Nationaal Park Nederland

21 Nationale Parken in Nederland – Volop variatie van noord tot zuid

15 augustus 2020
Marcella Nationaal Park de Hoge Veluwe

Wist je dat er 21 nationale parken in Nederland zijn? Je vindt hier zeer uiteenlopende natuur wat absoluut een wandeling, fietstocht of boottocht waard is. Ik vertel je over de 15 parken die wij bezocht hebben!

Nationaal Park Weerribben-Wieden21 Nationale Parken in Nederland

Nederland heeft 21 Nationale Parken met in totaal 120.000 hectare land, dat is 3% van Nederland. De parken hebben een totaal verschillende natuur: van heide naar waterrijke gebieden en van zandverstuivingen naar bossen. Voor ieder wat wils. De eerste twee nationale parken waren de De Hoge Veluwe en Veluwezoom en zijn in de jaren dertig ontstaan uit particulier initiatief. De andere achttien parken zijn sinds de jaren tachtig officieel ingesteld. In oktober 2018 kreeg Nieuw Land als 21ste de status van Nationaal Park. Wij hebben intussen 15 van de 21 nationale parken bezocht en over 12 daarvan heb ik een artikel geschreven.

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer – Groningen

De enige van de nationale parken in Nederland die in provincie Groningen ligt. Toch is het park niet dichtbij de stad, want in het uiterste noorden vind je Nationaal Park Lauwersmeer. Het park is ongeveer 60 km² groot. Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap wat een heus vogelparadijs vormt. Bezoekers zijn dag en nacht welkom want Lauwersmeer is officieel een Dark Sky Park. Je kunt hier goed mooiste sterrenhemel bewonderen.

Je vindt in het park: water, grasland, rietvelden, bossen en vele orchideeën. Lauwersmeer is een perfect gebied om vogels te spotten.
Activiteiten: wandelen, fietsen, varen, dieren spotten, wind- en kitesurfen.
Overnachten: It Dreamlân

Lees ook: Todo’s in het Lauwersmeergebied & Zeilen met de Wierumer Aek over het Lauwersmeer

Schiermonnikoog

Nationaal Park Schiermonnikoog – Friesland

Tijdens een tripje naar Schiermonnikoog kom je al snel in het nationaal park. Dit 20% van het waddeneiland Schiermonnikoog in beslag. Het eiland kent veel verschillende landschappen op een klein oppervlak: van wad tot duinen en van bos tot de Westerplas. In het nationaal park leven zo’n 300 vogelsoorten, er groeien vele honderden plantensoorten en er zijn aan het strand meer dan 100 verschillende soorten schelpen te vinden.

Je vindt in het park: stranden, duinen, bossen, kwelders en polders en een deel van de Waddenzee en de Noordzee.
Activiteiten: wandelen, fietsen, dieren spotten, een ritje in de huifkar en de Balgexpres
Overnachten: Apartement Strandresort Schier

Lees ook: 7x Doen op Schiermonnikoog & Blokarten op Schiermonnikoog

Alde Feanen

Nationaal Park de Alde Feanen – Friesland

Tussen Leeuwarden, Drachten en Heerenveen vind je de Alde Feanen. Het grootste aaneengesloten natuurgebied op het vasteland van de provincie Friesland. De Alde Feanen is een uniek gebied met een rijke natuur en cultuurhistorie. Het park is 2.300 hectare groot en is ontstaan uit veenafgravingen. Je vindt er een zeer afwisselend landschap van meren en rietlanden tot moerasbossen. Wij hebben 2x met een bootje door het gebied gevaren en dat is echt superleuk!

Je vindt in het park: zo’n 450 soorten planten en 100 soorten vogels, en qua landschap: meren, petgaten, moerasbossen en rietlanden.
Activiteiten: wandelen, fietsen en watersport
Overnachten: B&B Justjesoars

Lees ook: Een weekend in NP de Alde Feanen & 7x Overnachten in Friesland

Drents Friese WoldNationaal Park Drents-Friese Wold

Een groot aaneengesloten natuurgebied van 61 km² op de grens van Friesland en Drenthe. Het Drents-Friese Wold hoort bij de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is aangewezen als Natura2000 gebied. In Appelscha vindt je het bezoekerscentrum Drents-Friese Wold waar je meer leer over het prachtige gebied. Er is ook een informatiecentrum in Diever.

Je vindt in het park: bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden.
Activiteiten: wandelen, fietsen en paardrijden.

Lees ook: Nationaal Park Drents-Friese Wold

Nationaal Park Dwingelderveld – Drenthe

Het Dwingelderveld is een nat heide- en bosgebied van 37 km² in het zuidwesten van Drenthe. Natte slenken en droge zandruggen wisselen elkaar af waardoor er veel variatie in planten en dieren is. Om de heide niet te laten opgaan in bos worden schaapskudden, koeien en Schotse Hooglanders ingezet. Er zijn tientallen dierensoorten die broeden in de heide. Wij hebben Nationaal Park Dwingelderveld bezocht, maar ik heb hier geen blog over geschreven.

Je vindt in het park: 40 vennen, 4 heidesoorten en bossen.
Activiteiten: fietsen (ook ATB), wandelen (er is ook een Nachtwandelroute) en paardrijden.

Balloerveld, Drentsche Aa

Nationaal Park Drentsche Aa – Drenthe

Dit park is het dichtst bij mijn woonplaats Groningen, dus hier komen we vrij regelmatig. Wandelen deden we regelmatig bij Balloërveld, het Evertsbos en de Gasterse Duinen. Het is daar echt schitterend als de heide in bloei staat! Ook tijdens onze fietstochten belanden we wel eens in het puntje van het park. Omdat er 21 esdorpen en gehuchten bij het park horen heet dit officieel het ‘Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa’. Zo kon de eigen sfeer en identiteit van het gebied behouden worden. Het Aa gebied is 34.000 ha groot.

Je vindt in het park: heidevelden, bossen en schilderachtige esdorpen
Activiteiten: fietsen, wandelen en paardrijden

Lees ook: Wandelen op Balloërveld & Wandelen in de Gasterse duinen

Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben Wieden – Overijssel

Het nationaal park is met 105 km² het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het landschap van Weerribben-Wieden is ontstaan door vervening en rietteelt. Het nationaal park is een labyrint van plassen, meren, slootjes, mysterieuze moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden. Tijdens ons bezoek aan het park troffen we een typisch Hollandse lucht vol witte wolken bij. Supertof!

Je vindt in dit park: laagveenmoeras, waterpartijen, hooilanden, rietpercelen, dieren als de otter, zwarte stern en een groot aantal soorten libellen
Activiteiten: fietsen, wandelen, varen

Lees ook: Nationaal Park Weeribben-Wieden

Sallandse Heuvelrug Holland

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug – Overijssel

In een ver verleden vormden schuivend ijs, smeltend water en stuivend zand het heuvelachtige landschap. De Sallandse Heuvelrug is 35 km² groot en bestaat uit grote golvende heidevelden en uitgestrekte bossen. Wij waren in de winter in het park, maar in de zomer bloeit de heide en dat moet magisch zijn. Er zijn maar liefst 8 heuvels in het nationaal park. Dat levert de mooiste vergezichten op. Er broeden 80 verschillende soorten vogels in het gebied. Dieren die je hier kunt vinden: korhoender, zandhagedis, hazelworm, ree, vos, das en diverse soorten marters.

Je vindt in het park: bossen, heuvels en heide
Activiteiten: wandelen, fietsen (ook MTB), paardrijden
Overnachten:
B&B Woonboerderij Dijkerhoek

Lees ook: Wandelen in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Marcella, VeluwezoomNationaal Park Veluwezoom – Gelderland

De eerste van de nationale parken in Nederland: de Veluwezoom bestaat sinds 1930. Centraal in het nationaal park ligt het bekende uitzichtpunt de Posbank. Het heuvelachtige gebied bestaat grotendeels uit bos, heide en zandverstuivingen. In het zuidelijke deel van het park liggen meerdere landgoederen. In het nationaal park leven grote zoogdieren als edelhert en wild zwijn, en roofdieren zoals de vos, das en de zeldzame boommarter. Zes van de zeven in Nederland inheemse reptielensoorten komen voor in het park en je vindt er ook diverse vogelsoorten.

Je vindt in het park: zandverstuivingen, bos, heide en landgoederen
Activiteiten: fietsen (met een fatbike!), wandelen (er loopt een LAW door het park), wild spotten en een bezoek aan de schaapskooi

Lees ook: 10x Doen in Gelderland

Nationaal Park de Hoge VeluweNationaal Park de Hoge Veluwe – Gelderland

Onze recentste ontdekking van de nationale parken in Nederland. De Hoge Veluwe is het enige park in Nederland waar je toegang betaald. Dit is omdat het park beheert wordt door particulieren. Hoewel het één van de grootste parken is, beslaat het park nog maar 5% van de hele Veluwe. Je kunt het park bezoeken vanuit één van de drie toegangspoorten. Je kunt hier een witte fiets gebruiken om het park te ontdekken. Op de Hoge Veluwe is de kans vrij groot dat je dieren spot.

Je vindt in het park: heide, bossen, zandverstuivingen, dieren zoals edelherten, reeën, moeflons en wilde zwijnen en het Kröller-Müller Museum
Activiteiten: wandelen, het park ontdekken met een witte fiets, dieren spotten en het museum bezoeken

Lees ook: Nationaal Park de Hoge Veluwe – Natuurschoon & witte fietsen

Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug – Utrecht

Een aantal jaar geleden combineerden we een stedentrip Utrecht met een fijne wandeling in Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Dit is een grotendeels heuvelachtig gebied van zo’n 100 km². Er zijn in totaal 56 wandelroutes bij de Utrechtse Heuvelrug, variërend van 2 tot 21 kilometer. Voor een mooie view op het park neem je een kijkje bij de 26 meter Uitzichttoren De Kaap.

Je vindt in het park: bos, heide, zandverstuivingen, grasland, kastelen en landgoederen
Activiteiten: wandelen, fietsen, paardrijden, vogels kijken
Overnachten: Holiday Inn Express Utrecht-Papendorp

Lees ook: Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park Duinen van TexelNationaal Park Duinen van Texel – Noord-Holland

Nationaal Park Duinen van Texel is ongeveer 43 km² groot. De duingebieden die op de westkant van Texel liggen horen bij het park, net als de strandvlakte in het zuiden en de noordpunt van het eiland. Het park bestaat uit 14 gebieden en 2 campings. Je kunt een afwisselend landschap verwachten met natte duinvalleien en droge duinen, bossen, heidevelden en unieke kwelders bij De Slufter. De start van je bezoek aan het park is bij Ecomare (wat overigens een bezoek op zich waard is).

Je vindt in het park: duinen, bossen, heidevelden en kwelders
Activiteiten: wandelen, fietsen, vogels kijken, paardrijden, Texel in het donker
Overnachten: Hotel Tesselhof

Lees ook: Nationaal Park de Duinen van Texel

Nationaal Park Oosterschelde – Zeeland

Dit park bestaat uit een gebied van maar liefst 370 km². De Oosterschelde is het grootste en natste nationaal park van Nederland. Doordat de Oosterschelde eeuwenlang een rivierarm is geweest met zout en zoet water, is er unieke flora en fauna ontstaan. Het onderwaterleven is erg populair bij duikers en er worden regelmatig zeehonden en de bruinvissen in het gebied gespot. Ook leven er diverse soorten vogels. Wij wandelden bij de Oosterschelde op een winterse dag. Ik heb hierover geen artikel geschreven.

Je vindt in het park: water en duinen, bij eb komen de platen en slikken tevoorschijn
Activiteiten: wandelen, fietsen, duiken, vogels spotten, watersport

Nationaal Park De BiesboschNationaal Park De Biesbosch – Noord-Brabant & Zuid-Holland

Tijdens ons weekend met een camper in Nederland belandden we in Nationaal Park De Biesbosch. Het gebied staat op de lijst van beschermde natuurgebieden en beschermd natuurgebied en is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Het bestaat uit de Sliedrechtse Biesbosch, de Hollandsche Biesbosch en de Brabantse Biesbosch. Er komt flink veel diversiteit in het park voor: van fauna, vissen, grote grazers, vogelsoorten en bevers en otters. Wij hebben een wandeling gemaakt in het gebied, maar ik zou er graag nog eens terug komen met een bootje.

Je vindt in het park: riviereilanden en zand- en slikplaten
Activiteiten: watersport, wandelen, fietsen

Lees ook: Nationaal Park de Biesbosch & kamperen met een camper

Nationaal Park Kalmthoutse Heide – Noord-Brabant & Antwerpen

Grenspark Kalmthoutse Heide is een natuurpark op de grens van de provincie Noord-Brabant en de Belgische provincie Antwerpen. Het park heeft een totale oppervlakte van zo’n 60 km². Wij wandelden er na een stedentrip in België. Perfect om nog wat beweging te krijgen op onze weg terug naar Groningen. Het grenspark heeft een afwisselend gebied met bos, heide, stuifduinen en een groot aantal vennen. De diversiteit in planten en dieren in het gebied is groot.

Je vindt in het park: bos, heide, stuifduinen en een groot aantal vennen
Activiteiten: wandelen, fietsen,

Op mijn wishlist nationale parken in Nederland

  • De Loonse en Drunense Duinen – Noord-Brabant
  • De Grote Peel – Noord-Brabant & Limburg
  • De Maasduinen – Limburg
  • De Meinweg – Limburg
  • Zuid-Kennemerland – Noord-Holland
  • Nieuw Land – Flevoland

Diana wandelde in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en is er erg enthousiast over!

Nederland Reisreport

Nederland – vakantie in eigen land

Wil je op ontdekking in eigen land en wil je wat anders zien dan de nationale parken in Nederland, dan is de Nederland – vakantie in eigen land ideaal. In dit prachtige boek vind je de beste tips voor onbekende regio’s, weg van de massa. Het boek is ingedeeld in 20 regio’s verspreid door het hele land. Je leest per regio over achtergronden, bezienswaardigheden, wandel- en fietsroutes en tips waar je het beste kunt overnachten. Voor een dagje weg, een weekend of langere vakantie in eigen land. Zo ben je verzekerd van de mooiste plekken waar je op ontdekking kunt gaan.

Meer leuks in Nederland

Welke van de nationale parken in Nederland is jouw favoriet?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Pinterest – Bloglovin

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest
18 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Lizette

Vijftien parken al gezien!! Dat is nogal wat. Van deze Hennie er elf bezocht. Hoeveel van de 21 in totaal weet ik eigenlijk niet. Ik hou er ook van in de natuur te wandelen en Nederland verrast nog steeds wat dat betreft. In Drenthe ben ik nog redelijk onbekend. Lauwersmeer en Alde Faenen heb ik toevallig afgelopen juni bezocht. Vooral die laatste heeft me zo verrast!

Yvonne

Wat goed zeg, dat jullie al zoveel nationale parken bezocht hebben in Nederland. De meeste uit het lijstje heb ik ook ooit bezocht, maar een heel aantal al erg lang geleden. De Maashorst is ook een aanrader trouwens, in Noord-Limburg. Daar blijf ik maar terugkeren, steeds naar een ander stukje. 🙂

Yvonne

Oh leuk! In De Meinweg ben ik ook geweest trouwens.. nog onlangs en als kind heel vaak. Ik moet ze toch eens gaan tellen, haha.. volgens mij kom ik toch ook best een heel eind.

Kelly

Jeetje…wat hebben jullie al veel parken gezien zeg. Ik heb echt nog heel weinig nationale parken in Nederland gezien. Van bovenstaande parken heb ik alleen de Veluwe gezien en ik hoop daar in oktober nog een keer naar toe te gaan.

Anouk

Het blijft leuk om te lezen hoe divers Nederland is. Je hebt al veel nationale parken bezocht! Ik ben een keer gaan mountainbiken op de Loonse en Drunense duinen, het is wel lastig om door dat losse zand heen te komen maar er is ook een mooi bos. Ik hoop binnenkort de heide in bloei te kunnen zien, dus dan gaan wij ook weer aan het wandelen.

Anne - Ditisanne.nl

Leuk! Ik kom tot de ontdekking dat ik meer Nationale Parken in Nederland bezocht heb dan ik dacht! NP Veluwezoom is bij mij met stip favoriet, vooral om met de racefiets de Posbank te beklimmen. Lauwersmeer heb ik vorig jaar bezocht, was ook verrassend mooi!

Anne - Ditisanne.nl

Ik ben in 7 parken van dit lijstje geweest; kom nu tot de ontdekking dat ik zelfs in een Nationaal Park heb gewoond… 🙂 Heb twee jaar in Austerlitz bij Zeist gewoond en dat ligt volgens mij in NP Utrechtse Heuvelrug.
Verder heb ik naast dit lijstje ook Zuid-Kennemerland bezocht want dat is hier dichtbij. En Dwingelderveld staat superhoog op mijn wishlist!

Aniek

De Veluwezoom en De Hoge Veluwe staan nog op het lijstje, om er binnenkort weer te gaan fietsen. Maar ik hoop in het najaar nog een paar andere parken te bezoeken. De Utrechtse Heuvelrug is ook altijd zo mooi in herfstkleuren!

Janet

Wat heb je er al veel gezien zeg. Ik had ook ooit de missie om ze allemaal te bezoeken, maar dat ligt nu een beetje stil. De Veluwe is ALTIJD een goed idee en de Biesbosch staat nu nog hoog op mijn lijstje.

18
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x