Wandelen naar de Preikestolen, dat stond al jarenlang hoog bovenaan onze Noorwegen-wishlist. Onze droom ging in vervulling en was nóg gaver dan verwacht. Ik vertel je alles over dit toffe avontuur wat ik je absoluut kan aanraden!

Preikestolen Norway
Marcella Preikestolen Norway

Wandelen naar de Preikestolen: facts

De tocht naar de Preikestolen is 8 kilometer: 4 kilometer heen en 4 kilometer terug. Op de heenweg ben je vooral aan het stijgen, op de terug aan het dalen. In totaal kom je op zo’n 350 hoogtemeters. In principe volg je de stroom toeristen, maar de wandeling staat ook goed aangegeven met bordjes. Ook zie je vaak een rode T op de rotsen. Het terrein is ruig met grote stenen waar je overheen loopt, mede daardoor wordt de tocht vaak matig zwaar genoemd. Dit is voor iedereen weer anders natuurlijk, sommige mensen lopen zó omhoog, anderen doen er heel lang over. Wij deden 5 uur over de tocht, inclusief pauze. Met een matige conditie en hond vonden wij dat een prima resultaat. Wandelen naar de Preikestolen is ook goed te doen met (jonge) kinderen.

Wil je rustig(er) wandelen naar de Preikestolen, dan kan je het beste vroeg in de ochtend of laat in de middag op pad gaan!

Preikestolen Norway
Preikestolen Norway

Wat is de Preikestolen?

De Preikestolen of Pulpit Rock (letterlijk: de Preekstoel) is een klif, die 604 meter boven de Lysefjord uitsteekt. Omdat het water er ook zo’n 400 meter diep is gaat het dus om een kilometer tussen de bovenste rand en de bodem. Niet voor te stellen! Het plateau is 25 meter bij 25 meter en vrij vlak. Omdat wandelen naar de Preikestolen heel geliefd is doen jaarlijks honderdduizenden mensen deze tocht. Je vindt de Preikestolen in de provincie Rogaland. Het gebied is zo’n 40 kilometer vanaf Stavanger.

Het wandelen naar de Preikestolen was onderdeel van onze roadtrip door Noorwegen

Preikestolen Norway

Weersinvloeden voor wandelen naar de Preikestolen

Je kunt de tocht doen tussen mei en oktober, in de andere maanden heb je een speciale uitrusting en gids nodig. Voor het wandelen naar de Preikestolen ben je altijd afhankelijk van het weer. Wij hielden het een tijdje in de gaten via YR en zagen steeds dat er regen verwacht werd. Bij regen worden de rotsen glad en dat is geen pretje. Ook is het uitzicht een stuk minder mooi. Uiteindelijk zijn we maar gewoon gegaan en troffen we het ontzettend met het weer!

Preikestolen Norway

Parkeren voor wandelen naar de Preikestolen

Preikestolen doe je bij de grote parkeerplaats bij de Preikestolen Fjellstue. Omdat wij met een camper reizen kregen we direct een ruime plek toegewezen. Voor een dag parkeren betaalden wij 250 NOK (2022). Niet goedkoop, maar dit geld wordt gebruikt om de wandelpaden te onthouden. Bij de parkeerplaats vind je het basecamp met een ruime hoeveelheid toiletten, een informatiecentrum, verhuurservice, winkel en restaurants.

Jan Bros Preikestolen Norway
Preikestolen Norway

Wat neem je mee?

  • Voor het wandelen naar de Preikestolen heb je echt goede schoenen nodig. Wij hadden beide wandelschoenen waarvan het profiel niet heel goed meer was en dat bleek niet ideaal. Intussen hebben we voor dit soort tochten hoge wandelschoenen aangeschaft en daar gaan we veel profijt van hebben!
  • Wandelen met hoogtemeters doen wij bij voorkeur met wandelstokken en dat loopt bij de Preikestolen ook wel zo fijn!
  • Zorg voor laagjes kleding zodat je wat aan én uit kunt doen. Omhoog lopen maakt je warm, maar eenmaal op het plateau is het behoorlijk fris. Wij droegen beide een lange wandelbroek, wandelshirt, vest en waterdichte jas. Dat was voor ons prima, maar hou het weerbericht goed in de gaten om in te schatten wat je nodig hebt.
  • Onderweg zijn er geen toiletten en ook eten en drinken koop je nergens. Neem dus voldoende eten en drinken mee (brood en snacks). Ook voor de hond hadden wij water en snacks mee, al dronk ze ’t liefst onderweg uit de beekjes.

Tip: wil je wandelstokken, wandelschoenen of iets anders huren? Dat kan! Bij het basecamp kan je allerlei benodigdheden huren.

Preikestolen Norway
Marcella Preikestolen Norway
Preikestolen Norway
Preikestolen Norway

Stijgen & moeras

Vanaf de parkeerplaats loop je het eerste stuk omhoog via een grindpad. Snel volgen de rotsblokken, soms uitgehouwen als traptreden, maar lang niet altijd. Onze wandelstokken helpen ons goed voor de grip en maken het vele stijgen iets minder heftig. Op bordjes zie je steeds hoeveel je hebt afgelegd en hoeveel je nog te gaan hebt. Dat is in het begin altijd ontmoedigend, maar stukje bij beetje kom je er wel.

Als we een eind geklommen zijn hebben we zicht op het basecamp en het meer Revsvatnet. We lopen opeens over een vlonderpad wat ons over een moerasgebied leidt. Het contrast met de vele stenen is groot en intrigerend. We hebben een goed uitzicht op de rotswand waar we heel wat zweetdruppels later lopen. Hier hebben sherpa’s uit Nepal trappen uit rotsblokken aangelegd.

Preikestolen Norway
Preikestolen Norway
Preikestolen Norway

Doorkijkjes & rotsen

We zijn aangekomen op een enorme aaneenschakeling van grote rotsen terwijl het gebied wat vlakker wordt. Vanaf dit punt krijgen we af en toe een magisch doorkijkje op het knalblauwe Lysefjord. Door alle toeristen zijn de stenen afgerond waardoor het lijkt alsof de rotsen ‘gegoten’ zijn. Om die reden zijn er af en toe trappen aangelegd om het wandelen naar de Preikestolen veilig te houden. Opeens zien we een meertje langs het rotspad. De veelzijdigheid van dit gebied blijft ons verrassen.

Inmiddels zijn we zo hoog dat de bomen verdwijnen. We komen een schuilhut tegen, al moeten we er niet aan denken om te wandelen naar de Preikestolen als de rotsen glad zijn. Dat wordt overigens ook afgeraden, maar dat er een hut staat is wel een fijn idee. Langs de rand is een bank waar je kunt pauzeren.

Hoewel het voelt alsof ‘het nu niet lang meer duurt’ is het toch nog even doorbijten voor we zicht hebben op hét plateau. Eerst krijgen we een voorproefje op het prachtige Lysefjord, een absoluut pareltje. Het laatste stukje naar het plateau is smal en pas hier speelt mijn hoogtevrees op. Jan helpt me het plateau op en daar ben ik erg blij om, we hebben ’t gehaald!

Marcella Preikestolen Norway
Preikestolen Norway
Jan Preikestolen Norway
Preikestolen Norway

Op het plateau

Hoewel het plateau loodrecht uit het Lysefjord rijst zijn er geen hekken aangelegd voor de veiligheid. De echte daredevils voelen zich daardoor vrij en maken de gekste foto’s. Ik krijg er last van mijn hoogtevrees en blijf bij de rand weg. Evengoed vind ik het er fantastisch met een geweldig uitzicht op het knalblauwe water van het Lysefjord. Het gebied is 25 meter breed en 25 meter lang en heeft genoeg rotsen om even op te zitten. Wil je een beter zicht op het plateau, dan kan je aan de achterkant van de rots nog een stukje verder naar boven lopen.

Preikestolen Norway
Preikestolen Norway

En weer naar beneden!

Wij liepen dezelfde wandeling terug naar beneden. En nee, dat is niet saai. De wandeltocht en alle mooie gebieden zie je nu vanuit een heel ander perspectief en dat is interessant! Dalen gaat makkelijker dan stijgen, hou er alleen wel rekening mee dat je vermoeid bent/raakt. Ik krijg dan moeite met focussen waar ik mijn voeten neer moet zetten. Wil je een andere route op de terugweg, dan kan je ervoor kiezen om de ‘Hill trail’ te nemen. Die is pittiger en steiler, maar kan je een mooie afwisseling bieden.

Jan Bros Preikestolen Norway
Jan Bros Preikestolen Norway

Wandelen naar de Preikestolen met hond

Hond Bros gaat met ons mee op reis en dus wandelde ze ook mee naar de Preikestolen. Of dat goed te doen was? Zeker! Ze is een kruising tussen een Bordercollie en een Australian Shepherd: een actieve hond dus. Tijdens het wandelen naar de Preikestolen moeten we bewust af en toe stoppen om haar wat rust te geven want zij wil alleen maar door. Honden zijn aangelijnd welkom op de Preikestolen. Wij vinden een heupriem met elastiek wel zo prettig lopen omdat je dan je handen vrij hebt. Uiteraard hadden we ook voor Bros eten en drinken bij ons.

Lees ook: Paklijst, reizen met een hond

Preikestolen Norway

Alternatieven voor wandelen naar de Preikestolen

Omdat wandelen naar de Preikestolen best intensief is kan het zijn dat je dit helaas niet kunt doen. Wel kan je hét plateau bewonderen, maar dan vanaf het water. Vanuit Stavanger varen er diverse bootexcursies over het Lysefjord zodat je de klif van 600 meter kunt zien oprijden uit het water. Iets wat wij niet gezien hebben omdat we er bovenop stonden. Lijkt me een heel gave ervaring, zo’n boottocht! Je vaart over de fjord langs een rotsachtige kust, steile bergen én watervallen.

Let op: je kunt ook een cruise én hike combineren!

Preikestolen Norway

Overnachten bij de Preikestolen

Preikestolen Camping is een aanrader met een mooie plek direct aan het water. Vlakbij de start van de wandeling vind je het stadje Jørpeland. Verkshotellet Jørpeland is een fijne plek om te overnachten, en het is nog dichtbij het strand ook! De perfecte uitvalsbasis is natuurlijk Preikestolen Base Camp. Nog geen 4 kilometer van de start en de perfecte locatie om ook het Lysefjord te verkennen! Zoek je iets speciaals, dan is Hiker’s Camp and Water Camp echt de ideale plek. Dit zijn bijzondere accommodaties dichtbij het water!

Lees ook: Kamperen in Noorwegen

Meer over reizen in Noorwegen:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

18 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda

Dit klinkt als een geweldige wandeling! Goed om te lezen dat ie wel oké is met hoogtevrees, op dat ene laatste stukje na. Dan kan ik mij er meestal wel overheen zetten. Deze hike wil ik ook zeker doen als wij ooit in Noorwegen zijn.

Ann

Fijn om dit te lezen! Ik had je andere blogs over Noorwegen ook al doorgenomen. Lijkt me toch een pittigere tocht dan ik dacht. Preikestolen staat ook nog op ons lijstje. En de tip van de wandelschoenen onthou ik!

Aniek

Het ziet er zo gaaf uit! Dat uitgestrekte plateau en dan dat uitzicht. En hoe blauw is dat water?!

Yvonne

Je moet een beetje mazzel hebben met het weer inderdaad. Fijn dat de weergoden jullie gunstig gezind waren. Lijkt me een geweldige wandeling!

Gundi

Nog nooit van gehoord maar ziet er super mooi uit. Aangezien ik heel graag wandel zou ik dat zeker ook op mijn lijstje zetten bij een bezoek aan Noorwegen. Alleen heb ik ook hoogtevrees dus dat stukje zou ik toch wat minder zien zitten denk ik

Joop Cleij

Ik kan je verhaal helemaal onderschrijven. een schitterende wandeling zoals zovele in Noorwegen. maar deze wandeling heeft toch als kers op de taart de “Preikestolen” Precies twintig jaar geleden hebben wij dezelfde wandeling gemaakt. het blijft een van de hoogtepunten van onze vele reizen en wandelingen.

Serge en Helena

Mooi verslag! Wij hebben een paar dagen geleden de wandeling rondom de vuurtoren bij Lindesnes gedaan en sindsdien heel erg getwijfeld of we naar de Preekstoel gaan lopen vandaag (we zitten nu in Stavanger). We zijn geen geoefende wandelaars en die bij de vuurtoren viel een beetje tegen. Inmiddels voor de boottocht gekozen voor de zekerheid. We komen immers toch nog een keertje terug hier voor een herkansing, kan niet anders! (Wat een prachtig land!)

Laatst gewijzigd 10 maanden geleden door Serge en Helena
Mireille

We zijn hier nu en we zijn een groep van 4. Ik zelf ben helemaal niet sportief. Kortademig en artrose voeten. Ik twijfel zo omdat ik bang heb dat ik de andere ga terughouden om door te stappen. Tips?

Elène

Fijn om te lezen dat de wandeling te doen is, ik had er mijn twijfels over, maar nu gaan we het in juni gewoon doen! Bedankt voor de uitgebreide beschrijving

18
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x