Rome waren is één van onze favoriete steden. Rome is een heus openluchtmuseum, er is zoveel moois te zien! Ik vertel je welke highlights je zeker moet zien!

Spaanse Trappen – Piazza di Spagna

De Spaanse Trappen vind je op het Piazza di Spagna in Rome en horen bij de kerk Trinitá dei Monti. De trappen zijn gebouwd tussen 1723 en 1725, dus het is een historische plek. Op het plein onderaan de trappen staat de Fontana della Barcaccia. Wij startten ons weekend Rome met genieten van de laatste zonnestralen op de trap en mensen kijken. Daar is het echt een heerlijke plek voor!

Rome op de fietsSleutelgat Rome

Fietsen over de Via Appia

Op onze eerste volledige dag startten we ’s ochtends met Via Appia fietstour van Baja Bikes. We fietsten langs het Forum Romanum en het Colosseum het centrum uit, om de historische Via Appia te verkennen. Dit was vroeger een belangrijke handelsroute. Onderweg kwamen we langs mooie (hobbelige!) wegen, een oud badhuis, het vroeger zo imposante stadion Circus Maximus en vanaf de heuvel Aventijn hadden we een prachtig uitzicht over Rome en het Vaticaan. Bij Villa del Priorato di Malta kregen we via het sleutelgat een heel bijzonder zicht op de Sint Pietersbasiliek. Deze fietstocht was een mooie aanvulling op al onze wandelingen door het centrum.

Forum Romanum, RomeForum Romanum

Als je zowel het Colosseum en Forum Romanum wilt zien (en dat wil je!) is het handig om een combiticket te kopen. Deze is 24 uur geldig en zo konden we eerst ’s middags na de fietstocht genieten van Forum Romanum en de volgende dag rondlopen bij het Colosseum. Het forum was in de gloriedagen van het Romeinse Rijk het politieke, juridische, religieuze en commerciële centrum van de stad. Verwacht een enorm (buiten)gebied waar je veel goed bewaarde restanten vindt van eeuwenoude historie. Je loopt er tussen zuilen, opgravingen van oude gebouwen en beelden. Ik was er ontzettend onder de indruk! Neem de tijd om dit gebied te ontdekken, het is er heel groot!

Colosseum, RomeColosseum, RomeWereldwonder Colosseum

Nog zo eentje om flink van onder de indruk te zijn. Het Colosseum is alleen van de buitenkant al indrukwekkend met een omtrek van 527 meter en bijna 50 meter hoog. Het amfitheater is bijna 2000 jaar oud en heeft plek voor maar liefst 50.000 toeschouwers. Ondanks dat het gebouw flink vervallen is kan je nog wel een goed beeld krijgen van het amfitheater. Het Colosseum was geheel bedoeld voor de spelen die werden georganiseerd en gefinancierd door de heersende keizer. Doordat de vloer eruit is zie je alle gangen waar vroeger de beesten en strijders omhoog getakeld werden voor de spelen. Er zijn zo’n 9.000 tamme- en wilde dieren en 400.000 mensen gestorven tijdens deze spelen. Er zijn zelfs diersoorten uitgestorven… Een bizar idee! Toch hoort deze wrede historie ook bij Rome, dus het absoluut een bezoek waard.

Vaticaan RomeVaticaan Museum

In dwergstaatje Vaticaanstad heb je een aantal bezienswaardigheden. Wij startten met het Vaticaan Museum. Dit enorme complex bestaat eigenlijk uit 26 afzonderlijke musea die bij elkaar zijn gevoegd. Je vindt hier zowel kunstwerken uit de oudheid als moderne kunst. De Sixtijnse kapel is de bekendste bezienswaardigheid in dit museum. Hier vind je de beroemde plafondschilderingen van Michelangelo. In de Sixtijnse kapel wordt tijdens het Conclaaf de nieuwe Paus gekozen. In die periode mag je de kapel niet in. Wij hadden het geluk dat we nog net voor sluiting de kapel konden bewonderen. Het museum heeft ook een kenmerkende spiraalvormige wenteltrap die je nog wel eens voorbij ziet komen op social media.

Bij het Vaticaan Museum staat vaak een lange rij, je tickets kan je daarom ’t beste online kopen!

Sint Pietersplein, Rome

Sint-Pietersbasiliek

Aan het Sint-Pietersplein vind je de kenmerkende Sint-Pietersbasiliek. De kerk werd tussen 1506 en 1626 gebouwd in late-renaissance-barokarchitectuur. Tot 1989 was dit de grootste kerk ter wereld. Je moet op het plein even in de rij staan omdat je tas gecheckt wordt in een metaaldetector. Met onze mond open van verbazing geniet je vervolgens van alle altaartjes, sierlijke beelden, gedetailleerde versieringen, de geweldige koepel en prachtige plafonds. Onderin de kerk vind je prachtige graftombes met Pausen van vroeger. Ook kan je de koepel van de Sint Pietersbasiliek op zodat je wordt getrakteerd op een geweldig uitzicht op de stad.

Pantheon RomePantheon

Je vindt het Pantheon aan de Piazza della Rotonda in Rome. Het Pantheon was ooit een tempel, sinds het Christendom in opkomst kwam is het een kerk geworden. Het gebouw is beroemd vanwege het ronde gat in het dak. De lichtinval is heel bijzonder. Rome heeft het oudste en eerste Pantheon. Naar voorbeeld van deze kerk, zijn er andere Pantheons gebouwd, bijvoorbeeld in Parijs.

Trevi Rome

Trevifontein

Ondanks dat de Trevifontein flink groot is, voelde het wat mij betreft alsof hij ‘er tussen geplakt’ was. Hij is nogal groot voor de hoek waar hij staat. Verwacht heel erg veel toeristen, maar neem er toch even een kijkje. Al is het maar om met je rechterhand over je linkerschouder een muntje te gooien, zodat je ooit terug komt in Rome. Je snapt wel dat wij dit gedaan hebben, ooit willen we zéker terug naar deze mooie stad!

Rome ItalyRonddwalen door openluchtmuseum Rome

Rome voelde voor mij als een geweldig openluchtmuseum. Ook pleintjes en straatjes die we niet als bezienswaardigheid vonden in onze reisgids van Rome zijn werkelijk prachtig.  Eigenlijk is zo’n beetje álles er mooi, je vindt er weinig gebouwen die niet goed onderhouden worden. Zorg er dan ook voor dat je de tijd hebt om lekker rond te dwalen door de straten van Rome zodat je lekker de sfeer van de stad in je op kunt nemen. Wij komen er zeker eens terug, om nog veel meer moois te ontdekken!

Lees bij Gezin op Reis over wat te doen in Rome met kinderen.

Boek je activiteit!


Meer over Italië:

Ben jij al in Rome geweest?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

19 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Shirley

Ik vond Rome ook prachtig! En het was minder druk dan ik verwacht had. Het was alleen bij de bezienswaardigheden druk, maar in de rest van de stad viel het me echt mee. Heel bijzonder om te zien. Ik zou graag nog eens terug gaan.

Carolien

Rome is super! Ik ben er inmiddels 2x geweest, maar zou zo nog een keer gaan. Ook wij gingen op pad met Baja Bikes, maar dan de highlight tour. Ik zou de volgende keer de fietstour willen doen die jullie hebben gedaan om zo ook wat van de omgeving te zien.

chucky1012

Prachtige bezienswaardigheden!
Het staat op mijn bucketlist.

Fijne dag 😉

Maud

Het is voor mij ook al een hele tijd geleden dat ik in Rome was, maar ik vond het een geweldige stad! Wij hebben niet gefietst, maar ik heb wel alles gezien wat je benoemde. Ik ben het helemaal met je eens!

Daphne de Vries

Ik ben dus nog steeds niet in Rome geweest! Schande! Op de een of andere manier is het er gewoon nog niet van gekomen. Maar het lijkt me echt prachtig! Tot 2016 was ik ook nog nooit in Italië geweest, dat is ook gelukt. Dus Rome lukt misschien ook eens als we weer terug zijn in Nederland 😉

Sabine

Schandalig dat ik dus nog nooit in Rome ben geweest 😛

Saskia

Oh wauw, prachtige bezienswaardigheden! Ik ben er zelf nooit geweest

Gabriëlle

Ik heb eigenlijk nooit het idee gehad om naar Rome te gaan, maar als ik het zo zie is het toch erg leuk. Het lijkt mij vooral erg druk in de vakanties en dergelijke. Heerlijk zeg, fietsen door zo’n mooie stad.

ivonne

Rome is een heerlijke stad waar ik al 2 keer was. Wij wandelen over de Via Appia, een bijzonderstukje van de stad. Leuk dat je daar gefietst hebt, ik wist niet dat dat ook kon. Wel veel smog als je in de verkeerde tijd gaat, dat is het enige minpunt van de stad.

[…] nu zelf. Rome is een van de mooiste steden ter wereld. Of je nu in de zomer gaat of in de winter, wanneer je met wat geluk Rome onder een witte laag […]

19
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x