Plankenpad Lettelberterpetten leidt je door moerasbos langs bijzondere historie. En dan vind je ook nog eens Schotse Hooglanders, een uitkijktoren én een vogelkijkhut op je route!

Lettelberterpetten Groningen
Lettelberterpetten Groningen

Over Lettelberterpetten

De tongbrekende naam van dit plankenpad verwijst naar de petgaten die ontstonden na het verwijderen van het veen uit het gebied. In het begin van de 20e eeuw werd het veen eruit gehaald en te drogen gelegd op smalle stroken land tussen de petgaten. Deze structuur zie je nog steeds in het gebied. De petgaten zijn dichtgegroeid met bomen en via een vlonderpad loop je door dit intrigerende moerasbos. Lettelberterpetten maakt deel uit van natuurgebied De Onlanden, wordt onderhouden door het Groninger Landschap en bevindt zich dichtbij de stad Groningen.

Lettelberterpetten Groningen
Lettelberterpetten Groningen

Facts wandelroute Lettelberterpetten

Natuurgebied de Lettelberterpetten ligt ongeveer 20 minuten autorijden vanaf Groningen. Met mooi weer fiets je hier zo naartoe. Vanaf het plaatsje Lettelbert rij je achter het tankstation langs om op de weg te komen die evenwijdig aan de snelweg loopt. Al snel kom je een bordje tegen met een wegwijzer naar de parkeerplaats bij Lettelbertenpetten.

Afstand: 3,3 kilometer, aangegeven met blauwe bordjes. De wandelroute loopt over een dijk, langs grasland, naar een uitkijktoren, vogelhut en het moerasbos met het vlonderpad.
Startpunt: parkeerplaats boerderij Hooilanden 12, 9827 PG Lettelbert (gratis)
Honden: je kunt je hond meenemen tijdens de wandeling, maar bij dé petgaten mag je diertje helaas niet mee. Wel is er een alternatief pad, dus je kunt evengoed de ronde lopen. Honden moeten aangelijnd zijn.
Let op: het gebied kan vrij drassig zijn, dus trek goede wandelschoenen aan die ’t liefst ook waterdicht zijn. In de zomer moet je rekening houden met muggen.

Lettelberterpetten Groningen
Lettelberterpetten Groningen
Marcella Lettelberterpetten Groningen
Lettelberterpetten Groningen
Lettelberterpetten Groningen

De dijk en Schotse Hooglanders

Vanaf de parkeerplaats loop je door het klaphek het Jaap van Dijk-pad op. Je loopt hier over een dijk met links zicht op de petgaten en het moerasbos. Als je mazzel hebt spot je de zeldzame waterspitsmuis of de zeggekorfslak.

Even verderop vind je in het grasland Schotse Hooglanders. Hoewel die prachtige dieren vaker worden ingezet voor de begrazing is het altijd weer mooi om oog in oog te staan met deze beauty’s. Ze zorgen voor een afwisselend landschap met open stukken, struiken en bomen. In dit gebied kan je roerdompen spotten.

Lettelberterpetten Groningen
Lettelberterpetten Groningen
Lettelberterpetten Groningen

Uitkijktoren De Veenman

Opeens doemt uitkijktoren De Veenman op. Via een houten trap ben je zó boven en heb je een weids uitzicht op het Leekstermeer. Hier kan je een variëteit aan watervogels spotten. Deze vogelsoorten zie je op het bord. Altijd leuk om te leren waar je naar kijkt. Dit is grensgebied, want aan de andere kant van het water sta je in Drenthe. Hier vind je een restaurant met bootverhuur. In de zomer zie je veel boten op het water.

Lees ook: De leukste wandelroutes in Drenthe

Lettelberterpetten Groningen

Vogelkijkhut Olle Mart

Voor een nog beter uitzicht op de vogelsoorten ga je vogelkijkhut Olle Mart in. Je hebt hier een uitstekend zicht op de oever van het Leekstermeer. In de lente en zomer kan je hier de kievit, watersnip en graspieper spotten, in de winter zijn dit kolganzen en brandganzen.

De vogelkijkhut en het moerasbos zijn naar Olle Mart genoemd. Dit verwijst naar een vroegere bewoonster van dit gebied: Martje Kuper. Ze is verdronken in het kanaal dat werd gebruikt voor de afvoer van de turf.

Lettelberterpetten Groningen
Lettelberterpetten Groningen
Lettelberterpetten Groningen

Het petgatenpad van de Lettelberterpetten

Naast de vogelkijkhut vind je de toegang tot het petgatenpad, waar het hier allemaal om draait. Het vlonderpad slingert zo’n 250 meter over het water en neemt je steeds verder het moerasbos in. De planken zijn meestal smal en passeren kan alleen via ‘passeerplanken’. Gelukkig lopen de meeste mensen de route zoals beschreven in dit artikel. In regenachtige periodes kan het gebied zo nat zijn dat je door het water moet lopen. Doe goeie waterdichte schoenen aan!

Heb je net als ons een hond mee, dan mag je dit pad niet in. Helaas is dit de eerste plek met een verbodsbord, dus wij baalden dat we het hoogtepunt van de Lettelberterpetten niet samen konden ontdekken. Er is gelukkig wel een alternatief pad, dus we hoefden niet terug te lopen.

Na het petgatenpad zie je langs het pad diverse petgaten. Je loopt weer terug naar de dijk die je naar de parkeerplaats leidt. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht op het moerasbos waar je nu toch met andere ogen naar kijkt.

Lettelberterpetten Groningen

Meer over Groningen

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

10 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Wanda

Ik heb de naam weleens voorbij zien komen, maar nooit geweten dat dit zo’n bijzonder mooi gebied is, dus ik zet hem nu direct op mijn lijstje voor volgend jaar!

Linda

Ik vind plankenpaden altijd zo mooi! Dit lijkt me dan ook een hele mooie wandeling. Wel jammer dat Bros niet de hele wandeling mee mocht. Ik vind de afstand wel wat te kort, vooral om vanaf ons huis helemaal hier naar toe te rijden. Maar wie weet, als we ooit eens in de buurt zijn!

Denise

Het is niet alleen een mooi pad, maar ook een mooie tongbreker: Lettelberterpetten plankenpad.

Gundi

Wat een mooie wandeling. Dat planken pad is echt mijn ding. En dan die uitkijktoren er ook nog bij. 😍 Jammer dat het zover weg is maar ga het zeker opslaan. Je weet nooit dat ik eens in de buurt kom. Dank je om te delen

Marieke

Veel mensen weten helemaal niet dat Nederland zulke mooie natuur heeft. Waarom zou je naar andere landen gaan als je Nederland nog niet eens hebt ontdekt.

10
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x