Vanuit Innsbruck sta je in slechts 20 minuten op de 2.269 hoge Hafelekarspitze. De stad ligt letterlijk aan je voeten terwijl je geniet van een eindeloos uitzicht. Klinkt goed hé!

Hafelekarspitze Austria

De Hafelekarspitze is een 2.334 meter hoge bergtop in de Noordketen van het Karwendelgebergte in het Oostenrijkse Tirol. De berg ligt ten noorden van Innsbruck. Sinds 1928 is de berg met een kabelbaan bereikbaar. De top biedt een uitzicht over de Zillertaler Alpen, de Stubaier Alpen, de Ötztaler Alpen en het Alpenpark Karwendel.

Met hoogtevrees op de Hafelekerspitze

Hoewel ik hoogtevrees heb besloot ik dat ik graag wilde genieten van het immens gave uitzicht op Innsbruck. Na onze teleurstellende reis door Australië wilde ik optimaal genieten van onze reis door Oostenrijk en dus ging ik omhoog. Omdat je de Hafelekerspitze in drie etappes (via een treintje en 2 kabelbanen) op gaat kan je rustig voor jezelf bepalen tot hoe hoog je wilt gaan. Ook kan je langzaam wennen aan de verschillende hoogtes. En dat sprak mij erg aan! Ik ben zonder angst boven gekomen, dus het is goed te doen.

Hafelekerspitze Austria

Hungerburgbaan – 863 meter hoogte

Het eerste stuk reis je vanuit het centrum in 8 minuten omhoog in een bergtreintje. Hier ging ik bewust met mijn rug naar het uitzicht zitten om geen last te krijgen van mijn hoogtevrees, maar als je dat wilt kan je er natuurlijk ook juist van genieten. Het treintje stopt op de Hungerburg waar je voor de eerste keer kunt genieten van uitzicht op de stad. Je kunt er ook de dierentuin kunt bezoeken of overstappen op de Seegrubenbaan om verder omhoog te reizen naar de Hafelekarspitze.

Hafelekarspitze Austria
Jan en Marcella Hafelekerspitze Austria

Seegrubenbaan – 1.905 meter hoogte

Dit is voor mij een spannendere kabelbaan omdat dit ‘een bakje’ is. De cabine is echter heel groot en omdat ik (met mondkapje) precies in het midden sta heb ik eigenlijk niet zoveel last van de hoogtemeters die we maken. Wat overigens niet wil zeggen dat ik zonder zweethanden boven kom, want die had ik zéker!

Eenmaal boven op 1.905 meter hoogte voelde ik me meteen op mijn gemak. Ik heb minder last van de hoogte als ik gewoon rustig rond kan lopen (in een ruim stabiel gebied). Direct naast de bergbaan is een restaurant met een groot terras. Wij ploften er neer met een apfelschörle en hadden Innsbruck letterlijk aan onze voeten. Gefascineerd keken we een tijdenlang naar de brede rivier en de wirwar van straatjes diep onder ons.

Ook wandelden we nog een eindje naar een uitzichtpunt waar ik poseerde op een metalen uitstekende brug. De foto ziet er indrukwekkender uit dan het ter plekke was, maar toch voelde ik me best stoer.

Hafelekarbaan – 2.269 meter hoogte

En toen kwam de kabelbaan naar het hoogste punt van de Hafelekerspitze. Ik moet zeggen dat Jan me even moest pushen om toch nog een stukje hoger te gaan, maar eenmaal boven maakte die paar honderd meter niet onwijs veel verschil meer. Natuurlijk voelt het voor mij wél heel stoer om gewoon het hoogste punt bereikt te hebben. En het laatste stukje met de kabelbaan is echt maar enkele minuten.

Eenmaal boven is er weer een restaurant, maar er is ook een pad om op het hoogste punt van de Hafelekerspitze te komen. Daar liepen wij naartoe, alhoewel we onderweg nog een tijdje op een bankje genoten van het gave uitzicht. De natuur om ons heen is nu een stuk kaler en ik las dat er rondom de kabelbaan vaak steenbokken grazen. Helaas missen wij deze mooie dieren, maar hoe dan ook genieten we volop van deze natuurpracht. En het blijft bizar dat we slechts 20 minuten later door het centrum van Innsbruck wandelen. Wat een geweldige attractie bij de stad!

Kosten Hafelekarspitze

Om de Hafelekarspitze op te komen betaal je als volwassene €36,50 en voor een kind tussen de 7 en 16 jaar is dit €21,90 ( september 2020). Je bent echter goedkoper uit met de Innsbruck Card omdat je daarmee ook allerlei bezienswaardigheden kunt bezoeken. Je betaalt voor 24 uur €49,- en kunt naar diverse musea, de dierentuin, gebruik maken van het openbaar vervoer én 3 bergbanen. Prima deal dus!

Meer artikelen over onze reis door Oostenrijk:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

18 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Saskia

Leuk om te zien, ik heb het gevoel door je foto’s weer even in Oostenrijk te zijn, lang geleden voor ons 🙂

Linda

Wauw, wat een geweldig uitzicht zeg! Ik ben ook echt even toe aan dit soort uitzichten, wij zijn in de zomer niet weg geweest en ik mis de bergen enorm! Hopelijk volgend jaar. Goed om te lezen dat het met hoogtevrees wel te doen is, wij hebben namelijk ook allebei hoogtevrees

Yvonne

Ideaal hoor, al die kabelbanen en treintjes in Oostenrijk. Maar wel ook een behoorlijke kostenpost als je met 4 personen bent. Maar deze uitzichten zijn het zeker wel waard om naar boven te gaan. Heel mooi!

Jacoba

Mijn plan was om in de zomer via Innsbruck terug te reizen naar Nederland, maar dat ging niet vanwege het aangepaste reisadvies. Zo jammer! Als ik je foto’s zie, wil ik zeker nog eens die kant op, ziet er echt prachtig uit! En wat een geweldige plek om een drankje te doen!

Marcel Korbee

Wat een geweldig uitzicht. De meeste uitzichten in Oostenrijk zijn overigens fantastisch. En wat goed dat je het hebt gedaan, ondanks je hoogtevrees. Afgelopen jaar ben ik ook een aantal keer uit m’n comfort zone gestapt en de hoogte opgezocht. Eerlijk is eerlijk, ik ben er niet van af, maar de hoogtevrees is wel een stuk minder geworden. Volgend jaar het laatste stukje maar eens overwinnen.

Anne

Heel leuk om te lezen; ik heb ooit leren skiën in een skigebiedje bij Innsbruck, daar keken we ook zo vanaf de berg op de stad. Heb gelijk even op Google Maps gekeken, maar ons skigebied (Axamer Lizum) ligt aan de zuidwestkant en jullie gebied zo te zien aan de noordkant (en een stuk dichterbij). Wel een prachtige omgeving daar! Ik moet toch ook Innsbruck maar eens op mijn lijstje gaan zetten.

Aniek

Wauw, wat een uitzicht heb je hier! En wat is die metalen brug gaaf, zeg!!

Gundi

Wat heb je daar een prachtig zicht. Eerlijk gezegd heb ik toch ook wel hoogtevrees in zo een cabines. Ik denk dan altijd:”stel dat die kabels het begeven”….

Janet

Wat een uitzicht zeg, heel gaaf. Ik houd van kabelbanen, want gaan hoort dus bijna altijd een indrukwekkend uitzicht bij! Wel jammer dat ze vaak best wel prijzig zijn.

18
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x