Op grote hoogte kamperen bij Grand Ballon, dat is een heel leuke ervaring! Wij overnachtten gratis op deze bijzondere plek én wandelden naar de top voor een gaaf weids uitzicht!

Grand Ballon Vosges France
Grand Ballon Vosges France
Grand Ballon Vosges France

Wat is Grand Ballon?

De Grand Ballon (in Duits Große Belchen) is de hoogste berg van de Vogezen in het noordoosten van Frankrijk. De berg is 1.424 meter hoog en ligt in natuurpark Ballon des Vosges waar het onderdeel is van de Route des Crêtes. Deze route verbindt alle toppen (in het Frans ballons) van de Vogezen met elkaar. Kenmerkend voor Grand Ballon is het radarstation uit 1997. Vanaf de top heb je een weids uitzicht over de omgeving met in de verte de Alpen met de Mont Blanc. De beklimming van Col du Grand Ballon was meerdere keren onderdeel van de route van de Tour de France.

Hartmannswiller Vosges France

Hartmannswiller

Wij reden vanaf onze camping in Riquewihr naar bergmassief de Vogezen. Al snel reden we over een mooie kronkelende weg tussen het groen. Eerst namen we een kijkje bij Hartmannswiller, een monument voor de Fransen uit de regio die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Je vindt hier een museum met een imposant ondergronds monument en begraafplaats Vieil Armand. Vanaf Hartmannswiller starten toffe wandelingen, al konden we alleen pittige routes vinden.

Grand Ballon Vosges France
Grand Ballon Vosges France

Onze ervaring bij Grand Ballon

Vervolgens reden we door naar de top van Grand Ballon op 1.325 meter hoogte. Al vanuit de verte zie je de iconische witte bol op de top van het hoogste punt boven de boomgrens. Met de auto of camper rij je het plateau op waar je een ruime parkeerplaats, restaurants, winkel en hotels vindt. Ook is hier een informatiecentrum met voornamelijk Franstalige folders. Vanaf het plateau heb je vanaf verschillende plekken een prachtig uitzicht op de omgeving.

Grand Ballon Vosges France
Grand Ballon Vosges France

Zonsondergang bij Grand Ballon

Ga je voor het allermooiste uitzicht, dan loop je een eindje verder omhoog. Dat kan via diverse paden, dus je hoeft niet dezelfde route heen en terug te nemen. Wij liepen omhoog vlak voor zonsondergang en kregen een prachtige gekleurde lucht cadeau. Op de top op 1.424 meter hoogte vind je het radarstation en natuurlijk een geweldig weids uitzicht.

Naast het radarstation vind je het herdenkingsmonument Les Diables Blues ter ere van de soldaten die hier vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook vind je hier veel steenmannetjes wat het landschap een mysterieus tintje geeft.

Grand Ballon Vosges France
Kamperen Grand Ballon Vosges France

Kamperen bij Grand Ballon

Na het kamperen op de Pordoi Pass wilden we graag kamperen bij Grand Ballon. Wildkamperen wordt hier gedoogd. Er is hier een specifiek gebied voor aangewezen, maar vroeg in de middag stond dit al volledig vol. Wij vonden een plekje met tof uitzicht aan de zijrand van de parkeerplaats en ook dit wordt gedoogd. ’s Avonds laat stond het er uiteindelijk rijen dik.

Voor het kamperen bij Grand Ballon kan je overdag gebruik maken van de toiletten van de restaurants, maar ’s avonds is deze faciliteit er niet meer. Ook kan je er je camper niet legen of vullen. Zelfs prullenbakken vind je er amper. Je mag gratis kamperen bij Grand Ballon zonder dat het eruit ziet dat je kampeert, dus je mag je luifel niet uitdraaien en kampeertafel en -stoelen neerzetten. 

Grand Ballon Vosges France
Grand Ballon Vosges France

Belangrijke informatie Grand Ballon

  • Deze camperplaats staat als ‘Le Grand Ballon’ in de app of op de website van Campercontact. Je leest hier actuele informatie en reviews.
  • De plek met het allermooiste uitzicht vind je op in aangewezen hoek voor wildkamperen. Vanaf de rand van de parkeerplaats kijk je op een glooiend landschap en zie je het immense uitzicht niet. Evengoed hadden wij een prachtige plek, maar ben je op tijd, ga dan voor het allermooiste plekje!
  • Op dit soort gratis plekken is het vaak druk en iedereen wil graag een plekje om te kamperen bij Grand Ballon. Let er goed op dat je niet elkaar niet ‘vast zet’ zodat de ander niet meer weg kan rijden.
  • Reis je niet rond met een camper, dan kan je bijvoorbeeld overnachten bij Chalet-hôtel du Grand Ballon.
  • Er rijdt een bus, ideaal als je een specifieke wandeling wilt doen. Het traject van de wandelroute GR5 gaat over Grand Ballon. Ook de Frans-Spaanse wandelroute GR7 begint hier.
  • Bij één van de restaurants kan je ontbijt kopen. Handig als je niets bij je hebt!
  • Op deze hoogte kan het weer onvoorspelbaar zijn. Houd rekening met kou en harde wind, dan kan het alleen maar mee vallen.
Grand Ballon Vosges France

Roadtrip Elzas & Vogezen

Wij gingen kamperen bij Grand Ballon als onderdeel van onze roadtrip door de Elzas en Vogezen met de camper. We reden in de Elzas de wijnroute van noord naar zuid en bezochten kleurrijke stadjes met vakwerkhuizen in pasteltinten zoals het stadje Riquewihr. Ook we bij een aantal prachtige plekken in de natuur te vinden zoals Kruth Wildenstein en Fort Fleckenstein.

Lees ook: roadtrip Elzas & Vogezen – De leukste steden en mooiste natuur

Grand Ballon Vosges France

Meer leuks in Frankrijk:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x