De Meinweg bleek op onze route te liggen toen we naar Sittard reden. Daar wilden we graag een kijkje nemen, want dit prachtige gebied is onderdeel van één van de 21 nationale parken in Nederland. En dat is niet voor niets!

Nationaal Park de Meinweg Limburg
Nationaal Park de Meinweg Limburg

Nationaal Park De Meinweg is een nationaal park met een omvang van ongeveer 18 km² in de Nederlandse provincie Limburg. Het wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het gebied wordt langs drie zijden omsloten door Duitsland. Bron: Wikipedia

Nationaal Park De Meinweg

Wij willen graag alle nationale parken in Nederland bezoeken en dus gingen we wandelen in Nationaal Park De Meinweg toen dit op onze route lag. Het unieke landschap is vele duizenden jaren ontstaan door schuring van de Maas en Rijn. Het hoogste punt in het gebied is het Wolfsplateau met circa 80 meter boven NAP. De Meinweg wordt dwars doorsneden door twee beken, De Rode Beek en de Boschbeek.

Ook tof in Limburg: Nationaal Park De Maasduinen

Nationaal Park de Meinweg Limburg

Brand in De Meinweg

Wij wisten niet dat er een fikse brand is geweest in het gebied. Daar kwamen we pas achter toen we al op de vrij kale heide stonden. In april 2020 is er een gebied van 200 hectare over een lengte van 4-5 kilometer afgebrand. Bijzonder genoeg was 4 maanden later alweer een boel aangegroeid. Tussen de kale grond zie je alweer flink wat groene sprieten op komen. Wij kenden dit van de enorme bosbranden in Australië. De natuur hersteld zich gelukkig weer snel.

Nationaal Park de Meinweg Limburg
Nationaal Park de Meinweg Limburg
Nationaal Park de Meinweg Limburg
Nationaal Park de Meinweg Limburg
Nationaal Park de Meinweg Limburg
Nationaal Park De Meinweg Limburg

Wandelen in De Meinweg

Wij wandelden een mooie route van 7,5 kilometer die startte en eindigde bij het bezoekerscentrum in Herkenbosch. Het eerste stuk van onze route ging over het platteland langs de weilanden. Even was ik benieuwd naar het unieke van dit gebied, maar na een stukje bos stonden we opeens op de heide. Hier was de schade van de brand goed zichtbaar, maar juist ook de schoonheid van De Meinweg. En de kracht van de natuur want overal zagen we nieuwe plantjes op komen.

Na een rondje heide liepen we naar de uitkijktoren. Deze is nét gespaard gebleven in de brand. Eenmaal boven is dat ook goed te zien aan het landschap. We hadden mazzel want opeens trok de lucht open en kwam de zon door. Vervolgens liepen we over wat paadjes tussen de heide en belandden in het bos. Via een oude spoorlijn op de grens van Duitsland kwamen we terug bij het bezoekerscentrum. Een mooie afwisselende route die we afsloten met een fijn stuk Limburgse vlaai!

Alle wandel-, fiets-, en ruiterroutes in Nationaal Park De Meinweg vind je op de ontdekkaart. Ook zijn er specifieke routes voor gehandicapten en honden. Zoek je meer uitdaging? Blogger Antonette liep de Dutch Mountain Trail van 101 kilometer die door Limburg loopt.

Nationaal Park de Meinweg Limburg
Nationaal Park de Meinweg Limburg

Wildlife spotten

Er komt veel wildlife voor bij Nationaal Park de Meinweg. Met een beetje geluk vind je er adders, vossen, dassen, steenmarters, wilde zwijnen, IJslandse pony’s en Schotse Hooglanders. Ook zijn er 110 soorten vogels gespot én zijn er diverse soorten reptielen en amfibieën. Als dat nog niet genoeg is vind je er ook een uniek aantal libellensoorten. Prima plek voor wildlife spotten dus!

Nationaal Park de Meinweg Limburg
Nationaal Park de Meinweg Limburg

Praktisch

Bezoekerscentrum De Meinwe vind je aan Meinweg 2 in Herkenbosch. Je kunt je auto hier gratis parkeren en er zijn fietsenstallingen. Je vindt er een kleine informatiepost en Brasserie De Boshut met een fijn terras waar je prima kunt lunchen, dineren of borrelen. De Limburgse vlaai hebben wij goed gekeurd.

Nationaal Park de Meinweg Limburg

Horeca

Nog meer fijne horeca in de buurt van het park vind je onder andere hier:

Hotel Merici Sittard
Sittard Holland

Slapen in de buurt van De Meinweg

Wij sliepen een nachtje bij Hotel Merici in Sittard omdat we daar een afspraak hadden. Dit hotel is een absolute aanrader want het is pas gerenoveerd en bevindt zich op een top locatie. Sittard is een ontzettend leuke stad, dus een prima uitvalsbasis. Nog zuidelijker kan ik je Townhouse Hotel in Maastricht aanraden. Maar zoek je gewoon iets dichterbij het nationaal park, dan heb ik deze toppers voor je:

Nationaal Park de Meinweg Limburg
Nationaal Park de Meinweg Limburg

Meer leuks in Limburg:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

12 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jacoba

Wat is dat een mooi park! Ik heb nog als doel om alle NP’s in Nederland te bezoeken en deze staat hoog op mijn wishlist 🙂

Maaike

Het lijkt me echt een prachtig gebied dit, van de gebaande paden! En een wandeling van 7,5 kilometer is ook een heel leuke afstand.

Yvonne

Wat een mooi blog, over een gebied waar ik als kind geregeld kwam. Super om te zien dat het gebied zich alweer hersteld van de bosbranden. Ik was er met m’n moeder vlak na de brand.. zo erg!

Linda

Ik was laatst eens op zoek naar de nationale parken in Nederland en zag deze er toen ook tussen staan. Ik had er nog nooit van gehoord en was dus wel nieuwsgierig, dus leuk om er nu over te lezen. Het ziet er prachtig uit, zonde van die brand, maar helaas is dat soms ook de natuur! Ik zou hier wel eens een kijkje willen nemen 🙂

Kelly

Ik had echt nog nooit van dit nationale park gehoord, maar het lijkt me een heel mooi gebied! Mooi streven om alle nationale parken van Nederland te bezoeken.

Aniek

Ik heb hier wel vaker gefietst, maar ik wist niet dat er zoveel wildlife was. Daarvoor ga ik nog een keertje terug!

12
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x