2017 at 17:27

   De natuur in IJsland is echt overal geweldig mooi Niels! Ik kan nog geen top 10 bepalen hoor, misschien eentje in willekeurige volgorde. Ik ga geen nummer 1 kiezen 😉
   Die namen in het IJslands zijn inderdaad dramatisch 😉 Geen idee ook of we het goed zijn gaan uitspreken. We hebben er vaak nicknames van gemaakt. Werkt voor ons ook!

  Leave a Reply