Europa Outdoor Roadtrips

Jökulsárlón – Het betoverende meer van IJsland

17 oktober 2017
Jökulsárlón Iceland Marcella

Jökulsárlón was één van de plekken die bovenaan mijn IJsland-wishlist stond. Het was onrealistisch om deze natuurpracht met eigen ogen te bewonderen. Ik stond er te springen van enthousiasme. Ik laat je zien waarom!

Jökulsárlón Iceland Jökulsárlón IcelandJökulsárlón IcelandJökulsárlón Iceland

Jökulsárlón is het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland. Het ligt ten zuiden van de Vatnajökullgletsjer tussen het nationale park Skaftafell en het stadje Höfn. Het gletsjermeer is vrij nieuw, aangezien het pas in de jaren 1934-1935 ontstond. Het meer groeide echter snel van 7.9 km² in 1975 tot minstens 23 km² vandaag door het smelten van de gletsjers. Met een diepte van ongeveer 250 meter is Jökulsárlón momenteel het diepste meer van het land. Het meer is door de altijd ronddrijvende ijsbergen met fraaie ijsformaties populair bij toeristen. Er is een informatiecentrum en er zijn boottochten met onder andere een amfibievoertuig mogelijk op het meer. Bron: Wikipedia

Een eureka momentje!

Ik had voor onze reis door IJsland al veel gezien en gelezen over het geweldig mooie Jökulsárlón, dus toen ik het meer dan écht in real life zag was ik dolenthousiast. We liepen vanaf de parkeerplaats een heuveltje op en bij de eerste blik op deze schoonheid stond ik bijna te springen van enthousiasme. WAUW! Het is bijna onrealistisch, deze natuurpracht. De prachtige gletsjer is vergezeld van een meer vol ijsschotsen. Overal waar je kijkt zie je ijsschotsen in wittinten, blauwtinten en bruin/grijs. De donkere tinten komen van de modder, maar toch geeft het een welkom contrast tussen al het wit en blauw. Het is een fel geheel, je kunt er met een gemak een zonnebril voor op zetten.

Jökulsárlón Iceland Jökulsárlón IcelandJökulsárlón Iceland Jökulsárlón IcelandJökulsárlón Iceland

Continue in verandering

Terwijl je er staat te genieten hoor je het ijs kraken, botsen er ijsschotsen tegen elkaar op en verandert je uitzicht continue. Regelmatig ‘komt er een ijsschots voorbij’ roetsjen. De een of andere stroom voert hem met zich mee. Je ziet er duidelijk verschillende stromen die ijsschotsen met zich mee voeren. Eigenlijk best geinig. Een groot deel van de ijsschotsen is tegen elkaar aan gebotst en vormt een stabiele basis rondom de gletsjer. Met een beetje geluk spot je tussen de schotsen een zeehondje. Ik spotte er drie. Ook zie je er regelmatig een bootje met toeristen die ‘een rondje meer’ doen. Ik vond het zelf niet zo’n milieuvriendelijke optie omdat het amfibievoertuig nogal wat uitlaatgassen achter laat.

Jökulsárlón IcelandJökulsárlón Iceland Jökulsárlón Iceland Jökulsárlón Iceland

Half rondje meer

Er zijn twee parkeerterreinen, eentje aan beide kanten van de brug. Wij stopten eerst aan de kant van Nationaal Park Skaftafell en genoten hier een tijdje van de natuurpracht. Vervolgens reden we de brug over, en parkeerden bij het informatiecentrum (hier kan je de kaartjes voor de boot ook kopen en er opstappen). Aan deze kant van het meer kan je een eindje wandelen om de drukte achter je te laten. Heel fijn om even in alle rust te genieten van dat bijzondere meer vol ijsschotsen!

Jökulsárlón IcelandJökulsárlón Iceland Jökulsárlón Iceland

Het gletsjermeer Jökulsárlón ligt vlak bij de Atlantische Oceaan en is daar met een zeer smalle strook land van gescheiden. Deze landstrook wordt door een rivier, die het smeltwater afvoert, doorsneden. Door de toenemende groei van het meer wordt gevreesd dat het meer ooit een diepe baai kan worden die van aan de gletsjertong rechtstreeks in de oceaan uitmondt. Er zijn echter plannen om dit te verhinderen, aangezien deze landengte de enige plaats is waar de Hringvegur een vlotte verbinding garandeert tussen het westen van het land en de streek rond Höfn. Bron: Wikipedia

Een strand vol ijsschotsen

Maar er is nóg meer moois! Als je aan komt rijden vanaf Nationaal Park Skaftafell kan je voor de brug rechts af slaan zodat je heuse ijskristallen op het zwarte strand kunt spotten. De ijsschotsen drijven hier naartoe vanaf de Atlantische Oceaan, maar ze drijven ook vanuit het meer onder de brug door. Kennelijk verandert de stroming ze dan in deze pareltjes. De schotsen lijken serieus op glas of kristal, zo bijzonder! Neem hier dus ook zeker even een kijkje!

Meer IJsland!

Wil jij Jökulsárlón bewonderen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Jökulsárlón Iceland

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Jessica 17 oktober 2017 at 18:47

  Wow, die stukken ijs lijken inderdaad net op glas! Wat een bijzondere plek zeg, een aanrader tijdens een rondreis in IJsland 🙂

  • Reply Marcella 24 oktober 2017 at 08:25

   Gaaf hé Jessica! Het is zó bijzonder en intrigerend daar. Sereen, maar ook ruig. Heel tof!

 • Reply Linda | travellersoftheworld 17 oktober 2017 at 19:40

  Wauw wat een prachtig stukje IJsland, ik zou dit heel graag eens willen zien 🙂 Hele bijzondere plek

  • Reply Marcella 24 oktober 2017 at 09:21

   Snap goed dat je dit betoverende meer wilt zien. Het is er zo gaaf!

 • Reply Yvonne 17 oktober 2017 at 19:59

  Het is al jaren terug dat ik foto’s zag van die drijvende ijsschotsen in dit meer.. zo mooi om daar dan echt te staan lijkt me. Je weet me steeds enthousiaster te maken om daadwerkelijk die kant op te gaan!

  • Reply Marcella 24 oktober 2017 at 09:24

   Het is echt magisch om daar te staan joh. Zo machtig mooi! <3

 • Reply Sabine 17 oktober 2017 at 20:29

  Wat een bijzondere plek weer! Mijn bucketlist voor IJsland is inmiddels al kilometers lang, maar ook deze gaat erop 😀

  • Reply Marcella 24 oktober 2017 at 09:24

   Ik gok dat ik ‘m nog wel wat verder kan aanvullen. Dit meer is wel één van de toppers, het is daar zo gaaf!

 • Reply Marjolein 18 oktober 2017 at 10:27

  Dit blijft toch echt de mooiste plek die ik heb gezien tijdens mijn reis. En zo te zien vonden jullie hem ook prachtig! Zo onwerkelijk mooi. IJschotsen die wegdrijven, de blauwe kleuren, het strand en de zeehondjes, Genieten! Ik zou zo wel weer terug willen.

  • Reply Marcella 24 oktober 2017 at 11:11

   Jaaaa, dit ijsschotsen meer is echt geweldig! Zo fascinerend hé. Ik vond het echt bijzonder, zou er zo urenlang kunnen staren naar die ijsschotsen. Zo tof!

 • Reply Sanne 18 oktober 2017 at 14:09

  Wat heb je prachtige foto’s gemaakt. Het is ook wel een heel fotogeniek natuurverschijnsel. Het was ook een van de hoogtepunten van ons bezoek aan IJsland. Echt genieten he!!

  • Reply Marcella 24 oktober 2017 at 11:12

   Gaaf dat dit meer ook één van jullie hoogtepunten was Sanne! Het is zó fascinerend, dat meer vol ijsschotsen. Al die kleuren, het gekraak, de zeehondjes… Wauw!

 • Reply ivonne 18 oktober 2017 at 21:56

  Gaaf lijkt me dat om van dichtbij te zien en horen! Ik snap gelijk dat je stond te springen van enthousiasme. Die ijsschotsen op het strand vind ik ook heel bijzonder.

  • Reply Marcella 24 oktober 2017 at 11:30

   Ik zie jou daar ook wel springen van enthousiasme Ivonne! IJsland is echt wat voor jullie, zulke gave natuur! <3

 • Reply Carolien 20 oktober 2017 at 08:36

  Wat ziet dat er gaaf uit. Mooi ook dat je die ijsschotsen hoort kraken. Prachtig!

  • Reply Marcella 24 oktober 2017 at 11:32

   Dat kraken is heel gaaf, ontzettend fascinerend! Net als de zeehonden die tussen de ijsschotsen zwemmen. Te gek! Je moet echt nog een keer die kant op hoor 😉

 • Reply Elisa 21 oktober 2017 at 01:10

  Dit lijkt mij zo’n onwerkelijk mooie plek om te bezoeken, echt fantastisch volgens mij! ik geniet van je foto’s 🙂

  • Reply Marcella 24 oktober 2017 at 11:32

   Het is echt bizar mooi daar Elisa! Ga er vooral zelf ook een keertje heel erg van genieten!

 • Reply Annemarie 2 november 2017 at 10:15

  Wauw, wat een bijzondere plek en wat een mooie foto’s!

  • Reply Marcella 3 november 2017 at 11:57

   Gaaf hé Annemarie! Zo magisch daar! <3

  Leave a Reply