Wist je dat je veel leuks kunt doen in Bolsward? Deze Friese Elfstedenstad is heel veelzijdig én de prachtige natuur is er dichtbij. Ik neem je mee naar dit schatje in Zuidwest Friesland!

Oersetters Pontjesroute Friesland

Wat & waar Bolsward

Bolsward is een stad met zo’n 10.120 inwoners (2020) in de provincie Friesland. De stad ligt in het zuidwesten, tussen Sneek en Makkum. Deze regio wordt Waterland van Friesland genoemd en heeft zeven ‘schatjes van stadjes’ die met elkaar verbonden zijn door water. Alle zeven zijn het heuse Elfstedensteden. Elke stad heeft zo zijn eigen charme en omdat ze niet ver weg van elkaar liggen is twee of drie steden combineren in een weekend weg prima mogelijk. Wij startten onze belevenissen in de stad Bolsward. Hoewel ik uit Friesland (Franeker) kom was ik nog nooit in het centrum van Bolsward geweest. Ik werd blij verrast door het leuke centrum wat alles heeft, maar toch ook knus aanvoelt. Voor mij de perfecte combinatie!

Bolsward is ontstaan op een drietal terpen, waarvan in ieder geval de oudste dateert van voor het begin van de jaartelling. De Broerekerk, na een verwoestende brand een ruïne, is het oudste gebouw van de stad en dateert deels uit het eind van de 13e eeuw. Bolsward is één van de Friese elf steden. De stad is hét start- en eindpunt van de fiets elfstedentocht die jaarlijks wordt gereden. Ik fietste ‘m jaren geleden een keertje. 240 kilometer in 1 dag, dat was afzien, maar gaaf!

Lees ook: de Elfstedentocht route met de auto of camper rijden

Bolsward Friesland

Centrum Bolsward

Bolsward heeft een leuk, knus centrum. Je kunt gratis parkeren op Plein 1455 en vanaf daar loop je zo het centrum in. Je komt uit bij Marktstraat waar je aan weerszijden van het water leuke winkels en restaurants vindt. Loop vooral ook naar Jongemastraat want ook daar en in de zijstraatjes vind je leuke winkels. Het aanbod is een leuke mengelmoes van gangbare ketens en unieke boetiekjes. Neem ook even een kijkje bij het Stadhuis want dat is werkelijk een prachtig pand. Helaas stond ie tijdens onze bezoek in de steigers.

Pimpé Bolsward

Blend

Lunchen in Bolsward deden wij bij een wel heel bijzonder restaurant. Blend biedt een uniek concept van winkelen en lekker eten. Met natuurlijke en eerlijke ingrediënten uit de buurt. De winkel wordt gerund samen met mensen met een verstandelijke beperking. Alles is huisgemaakt en werkelijk heerlijk. Ik heb nooit eerder zo’n goddelijk broodje brie en bananenbrood gegeten en ook Jan genoot volop. Deze tip móet dus echt op je lijstje doen in Bolsward.

Jongemastraat 2 Bolsward, www.blend.nl

Sonnema & Us Heit voor een goede borrel

In Bolsward vind je maar liefst twee unieke plekken voor liefhebbers van drank. Als bierliefhebber moet je bij ‘Us Heit’ zijn. Voor deze bieren én speciaalbieren maakt de brouwerij uitsluitend gebruik van natuurlijke ingrediënten. Ook wordt hier whisky gestookt.

En dan is er Sonnema Beerenburg uit 1860. Om z’n eigen draai aan het Beerenburg recept te geven, zocht Fedde Sonnema kruiden langs de oevers van de Friese meren en in weilanden. Zo stelde hij zijn geheime receptuur samen. Proef deze typisch Friese kruidenborrel en ervaar de geschiedenis bij Sonnema.

Us Heit, Snekerstraat 43 Bolsward, www.usheit.com
Sonnema, Stoombootkade 12 Bolsward, www.sonnema.nl

Broerekerk Bolsward

De Broerekerk met het glazen dak

Hét oudste gebouw van Bolsward hoort ook op je lijstje wat te doen in Bolsward. De Broerekerk werd in de 13e eeuw gebouwd als kloosterkerk. De driebeukige kerk zonder toren is nu een ruïne als gevolg van een brand die plaatsvond op 8 mei 1980. In 2006 is er een glazen overkapping geplaatst door architect Jelle de Jong uit Lemmer zodat de kerk weer een maatschappelijke functie kan vervullen terwijl het monument behouden blijft. Als de kerk niet verhuurd is gaat het hek open om 9:00 uur doordeweeks en om 10:30 uur in het weekend. De kerk wordt gesloten rond 18:00 uur. Wij waren pas ’s avonds bij de kerk, maar konden genieten van de bijzondere akoestiek omdat er muzikanten aan het repeteren waren. Een heel bijzondere plek! Het deed me denken aan Museu Arquelógico do Carmo in Lissabon!

De Vleermuis Bolsward

De vleermuisfontein – 1 van de 11Fountains

Voor de Broerekerk vind je nóg een bijzonder element, namelijk 1 van de 11Fountains. Dit project geeft de elfstedentocht een nieuwe impuls. Elke stad heeft een eigen karakter en daar zijn bijzondere fonteinen bij bedacht. Het is leuk om tijdens je roadtrip een kijkje te nemen bij deze bijzondere bouwwerken.

In Bolsward vind je de vleermuisfontein. Geïnspireerd door de waterspuwers bij kathedralen en deze symbolisch tegen boze krachten beschermen, ontwierp Johan Creten de vleermuisfontein voor Bolsward. Het trappetje nodigt je uit om de vleermuis te beklimmen en zo je angst ervoor te overwinnen. Ik vind het een gave fontein op deze bijzondere plek. Hij past echt goed in de setting!

Oersetters Pontjesroute Friesland
Oersetters Pontjesroute Friesland

Fietstocht Oersetters Pontjesroute

Na onze overheerlijke lunch was het tijd voor actie. We haalden hippe knalblauwe e-bikes op bij Rijwielhandel De Kroon en installeerden onze hondenfietskar. Ideaal, zo hoeven we onze eigen fietsen niet mee te nemen, maar kunnen we tóch op pad met hond Bros. Wij fietsten de 50 kilometer lange Oersetters Pontjesroute. Oersetters is Fries voor ‘overzetters’ en verwijst naar de twee pontjes in deze route. De route biedt een geweldige variatie in het prachtige landschap: het afwisselende waterrijke landschap van het Nationaal Landschap Zuidwest Friesland, knusse dorpen, een historische Friese stad en weilanden. Wij namen even een kijkje in Elfstedenstad Workum en bekeken daar fontein Woeste Leeuwen van de 11Fountains. Het begin- en eindpunt van de fietstocht is in Bolsward, maar wij beëindigden onze route in Sneek omdat we daar overnachtten. Echt, voor deze route wil je ruim de tijd nemen om te genieten van alle moois wat je onderweg tegen komt!

Dijkstraat 8 Bolsward, www.rijwielhandeldekroon.nl

Pizzaria Ponte Vecchio Bolsward

Pizzaria Ponte Vecchio

Na het afwerken van je lijstje ‘doen in Bolsward’ lust je vast wel een goddelijke pizza bij Pizzeria Ponte Vecchio. Hier vind je de lekkerste pizza of pasta van Bolsward. Je kunt binnen in het gemoedelijke restaurant je maaltijd uit, maar er is ook een leuk terrasje. Of je kunt je maaltijd natuurlijk afhalen. En lust je nog een toetje, dan kan ik je het citroenijs zéker aanraden!

Wipstraat 10 Bolsward, www.pontevecchio.nl

Schapenvacht looierij Van Buren

In Bolsward vind je de enige schapenvacht looierij van Nederland. Sinds 1861 wordt dit gedaan bij Van Buren. Generaties ervaring in de verwerking van schapenvachten leveren de meest prachtige duurzame producten op. Van Buren is een groothandel die levert aan webshops, hotels en winkels, maar je kunt er ook een rondleiding krijgen in het oude pakhuis. Je kunt er terecht maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur en zaterdag van 10:00 tot 12:00 uur. 

Workumertrekweg 5 Bolsward, www.vanburenbolsward.nl

Snoozz Hotels Bolsward Friesland
Snoozz Hotels Bolsward

Snoozz Hotels

Zoveel te zien en doen in Bolsward nodigt uit tot een goede nachtrust. Ook wel zo fijn zodat je in alle rust de stad én omgeving kunt ontdekken. Wij sliepen bij het fijne Snoozz Hotels middenin het centrum. In juni 2021 opende het hotel zijn deuren en wij waren één van de allereerste gasten. Het prachtige hotel is gevestigd in een monumentaal pand wat met veel zorg is opgeknapt. De negen eigentijdse en fris ingerichte kamers zijn voorzien van alle luxe om te zorgen voor een heerlijk en ontspannen verblijf. Wij waren heel gecharmeerd van de losse inloopdouche. Vanuit onze torenkamer had ik vanaf een fijn bankje uitzicht op het centrum. Ik kon er tijden blijven kijken naar alle bedrijvigheid! Na een onwijs goeie nachtrust stond er ’s ochtends een supergoed uitgebreid ontbijt voor ons klaar. Een heerlijk begin van de dag!

Appelmarkt 10a Bolsward, www.snoozzhotels.com

Meer leuks in Friesland:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

15 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Dat Sneek Snits is in het Fries leerde ik jaren geleden al, toen mijn moeder haar huidige partner ontmoette, een man uit Snits. Als ik naar Sneek ging was het dan ook vaak voor familiebezoek en niet zo zeer om toeristische redenen, maar er zijn veel leuke dingen te doen in Sneek en omgeving! Hier lees je de top 10 tips in Sneek. Ook het nabijgelegen Bolsward is een bezoek waard. Blogger Marcella schreef een blog over ‘Wat te doen in Bolsward‘. […]

Linda

De pontjesroute klinkt leuk, die zou ik ook wel willen doen! Ik moet zeggen dat ik echt geen idee had waar Bolsward precies lag, maar het ziet er leuk uit

Elisa

Afgelopen juni naar Friesland geweest maar Bolsward nou net overgeslagen. Zo te zien een goede reden om terug te gaan. Thanks, ik sla ‘m op!

Aniek

Wat ziet Pimpé Er leuk uit! Ik houd daar wel van, lekker eten en natuurlijke en eerlijke ingrediënten.

DVB

Pimpe is nu gesloten, het heet nu Blend en zit onder het stadhuis, principe is wel hetzelfde

Annemarie

Bolsward ziet er leuk uit! Wat een coole fontein, die vleermuis. Ik kom veel te weinig in Friesland…

Yvonne

Helaas stond Bolsward nogal in de steigers toen ik was en het was qua weer ook niet super, maar het mooie stadhuis en de vleermuis-fontein vond ik echt leuk. Die laatste is 1 van mijn favorieten van de 11 fountains.

Chayenne

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit eerder van Bolsward heb gehoord. Het lijkt me een heel leuk plaatsje. Die vleermuis fontein ziet er gaaf uit zeg!

15
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x