In Thingvellir Nationaal Park in IJsland vind je een wel heel bijzondere kloof. Het is dé scheiding tussen het Noord-Amerikaanse en het Euraziatische continent. Dat maakte ons nieuwsgierig en dus reden we op een mooie ochtend naar dit prachtige park.

Thingvellir National Park, Iceland

Pingvellir of Thingvellir

Nationaal Park Þingvellir (of Thingvellir, omdat ons alfabet de Þ niet kent. IJslands: Þjóðgarðurinn á Þingvöllu) is een van de drie nationale parken in IJsland. Het ligt ongeveer 50 km ten oosten van de hoofdstad Reykjavik. Nationaal Park Thingvellir (Þingvellir) staat op de Werelderfgoed van UNESCO.

Mooie natuur & eeuwenoude historie

Verwacht in Thingvellir National Park een weidse vlakte met een schattig kerkje, eeuwenlange historie, een grillige muur waarbij je je afvraagt of daar achter dé scheiding ligt en: busladingen toeristen. Wij waren er vroeg in de ochtend, maar konden ze helaas niet ontwijken. Maar dit bijzondere Nationaal Park mag je zeker niet overslaan. Ik vertel je waarom!

Bij Þingvellir is de Midden-Atlantische Rug heel duidelijk zichtbaar. Dit gebied is de scheidingslijn tussen het Noord-Amerikaanse (ten noordwesten van de kloof) en het Euraziatische (ten zuidoosten van de vlakte) continent, met de vlakte zelf als scheiding. Op deze plaats drijft IJsland door tektonische bewegingen schoksgewijs met een gemiddelde snelheid van 1 à 2 cm per jaar uit elkaar, waar diverse fenomenen van getuigen: diepe kloven gevuld met zeer koud en helder water gevoed vanuit ondergrondse waterbronnen, fissuren, barsten, watervallen, verzakkingen en breukvlakken. Bron: Wikipedia

Thingvellir National Park, IcelandThingvellir National Park, IcelandWaterval Öxarárfoss

Wij parkeren onze camper op parkeerplaats 2 (voor ongeveer 5 euro) vlakbij de Öxarárfoss en nemen daar meteen een kijkje. Deze waterval is 22 meter hoog en ziet er best indrukwekkend uit. We weten niet zeker of we in dé kloof staan. De wand met de bijzondere, ruige structuur achter de waterval geeft een mysterieus tintje. Wat zou je kunnen zien achter die wand?

Thingvellir National Park, IcelandThingvellir National Park, Iceland Thingvellir National Park, IcelandThingvellir National Park, IcelandAlmannagjá – Alle-mensen-kloof

De Almannagjá kloof is ontstaan doordat er een grote aardverzakking heeft plaatsgevonden waarbij de grond over een lengte van zo’n 16 km plaatselijk 30 tot 40 meter daalde. De laatste aardverzakking vond in 1789 plaats waar de vlakte na een aardbeving in 10 dagen tijd met 60 cm daalde. Nu bewegen de continenten met een gemiddelde snelheid van 1 à 2 cm per jaar uit elkaar. Bron: Wikipedia

We lopen weer terug naar het looppad waar we vanaf zijn geslagen naar de waterval. We lopen nu richting het bezoekerscentrum van Thingvellir National Park langs een zelfde soort muur als we achter de waterval zagen. De kloof waar we doorheen lopen wordt de Almannagjá genoemd, de Alle-mensen-kloof. De vertaling klinkt saaier, maar de IJslandse variant is vrijwel onuitspreekbaar. Deze kloof staat symbool voor de scheiding tussen de twee continenten. Waar de echte scheiding precies is, dat blijft onduidelijk. Hij schijnt in een groot gebied te liggen.

Druk, drukker, drukst

Hoe dichterbij we bij het bezoekerscentrum komen, hoe drukker het wordt. Het laatste stukje moeten we ons best doen om niet omver gelopen te worden. Er zijn net een aantal bussen aangekomen die hordes toeristen uitlaten. Bij de waterval was het heerlijk rustig, maar nu is het dringen geblazen. We genieten even van het uitzicht over de valei en het grootste meer van IJsland: Thingvallavatn, kijken bij het bezoekerscentrum, en verlaten de drukte dan weer.

Flag IcelandDe historische Lögberg

Op naar de historische Lögberg. Dit centrale punt van de Viking-AlÞingi (nationale vergadering) is gemarkeerd met een steen en de vlag van IJsland. Het Alþing was dé plaats waar voor iedereen zaken van (levens)belang werden geregeld. Op het vlakke terrein aan de voet van de rots vond vroeger de Lögrétta plaats, de wetgevende vergadering van 36-39 hoofdmannen. Uit deze groep werd een voorzitter, de wetsspreker, gekozen. Zijn taak was zwaar: hij moest voor een ordelijk verloop van de zittingen zorgen én staand op de Lögberg elk jaar eenderde van de IJslandse wetten uit zijn hoofd voordragen. De akoestiek van de Lögberg is hiervoor uitstekend.

Thingvellir (Þingvellir) is nu een belangrijke ontmoetingsplaats om belangrijke historische gebeurtenissen te vieren. Op 17 juni 1944 werd hier IJslands onafhankelijkheid uitgeroepen, in 1974 werd hier massaal het 1100-jarig bestaan van IJslands kolonisatie gevierd, en in 2000 werd het 1000-jarig christendom op het eiland groots herdacht. Bron: Wikipedia

Thingvellir National Park, Iceland Thingvellir National Park, Iceland

Þingvallakakirkja & Þingvallabaer

In de vallei vind je een opvallend witte hoeve een schattig kerkje. In de zomer kan je om 10:00 uur bij dit kerkje terecht voor een gratis rondleiding door het Nationaal Park. De eerste kerk van IJsland werd gebouwd rond het jaar 1000 en stond in Thingvellir National Park. Dit kerkje werd in 1859 gebouwd. De hoeve stamt uit 1930, hier woont de parkwachter.

Weetjes over Thingvellir National Park

  • In de zomermaanden kan je dagelijks deelnemen aan een tour van 1 uur door het Thingvellir National Park. Verzamelen doe je bij de kerk.
  • In de wintermaanden (vooral maart en september) heb je bij Thingvellir National Park grote kans om het noorderlicht te spotten.
  • Je kunt prachtige wandelingen maken in de omgeving van Thingvellir. Je kunt wandelen naar Skógarkot, een oude schapenboerderij. Ongeveer 1 kilometer zuidelijker ligt de Skógarkotshellir, een diepe grot die nog niet volledig is verkend.
  • Je kunt met je auto rond Thingvallavatn rijden. Langs het meer vind je de luxe zomerhuizen van de inwoners van Reykjavik.
  • Je kunt duiken of snorkelen bij Silfra in het Thingvallavatn. Hier verkennen duikers de onderwaterwereld tussen de twee tectonische platen. Hoe bijzonder!

Boek je camperreis!

Meer moois in IJsland

Zou jij Thingvellir National Park willen bewonderen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Thingvellir National Park, Iceland

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

32 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jenny

Hele mooie regio! Die traditie van die wedspreker is zo bijzonder. Het lijkt me geweldig om hier een keer het noorderlicht te mogen zien.

O ja, ik wil er ook een keer duiken. Tijdens mijn eigen reis door IJsland was daar helaas geen tijd voor.

Vetexbart

Wauw, die foto’s <3 Altijd opnieuw als ik foto's van Ijsland zie wil ik meteen vertrekken. De regio lijkt echt wel bijzonder Marcella!

Sabine

Heel mooi en bijzonder! Wij zijn hier niet geweest. Lijkt me een heel mooie plek! Ik heb toevallig vandaag ook het eerste artikel van onze roadtrip door IJsland geplaatst. Ben benieuwd of je het herkend! De volgende keer gaan we zeker meer zien!

Sanne

Wauw wat een mooie plek! Ik zou hier ook zeker naar afreizen!

Martin

Zo, wat een mooie natuur en een te geinig kerkje. Ik ben wel bang dat door al die leuke IJsland blogs een weekje IJsland niet meer lang genoeg is…

Gabriëlle

Verliefd! Ik vond Thingvellir echt geweldig, zeker voor mij als (bijna afgestudeer) geograaf echt geweldig. Ik heb hier echt uren rond gewandeld met iedere keer weer een verrassing of mooie kloof.
Echt een MUST als je op IJsland bent.

Laura | billenblootkokosnoot.nl

Leuk artikel weer! Als ik ooit wat langer in IJsland ben ga ik hier zeker naar toe!

Diana

Wat heb je toch een prachtige reis gemaakt. Ik geniet van elk artikel die je post over IJsland. Kriebels! Deze regio is zeker eentje die je dan moet aan doen. Je foto’s zullen vele over halen.

Stéphanie

Prachtig gebied weer! Stiekem vergelijk ik de landschappen met Noord Noorwegen, met name het gebied richting de Noordkaap. Ik denk dat beide best veel gemeen hebben. Zo ruig en zo indrukwekkend. Je raakt er niet uitgekeken he. Wel jammer dat er op deze plek veel bussen komen. Ik irriteer mij daar altijd onwijs aan. Gelukkig is het gebied meer dan het bezoekerscentrum en kun je de rust nog opzoeken, zoals jullie deden bij de waterval.

Wanda

Wow Marcella, prachtige foto’s hoor! En ja, watervallen… ik heb daar ook een zwak voor hoor. Jammer dat het zo ontzettend druk was met toeristen, zoiets moet je eigenlijk in alle rust kunnen bewonderen maar dat geluk heb je helaas niet altijd.

Yvonne

Als ik je foto’s zie ben ik meteen weer enthousiast. Ziet er echt uit als een fantastisch natuurgebied. En wat een schattig kerkje, doet me denken aan de Noorse kerkjes. Behalve bij het bezoekerscentrum was het niet storend druk neem ik aan?

Sanne

Mooi he? Ik vond het zo bijzonder dat het water daar zo ongelooflijk helder is en dat je het zo kunt drinken. Ook heel gaaf is dat je de echte koof kan zien lopen in het water, heel cool!

Elisa

Echt onwijs mooi, lijkt me zo’n gaaf land om te ontdekken. Zo rauw en ongerept nog 🙂

Kelly

Thingvellir is zo mooi! Ik was er jaren geleden en was meteen onder de indruk van de prachtige natuur. Je wordt echt overdonderd in IJsland en valt van de ene in de andere verbazing.

Niels

Wat een mooi helder water op je tweede foto! De natuur moet daar echt prachtig zijn om doorheen te lopen maar die namen zijn bijna niet uit te spreken. Wat een namen, dat moeten ze ooit een keer verzonnen hebben maar ik kan het me niet echt voorstellen. Jammer dat je de toeristenbussen moest ontwijken maar gelukkig is er genoeg te doen en te zien zonder er heel veel last van te hebben.

marjolein kruis

wij doen met een cruise ijsland aan. we hebben voor 1 dag een taxi gehuurd ,
ik heb een paar dingen op mijn lijst staan,

  1. Thingvellir de Silfra kloof ( niet om te duiken
  2. Geijsis – de strokkur geiser
  3. Gullfoss de waterval
  4. en de kvernafoss waterval
  5. ik zou graag nog een grot willen bezichtigen, heb jij nog wat suggesties hiervoor?
32
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x