Wandelen op de Lemelerberg brengt je in een fantastische omgeving waar je ook nog eens amper iemand tegen komt. Op het hoogste punt heb je een weids uitzicht op de omgeving. Op en top genieten!

Lemelerberg Holland
Archemerberg Holland

Weidsheid als herkenning

Als je naar de Lemelerberg en Archemerberg rijdt zie je dit landschap vanwege het hoogteverschil letterlijk voor je opdoemen. Ik ben als kind een aantal keer in deze regio geweest, er terug komen voelde als een heuse ’trip down memorylane’. De weidsheid gaf direct een gevoel van herkenning. Wij bezochten de Lemelerberg tijdens onze rondreis Nederland en wandelden op de Archemerberg tijdens een weekend weg. Wat meteen opviel is de enorme rust in dit prachtgebied!

Archemerberg Holland

Over de Lemelerberg en Archemerberg

Net als de Sallandse heuvelrug is de Lemelerberg ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Een dikke ijskap verpulverde rotsen en stuwde deze op. Nu is het een bijzonder gebied dat bestaat uit bossen, heide, zandvlaktes en bronnen. Het is Natura 2000-gebied van ongeveer 1000 hectare, het grootste natuurgebied van Overijssel. De Archemerberg is met 77 meter het hoogste deel.

Lemelerberg Holland
Lemelerberg Holland

Wandelen op de Lemelerberg

Tijdens onze rondreis Nederland gingen wij wandelen op de Lemelerberg. Helaas troffen we een regenachtige dag, maar het voordeel was dat het gebied nóg groener was. Vanaf de parkeerplaats bij Theehuis de Lemelerberg loop je zo het natuurgebied in langs het monument met de Leeuw. De leeuw verwijst naar Park 1813: dit park is in 1913 aangelegd ter ere van het honderdjarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Onze wandeling voerde ons door bos en over heide. Het leuke is het hoogteverschil waardoor je kunt uit kijken op dit bijzonder mooie gebied. Bij de Lemelerberg vind je de dikke steen, een grote zwerfkei uit de ijstijd. Wij liepen geen specifieke route, maar die zijn er wel. Je vindt alle wandelroutes op de Lemelerberg via Route You.

Archemerberg Holland
Archemerberg Holland

Wandelen op de Archemerberg

De Archemerberg loop je zo op vanaf Boscafé De Lemeler Esch. Hier zie je een wegwijzer met verschillende routes: rood is 3,5 kilometer, groen is 7,5 kilometer en blauw is 10 kilometer. Omdat het een onverwachts kille dag was liepen wij via het bos rechtstreeks naar het hoogste punt. Op de hoogste punt sta je 77 meter boven de zeespiegel. Via de windroos kan je zien welke steden je in de verte ziet. Bij helder weer heb je zelfs zicht op Zwolle. Ik kan me goed voorstellen dat het met de bloeiende heide nog veel mooier is. We moeten maar eens terug komen!

Archemerberg Holland

De Archemerbergroute

Heb je zin in een uitgebreide route om dit gebied te verkennen? De Archemerbergroute is dan perfect voor jou! In 12,5 kilometer verken je over prachtige onverharde paden zowel de Lemelergberg als de Archemerberg. Met een beetje mazzel spot je zelfs de schaapskudde van herder Anita Wichers en haar honden. Download de Archemerbergroute zodat je weet waar je langs loopt, de route start bij de Lemeler Esch. Voor deze route kom ik graag nog eens terug naar dit fantastische gebied!

Archemerberg Holland

Honden welkom!

Honden zijn welkom bij zowel het wandelen op de Lemelerberg als de Archemerberg. Wel moet je dier aangelijnd zijn. Uiteraard moet je de poep zelf opruimen, er zijn geen vuilnisbakken in het gebied. Wil je je hond alsnog even los laten ravotten, dan kan je terecht bij het omheinde hondenspeelbos in Lemele.

Archemerberg Holland
Lemelerberg Holland

Horeca

Aan de voet van de Archemerberg vind je Boscafé De Lemeler Esch. Wij startten er met een goddelijke lunch, een perfect begin van onze wandeling. Binnen vind je een sfeervol restaurant met een muur vol boomstammetjes. Opwarmen doe je bij de open haard. Op de menukaart vind je een goed assortiment met verse broodjes, soepen en huisgemaakte taart. Met mooi weer kan je lekker buiten zitten op het terras.

Ook aan de voet van de Lemelerberg vind je horeca. Hier kan je bij Theehuis de Lemelerberg terecht. Helaas troffen we tijdens onze beide bezoeken een dichte deur, want het theehuis is alleen open op zaterdag en zondag. Het heerlijke terras met het weidse uitzicht nodigt uit om er te genieten. Op de website beweren ze dat mensen van ver komen voor de beroemde appeltaart, dus dat maakt nieuwsgierig!

Parkeren

Je auto (of camper) parkeer je bij het Boscafé De Lemeler Esch of bij Theehuis de Lemelerberg. Bij het theehuis is een ruim parkeerterrein. Op beide parkeerterreinen sta je gratis en loop je zó de natuur in.

Landal de Vlinderhoeve

Overnachten

Je kunt naast het Boscafé overnachten, want je vindt hier de Lemeler Esch Natuurcamping. Er zijn campingplaatsen, bungalows, een trekkershut en een boslodge. Een verkenningsronde maakte ons enthousiast, de camping is mooi natuurlijk ingericht. Je vindt ook een verwarmd zwembad op het terrein.

Uniek slaap je bij Lemelerberg Lodge. Dit historische verblijf bevindt zich in een oase van rust. Dit chalet is in 1925 uit Oostenrijk vervoert en biedt je nu een weids uitzicht op het omringende landschap. Met een beetje geluk zie je de reeën lopen en de spechten broeden

Wij gingen wandelen op de Archemerberg terwijl we op doorreis waren. Wij verbleven bij Landal de Vlinderhoeve (foto) in Kring van Dorth. Dit landelijk gelegen park is recent vernieuwd. Ons vakantiehuis was van alle gemakken voorzien zoals goede bedden, een ruime zithoek en een fijn terras met overkapping. Omdat het park kleinschalig is merk je weinig van de buren. Wel zijn er faciliteiten zoals een zwembad en een kleine winkel.

Meer leuks in Nederland:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

6 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Janet

Wat een prachtig gebied zeg. Ik houd van dit soort glooiende heidegebieden. Fijn ook dat de honden welkom zijn en dat er een omheinde speelplaats in de buurt is.

Yvonne

Mooi hoor! De Lemelerberg staat al heel lang op mijn lijstje om eens bezoeken. In de praktij vaak net te ver weg voor een dagje en dan komt ’t er toch niet van. De Archemerberg kende ik niet.. misschien een keer combineren en toch een lange dag van maken.

Linda

Wat een mooi gebied om te wandelen zeg! Ik kende dit gebied nog niet, maar het ziet er hel mooi uit. Ik hou van dit soort glooiende heidegebieden.

6
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x