Onze roadtrip Oostenrijk met een camper was tof! In september deden we een fijne rondreis met een camper in Tirol en Vorarlberg. Via Duitsland reden we zo naar de bergen en bezochten we vele knusse dorpen, schitterende bergpassen en knalblauwe bergmeren.

Facts roadtrip Oostenrijk

Periode: 6 september t/m 18 september (2020)
Gereden kilometers: 2.363 met een huurcamper
Handige reisgidsen: Rustiek kamperen Duitsland, Zwitserland & OostenrijkCapitool Oostenrijk en ANWB ontdekgids Oostenrijk
Voor onderwegwegenatlas met ringband (favoriet!) & wegenkaarten
Huurauto: een auto inclusief (goede!) verzekering huur je bij Sunny Cars

Lees ook: budget roadtrip Oostenrijk & Schloss Schönbrunn in Wenen bezoeken

Marcella Silvretta Hochalpenstrasse Austria

Dag 0 – Groningen

Wil je de reis met eigen auto of een huurauto doen? Ook dan kan mijn route je fijne inspiratie geven!

Onze roadtrip Oostenrijk begint morgen en dus zetten wij al onze spullen klaar. We doen wasjes en ruimen ons huis op. Een actief dagje! Voor deze reis huurden we een camper en in de avond kunnen we eindelijk de camper ophalen. De verhuurder is vlakbij ons huis in Groningen, dus dat is fijn. Omdat het al rond 22 uur is als we thuis komen, richten we de camper globaal in en duiken in ons bed voor de laatste nacht thuis.

Lees ook: paklijst reizen met een camper & budget roadtrip Oostenrijk

Campingplatz Mohrenhof Germany

Dag 1 – Groningen – Rothenburg ob der Tauber (669 kilometer)

We zijn al vroeg wakker en laden de camper vol met boodschappen en andere spullen. We maken ons huis klaar voor de oppas en nemen afscheid van de katten. Om 8:15 uur rijden we weg. Na een paar uur doen we een pauze in de zon met een broodje. Ons doel van vandaag was Würzburg, het begin van de Romantische strasse. Toch besluiten we nog 45 minuten door te rijden zodat we in Rothenburg ob der Tauber kunnen overnachten. Hier hebben we dikke pech, want alle campings zitten vol. Gelukkig vinden we uiteindelijk een plekje buiten de stad, op een prachtige camping.

Overnachten: Campingplatz Mohrenhof | Vind een hotel of appartement in Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber Germany
Rothenburg ob der Tauber Germany
Camper Germany

Dag 2 – Rothenburg ob der Tauber – Füssen (321 kilometer)

Dat stadje waar we gisteren vaaaak doorheen gereden zijn op zoek naar een camping, gaan we nu bewonderen! We lopen urenlang door knusse, kleurrijke straatjes en schieten vele tientallen foto’s. Rothenburg ob der Tauber is prachtig! Een absolute aanrader voor een tussenstop.

In de middag wilden we in eerste instantie verder rijden over de Romantische strasse, maar omdat we genoeg tijd in Oostenrijk willen nemen we toch de snelweg. Zo belanden we vlot in Füssen, aan het eind van de Romantische strasse. Ook hier vinden we met veel moeite een camping. We belanden op een camperplek achter een restaurant en worden getrakteerd op een geweldige zonsondergang. En de bergen!

Overnachten: Brandstatt hof | Vind een hotel of appartement in Füssen

Neuschwanstein Deutschland

Dag 3 – Füssen – Scharnitz (106 kilometer)

Al op tijd rijden we naar de parkeerplaats bij kasteel Neuschwanstein in het stadje Hohenschwangau. We stijgen een paar honderd meter en zien dan een lange rij. Het blijkt 45 minuten te duren voordat we dé brug op kunnen voor een tof uitzicht op kasteel Neuschwanstein. Gelukkig is dit het wachten waard. Terug lopen we een leuke route over het kolkende water met zicht op de brug en de waterval. Terug bij de camper lunchen we op de parkeerplaats op onze campingstoeltjes.

Als we verder rijden start onze roadtrip Oostenrijk. Bij de grens wordt onze temperatuur gemeten en we kopen een vignet voor het aantal dagen dat we in het land zijn. We doen boodschappen en zijn rond op 4 uur bij camping Karwendelcamp. Deze is naast een skischool waar getraind wordt. Leuk om naar te kijken (in het zonnetje)! Ook halen we de Capitool Oostenrijk tevoorschijn om het vervolg van onze reis voor te bereiden.

Overnachten: Karwendelcamp | Vind een hotel of appartement in Scharnitz

Hafelekarspitze Austria
Hafelekarspitze Austria

Dag 4 – Scharnitz – Innsbruck (53 kilometer)

We worden vroeg wakker en besluiten meteen op pad te gaan. We hebben een samenwerking voor de Inssbruck card, dus we willen zoveel mogelijk uit die 24 uur halen. Eerst gaan we omhoog naar de Hafelekarspitze. In slechts een half uur zijn we op 2.269 hoogte en ligt de stad letterlijk aan onze voeten. Echt genieten!

Lees ook: Bezienswaardigheden in Salzburg – Zien en doen in de stad van Mozart

Op grote hoogte was het aangenaam, maar in Innsbruck is het ronduit warm. We eten wat, lopen door het centrum, bezoeken het museum bij het gouden dak, bewonderen het uitzicht vanaf Stadtturm en bezoeken de markthallen. We besluiten om nog even een kijkje te nemen bij het slot, maar helaas kunnen we daar niet parkeren met de camper. En dus rijden we door naar de camping waar we nog even genieten van het mooie weer.

Overnachten: Natte(rer) camping | Vind een hotel of appartement in Innsbruck

Rosengartenschlucht Austria
Rosengartenschlucht Austria
Galtur im Paznaun Austria

Dag 5 – Inssbruck – Zeinissee (133 kilometer)

Vanochtend rijden we met de camper naar het plaatsje Imst. Aan de rand van het dorp is de Rosengartenschlucht verstopt. In het begin zie je een klein stroompje water, maar al snel loop je door een ruige kloof. Je loopt over een houten pad over en langs woest kolkend water. Ik had mijn gympen aan gedaan en had daar al snel spijt van. Over glibberige stenen lopen had ik liever gedaan met mijn stevige wandelschoenen. We liepen het pad omhoog en gingen via de autoweg terug naar Imst.

Onderweg lunchen we en nemen we een kijkje in het dorp Ischl. In dit skidorp is in de (na)zomer echt niets te doen en dus rijden we verder naar de camping. Al besluiten we dat dit even kan wachten wanneer we een restaurant met een view vinden. Een apfelstrüdel later komen we alsnog op de camping aan. Een erg mooie, maar koude plek!

Overnachten: Camping Zeinissee | Zoek een hotel of appartement in Galtur

Silvretta Hochalpenstrasse Austria
Silvretta Hochalpenstrasse Austria

Dag 6 – Zeinissee – St. Gallenkirch (38 kilometer)

Om 8 uur hangen de verse broodjes op ons te wachten. Al op tijd rijden we weg om de Silvretta Hochalpenstrasse over te rijden. Bij de camping kregen we toegangskaartjes voor deze weg, dus we kunnen snel doorrijden bij de kassa. Na een rit door een prachtig gebied komen we al snel bij het eerste stuwmeer met op de achtergrond hoge bergen en een gletsjer. Hoewel we net de deelstaat Vorarlberg ingereden zijn zien we meteen de hoogste berg: Piz Buin. Na nog een prachtig stuwmeer rijden we via 34 haarspeldbochten naar beneden. Wauw! De Silvretta Hochalpenstrasse is een absolute aanrader tijdens je roadtrip Oostenrijk!

Lees ook: Großglockner Hochalpenstraße, de mooiste bergpas van Oostenrijk!

We rijden naar Gaschurn waar we onze Montafon-Brandnertal passen voor de komende dagen ophalen. Bij de Versettlabahn namen we de kabelbaan omhoog naar de berg Stoba. Boven vind je het restaurant Nova Stoba waar ik koos voor een bord vol ‘kaiserschmarrn’. Dit zijn een soort van reepjes pannenkoek. Machtig, maar lekker. Gelukkig kan ik meteen aan de slag met verbranden want we dalen al wandelend 500 meter, naar het ’tussenstation’. Eenmaal op de camping wassen we onze kleren, dus het wordt een drukke avond.

Overnachten: Waldcamping Batmund | Zoek een hotel of appartement in St. Gallenkirch

Gargellen Mountain Carts Austria
Camping Sonnenberg Austria

Dag 7 – St. Gallenkirch – Nüziders (50 kilometer)

Een nieuwe dag, een nieuwe kabelbaan. Dit keer gaan we naar Gargellen waar we de kabelbaan nemen. Na een wandeling ploffen we neer op het terras met een grote apfelschörle. En dan is het 12 uur zover: we gaan met een mountain kart de berg af. Al was dit in mijn geval wel een stuk langzamer dan bij Jan: tof was het zéker!

Na een goede lunch rijden we naar de Golmbahn waar Jan op een rodelbaan naar beneden roetsjt. Intussen lees ik in de zon in mijn boek. Dat doe ik ook als we mooi op tijd op de camping aan komen. Even chillen tijdens onze roadtrip Oostenrijk.

Overnachten: Camping Sonnenberg | Vind een hotel of appartement in Nüziders

Lunersee Austria
Lunersee Austria

Dag 8 – Nüziders – Nenzing (45 kilometer)

Vandaag rijden we over een pas naar de parkeerplaats om de Lünersee te bewonderen. Het is er heel erg druk, dus het duurt even voordat we naar boven kunnen. Maar wauw, wat is het er schitterend! Het knalblauwe meer doet me denken aan Peyto Lake en Moraine Lake. Een hoogtepunt van onze roadtrip Oostenrijk! We lopen de 7 kilometer in 2,5 uur, inclusief een heleboel fotostops. We zijn al op tijd op de camping, dus we genieten van de zon met ons boek.

Overnachten: Alpencamping Nenzing (ook met gave huisjes!) | Vind een slaapplek in Nenzing

Marcella Liechtenstein

Dag 9 – Nenzing – Dornbirn (87 kilometer)

Vandaag bezoeken we een nieuw land, want we nemen een kijkje in mini-land Liechtenstein. Dit land bestaat voornamelijk uit de stad Vaduz. Veel meer dan een winkelstraat is er niet, maar toch vinden we het leuk om er een kijkje te nemen. Helaas is het kasteel privébezit, dus daar komen we niet dichterbij.

We rijden terug naar Oostenrijk en bezoeken Feldkirch, de oudste stad van Vorarlberg. Dit stadje is leuk en gezellig. We genieten er een tijdje met wat apfelschörles op een terras en rijden dan door naar onze volgende camping. Ook hier zijn we op tijd, dus we genieten nog even van de zon.

Overnachten: Camping Dornbirn

Dornbirn Austria
Alplochschlucht Austria

Dag 10 – Dornbirn – Baden Württemberg (34 kilometer)

We lopen naar het bergstation waar we de kabelbaan nemen. Hier hebben we een gaaf uitzicht op de stad Dornbirn. We willen twee schluchten bewonderen en hebben ontdekt dat we dit kunnen doen vanaf de berg Karren. Helaas zien we dat een deel van de route ingestort is en dus lopen we via een andere route terug naar beneden. Daar nemen we de camper mee naar een veels te volle parkeerplaats om alsnog de Rappenlochslucht en de Alplochslucht te ontdekken. Dit was niet de allermooiste schlucht die we gezien hebben, maar toch was het een mooie dag. We rijden de grens naar Duitsland over en sluiten de dag af met een nachtje bij de boer met een toffe zonsondergang.

Overnachten: Stellplatz Hundrisshof | Vind een accommodatie in Baden Württemberg

Sunrise Germany
Heidelberg Germany

Dag 11 – Baden Württemberg – Fachbach (313 kilometer)

We worden wakker met een toffe zonsopkomst. We rijden een aantal uur en besluiten onze benen te strekken in Heidelberg. Helaas is het erg druk in het centrum en houden we het vlot voor gezien. Maar dat we terug moeten komen staat vast. Wat een mooie stad!

Na nog een rit eindigt de dag in Fachbach, een plaatsje vlakij Koblenz. Ik ben hier vroeger vaak met mijn ouders in de buurt geweest, maar herinner me er amper iets van. We overnachten bij een beachclub waar we een hapje eten op het terras. Relaxt om een keer niet te koken!

Overnachten: Camping & Beachclub Fachbach | Vind een hotel of appartement in Koblenz

Burg Eltz Germany
Camping Denntal Germany

Dag 12 – Fachbach – Ahrbrück (145 kilometer)

Vandaag is een rommelige dag. We rijden naar Burg Eltz waar we langgg in de rij staan voor de parkeerplaats. En ja, er staat natuurlijk ook een flinke rij bij de ingang bij het kasteel. We wilden een mooie wandeling rondom het kasteel lopen, maar dit wordt hem helaas niet. Na wat omzwervingen belandden we in Cochem waar zó het megadruk is dat we ons niet fijn voelen. Uiteindelijk rijden we via het circuit van de Nurburgring naar het plaatsje Ahrbrück voor onze laatste overnachting. We maken er een chill tapasavondje van.

Overnachten: Camping Denntal | Vind een accommodatie in Ahrbrück

Dag 13 – Ahrbrück – Groningen (369 kilometer)

De laatste dag is aangebroken. We rijden de 369 kilometer naar huis vrijwel aan één stuk door. Natuurlijk stoppen we voor een lunch-en-plaspauze, maar we willen zo vlot mogelijk thuis zijn. We moeten de camper namelijk leeghalen én schoonmaken voordat we ‘m kunnen inleveren, dus dat is nog even een klusje. Gelukkig is het vlot klaar én kunnen we de camper pas laat inleveren. Al knuffelend met Twix en Nutz kijken we terug op een heel fijne roadtrip Oostenrijk!

Lees ook: budget roadtrip Oostenrijk & de mooiste camperreizen in Europa

Meer roadtrip Oostenrijk

Meer roadtrips

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

26 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Wanda

Heerlijk om zo met jullie vakantie mee te genieten en al die bekende plekjes terug te zien! Silvretta en Lunersee hebben we nu een paar keer gezien, maar willen we zeker nog weer naar terug omdat je toch iedere keer weer andere dingen ziet. En ja, kaiserschmarren bij Nova Stoba… zijn veruit de lekkerste!

Jacoba

Wat een prachtige reis hebben jullie gemaakt! Mooie combinatie van cultuur (die kastelen!) en natuur.

Janet

Wat een heerlijke trip hebben jullie gemaakt. Het lijkt me heerlijk om met de camper te roadtrippen. Prachtige foto’s ook; mooie uitzichten en kronkelige bergwegen zijn fantastisch!

Yvonne

Wat een mooie route. En precies een prima afstand ook met camper lijkt me zo. Rothenburg ob der Tauber lijkt me zo bijzonder! Balen dat de campings vol waren. Gelukkig konden jullie vlakbij nog wat vinden.

Kim

Leuk, wat een mooie reis met heel veel voor mij nog onbekende plaatsen. Oostenrijk is echt zo mooi. En die foto van Neuschwanstein, wauw!

Marcel

Oostenrijk is een fantastisch land om te roadtrippen. Fantastische natuur, leuke dorpjes en steden, wat wil je nog meer?! Als het enigszins meezit, dan gaan wij dit jaar weer naar Oostenrijk.

Gundi

Wat een mooie roadtrip. Ik ben wel gek op die gekleurde huisjes. Wat jammer dat je bezoek aan Burg Eltz wat in het water viel. Ik zou graag nog eens gaan skiën in Oostenrijk.

Linda

Wat een prachtige route zeg! Oostenrijk en Duitsland zijn bij ons opties voor aankomende zomer (mocht er weer iets mogen), dus dit ga ik zeker onthouden. Lekker veel prachtige natuur en dat kasteel lijkt me ook fantastisch mooi

Aniek

In Füssen ben ik ook vaker, dat is vaak tussenstop naar Italië. Een mooie route is dit zo!

Saskia

Wat is Oostenrijk toch mooi he. Wij gaan waarschijnlijk dit jaar weer, wil nog genoeg zien daar. Eerst ff afwachten wat het virus gaat doen en wat we nog allemaal is huis willen doen…daarna ff kijken wat er nog aan centjes over zijn 🙂

Desi

Wat een mooie route Marcella. Wij willen ook nog graag naar Oostenrijk. Vond je het soms niet lastig in de bergen.

Yvonne

Wat leuk om dit te lezen. Mooie gebieden . Ga er over nadenken als alles weer normaal is.

[…] Leestip: met de camper op roadrip door Oostenrijk […]

[…] Tip! Lees ook over Wandelen naar Stuibenfall Umhausen, de hoogste waterval in Tirol. En vlakbij, in het Gasteinertal, nam ik deel aan de Yogaherbst Gastein. Een mooie roadtrip maken? Marcella tipt de beste roadtrip route in Oostenrijk met een camper. […]

26
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x