Wist je dat er 21 nationale parken in Nederland zijn? Je vindt hier zeer uiteenlopende natuur wat absoluut een wandeling, fietstocht of boottocht waard is. Ik vertel je over de 18 parken die wij bezocht hebben!

Nationaal Park Weerribben-Wieden21 Nationale Parken in Nederland

Nederland heeft 21 Nationale Parken met in totaal 120.000 hectare land, dat is 3% van Nederland. De parken hebben een totaal verschillende natuur: van heide naar waterrijke gebieden en van zandverstuivingen naar bossen. Voor ieder wat wils. De eerste twee nationale parken waren de De Hoge Veluwe en Veluwezoom en zijn in de jaren dertig ontstaan uit particulier initiatief. De andere achttien parken zijn sinds de jaren tachtig officieel ingesteld. In oktober 2018 kreeg Nieuw Land als 21ste de status van Nationaal Park. Wij hebben intussen 18 van de 21 nationale parken bezocht en over de meeste parken heb ik een artikel geschreven.

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer – Groningen

De enige van de nationale parken in Nederland die in provincie Groningen ligt. Toch is het park niet dichtbij de stad, want in het uiterste noorden vind je Nationaal Park Lauwersmeer. Het park is ongeveer 60 km² groot. Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap wat een heus vogelparadijs vormt. Bezoekers zijn dag en nacht welkom want Lauwersmeer is officieel een Dark Sky Park. Je kunt hier goed mooiste sterrenhemel bewonderen.

Je vindt in het park: water, grasland, rietvelden, bossen en vele orchideeën. Lauwersmeer is een perfect gebied om vogels te spotten.
Activiteiten: wandelen, fietsen, varen, dieren spotten, wind- en kitesurfen.
Overnachten: It Dreamlân

Lees ook: Todo’s in het Lauwersmeergebied & Zeilen met de Wierumer Aek over het Lauwersmeer

Schiermonnikoog

Nationaal Park Schiermonnikoog – Friesland

Tijdens een tripje naar Schiermonnikoog kom je al snel in het nationaal park. Dit neemt 20% van het waddeneiland Schiermonnikoog in beslag. Het eiland kent veel verschillende landschappen op een klein oppervlak: van wad tot duinen en van bos tot de Westerplas. In het nationaal park leven zo’n 300 vogelsoorten, er groeien vele honderden plantensoorten en er zijn aan het strand meer dan 100 verschillende soorten schelpen te vinden.

Je vindt in het park: stranden, duinen, bossen, kwelders en polders en een deel van de Waddenzee en de Noordzee.
Activiteiten: wandelen, fietsen, dieren spotten, een ritje in de huifkar en de Balgexpres
Overnachten: Apartement Strandresort Schier

Lees ook: 7x Doen op Schiermonnikoog & Blokarten op Schiermonnikoog

Alde Feanen

Nationaal Park de Alde Feanen – Friesland

Tussen Leeuwarden, Drachten en Heerenveen vind je de Alde Feanen. Het grootste aaneengesloten natuurgebied op het vasteland van de provincie Friesland. De Alde Feanen is een uniek gebied met een rijke natuur en cultuurhistorie. Het park is 2.300 hectare groot en is ontstaan uit veenafgravingen. Je vindt er een zeer afwisselend landschap van meren en rietlanden tot moerasbossen. Wij hebben 2x met een bootje door het gebied gevaren en dat is echt superleuk!

Je vindt in het park: zo’n 450 soorten planten en 100 soorten vogels, en qua landschap: meren, petgaten, moerasbossen en rietlanden.
Activiteiten: wandelen, fietsen en watersport
Overnachten: 7x Overnachten in Friesland

Lees ook: Een weekend in NP de Alde Feanen

Drents Friese WoldNationaal Park Drents-Friese Wold

Een groot aaneengesloten natuurgebied van 61 km² op de grens van Friesland en Drenthe. Het Drents-Friese Wold hoort bij de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is aangewezen als Natura2000 gebied. In Appelscha vindt je het bezoekerscentrum Drents-Friese Wold waar je meer leer over het prachtige gebied. Er is ook een informatiecentrum in Diever.

Je vindt in het park: bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden.
Activiteiten: wandelen, fietsen en paardrijden.

Lees ook: Nationaal Park Drents-Friese Wold

Nationaal Park Dwingelderveld – Drenthe

Het Dwingelderveld is een nat heide- en bosgebied van 37 km² in het zuidwesten van Drenthe. Natte slenken en droge zandruggen wisselen elkaar af waardoor er veel variatie in planten en dieren is. Om de heide niet te laten opgaan in bos worden schaapskudden, koeien en Schotse Hooglanders ingezet. Er zijn tientallen dierensoorten die broeden in de heide. Wij hebben Nationaal Park Dwingelderveld meerdere keren bezocht, maar ik heb hier nog niet over geschreven.

Je vindt in het park: 40 vennen, 4 heidesoorten en bossen.
Activiteiten: fietsen (ook ATB), wandelen (er is ook een Nachtwandelroute) en paardrijden.

Balloerveld, Drentsche Aa

Nationaal Park Drentsche Aa – Drenthe

Dit park is het dichtst bij mijn woonplaats Groningen, dus hier komen we vrij regelmatig. Wandelen doen we regelmatig bij Balloërveld, het Strubben Kniphorstbosch, Oudemolen, het Evertsbos en de Gasterse Duinen. Het is daar echt schitterend als de heide in bloei staat! Ook tijdens onze fietstochten belanden we wel eens in het puntje van het park. Omdat er 21 esdorpen en gehuchten bij het park horen heet dit officieel het ‘Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa’. Zo kon de eigen sfeer en identiteit van het gebied behouden worden. Het Aa gebied is 34.000 ha groot.

Je vindt in het park: heidevelden, bossen en schilderachtige esdorpen
Activiteiten: fietsen, wandelen en paardrijden

Lees ook: 7x Wandelen in Drenthe

Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben Wieden – Overijssel

Het nationaal park is met 105 km² het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het landschap van Weerribben-Wieden is ontstaan door vervening en rietteelt. Het nationaal park is een labyrint van plassen, meren, slootjes, mysterieuze moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden. Tijdens ons bezoek aan het park troffen we een typisch Hollandse lucht vol witte wolken bij. Supertof!

Je vindt in dit park: laagveenmoeras, waterpartijen, hooilanden, rietpercelen, dieren als de otter, zwarte stern en een groot aantal soorten libellen
Activiteiten: fietsen, wandelen, varen

Lees ook: Nationaal Park Weeribben-Wieden

Sallandse Heuvelrug Holland

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug – Overijssel

In een ver verleden vormden schuivend ijs, smeltend water en stuivend zand het heuvelachtige landschap. De Sallandse Heuvelrug is 35 km² groot en bestaat uit grote golvende heidevelden en uitgestrekte bossen. Wij waren in de winter in het park, maar in de zomer bloeit de heide en dat moet magisch zijn. Er zijn maar liefst 8 heuvels in het nationaal park. Dat levert de mooiste vergezichten op. Er broeden 80 verschillende soorten vogels in het gebied. Dieren die je hier kunt vinden: korhoender, zandhagedis, hazelworm, ree, vos, das en diverse soorten marters.

Je vindt in het park: bossen, heuvels en heide
Activiteiten: wandelen, fietsen (ook MTB), paardrijden

Lees ook: Wandelen in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Marcella, VeluwezoomNationaal Park Veluwezoom – Gelderland

De eerste van de nationale parken in Nederland: de Veluwezoom bestaat sinds 1930. Centraal in het nationaal park ligt het bekende uitzichtpunt de Posbank. Het heuvelachtige gebied in Gelderland bestaat grotendeels uit bos, heide en zandverstuivingen. In het zuidelijke deel van het park liggen meerdere landgoederen. In het nationaal park leven grote zoogdieren als edelhert en wild zwijn, en roofdieren zoals de vos, das en de zeldzame boommarter. Zes van de zeven in Nederland inheemse reptielensoorten komen voor in het park en je vindt er ook diverse vogelsoorten.

Je vindt in het park: zandverstuivingen, bos, heide en landgoederen
Activiteiten: fietsen (met een fatbike!), wandelen (er loopt een LAW door het park), wild spotten en een bezoek aan de schaapskooi

Lees ook: Nationaal Park Veluwezoom & 10x Doen in Gelderland

Nationaal Park de Hoge VeluweNationaal Park de Hoge Veluwe – Gelderland

De Hoge Veluwe is de enige van de nationale parken in Nederland waar je toegang betaald. Dit is omdat het park beheert wordt door particulieren. Hoewel het één van de grootste parken is, beslaat het park nog maar 5% van de hele Veluwe. Je kunt het park bezoeken vanuit één van de drie toegangspoorten. Je kunt hier een witte fiets gebruiken om het park te ontdekken. Op de Hoge Veluwe is de kans vrij groot dat je dieren spot.

Je vindt in het park: heide, bossen, zandverstuivingen, dieren zoals edelherten, reeën, moeflons en wilde zwijnen en het Kröller-Müller Museum
Activiteiten: wandelen, het park ontdekken met een witte fiets, dieren spotten en het museum bezoeken

Lees ook: Nationaal Park de Hoge Veluwe – Natuurschoon & witte fietsen & 5x Slapen op de Veluwe

Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug – Utrecht

Een aantal jaar geleden combineerden we een stedentrip Utrecht met een fijne wandeling in Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Dit is een grotendeels heuvelachtig gebied van zo’n 100 km². Er zijn in totaal 56 wandelroutes bij de Utrechtse Heuvelrug, variërend van 2 tot 21 kilometer. Voor een mooie view op het park neem je een kijkje bij de 26 meter Uitzichttoren De Kaap.

Je vindt in het park: bos, heide, zandverstuivingen, grasland, kastelen en landgoederen
Activiteiten: wandelen, fietsen, paardrijden, vogels kijken
Overnachten: Holiday Inn Express Utrecht-Papendorp

Lees ook: Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park De Duinen van Texel Holland

Nationaal Park Duinen van Texel – Noord-Holland

Nationaal Park Duinen van Texel is ongeveer 50 km² groot. De duingebieden die op de westkant van Texel liggen horen bij het park, net als de strandvlakte in het zuiden en de noordpunt van het eiland. Het park bestaat uit 16 gebieden Je kunt een afwisselend landschap verwachten met natte duinvalleien en droge duinen, bossen, heidevelden en unieke kwelders bij De Slufter. De start van je bezoek aan het park plan je het beste bij Ecomare om te leren over de indrukwekkende natuur op het eiland.

Je vindt in het park: duinen, bossen, heidevelden en kwelders
Activiteiten: wandelen, fietsen, vogels kijken, paardrijden, Texel in het donker
Overnachten: Hotel Tesselhof

Lees ook: Zien & doen op Texel & Nationaal Park de Duinen van Texel

Nationaal Park Oosterschelde – Zeeland

Dit park bestaat uit een gebied van maar liefst 370 km². De Oosterschelde is het grootste en natste nationaal park van Nederland. Doordat de Oosterschelde eeuwenlang een rivierarm is geweest met zout en zoet water, is er unieke flora en fauna ontstaan. Het onderwaterleven is erg populair bij duikers en er worden regelmatig zeehonden en de bruinvissen in het gebied gespot. Ook leven er diverse soorten vogels. Wij wandelden bij de Oosterschelde op een winterse dag. Ik heb hierover geen artikel geschreven.

Je vindt in het park: water en duinen, bij eb komen de platen en slikken tevoorschijn
Activiteiten: wandelen, fietsen, duiken, vogels spotten, watersport

Lees ook: Doen bij het Grevelingenmeer

Nationaal Park De BiesboschNationaal Park De Biesbosch – Noord-Brabant & Zuid-Holland

Tijdens een weekend met een camper in Nederland belandden we in Nationaal Park De Biesbosch. Het gebied staat op de lijst van beschermde natuurgebieden en beschermd natuurgebied en is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Het bestaat uit de Sliedrechtse Biesbosch, de Hollandsche Biesbosch en de Brabantse Biesbosch. Er komt flink veel diversiteit in het park voor: van fauna, vissen, grote grazers, vogelsoorten en bevers en otters. Wij hebben een wandeling gemaakt in het gebied, maar ik zou er graag nog eens terug komen met een bootje.

Je vindt in het park: riviereilanden en zand- en slikplaten
Activiteiten: watersport, wandelen, fietsen

Lees ook: Nationaal Park de Biesbosch & kamperen met een camper

Kalmthoutse Heide Holland

Nationaal Park Kalmthoutse Heide – Noord-Brabant & Antwerpen

Grenspark Kalmthoutse Heide is een natuurpark op de grens van de provincie Noord-Brabant en de Belgische provincie Antwerpen. Het park heeft een totale oppervlakte van zo’n 60 km². Wij wandelden er na een stedentrip in België. Perfect om nog wat beweging te krijgen op onze weg terug naar Groningen. Het grenspark heeft een afwisselend gebied met bos, heide, stuifduinen en een groot aantal vennen. De diversiteit in planten en dieren in het gebied is groot.

Je vindt in het park: bos, heide, stuifduinen en een groot aantal vennen
Activiteiten: wandelen, fietsen

Nationaal Park de Groote Peelen Limburg

De Groote Peel – Noord-Brabant & Limburg

Nationaal Park De Groote Peel ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant en bezochten wij tijdens onze workation in Limburg. Het is het hoogveengebied wat vroeger de grens tussen de twee provincies vormde. Het gebied is 1500 hectare groot en volledig puur natuur. Het landschap bestaat uit veel water, moeras, heide en bossen. Je loopt er veel over vlonderpaden omzoomd door varens en vindt er een uitkijktoren voor een tof uitzicht over het nationaal park.

Je vindt in het park: veel vogelsoorten, vlonderpaden, een uitkijktoren, moeras, heide en bossen
Activiteiten: wandelen, vogels spotten

Nationaal Park de Meinweg Limburg

De Meinweg – Limburg

Het unieke landschap van Nationaal Park De Meinweg is vele duizenden jaren ontstaan door schuring van de Maas en Rijn. Het gebied is 1.800 hectare groot en het hoogste punt in het gebied is het Wolfsplateau met zo’n 80 meter boven NAP. De Meinweg wordt dwars doorsneden door twee beken, De Rode Beek en de Boschbeek. Wij wandelden door het gebied toen er net een grote brand geweest was (2020). Het gebied was evengoed prachtig, maar hopelijk de natuur intussen weer hersteld.

Met een beetje geluk vind je in dit nationaal park adders, vossen, dassen, steenmarters, wilde zwijnen, IJslandse pony’s en Schotse Hooglanders. Ook zijn er 110 soorten vogelsoorten én zijn er diverse soorten reptielen en amfibieën én een uniek aantal libellensoorten. 

Je vindt in het park: heide, bos, veel vogelsoorten en libellen
Activiteiten: wandelen, fietsen, paardrijden (bekijk de routes!)

Lees ook: Nationaal Park De Meinweg, wat kan je er zien en doen?

Maasduinen Holland

De Maasduinen – Limburg

Nationaal Park De Maasduinen is een van de drie nationale parken in Limburg. De Maasduinen is een bos- en heidegebied op een langgerekte zandrug tussen de Maas en Duitsland. Je vindt er de langste rivierduingordel van Nederland. Het gebied is ruim 4500 hectare groot, 20 kilometer lang en zo’n 2 tot 3 kilometer breed. Ruim 30 verschillende dagvlinders komen er in het gebied voor, net als de gladde slang en de zandhagedis. 

Je vindt in het park: heide, bos, water, veel soorten dagvlinder, de gladde slang, zandhagedis
Activiteiten: er zijn maar liefst 17 wandelroutes uitgezet die je kunt lopen, ook kan je er fietsen en mountainbiken en er worden vaak activiteiten georganiseerd.

Op mijn wishlist nationale parken in Nederland

  • De Loonse en Drunense Duinen – Noord-Brabant
  • Zuid-Kennemerland – Noord-Holland
  • Nieuw Land – Flevoland

Diana wandelde in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en is er erg enthousiast over!

Nederland Reisreport

Nederland – vakantie in eigen land

Wil je op ontdekking in eigen land en wil je wat anders zien dan de nationale parken in Nederland, dan is de Nederland – vakantie in eigen land ideaal. In dit prachtige boek vind je de beste tips voor onbekende regio’s, weg van de massa. Het boek is ingedeeld in 20 regio’s verspreid door het hele land. Je leest per regio over achtergronden, bezienswaardigheden, wandel- en fietsroutes en tips waar je het beste kunt overnachten. Voor een dagje weg, een weekend of langere vakantie in eigen land. Zo ben je verzekerd van de mooiste plekken waar je op ontdekking kunt gaan.

Lees ook: Pieterpad wandelen: 8 tips voor een goede voorbereiding

Meer leuks in Nederland

Welke van de nationale parken in Nederland is jouw favoriet?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

8 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne

Oh leuk! In De Meinweg ben ik ook geweest trouwens.. nog onlangs en als kind heel vaak. Ik moet ze toch eens gaan tellen, haha.. volgens mij kom ik toch ook best een heel eind.

Anne - Ditisanne.nl

Ik ben in 7 parken van dit lijstje geweest; kom nu tot de ontdekking dat ik zelfs in een Nationaal Park heb gewoond… 🙂 Heb twee jaar in Austerlitz bij Zeist gewoond en dat ligt volgens mij in NP Utrechtse Heuvelrug.
Verder heb ik naast dit lijstje ook Zuid-Kennemerland bezocht want dat is hier dichtbij. En Dwingelderveld staat superhoog op mijn wishlist!

Linda

Ik heb nog helemaal niet zoveel nationale parken bezochten in Nederland. NP Kennemerland, de Hoge Veluwe, Veluwezoom, Drents-Friese Wold, Dwingelderveld, die op Texel, de Alde Faenen, Nieuw-Land bezocht ik al. Misschien vergeet ik nog iets. Ik zou uit dit lijstje ook heel graag eens de Sallandse Heuvelrug bezoeken en de Utrechtse Heuvelrug.

8
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x