Met meerdere gletsjers en meer dan 20 bergen van 4.000 meter of hoger hebt je heel wat te zien en doen bij Gornergrat. Ik vertel je alles over dit geweldige gebied vlakbij Zermatt!

Gornergrat Switzerland
Marcella Gornergrat Switzerland

Doen bij Gornergrat: pareltje in de Walliser Alpen

De Gornergrat is een bergkam in de Walliser Alpen. Je kunt vanuit Zermatt met de Gornergrat (tandrad) Bahn naar 3.135 meter hoogte. Je hebt er uitzicht op de Gornergletsjer en de Findelgletjser en meer dan 20 bergen van 4.000 meter of hoger, waaronder de iconische Matterhorn. Deze bekende berg ken je vast wel van de chocolade Toblerone.

Gornergrat Switzerland

Met de Gornergrat Bahn omhoog vanuit Zermatt

De Gornergrat Bahn bestaat sinds 1898 en vierde in 2023 het 125 jarige bestaan. Het is de eerste volledig elektrisch aangedreven tandradbaan in Zwitserland. In het hoogseizoen rijdt de trein elk half uur. De lengte van het traject is 9,3 kilometer en overbrugt in een half uur een hoogte van 1.485 meter. Station Gornergrat op 3.089 meter hoogte is het op een na hoogste treinstation in Europa, na station Jungfraujoch.

Lees ook: Hoogste bergstation van Europa – Matterhorn Glacier Paradise

Gornergrat Switzerland

Hoeveel tijd heb je nodig bij Gornergrat?

Wij waren in totaal zo’n 5 uur bij Gornergrat. Wat je zeker moet doen bij Gornetgrat is de tijd nemen. Omdat je op grote hoogte bent kan je dit voelen in je lijf of hoofd. De trein brengt je in een half uur omhoog naar Gornergrat. Eenmaal boven heb je een verbluffend uitzicht op de bergen en gletsjers. Wij zijn 3 uur op het hoogste niveau gebleven. Wij deden rustig aan met een hapje en drankje, maakten een rondje en genoten van de gaafste uitzichten, deden een uitgebreide fotosessie, lunchten en namen een kijkje in de kerk en bij Zooom. Vervolgens liepen we naar station Rotenboden waar we de trein naar beneden hebben genomen.

Gornergrat glacier Switzerland
Jan en Marcella Gornergrat Switzerland
Kapel Bernard von Aosta
Gornergrat Switzerland

Doen bij Gornergrat

Je kunt vanalles doen bij Gornergrat. Ik zet de bezienswaardigheden overzichtelijk voor je op een rij zodat je goed voorbereid omhoog kunt gaan.

 • Uitzicht bij het station – Als je de trein uit stapt zie je direct een geweldig mooi landschap voor je met hoge bergen en gletsjers. Het is erg leuk om te zien dat iedereen die uit de trein stapt direct ontzettend geïntrigeerd is van het impossante landschap. Logisch, maar goed om te weten: voorbij het hotel wordt het uitzicht nóg mooier!
 • Kulmhotel met de telescopen – Loop je een stukje verder dan kan je met de trap of de lift naar het hoogste hotel van Zwitserland. Het Kulmhotel is opvallend vanwege de koepels op het dak. Deze worden gebruikt door Universität Bern voor de meting van diverse onderzoeken. Het Kulmhotel is een magische plek om te slapen. Een ijsmassa en de Matterhorn voor je raam/deur en de hele dag een ander licht op dit paradijsje. Ik betwijfel of ik zou kunnen slapen…
 • Restaurant Gornergrat – In het restaurant vind je een prima restaurant met buffet waar je eten en drinken kunt kopen. Je kunt dit meenemen naar het ruime terras met tof uitzicht, maar ook binnen zijn goeie plekjes bij de grote ramen. Bij het restaurant vind je ook toiletten die gratis toegankelijk zijn. Ook bij het station vind je een kleine shop met eten en drinken.
 • Souvenirshops – Bij het hotel restaurant vind je ook een aantal winkels. Je vindt er mooie lokale producten als dierbare herinnering aan dit geweldige gebied.
 • Uitzicht platform – Op 3.100 meter hoogte vind je een platform wat voor iedereen toegankelijk is, ook voor kinderwagens en mensen met rolstoel. Hier heb je een fantastisch uitzicht op de gletsjers. Logisch dus dat hier veel fotosessies worden gedaan!
 • Rondwandeling bij Gornergrat – In ongeveer 20 minuten maak je een leuke rondwandeling. Je hebt een werkelijk fantastisch uitzicht op de hoge bergen en de Gornergrat gletsjer. Het fijne is dat je deze gave uitzichten met niet veel anderen deelt, want velen gaan niet verder dan het platform. Loop dus zeker een stukje verder!
 • Kapel Bernard von Aosta – Als je weer terug bent bij het hotel en de winkels zie je vlak naast de ingang een kleine kapel. Vanwege de grote hoogte is het een unieke plek. Uiteraard heb ik even een kaarsje opgestoken.
 • Zooom erlebniswelt – Naast de kerk vind je een uitzichtpunt met een prachtig zicht op de Matterhorn. Hier vind je ook Zooom erlebniswelt, een compact museum met interactieve tentoonstelling. De 3D film laat je werkelijk fantastische beelden zien van de Matterhorn en omgeving in verschillende seizoenen. Ook kan je met een VR bril ‘vliegen’ over de gletsjers. Dit is heel populair en dus moet je even wachten. Zooom erlebniswelt is gratis toegankelijk met je Gornergrat ticket. Bij onze Peak Pass was het bezoek niet inbegrepen, maar we werden toch toegelaten.
Marcella Gornergrat Switzerland
Jan Gornergrat Switzerland

Onze ervaring bij Gornergrat

Anders dan bij Schynige Platte hadden we vanuit de trein op de heenweg geen bijzonder uitzicht. We hadden een vrij krap bankje met een klein raam en kale muur voor ons. Op de terugweg hadden we een nieuwere trein met ruime plekken en grote (panorama)ramen. Zo konden we toch vanuit de trein genieten van een tof uitzicht.

Bij station Gornergrat vergaapten we ons direct aan het indrukwekkende spektakel van bergen en gletsjers. We zagen hier de Matterhorn voor ’t eerst en ja, dat is een behoorlijk gaaf icoon. Wat je echt moet doen bij Gornergrat is een rondwandeling voor de allermooiste uitzichten op gletsjers en bergen. Neem de tijd want je wil overal blijven kijken naar het gave natuurgeweld. Bij het platform is het een stuk drukker omdat niet iedereen verder loopt om de wandeling te doen.

Na een stop bij de souvenirshop stak ik een kaarsje op bij de kapel. Bij Zooom weken we naar de gave 3D film en bewonderden we het indrukwekkende landschap met een grote verrekijker. Het was grappig om zo naar de Horlihutte bij de Matterhorn te kijken want ik wist dat Mirjam en haar man daar op hetzelfde moment een pittige tocht wandelden.

Na een simpele lunch wandelden we naar station Rotenboden. Eigenlijk wilden we verder naar beneden wandelen, maar al lopend ontdekten we dat we daar helaas de energie niet voor hadden. Tijdens de wandeling was het uitzicht op de Matterhorn enorm intrigerend. Ik kon er foto’s van blijven maken!

Schynige Platte Switzerland

3 weken roadtrip Zwitserland

Wij maakten een roadtrip Zwitserland van 3 weken met de camper. We startten onze reis bij Unterseen om de omgeving rond Interlaken te ontdekken. Vervolgens reden we over toffe bergpassen en brachten we een paar dagen bij Lago Maggiore door. In de omgeving van Zermatt ontdekten we hoge bergtoppen. Onze reis eindigden we bij het meer van Genève. Handig voor een reis door Zwitserland zijn de ANWB Ontdek reisgids Zwitserland, 100x Zwitserland en Marco Polo Reisgids Zwitserland. De leukste plekken onderweg vind je met de Michelin Wegenkaart Zwitserland. Fijne campings vind je in Rustiek kamperen Zwitserland. Je camperreis boek je bij Travelhome en een huurauto regel je inclusief verzekeringen via Sunny Cars.

Matterhorn Switzerland
Schapen bij Gornergrat Zwitserland

Tussenstations van de Gornergrat Bahn & todo’s

Je kunt in één keer omhoog om vannalles te doen bij Gornergrat. Ook kan je stoppen bij 4 verschillende tussenstations. Of je wandelt van station naar station, dat kan natuurlijk ook. Ik vertel je over de tussenstations en wat je daar kunt zien en doen.

 • Station Findelbach op 1.783 meter is de eerste stop vanuit Zermatt. Hier stapt bijna niemand in of uit. Het is wat mij betreft het minst interessante station voor een tussenstop.
 • Bij station Riffelalp op 2.222 meter starten diverse wandelingen. Je kunt bijvoorbeeld wandelen van de Riffelalp naar de Riffelsee. De omgeving is nog heel groen met bossen.
 • Station Riffelberg op 2.582 meter is leuk omdat je hier bijzondere schapen kunt spotten. De Wallise zwartneusschapen hebben spiraalvormige hoorns, een zwart kopje en witte wollige vacht. Wij hebben ze helaas niet gezien, maar Mirjam wel en zij sprak er heel enthousiast over. Je vindt de schapen in de zomer rond station Riffelberg.
 • Bij station Rotenboden op 2.815 meter vind je de hoogste alpine tuin van Europa. Hier vind je 100 plantensoorten en dat is uniek op deze hoogte. Ook heb je er een prachtig uitzicht op de Matterhorn, bijvoorbeeld bij de Zwitserse vlag op de rotsen. De Riffelsee vind je vlakbij dit station en vanaf daar heb je een mooi uitzicht. Bij station Rotenboden stappen veel mensen in en uit.
Jan Gornergrat Switzerland

Wandelen bij Gornergrat

Wandelen is één van de dingen die je kunt doen bij Gornergrat. Sowieso moet je op de top het rondje lopen voor de mooiste uitzichten. Velen doen een wandeltocht tussen de verschillende treinstations, maar er zijn ook andere wandelingen mogelijk. Blogger Diana van Stripe Away tipt ook De mooiste wandelingen bij de Matterhorn. Ook op de website van de Gornergrat Bahn vind je volop mogelijkheden en bij Komoot vind je mooie wandelingen.

Marcella Gornergrat Switzerland

Wat kost de Gornergrat Bahn?

De tarieven van de Gornergrat Bahn zijn verschillend per seizoen. De actuele tarieven voor de Gornergrat Bahn vind je op de website. Het goedkoopste ben je uit tussen november en april, je betaalt dan 40 CHF voor een enkele reis naar Gornergrat en 80 CHF voor een retourtje (2023). In het hoogseizoen is dit 59 CHF voor een enkele reis en 118 CHF voor een retourtje (2023). Uiteraard ben je goedkoper uit als je niet het hele traject rijdt. In het laagseizoen zijn er interessante aanbiedingen om te reizen in de (na)middag. Wil je de beste zitplaatsen met het mooiste uitzicht? Voor priority boarding betaal je 7 CHF per persoon. Dit geldt alleen voor de heenweg. De hond reist gratis met je mee bij de Gornergrat Bahn.

Gornergrat Switzerland

Meerdere dagen? Koop de Peak Pass

Omdat wij 3 dagen op pad gingen vanuit Zermatt hadden we beide een Peak Pass aangeschaft. Dit is duur, maar er is zoveel inbegrepen dat je de aanschafprijs er met gemak uit haalt. Je kunt deze liften en treinen nemen: Gornergrat, Matterhorn Glacier Paradise, Sunnega – Rothorn en Furi – Riffelberg. Ook de toegang tot het gletsjerpaleis, de trein tussen Randa, Täsch en Zermatt en de lokale bus zijn inbegrepen in de Peak Pass. Reis je met de Swiss Travel Pass, dan kan je een mooie korting krijgen op de Gornergrat Bahn.

Camping Attermenzen Randa Switzerland

Overnachten bij Zermatt

Bij station Gornergrat vind je Het Kulmhotel, dit is op 3.098 meter het hoogste hotel van Zwitserland. Er is een speciale aanbieding voor een treinticket en hotelovernachting. In Zermatt vind je volop mogelijkheden om te overnachten. Zo kan je bijvoorbeeld slapen bij de knusse Mazot Zermatt, het fijne Resort La Ginabelle, de leuke Le Petit Charme-Inn of het stijlvolle Monta Rosa Boutique Hotel.

Met je tent kan je overnachten in Zermatt. Met de camper kan je niet in Zermatt overnachten omdat de stad autovrij is. Een goede uitvalsbasis is een camping in Randa of Täsch. Wij verbleven bij Camping Attermenzen wat absoluut een goede plek is. Je kunt zelf een plekje kiezen voor je tent of camper en hebt een geweldig uitzicht op de bergen. Een prima alternatief is Camping Alphubel. Ook zagen we bij een restaurant vlakbij Randa campers staan.

Gornergrat Switzerland
Jan en Marcella Gornergrat Switzerland

Praktische informatie Gornergrat

 • Autovrij Zermatt – Je reist naar Gornergrat vanuit Zermatt. Deze stad is autovrij, maar goed bereikbaar met de trein. Je kunt er voor kiezen om je auto te parkeren in Randa of Täsch en met je bagage naar Zermatt te reizen om hier te verblijven. Ook kan je Randa of Täsch als uitvalsbasis kiezen. Tot slot kan je een dagtrip naar Zermatt doen.
 • Priority – Je kunt priority tickets kopen voor 7 CHF per persoon om vanuit Zermatt als eerste in de trein te stappen. Dat kan handig zijn als het heel erg druk is. Je bent echter niet de enige die priority koopt, dus ook met deze groep is het mazzel hebben om een goede plek te bemachtigen. Priority geldt alleen voor de heenweg en dus niet voor de terugweg.
 • Het hele jaar – De Gornergrat is het hele jaar te bewonderen, dus ook in de winter. Let voor vertrek op de weersomstandigheden. Als het erg mistig is dan heb je maar weinig uitzicht op grote hoogte. Toch jammer! Op de website van Gornergrat vind je een overzicht van alle winteractiviteiten.
 • Type treinen – Er gaan verschillende types treinen omhoog en naar beneden. Op de heenweg hadden we een oudere trein dan op de heenweg. Ook had de trein op de terugweg veel grotere ramen voor een gaver uitzicht. Beide typen treinen zijn goed, maar het is afwachten wat je treft.
 • Beste plek in de trein – Voor het mooiste uitzicht op de omgeving zoek je op de heenweg een plekje aan de rechterkant van Gornergrat Bahn. Op de terugweg kan je het beste aan de linkerkant instappen.
 • Reizen met de hond – Je mag je hond gratis meenemen in de Gornergrat Bahn. Op grote hoogte is je hond overal welkom. Bij de kapel en Zooom hebben we haar buiten gelaten, maar nergens zagen we een verbodsbord. In paklijst – reizen met een hond lees je wat je handig mee kan nemen.
 • Kleding tips: op grote hoogte kan het een stuk frisser zijn dan in Zermatt. Zorg dat je laagjes draagt, dan ben je voorbereid op verschillende weertypes. Zo is een goede outdoorjas altijd handig en een warme fleece ook. Omdat de wandelpaden vol stenen liggen is een paar stevige bergschoenen een aanrader. Om je spullen op te bergen is een handige rugtas ideaal.

Meer leuks in Zwitserland:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

5 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Mirjam

Super leuk geschreven Marcella. Ik voel altijd zo’n liefde voor de bergen, maar Zwitserland is echt wel erg bijzonder! Wat een machtig mooie bergen zijn daar! Zoveel 4 duizenders bij elkaar! En ik vergeet nooit meer dat wij daar elkaar met onze partners ontmoet hebben! Het bijzonder♥️ en lief dat je me getagd hebt!

Heidi

Wat prachtige foto’s en een mooie omgeving.

Linda

Wauw wat prachtig mooi. Hier wil ik zo graag eens heen, dit is toch fantastisch? Die uitzichten zijn adembenemend. De rondwandeling wil ik zeker doen, lijkt me tof!

Chayenne

Wat is het daar ontzettend mooi zeg! Zou er graag eens meerdere dagen gaan wandelen. Wat een uitzichten, niet normaal. Moet heel gaaf zijn om de Matterhorn in het echt te zien ipv op foto’s.

Janet

Wauw wat ziet dit er gaaf uit zeg… de uitzichten zijn er fantastisch! Ik ben nog nooit in deze regio geweest, maar staat zeker op mijn lijst! Wandelen in die omgeving wil ik zeker eens doen.

5
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x