Ga je met je hond op vakantie, dan is het handig om te weten wat je nodig hebt. Wij zijn intussen ervaren en dus maakte ik een artikel voor fijne tips! Veel reisplezier!

Jan Bros Chur Switzerland

Reizen met een hond

Vanaf 2021 woont Bros bij ons en al een paar weken na haar komst ging ze met ons mee naar de Veluwe. Omdat ze amper 11 weken oud was en alles nieuw voor ons namen we veels te veel mee voor die paar dagen. Inmiddels zijn we diverse weekendjes weg, workations en roadtrips verder en zijn we aardig handig in het met de hond op vakantie gaan. En dus deel ik in dit artikel onze tips voor een fijn verblijf met je viervoeter. Doe er je voordeel mee en haal er de tips uit die bij jou passen!

Lees ook: op de pagina reizen met een hond vind je de trips die we maakten met Bros!

Bros Chianti Italy

Check bij de dierenarts: inentingen en bewijs

Check voor je je reis vastlegt of je hond op vakantie mag. De regels verschillen per land, dus het is goed om de invoereisen per land te bekijken. Sommige hondensoorten mag je niet meenemen, dus ook dat is wel iets om op te letten. Voor veel bestemmingen moet je minimaal 3 weken voor vertrek een rabiës vaccinatie laten geven door de dierenarts. Hiervan krijg je een bewijs in het dierenpaspoort, dus zorg dat je dit bij je hebt tijdens je reis.

Voor onze reis door Italië was het aan te raden om onze hond te ontwormen voor vertrek en bij thuiskomst. Dit omdat er in Zuid-Europa andere parasieten voorkomen dan in Nederland. Voor onze reis door Noorwegen moeten we minimaal 120 tot 24 uur voor aankomst in het land zorgen dat Bros ontwormt is én dat de dierenarts hiervan een aantekening heeft gemaakt in haar paspoort.

Ook moet je hond gechipt en geregistreerd zijn en moet je hiervan een bewijs bij je hebben. Nu is chippen verplicht, dus dat moet geen problemen opleveren. Wij hebben Bros verzekerd, dus ook een verzekeringsbewijs meenemen kan handig zijn. Tot slot is het handig om voor vertrek te zoeken naar het adres van een dierenarts in de buurt.

Bros Portovenere Italy

Regels checken: muilkorf mee

Per land kunnen ook regels gelden die er thuis niet zijn. Zo moest Bros in Italië op de boot, in de trein, in de gondel en bus een muilkorf op. Officieel moest het in alle openbare vervoer, in de praktijk wachtten we meestal tot we hoorden dat het persé moest. Dat was zo’n beetje in de helft van de gevallen. We hadden een muilkorf gekocht met een klittenband die je kon afstellen zodat ze nog wel haar bek open kon doen. Fan was ze er niet van (en wij ook niet) maar dit was best een vriendelijke oplossing gelukkig.

Camper Rapallo Italy

Een honden-apotheek

Voor onze roadtrip Italië hebben we serieus gekeken wat we moeten meenemen voor de hond op vakantie. Sowieso is het handig om het dierenpaspoort mee te nemen zodat je kunt laten zien waarvoor je diertje ingeënt is. In het geval van rabiës moet je dat kunnen laten zien wanneer er om gevraagd wordt. Ook staat het chipnummer in het paspoort en dat is natuurlijk altijd handig om bij je te hebben.

Bros is wagenziek en dus namen we ook pillen mee tegen reisziekte: Beaphar reisfit. Verder is een goed middel om te ontwormen handig en natuurlijk anti vlooi/teek. Bros draagt een vlooienband van Seresto zodat ze goed beschermd is voor maar liefst 7 maanden. Ook kan je een speciale EHBO kit voor honden kopen. Of gewoon wat extra spullen toevoegen aan je eigen EHBO kit, kan ook.

Bros Camper

Veilig met je hond op vakantie

Ga je met je hond op vakantie, doe het dan veilig. Koop een autobench zodat je een dier een veilige plek achterin de auto heeft. Ook een hondenautogordel kan ideaal zijn, in combinatie met een honden autodeken of een kofferbak hoes met een hondenrek. Het is maar net hoe jij je hond graag wilt vervoeren. Wij hadden eerst een kofferbakhoes, maar kozen voor onze nieuwe auto bewust voor een hondenbench. Omdat Bros wagenziek is schijnt een kleinere ruimte fijner te kunnen zijn. We hopen dat ze nu eindelijk eens gaat liggen tijdens een langere rit!

Marcella Bros Santa Margeritha Ligure Italy

Riemen

Bros draagt een tuigje als we haar uit laten, maar we hebben intussen ook een heleboel riemen die we op verschillende manieren gebruiken. Zo hebben we een standaard riem, een flexlijn, een lange trainingslijn (voor op de camping aan de vastlegspiraal), een korte riem (handig in een centrum) en een heupriem (voor wandelingen). Eigenlijk nemen we altijd wel meerdere typen riemen mee als we op reis gaan, altijd handig! Oh, en bij een wat langere reis kan ik je een reserve tuigje ook aanraden. Puppy Bros beet haar tuigje kapot tijdens onze rondreis Nederland en dus moesten we een nieuwe zoeken. Niet ideaal!

Bros camping Italy

Mand / kussen / vetbed

Tijdens het eerste weekend weg namen we de complete bench mee. Omdat Bros er nog maar weinig in ligt doen we dit intussen niet meer. Thuis slaapt ze vaak in een hondenmand of op een hondenkussen, op reis slaapt ze vaak op een vetbed. Wij vinden zo’n kussen handig om mee te nemen, zelfs in een kleine weekendtas tijdens ons weekend Vlieland. Ook is het makkelijk te wassen. Ligt jouw hond wel graag in een bench, dan kan je ook overwegen om een opvouwbare reisbench mee te nemen.

Bros Pisa Cani

Speeltjes

Voor Bros nemen we vaak twee soorten speeltjes mee: voor binnen én buiten. Afwisselend met piep of juist niet zoals een flos. Ervaring leert dat dat best handig is. Voor buiten hebben we vooral veel ballen mee, maar ook een werpbal zodat we extra ver kunnen gooien. Het is vast maar net wat jouw hond nodig heeft, maar met onze borderaussie kunnen we dus niet zonder bal. Is je hond veel buiten, neem dan ook een vastlegspiraal mee en een lange lijn zodat ie lekker de ruimte heeft.

Handdoek, poepzakjes & borstel

Als je met je hond op vakantie gaat kan je deze essentials niet vergeten. Wij hebben tijdens een trip altijd een stapeltje oude handdoeken bij ons. Handig als Bros onder de modder zit, maar ook regenachtige dagen. Ook poepzakjes kan je natuurlijk niet vergeten, al vind je die op vakantieparken wel vaak bij de hondenpoepbakken. Omdat onze hond langharig is kunnen wij tijdens een trip niet zonder hondenborstel en hondenshampoo. Mevrouw heeft best wel eens de neiging om in een dood beest of kattenpoep te rollen en dan is het fijn dat je dit eruit kunt wassen en/of borstelen. Sowieso is het voor een lange vacht fijn om klitten en viezigheid eruit te kunnen halen.

Bros Florence Italy

Fietskar

Omdat wij op pad gingen met een diertje van 5 maanden oud konden we nog geen eind met haar lopen. En dus schaften wij een hondenfietskar aan. Zo kon ze gewoon lekker mee terwijl wij actief heel wat kilometers weg trapten. En dat deden we niet alleen met onze eigen fietsen, maar ook met huurfietsen. De bevestiging kan je ook zo aan een huurfiets laten zetten en dus fietsten we ook tijdens onze workation in Limburg en tijdens het weekend Zuidwest Friesland met Bros rond. De kar zelf vouwden we op en namen we mee in de dakkoffer. Omdat Bros het best leuk vindt om zo rond gereden te worden blijven we de kar meenemen als de hond op vakantie mee gaat.

Bros week 13

Voer- en waterbakken

Superhandig zijn de opvouwbare bakken die je altijd mee kunt nemen. Je klikt ze zo aan je tas of stopt ze in je tas. Deze bakjes zijn ook te koop samen met een fles waar je ook eten in kunt opbergen. Ik schenk vaak water uit mijn CamelBak-fles, maar je kunt natuurlijk ook een waterfles voor honden kopen. Wij hebben er eentje waar je het water in terug kunt laten stromen als je diertje niet meer wil drinken. Brokjes of een botje nemen we vaak mee in een zakje of klein bakje.

Maak je een roadtrip, dan is een vaste water- en voerbak wel handig. Wij hebben een anti knoeibak voor in de camper en nemen daarnaast haar water- en voerbak van thuis mee.

Jan Bros Lago Maggiore Italy

Eten, drinken, botjes & snoepjes

Wij nemen standaard teveel eten mee. Bros krijgt een vaste hoeveelheid voer per dag, dus we kunnen uitrekenen hoeveel kilo we nodig hebben. Vaak reken ik er 2 extra dagen bij op zodat ze 4 porties extra heeft. Altijd handig. Drinken meenemen is ook handig want wij zijn al vaker vertrokken zonder waterflessen. Als je reist met een camper sta je niet altijd in de buurt van een supermarkt en dan is water kopen niet easy. Neem liever een fles water mee voor je hond dus. Ook altijd handig zijn wat (varianten) botten en natuurlijk beloningssnoepjes.

Bros op terras in Groningen

Koelmat, muilkorf & schoentjes

Kom je in een warmer gebied, dan kan het handig zijn om je diertje te beschermen tegen de hitte. Neem dan een koelmat mee om overhitting te voorkomen. Maar ook hebben wij hondenschoentjes om te beschermen tegen het hete asfalt en scherpe steentjes tijdens bergwandelingen. Better safe than sorry en stoer staan ze ook!

Een penning & tractive

Tot slot is een hondenpenning met eventueel een adreskoker natuurlijk altijd handig. Bros draagt er standaard eentje aan een halsband die ze altijd draagt. Op de penning is haar naam gegraveerd en op de achterkant staan onze telefoonnummer. De kans is echter groot dat wij haar vinden omdat ze altijd een GPS-tracker draagt. Het apparaatje van Tractive heeft ze aan haar halsband en kunnen wij synchroniseren met onze iPhone. Standaard verzend ie om de paar minuten een signaal, maar we kunnen ook live tracking aan zetten. Daarnaast is het ook een activity tracker die aangeeft hoeveel ons dier in beweging is geweest en hoeveel ze in rust was. Wij vinden dat fijn, maar het kost ook abonnementskosten. Maak er vooral een wijze keuze in!

Meer reizen met een hond:

Meer handige paklijsten voor op reis:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

4 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Janet

Wat een handige lijst. Verder dan een workation ben ik met Neo nog niet gekomen, maar het lijkt me gaaf om hem eens mee te nemen op een langere roadtrip. Je tips komen dan goed van pas.

Manon Ruitenberg

Owww reizen met een hond… tja, vermoedelijk zullen ouders ook hele paklijsten hebben als ze met hun kids op vakantie gaan. Maar reizen met een hond vergt ook een aardige paklijst. Wel ‘grappig’ dat Bros ook zijn tuigje heeft bewerkt. Dex deed dat ook toen ze pup was, maar dit was bij ons in 1 weekend, 2 x gebeurd. Dan voel je je toch wel een beetje knullig.

4
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x