Outdoor

Wandelen in Teutoburgerwald

13 mei 2018

Natuur in Duitsland, op de één of andere manier slaan we dat altijd over. Het werd dus hoog tijd voor een weekendje wandelen in Teutoburgerwald. We liepen daar twee prachtige tochten en zagen ontzettend veel moois!

Canyon Blick Teutoburgerwald GermanyTeutoburgerwald GermanyWandelen in Teutoburgerwald

Het Teutoburgerwoud is een bergrug die van het laagste punt bij Bevergern in oostelijke en zuidoostelijke richting oploopt naar het hoogste punt, de Barnacken (446 m) bij Horn-Bad Meinberg. Het woud strekt zich uit over de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen.

Ik had al veel goeds gehoord over het Teutoburgerwald, dus ik vond het dan ook erg leuk dat wij een weekend op pad gingen in dit mooie gebied. Vanuit Groningen is het zo’n 2 uur rijden naar het stadje Bad Iburg, onze uitvalsbasis om de natuur te ontdekken. We verbleven in het Landidyll Hotel zum Freden in een heel fijne kamer. Op de website van Geheim over de grens vond ik een aantal leuke wandelingen in de De Teutoschleifen met afstanden van 6,5 tot 13 kilometer. Wij liepen twee tochten van zo’n 11 kilometer in het Teutoburgerwald. Ik vertel je er meer over!

Dorenther Klippen Teutoburgerwald Germany Dorenther Klippen Teutoburgerwald Germany Dorenther Klippen Teutoburgerwald Germany Dorenther Klippen Teutoburgerwald Germany Dorenther Klippen, Teutoburgerwald Dorenther Klippen Teutoburgerwald GermanyDorenther klippen Teutoburgerwald Germany3Wandelen in Teutoburgerwald: Dörenther Klippen

Kilometers: 10,7
Duur: 3:27 uur
Hoogtemeters: 405
Startpunt: vlakbij Ibbenbüren

De Dörenther Klippen is een gebied van 4 kilometer lang met grillige rotsformaties gevormd uit zandsteen. Onze wandeling startte op de parkeerplaats ‘Dörenther klippen’ langs de B219 vlak buiten het plaatsje Ibbenbüren. Vanaf hier liepen we het bos in en kronkelden we over mooie paadjes. Vergis je niet in het verschil in hoogte, het is soms best pittig (vooral als het een onverwachts warme dag is). Af en toe hadden we zicht op een schattig dorpje en ook werden we getrakteerd op een laan vol appelbomen met bloesem. Prachtig!

Halverwege de wandeling kwamen we bij de rotsformatie Köningstein die we al op foto’s in de folder hadden gezien. Eenmaal boven heb je uitzicht op de omgeving, die helaas niet heel idyllisch blijkt omdat er een nogal lelijke fabriek aan de rand van het dorp staat. Aan het einde van onze wandeling kwamen we bij de Almhütte waar we op een geweldig uitzicht op de omgeving werden getrakteerd (zie headerfoto). Hier vind je ook de rots ‘Hockende Weib’ die lijkt op een hurkende vrouw. Wil je wel dit uitzicht en deze rotsen zien, maar niet zo lang wandelen? Dat kan. Vanaf de parkeerplaats kan je hier ook in een slechts een paar kilometer direct naartoe wandelen. Ook kan je onze wandeling afsteken zodat je ongeveer 6 kilometer over houdt.

Canyon Blick Teutoburgerwald Germany Canyon Blick Teutoburgerwald Germany Canyon Blick Teutoburgerwald Germany Canyon Blick Teutoburgerwald Germany Canyon Blick Teutoburgerwald Germany Canyon Blick Teutoburgerwald Germany Canyon Blick Teutoburgerwald Germany Canyon Blick Teutoburgerwald Germany Canyon Blick Teutoburgerwald Germany Canyon Blick Teutoburgerwald Germany

Wandelen in Teutoburgerwald: Canyon Blick

Kilometers: 11,4
Duur: 3:41 uur
Hoogtemeters: 356
Startpunt: parkeerplaats bij Friedhofskapelle bij Lengerich

Na een prima nachtrust en goed ontbijt bij Landidyll Hotel zum Freden besloten we om weer te wandelen in Teutoburgerwald. Dit keer kozen we voor Canyon Blick. We startten bij de Frieshofskapelle die helaas verbouwd werd. Ook dit keer kronkelden we door het bos over prachtige paadjes. Het hoogteverschil was nu wat minder extreem, maar doordat mijn benen nog niet hersteld waren van de wandeling bij de Dörenther Klippen had ik het af en toe best zwaar. We grapten dan ook dat we zelden 10 kilometer wandelen en in een weekendje Duitsland doen we meteen twee dagen achter elkaar zo’n eind. Ach, het Teutoburgerwald is het zeker waard!

Onderweg naar de canyon troffen we een weiland alpaca’s. Wat een leuke beestjes zijn het toch! De canyon zelf zie je pas aan het einde van je tocht. De Lengericher Canyon is een indrukwekkende steengroeve, gevuld met turquoise water. Geen natuurlijke canyon zoals Maligne Canyon, maar zeker mooi om te zien. Als je minder lang wilt wandelen kan je ook op en neer lopen naar de canyon. Ik denk dat je dan een kilometer of 4-5 in totaal loopt. Toch is juist ook de afwisseling in de gehele route zeker de moeite waard!

VIDEO! We maakten een video van het wandelen in Teutoburgerwald!

Meer leuks in Duitsland!

Lijkt wandelen in Teutoburgerwald jou leuk?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Wij waren op uitnodiging een weekend in Duitsland. Ik ga echter geen samenwerkingen aan waar ik niet achter sta. Ik deel in mijn artikelen niks anders dan mijn persoonlijke mening. Lees ook mijn disclaimer.

Teutoburgerwald Germany

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply Shirley 13 mei 2018 at 09:12

  Het ziet er heel mooi uit. Duitsland heeft mij al een aantal keer positief verrast. Ik vind het wel jammer dat ik de taal niet spreek.

  • Reply Marcella 13 mei 2018 at 20:28

   Ik heb een haat-liefde-verhouding met Duitsland. Er zijn eigenlijk landen waar ik liever vaker kom, maar toch komen we elk jaar terug in Duitsland. Het is dan ook dichtbij vanuit Groningen. Voortaan ga ik wel het liefst de grens over voor het platteland en de natuur!

 • Reply Saskia 13 mei 2018 at 11:51

  Wat een heerlijk wandelgebied<3

  • Reply Marcella 13 mei 2018 at 20:30

   Het is er zo onwijs mooi Saskia!

 • Reply Wanda 13 mei 2018 at 19:45

  Ja, Teutoburgerwald is inderdaad een heel mooi gebied. Mijn ouders waren er jaren geleden op vakantie en toen hebben wij ze een lang weekend opgezocht. Ook heerlijke wandelingen gemaakt, onder meer bij die rotsen. Ook leuke plaatjes als Hameln ontdekt trouwens. Ik wil zeker nog eens terug.

  • Reply Marcella 13 mei 2018 at 20:32

   Dat klinkt echt heel goed Wanda! Jij hebt de rotsen bij Extersteine toen ook gezien toch? Voor ons was dat nog 1,5 uur rijden, dus wij sloegen ze over. Toch is het gebied vlakbij Nederland ook prachtig!

 • Reply Diana 13 mei 2018 at 22:18

  Wandelen in dit gebied lijkt mij zeker leuk, alleen is het voor mij wel gelijk een stuk verder rijden.
  De foto’s geven goed weer hoe prachtig de omgeving wel niet is en ook Duitsland. We slaan het snel over maar dit land heeft veel te bieden. Zelf ga ik binnenkort ook voor een kort tripje naar Duitsland en ben er erg benieuwd naar moet ik zeggen.

  • Reply Marcella 14 mei 2018 at 21:05

   Oeh ja, ik had niet verwacht dat het voor jou zoveel verder rijden is! Ach, voor ons is België dan weer minimaal 3 uur rijden 😉 Wij gaan eigenlijk elk jaar wel naar Duitsland, maar meestal om een stad te ontdekken. Ik wil er nu vooral naartoe om de natuur in te gaan. Er is zoveel mooie natuur om te ontdekken!

 • Reply Daphne de Vries 14 mei 2018 at 13:58

  Gek eigenlijk he, dat je mooie plekje dichtbij huis zo vaak overslaat. Althans ik. Ik wil altijd eerst een stuk op pad zijn voordat het past voelt als vakantie. Maar die foto’s van jou zien er ook al uit als vakantie. Dus dat bewijst maar weer dat je echt niet ver van huis hoeft om het vakantiegevoel te krijgen. Mooie wandelingen maakten jullie en ik ga het Teuroburgerwald zeker onthouden 🙂

  • Reply Marcella 14 mei 2018 at 21:23

   Ik wil ook altijd verder weg zijn, sowieso Duitsland voorbij zijn 😉 Ik ben er vroeger zo vaaaak geweest, ik heb er een beetje een haat-liefde-verhouding mee. Toch komen we er steeds terug, het voelt ook echt wel fijn om er te zijn. Als vroeger. Steeds besef ik dat Duitsland prachtige natuur heeft, en we zijn er zo. Ik wil nu dus meer natuur in Duitsland ontdekken. Waarschijnlijk gaan we volgende maand fietsen in Duitsland, vlak over de grens bij Groningen. Nu al zin in!

 • Reply ivonne calis 14 mei 2018 at 15:01

  Mijn vriendin en haar man zijn gek op dit gebied en hadden het ons al een paar keer getipt. Vorig jaar waren we op weg met een camper maar die liet het helaas afweten voor we ter plekke waren. As ik dit lees weet ik zeker dat we binnenkort weer eens een poging gaan wagen, mooi daar!

  • Reply Marcella 14 mei 2018 at 21:25

   Daar met een camper rondreizen klinkt erg tof Ivonne! Op die manier wil ik Duitsland ook graag nog eens ontdekken! En ja, je moet zeker terug om het Teutoburgerwald in te gaan!

 • Reply Anne - Ditisanne.nl 14 mei 2018 at 21:08

  Ziet er leuk uit! En mooie foto’s ook!

 • Reply Wanda 15 mei 2018 at 17:14

  Mooi is het daar hè! Is het boomkroonpad in Bad Iburg al af? Daar sliepen jullie toch?

  • Reply Marcella 15 mei 2018 at 20:28

   Heel mooi! Ja, wij sliepen in Bad Iburg én zijn al over het boomkroonpad gelopen. Heel tof gemaakt! Sowieso leuk om een kijkje te nemen bij het evenement Landesgartenschau!

 • Reply Marian Klunder 16 mei 2018 at 11:57

  Ik was er 2 weken geleden nog. Wat ontzettend mooi is het daar, en dat op slechts 1,5 uur rijden.
  En die Teutoschleifen zijn fantastische wandelingen!

  • Reply Marcella 18 mei 2018 at 16:46

   Wat leuk dat jij ook recent het Teutoburgerwald bent geweest Marian! Het is er heel erg mooi hé! Wij komen er vast nog eens terug om meer mooie wandelingen te maken!

 • Reply Sabine 23 mei 2018 at 22:20

  Wat een mooi gebied! Ben daar nooit geweest maar zou er zeker gaan wandelen. Sowieso is wandelen altijd leuk 😀

  • Reply Marcella 2 juni 2018 at 21:55

   Wandelen is altijd heerlijk, een fijne manier om een prachtig natuurgebied te ontdekken!

 • Reply Wandeling over de Smokkelroute in Strijbeek | ga terug in de tijd - Stripe Away 15 oktober 2018 at 21:27

  […] net over de grens bij Duitsland? Doe dan zeker het Teutoburgerwald gebied […]

 • Leave a Reply