Even helemaal los van het vasteland, dát is het fijne van een eiland. Lekker uitwaaien en genieten van de rust. In dit artikel lees je wat je kunt doen op de waddeneilanden zodat je vast meteen een paar daagjes weg of langer wilt boeken.

Lees ook: wat is het mooiste waddeneiland?

TexelEcomare op TexelTexel

Texel is de grootste van de waddeneilanden. Ik mis er persoonlijk het knusse een beetje omdat je met auto en al de boot op rijdt (in tegenstelling tot de meeste eilanden). Sommige mensen vinden dat juist handig, vooral als ze met kleine kinderen reizen en wat meer meenemen. Het zorgt er ook voor dat je makkelijker het uiterste puntje op kunt zoeken waar je het plaatsje De Cocksdorp vindt. Daar vind je Strandpaviljoen Kaap Noord waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht op de zee. In het midden van het eiland vind je in en rondom De Koog veel hotels en vakantiehuizen. Wij sliepen een nacht bij Hotel Tesselhof op een kamer met sauna. Heerlijk opwarmen na een kille dag!

Slapen op Texel

Lees meer over Texel!

Vlieland Friesland

Vlieland

Als kind ben ik regelmatig op Vlieland geweest, waaronder een week met een vriendin en haar ouders op Camping Stortemelk (waar ze nu ook heel toffe huisjes hebben!). Op dit eiland leerde ik het knusse eilandgevoel kennen omdat het er heel kleinschalig is. Vlieland ontdek je op de fiets of wandelend. Hoe meer ik lees over Vlieland, hoe hoger dit eiland opnieuw op mijn wishlist komt. Duinen, bossen, strand, het wad, heide, vennetjes en kwelders: een fraai afwisselend gebied om (dagenlang) van te genieten.

Lees ook: Wandelen op Vlieland: bos, duin & strand

Slapen op Vlieland

Terschelling-WestHet Wakend Oog, West-Terschelling

Terschelling

  • Eet een typisch Terschellingse lekkernij met cranberry, je vindt het overal wel op de menukaart.
  • Ga naar het uiterste puntje van het eiland om de Boschplaat te ontdekken.
  • Neem de tijd in de plaatsjes Midsland en West-Terschelling, er is veel leuks te ontdekken!
  • Geniet van de sterrenhemel in Dark Sky Terschelling.
  • Voor een stoot adrenaline ga je surfen, blokarten, ribvaren of powerkiten.

Mijn favoriet van de waddeneilanden! Terschelling is knus, maar is ook net een stukje groter dan Vlieland en Ameland, dus er is veel te zien en doen. Het eiland bestaat voor maar liefst 80% uit natuur, mogelijkheden genoeg dus. Je vindt er bossen, strand, duinvalleien, kwelders, polders en heide. Oost en west worden met elkaar verbonden door een rits dorpjes dus je fietst simpelweg van dorpje naar dorpje (er rijden ook bussen). Heerlijk actief buiten zijn en natuurlijk genieten van het heerlijke eten en drinken wat je overal kunt krijgen. Zoek je meer drukte, bezoek dan het culturele festival Oerol.

Slapen op Terschelling

Lees meer over Terschelling!

Strand op Terschelling, NederlandAmeland

  • Beklim de vuurtoren voor een adembenemend uitzicht over het eiland en de wadden.
  • Het Juttersmuseum Swarwoude in het plaatsje Buren.
  • De Balg is één van de grootste stranden van Europa. Met de balgexpress kan je hier een ritje maken.
  • ’t Oerd, het hoogste punt van Ameland, een prima plek om vogels te spotten.
  • Zeehondjes spotten op de Robbenbank tussen Terschelling en Ameland.

Een lekker rustig eiland met knusse dorpjes en prachtige natuur, dat is Ameland. Je kunt prima op de fiets het eiland verkennen. Of een flinke (strand)wandeling doen. Ik kwam voor ’t eerst op Ameland met de introductieweek op het Hbo. Het werden dagen vol spellen, grappen en grollen. Een goede start van mijn opleiding! Jaren geleden ben ik weer eens op Ameland geweest, maar het is hoog tijd om dit fijne eiland verder te ontdekken. Dan slaap ik er ook een nachtje (of meer) want ik heb onwijs fijne huisjes en hotelkamers gespot! Blogger Yvonne tipt wat je kunt doen op Ameland met kinderen.

Slapen op Ameland

Schiermonnikoog HollandSchiermonnikoog HollandSchiermonnikoog

Op dit fijne ongerepte eiland ben ik onlangs weer geweest en ik weet zeker dat ik er snel terug kom. Schiermonnikoog is populair onder de Groningers, zij noemen het eiland Schier. Fietsen op het eiland is heerlijk en ideaal op de kleine oppervlakte. Wil je meer adrenaline, ga dan blokarten. Dat is écht iets wat je moet doen op de waddeneilanden. Het scheuren over het strand is echt geweldig gaaf en kan ik je alleen maar aanraden. Wandelen op Schier staat nog op mijn wishlist, net als een heuse wadexcursie. En ja, dan wil ik er ook graag een nachtje slapen. Wakker worden met het geluid van de zee is magisch!

Slapen op Schiermonnikoog

Lees meer over Schiermonnikoog!

Schiermonnikoog

Meer leuks in Nederland

Wat wil jij doen op de waddeneilanden?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Blokarten Schiermonnikoog
Waddeneilanen Holland
Waddeneilanen Holland
Waddeneilanen Holland

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

24 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Lizette

Leuke tips! Ik ben tot nu toe alleen op Texel geweest. We sliepen in De Koog en hebben Ecomare, de duinen, de vuurtoren en nog wat kleine plaatsjes bezocht. Voor de bierbrouwerij moet ik terug, die was in de winter gesloten. Misschien dat we volgende maand Ameland kunnen bezoeken; als het OV gebruik het toe laat. De andere eilanden lijken me ook leuk om te bezoeken.

Sanne

De Waddeneilanden zijn super fijn. Ik ben zelf nog niet op Texel en Schier geweest, dat is er gewoon nog niet van gekomen. Misschien deze zomer maar een goede aanleiding. Hoewel ik Terschelling ook heel fijn vind.

Anouk

Handig zo’n overzicht met alle activiteiten en fijne plekken om te overnachten. Ik ben eens op Ameland geweest in het eindexamenjaar. Dat was vooral heel gezellig, ik kan me niet meer precies herinneren wat we allemaal gedaan hebben 😉 De Waddeneilanden zijn ook weer mooie bestemmingen om van de natuur te genieten.

Linda

Leuke tips! Texel bezocht ik meerdere keren, daar woont mijn oom en het is best dichtbij. Ik heb er twee keer een leuke fietstocht gemaakt, ging er in groep 8 naar toe op kamp (en bezocht toen ecomare) en heb er gewandeld. Ik wil nog wel eens terug voor een weekendje. Terschelling bezocht in de 2e op de Havo, ik kan me herinneren dat het er erg mooi was. Sindsdien wil ik graag eens terug

Aniek

Vorig jaar fietste ik een rondje Texel, ook leuk om te doen! En de vuurtoren van Ameland beklimmen, inderdaad.

Kelly

Leuke tips waar ik zeker iets mee kan. Toen corona Europa bereikte, dacht ik dat een weekendje Waddeneilanden in april een beter idee zou zijn ipv Lissabon. Dat feest ging dus ook niet door, haha. Ik ben nog nooit op de Waddeneilanden geweest. Wie weet later dit jaar want de kans is aanwezig dat het vakantie in Nederland gaat worden. De Waddeneilanden staan in ieder geval op de nominatie.

Denise

Zo, dat zijn veel tips! Leuk dat je er zoveel over geschreven hebt. Ik ben op alle eilanden geweest behalve op Vlieland, terwijl ik denk dat ik juist dát eiland heel leuk zal vinden. Maar eerst nog maar eens over Schier schrijven. M’n foto’s zijn alleen erg winters, want ik had erg nat en koud weer. Maar toch was het mooi!

Anne - Ditisanne.nl

Wat een tof en handig artikel! Ik ben ooit op Terschelling geweest en wil graag nog eens terug, hoewel Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland mij ook nog wel erg trekken. Nu wordt het helemaal moeilijk om te kiezen!

Yvonne

Wat een handig en overzichtelijk artikel Marcella. Op Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog ben ik al geweest. Texel staat al een hele tijd op de wensenlijst, maar het lijkt er maar niet van te komen. Mijn schoonouders raden het altijd aan, maar toen we een paar weken terug zouden gaan, zeiden ze opeens dat we misschien vanwege Corona beter konden wachten. En dus.. zijn we er nog altijd niet geweest, hahaha

Diana

Zelf ben ik alleen nog maar op Texel geweest en zouden we begin 2020 naar Terschelling gaan maar dan hebben we moeten verschuiven naar 2021. Nu mis ik op Texel wel de schapenboerderij en het wadlopen ;). Het fijnste op Texel vind ik nog gewoon een strandwandeling vanuit je huisje 🙂

Esther

Wat een leuke tips allemaal! En leuk ook dat je ze van alle Waddeneilanden bij elkaar hebt gezet. Ik heb een heleboel gezien en gedaan van alle tips, alleen ben ik nog niet op Schiermonnikoog geweest. Ik ben echt fan van de Waddeneilanden!!

Janet

Oh heerlijke blog. Elke keer als ik op de Waddeneilanden ben, heb ik gelijk het gevoel alsof ik in het buitenland ben. Tot nu toe bezocht ik Terschelling, Texel, Ameland en Schiermonnikoog. Schiermonnikoog en Ameland zijn mijn favoriet.

24
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x