Geweldige natuur vind je ook heel dichtbij huis. In Nationaal Landschap Drentsche Aa vind je het prachtige heideveld Balloërveld. Ik laat je zien hoe mooi het daar is!

De Drentsche Aa

Het Nationaal Landschap Drentsche Aa is een van de 20 Nationale landschappen in Nederland. Het ligt grofweg in de driehoek Beilen, Borger en Haren. De huidige omvang is 31.823 ha. Als belangrijkste kenmerken voor het gebied beschouwt men het kleinschalig landschap, de vrij meanderende beken en de samenhang van essen, bossen, heides en moderne ontginningen.

Wandelen in de zomer en in de herfst

De stad Groningen ligt helemaal onderin de provincie, en dus is Drenthe heel dichtbij. Omdat Drenthe net wat minder weids is als Groningen zijn wij er vaak te vinden. Ik fiets er graag, maar we gaan er ook regelmatig wandelen. Vaak komen we dan uit in Nationaal Landschap Drentsche Aa. Dit is een flink uitgestrekt gebied vol mooie natuur waar je prima kunt wandelen en fietsen. Wij wandelden al 2 keer op Balloërveld, in de zomer en in de herfst. Ik laat je zien hoe mooi het er is!

Het heideveld ligt op een hooggelegen plateau tussen de dalen van het Looner Diep en het Rolderdiep. De overwegende heide- en vergraste heidebegroeiing wordt spaarzaam afgewisseld met veenmeertjes, wat plukjes dennenbos en kleine zandverstuivingen her en der. De Herders van Balloo beweiden in opdracht van Staatsbosbeheer het Balloërveld. Het veld wordt doorkruist met een netwerk van zandwegen en karrensporen die deels nog dateren van voor de middeleeuwen. Bron: Wikipedia

Balloërveld in augustus

Twee jaar geleden wandelden wij in augustus op het Balloërveld. We namen toen de paarse route van zo’n 10 kilometer (we liepen een stukje verkeerd). Het heideveld geeft geen enkele beschutting en op een zomerse dag kan het flink heet worden. Beide verbranden we dan ook flink die dag. Mooi is het gebied zeker in de zomer! Tijdens het rondje van 10 kilometer loop je over een zandvlakte, langs de heide, door een weiland en je komt ook langs een hunebed. Leuke afwisseling voor een mooie route. De wandeling start bij een schaapskooi, ook altijd leuk om even te kijken.

Handig: Wandelgids Drenthe

Balloërveld in oktober

Begin oktober besloten we weer te wandelen op Balloërveld. Er bleek een festival te zijn bij de schaapskooi, dus het was er flink druk. Op het veld zelf was het wel lekker rustig. Dit keer liepen we weer de paarse wandeling, maar we kozen nu de kortere variant. Dit maakte onze wandeling 6,5 kilometer lang. Het viel me meteen op dat het zand nu een stuk makkelijker liep. Het zand ligt vanwege het koudere seizoen wat vaster en dat loopt minder zwaar. Ook begin oktober ziet de heide er nog tof uit.

Lees ook: wandelen door de bossen van Drenthe en overnachten in een Cabiner

Overnachten in Drenthe doe je bijvoorbeeld in een Tiny House op de Voscheheugte

Meer natuur in Drenthe

Meer natuur in Nederland

Heb ik jou benieuwd gemaakt naar Balloërveld?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Pinterest – Bloglovin

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

13 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Sabine

Ja zeker! Niet dat ik er snel zal komen haha 😛 Maar ik vind dat soort plekken altijd heerlijk om te zijn. Mooie foto’s ook!

Wanda

Absoluut! We zijn er een paar jaar geleden een keertje geweest en riepen toen dat we terugkwamen maar tot op heden is dat helaas nog niet gebeurd. Nu na je blog en mooie foto’s herinner ik me weer dat het inderdaad zo’n prachtig gebied is!

Sanne

Ahhh dat paardje! <3

Kelly

Wat fijn dat begin oktober de heide ook nog mooi is. Ik dacht dat het seizoen dan eigenlijk wel voorbij zou zijn. Het lijkt me een erg mooi gebied om te wandelen. Dat paardje is ook erg schattig!

Mirre

Och, wat is het daar toch mooi. Vooral wanneer de heide in bloei staat. Nu mijn ouders vanuit Haren naar zuid-Drenthe zijn verhuisd, kom ik vaker op het Dwingelderveld – ook heel mooi!

Gabriëlle

Leuk, wij waren vorige week in de Drentshe Aa. Echt een heerlijk gebied om te wandelen, bij ons stond helaas de heide niet meer in bloei.

Marjolein

Herkenbaar stukje Drenthe 🙂 Mijn ouders wonen vlakbij, dus in augustus op de fiets naar Balloerveld geweest toen de hei in bloei stond. De Gasterense Duinen ligt vlakbij en daar vond ik de heide net iets mooier destijds. Aanrader voor de volgende keer!

13
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x