Wandelen bij Folgefonna National Park, wij deden het spontaan met weinig voorbereiding. Verrast werden we zéker door de gave natuur!
Folgefonna National Park
In dit park vind je de twee na grootste en meest zuidelijke gletsjer van Noorwegen, de Folgefonnagletsjer. De top is op 1.400 meter hoogte. Je vindt het gebied op Folgefonn-schiereiland, tussen de Hardangerfjord en de Sørfjord. Er zijn drie gebieden: Nordre Folgefonna, Midtre Folgefonna en Søndre Folgefonna. Het nationaal park is zo’n 545 km² groot, inclusief een gebied met de status van beschermd landschap. Tussen 1 mei en 1 oktober is het mogelijk om begeleide trektochten te maken op de gletsjer. In het gebied zijn ook wandelingen mogelijk met uitzicht op de gletsjer. Daar gingen wij voor!
Toegang tot Folgefonna National Park
Wij lazen over Folgefonna National Park in het stadje Odda. Voor velen is Odda dé toegang tot de Trolltunga, maar deze tocht van 23 kilometer vinden wij te heftig voor ons. Wandelen in Folgefonna National Park leek ons daarom een mooi alternatief.
Wij namen de toegangsweg vlak buiten Odda. Let er op dat deze zandweg smal en hobbelig is. Met de camper was dit net te doen. Bij het parkeerterrein zijn geen faciliteiten en ook de informatie is zeer minimaal. Het bezoekerscentrum vind je in Rosendal. Je betaalt geen toegang tot het park, maar wel zijn er parkeerkosten. Wij betaalden 185 kronen in mei 2022.
Wandelen in Folgefonna National Park
Wandelen in Folgefonna National Park kan op allerlei verschillende routes. De ene tocht langer en zwaarder dan de ander. Hou er rekening mee dat als je de gletsjer op wilt, je een gids nodig hebt. Wij kozen voor de wandeltocht naar Buarbreen, een arm van de Folgefonna gletsjer. In dit wilde gebied loop je langs de rivier, loop je over bruggetjes en klauter je over rotsblokken. De tocht is ongeveer 3 uur waarbij je na 1,5 uur zicht hebt op de gletsjer. Op het eindpunt sta je dichterbij de gletsjer en heb je hier dus een nog beter zicht op. De wandeling is gemarkeerd met een rode T.
Lees ook: wandelen naar de Preikestolen & wandelen bij Gaustatoppen
Onze ‘halve’ wandeltocht
Omdat wij weinig informatie vonden over Folgefonna National Park en de wandelingen gingen we vrij onvoorbereid op pad. Het bezoekerscentrum in Odda was gesloten, dus dat hielp niet mee. In het park begonnen we vol goede moed aan de wandeltocht naar de gletsjer. Klauteren over stenen is intensief, dat hadden we recent goed ervaren bij de wandeling naar de Preikestolen. Omdat we het einddoel niet duidelijk hadden viel het ons tegen dat we van andere wandelaars hoorden dat we na 1,5 uur net op de helft waren. Hier vind je ook een geweldig zicht op de gletsjer en we besloten dat dit ons eindpunt werd. De wandeling was hoe dat ook prachtig met gave uitzichten, dus genoten hebben we optimaal.
De omgeving bij Folgefonna
De wandeltocht naar Buarbreen kan ik je zeker aanraden. De hele wandeling is zo’n 5,5 kilometer met 407 hoogtemeters. Het gebied is prachtig en het uitzicht op de gletsjer magisch. Ook kan ik jou aanraden om je beter te verdiepen voor je bezoek aan Folgefonna National Park. Heel veel informatie is er niet online te vinden, maar in het bezoekerscentrum moeten ze je vast goed op weg kunnen helpen. Een populaire route start in Bondhus en is de ‘toeristische route’ van 25 kilometer door Folgefonna. Ook kan je in Jondal, Sundal of Rosendal in een kajak stappen om het gebied te ontdekken. Moet ook magisch mooi zijn!
Overnachten bij Odda of Lofthus
Overnachten met een camper: wij sliepen een stukje verder vanaf Odda. Bij Lofthus Camping hadden we één van de laatste vrije plekken. Je wilt hier het liefst een plek met een tof uitzicht over het fjord of middenin de boomgaard. Bij deze camping zijn alle faciliteiten aanwezig, je kunt hier ook een accommodatie boeken.
Overnachten in een accommodatie: vlakbij Odda overnacht je bij de moderne Odda Apartments met alle faciliteiten, in een traditionele accommodatie slaap je bij Vikinghaug of Bakkegata. Een fijn modern hotel is Trolltunga Hotel of slaap met een mooie mix tussen traditioneel en modern bij Ullensvang Hotel. Tot slot is Hardanger Hostel B&B een prima uitvalsbasis!
Meer leuks in Noorwegen:
- Route roadtrip Noorwegen – Een afwisselende route van 3 weken
- Kamperen in Noorwegen – Tips voor een fijne reis
- Wandelen naar de Preikestolen
- Lindesnes, de ruige zuidkaap van Noorwegen
- 15x Doen in Kristiansand
- Flamsbana – De mooiste treinreis ter wereld!
- Folgefonna National Park – Wandelen bij Buarbreen
- Zien & doen in Stavanger
- Voringsfossen, de mooiste waterval van Zuid Noorwegen
- Bezienswaardigheden in Oslo – Fjorden, gekleurde huizen én natuur in de hoofdstad
- Vigeland, het blote beelden park in Oslo
- Alles over Noorwegen
Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Pinterest
Ziet er prachtig uit. Echt hele mooie uitzichten. Jammer dat het bezoekerscentrum dicht was, ik kan me voorstellen dat als je niet voorbereid bent op zon lange hike dat de eerste 1.5 uur wel genoeg zijn. En die zien er ook al prachtig uit
Ja, de eerste 1,5 was ook absoluut fantastisch. De gletsjer is enorm indrukwekkend, ook van iets verder weg. Wij troffen wel vaker bezoekerscentra die dicht waren, heel onhandig.
Wat een mooi alternatief voor de Trolltunga wandeling. Noorwegen zijn lijkt me prachtig, maar het is jammer dat vaak echt uren moet wandelen voordat je bij een mooi uitzichtpunt bent.
Dat je lang moet lopen naar een uitzichtpunt is wel vaker het geval in Noorwegen. Daarom is de Trolltunga ook zo langggg. Maar goed, vaak zijn de uitzichten het absoluut dubbel en dwars waard!
Wat een prachtige uitzichten! Ik ben zo benieuwd naar Noorwegen, ik heb vooral steden gezien. Het is ook helemaal prima om zelf een wandeling aan te passen, meestal is de route minstens zo mooi als het eindpunt.
Wij hadden voor vertrek alleen Oslo gezien, maar we zijn echt verrast door de natuur en geweldige steden. Noorwegen is een onwijze aanrader voor een fijne trip!