De mooiste route om van Tirol naar Vorarlberg te rijden is via de Silvretta Hochalpenstrasse. Verwacht 34 haarspeldbochten, een intrigerend landschap, 2 knalblauwe stuwmeren, hoge bergen en een heleboel koeien.

Silvretta Hochalpenstrasse Austria
Silvretta Hochalpenstrasse Austria

De Silvretta is een bergmassief in de Oostenrijkse deelstaten Tirol en Vorarlberg en het Zwitserse kanton Graubünden. De bergtop Dreiländerspitze (3197 m) markeert de grens tussen de drie gebieden. Vorarlberg en Tirol worden met elkaar verbonden via de Silvretta Hochalpenstrasse, die loopt over de bergpas Bielerhöhe (2032 m). Het landschap in de Silvretta wordt gedomineerd door de aanwezigheid van meerdere bergtoppen met een hoogte boven de 3000 meter. Bron: Wikipedia

Silvretta Hochalpenstrasse Austria

Van Galtür naar Partenen

De Silvretta Hochalpenstrasse bestaat uit 34 haarspeldbochten en is 22,3 kilometer lang. De pas leidt vanuit Galtür op 1.584 meter hoogte via de 2.032 meter hoge Bielerhöhe naar Partenen op 1.051 meter hoogte (of andersom, het is maar net welke kant je de route op rijdt). De Silvretta Hochalpenstrasse is geopend van juni tot oktober. Op de pas word je getrakteerd op gave uitzichten op bergtoppen, gletsjers, watervallen en knalblauwe stuwmeren.

Lees ook: Großglockner Hochalpenstraße – De allermooiste bergpas van Oostenrijk

Camper Silvretta Hochalpenstrasse Austria
Silvretta Hochalpenstrasse Austria

Overnachten bij de Zeinissee

Omdat we Vorarlberg willen ontdekken lijkt het ons de mooiste route om via de Silvretta Hochalpenstrasse te rijden. Na een bezoek aan Innsbruck en de Rosengartenschlucht reden we via Ischl naar onze volgende plek om te overnachten. Camping Zeinissee ligt vlakbij de pas en is daarom de prima plek om te overnachten. De camping is klein en fijn en we hebben een mooi uitzicht op het nabijgelegen meer. Wel is het hier een stuk kouder, we zijn duidelijk in de bergen beland!

Verblijf je liever in een hotel of appartement? Bekijk de mogelijkheden om te overnachten in Galtür.

Silvretta Hochalpenstrasse Austria
Camper Silvretta Hochalpenstrasse Austria
Silvretta Hochalpenstrasse Austria

Koeien bij de Silvretta Hochalpenstrasse

Na een prima nacht ontbeten we met verse broodjes. Op de meeste campings kan je deze bestellen, dus dat is een feestje in de ochtend. Het was nog vroeg toen we de camping af rijden, op naar de Silvretta Hochalpenstrasse. Al snel kwamen we bij een tolpoortje, maar de kaart die we op de camping kregen geeft ons toegang tot de pas. Al snel reden we tussen de koeien die nieuwsgierig met hun koppen langs de geparkeerde auto’s wrijven. Wij maakten een serie foto’s van deze mooie dieren!

Silvretta Hochalpenstrasse Austria
Silvretta Hochalpenstrasse Austria
Silvretta Hochalpenstrasse Austria

2 haarspeldbochten in een intrigerend landschap

In dit deel van de Silvretta Hochalpenstrasse vind je slechts 2 haarspeldbochten. Het tolstation ligt op 1.725 meter hoogte en dus zijn er geen haarspeldbochten om boven te komen. Het landschap tussen de bergpieken is er bijzonder kaal en uitgestrekt. Doet me denken aan het landschap van IJsland, maar ook aan de Dolomieten. Dat kale intrigeert me ontzettend, het heeft iets fascinerends. Eenmaal boven keek ik dan ook nog niet meteen naar het stuwmeer, maar genoot ik van het bizarre landschap waar wij zojuist doorheen gereden zijn.

Silvretta Hochalpenstrasse Austria
Silvretta Hochalpenstrasse Austria
Silvretta Hochalpenstrasse Austria
Silvretta Hochalpenstrasse Austria
Marcella Silvretta Hochalpenstrasse Austria
Silvretta Hochalpenstrasse Austria
Silvretta Hochalpenstrasse Austria

Silvretta Stausee

Op de Bielerhöhe ligt de Silvretta Stausee, een knalblauw pareltje van 1,3 km². Het water in dit stuwmeer komt van de Ochsentaler Gletscher, die je in de bergen ziet liggen. Ook de 3.312 meter hoge Piz Buin ligt aan de rand van de Silvretta Stausee. Zoek je een rustige plek, dan kan je met uitzicht op het meer en de bergen wat eten en/of drinken bij Restaurant Silvrettasee.

De bouw van de Silvretta Hochalpenstrasse en de twee stuwmeren startte in 1938. Voor de werkzaamheden werden krijgsgevangenen ingezet. Vlakbij de Silvretta Stausee staat een kleine kapel ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Silvretta Hochalpenstrasse Austria
Silvretta Hochalpenstrasse Austria

Actief bij de Silvretta Stausee

Een rondje om het meer kost je ongeveer 2 uur en is ongeveer 6 kilometer lang. Het pad is goed begaanbaar, ook met een kinderwagen of een rolstoel. Voor meer wandelingen kijk je bij het overzicht van alle wandelroutes bij de Bielerhöhe. In dit gebied kan je ook prima mountainbiken en wintersporten.

Silvretta Hochalpenstrasse Austria
Camper Silvretta Hochalpenstrasse Austria
Silvretta Hochalpenstrasse Austria

Vermunt Stausee

Nog een pareltje op onze route: de Vermunt Stausee. De bouw van de betonnen dam van dit stuwmeer werd in 1931 voltooid. Hier parkeert bijna niemand, dus de route rond het meer heb je voor jezelf. Omdat wij plannen hadden voor de middag sloegen we ‘m over.

Silvretta Hochalpenstrasse Austria
Silvretta Hochalpenstrasse Austria
Jan en Marcella Silvretta Hochalpenstrasse Austria
Silvretta Hochalpenstrasse Austria

34 haarspeldbochten naar beneden

Na alle natuurpracht heb je nog zo’n 20 haarspeldbochten te gaan voordat je in Partenen bent. Omdat het aan deze kant van de Silvretta Hochalpenstrasse wat meer begroeid is zie je hier eigenlijk niet veel van het uitzicht. Ik vind dit daarom de minst mooie kant van de pas. Ik ben trouwens gevoelig voor wagenziekte, maar heb er tijdens het rijden van al die haarspeldbochten gelukkig geen last van. Maar het is wel iets om rekening mee te houden!

Omdat er veel te doen is in dit prachtige gebied, is het aan te raden om een fijne plek te zoeken om te overnachten in Partenen.

Jan en Marcella Silvretta Hochalpenstrasse Austria
Silvretta Hochalpenstrasse Austria

Kosten Silvretta Hochalpenstrasse

Bij Camping Zeinissee kregen we bij ons verblijf een toegangspas om de Silvretta Hochalpenstrasse over te rijden. Ook met de Freizeitpass Montafon Brandnertal hoef je geen toegang te betalen voor de pas. Deze kaart wil je hebben als je ook Montafon en het Brandnertal gaat bezoeken want je kunt onbeperkt gebruik maken van 19 liften, het openbaar vervoer, enkele musea en openluchtzwembaden. Zonder deze kaarten betaal je voor een camper en personenauto €16,50 toegang tot de pas (2020).

Meer Oostenrijk:

Wil jij over de Silvretta Hochalpenstrasse rijden?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

27 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Lizette Brands-Mutsaers

Je weet hoe een bijzondere liefde ik hebt voor het Silveretta stuwmeer. En deze pas vind ik een van de allermooiste in Europa. Als kind werd ik wel regelmatig ziek van de haarspeldbochten. Met als voordeel dat we veel stopten en ik wel meer buiten van het uitzicht kon genieten. Inmiddels, als ik zelf rij, heb ik geen moeite meer met wagenziekte daar.

Linda

Ik houw er ook zo van. Ik ben ook ooit naar Ierland geweest, maar daar ben ik nu niet meer.

Marcha

Ja ja ja, dit is helemaal iets voor ons! Wat een fantastische weg. Ik krijg meteen weer zin in zo’n gave route.

Laatst gewijzigd 3 jaren geleden door Marcha
Sarah

Waaw de kleur van het water van de Silvretta Stausee is prachtig! De combinatie meren en bergen vind ik sowieso machtig. 🙂 Toptip!

Wanda

Oh, nu wil ik acuut terug! Wat een prachtige foto’s hebben jullie gemaakt en ja, ik herken natuurlijk heel veel van deze plekjes! We hebben deze pas nu vier keer gereden, maar het blijft mooi om te zien omdat je iedere keer weer nieuwe dingen ontdekt en ook het seizoen en het weer hebben natuurlijk zo zijn invloed op de beleving van deze pas.

Jacoba

Oh Marcella, wat is dit een mooie plek! Ik denk dat wandelen in Oostenrijk nu voor de volgende zomer hoog op mijn lijstje staat 🙂 Enne, goede camper hadden jullie mee!

Anne - DitisAnne.nl

Leuk!! Ik ben hier heel vroeger geweest, tijdens onze eerste vakantie naar Oostenrijk. Mijn vader wist toen nog niet dat je in de bergen op de motor moet remmen en gebruikte tijdens de afdaling steeds zijn gewone remmen. Halverwege stopten we omdat de auto zo begon te stinken, toen bleek dat de wieldoppen helemaal gesmolten waren omdat de remmen oververhit waren!

Prachtig stukje Oostenrijk inderdaad!

Yvonne

Die knalblauwe luchten, de mist, het felgekleurde water.. in de bergen is het echt mooi hè?! En ook geweldig dat het je er het weer zo kunt ZIEN veranderen. Lijkt me een hele toffe route om ook ooit te rijden!

Aniek

Wat een mooie route! Ik zou de Silvretta Hochalpenstrasse ook wel willen fietsen 🙂 Mooi ook, de Vermunt Stausee.

Kelly

Wat mooi zeg! Goed om te lezen dat je geen last heb gehad van die haarspeldbochten. Ik ben echt een drama en heb snel last van bewegingsziekte. Misschien durf ik het ooit nog een keer aan…het uitzicht is in ieder geval goed 🙂

Gundi

Het ziet er daar erg mooi uit. Maar amai, die 34 haarspeldbochten… Ik denk dat ik dan wel een zakje nodig zou hebben.Wel leuk zicht op de foto.

Kirsten

Wat een geweldige omgeving. Zin om volgende zomer die kant op te gaan!

Kirsten

Nee hoor, sowieso nog geen concrete plannen 🙂 Maar afgelopen september vonden we het er (de ene nacht die we er waren ;)) fantastisch!

ivonne

Ik had de foto’s al voorbij zien komen op Instagram. het lijkt me een geweldig mooie route om een keer met onze camperbus te rijden. Mooie natuur, veel wandelen….Dit jaar reden we zelf de Deutsche Alpenstrasse, ook een aanrader met de camper!

Linda

Wat een geweldige en indrukwekkende natuur! Oostenrijk staat heel hoog op mijn lijstje en is een optie voor 2021(als het kan), dus dit ga ik opslaan!

27
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x