Helemaal los van het vasteland vind je genoeg leuks te zien en doen op Texel. Hoewel dit het grootste waddeneiland is, voelen de stadjes en wandelgebieden knus. Texel is leuk en onwijs de moeite waard voor een trip!

Oudeschild Texel Holland

Zien & doen op Texel

Texel is het grootste van de vijf Nederlandse Waddeneilanden en hoort bij de provincie Noord-Holland. De lengte van Texel is twintig kilometer en de breedte is gemiddeld acht kilometer. Texel heeft een uitgestrekt landschap, bestaat uit een enorm natuurgebied met een breed strand en heeft knusse dorpen. Omdat je ook fijne restaurants, hotels, appartementen én campings op Texel vindt kan je je er prima vermaken. Voor een weekend of een heerlijke vakantie. Ik vertel je wat je zeker moet zien en doen op Texel!

Lees ook: 25x Doen op de waddeneilanden

Texel
Ecomare op Texel

Ecomare

Ecomare op Texel is een natuurmuseum, een zeehondenopvang, een zeeaquarium en een vogelopvang. Wij bezochten Ecomare een paar jaar geleden en voor we het wisten waren we 3 uur verder. We troffen een medewerker die de zeehonden ging voeren en even later waren we bij een presentatie over bruinvissen. Ook leer je bij Ecomare veel over het intrigerende waddengebied en de bijbehorende zeedieren. In het duinpark kan je een educatieve wandeling doen. Er is veel te leren bij Ecomare, dus een bezoek is zeker een aanrader om te doen op Texel!

Nationaal Park De Duinen van Texel Holland

Nationaal Park Duinen van Texel

Wist je dat het Nationaal Park Duinen van Texel bestaat uit een heel groot deel van het eiland? Het bestaat uit maar liefst 16 (!) gebieden, er is dus veel om te ontdekken. Je kunt er volop wandelen, fietsen en paardrijden. Op één van de vele routes, maar je kunt net als ons ook zelf een tocht in elkaar zetten. Wij stonden op de camping middenin het park en deden een wandeltocht van bijna 11 kilometer. Via de bossen werden naar uitzichtpunt De Dennen geleid waarna we het strand op liepen bij Paal 15. Na een goede lunch liepen we een mooie lus door de duinen om opnieuw op het strand uit te komen, dit keer bij Paal 17. Via de duinen liepen we langs weilanden en een bijzonder bos terug naar de camping.

Texel Holland
Texel

Strandwandelingen

Natuurlijk denk je bij een waddeneiland aan strandwandelingen. Niets is fijner dan een goede strandwandeling. Lekker je hoofd leeg laten waaien, pootje baden en de hond achter de bal aan laten rennen. Met 30 kilometer strand zit het wel goed met het wandelen op het strand op Texel. Veruit het meeste strand vind je in het westen, dus plan daar je uitvalsbasis.

Strandpaviljoens

Tsja, bij een fijne strandwandeling hoort een goed strandpaviljoen. Om weer op te laden met een fijn drankje en hapje. Op Texel zit ’t wel goed met maar liefst 12 strandpaviljoens die het hele jaar open zijn. Een favoriet is Strandpaviljoen Kaap Noord in De Cocksdorp. Verwacht een fijn, sfeervol restaurant met vriendelijke bediening en heerlijk eten en drinken. Het liefst heb je natuurlijk een tafeltje met zicht op het strand, maar er zijn ook fijne plekjes met kacheltjes. Fijn opwarmen op een kille stranddag.

De Koog Texel Holland
Texel Holland

7 Dorpen

Wist je dat Texel maar liefst 7 dorpen heeft? Dit zijn Den Burg, Den Hoorn, Oudeschild, Oosterend, De Waal, De Koog en Cocksdorp. Den Burg is de grootste en formeel een stad. Je kunt hier prima winkelen. De Koog is misschien wel het drukste dorp van Texel en meteen ook een ideale uitvalsbasis om het eiland te ontdekken. Tijdens ons laatste bezoek ontdekten wij Oudeschild en dat dorp kan ik je onwijs aanraden om te ontdekken. Je vindt hier authentieke houten huizen en een gezellige haven.

Texel Holland

Leren bij de musea

Texel is het hele jaar door een aanrader, ook als het koud en kil is. Dat je je bij Ecomare prima urenlang kunt vermaken weet je al, maar Texel heeft veel meer fijne leerzame musea. Zo vind je er het Cultuurhistorisch Museum, het Maritiem- en Juttersmuseum, de Oudheidskamer, Museum Kaap Skil en het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum. Fijne plekken om meer te leren over het fijne eiland Texel. Ook kunstgalerijen vind je op het eiland.

Jan Texel Holland

140 kilometer fietspad

Op Texel neem je gemakkelijk je auto (of camper!) mee, maar het eiland ontdek je het beste op de fiets. Je vindt maar liefst 140 kilometer fietspad op het eiland. Een rondje eiland is te doen in 53 kilometer. Natuurlijk zijn er meer mooie fietsroutes om de leukste bezienswaardigheden te ontdekken. Wij verbleven op een camping vlak buiten De Koog en fietsten via een zelfbedachte fietsroute naar de andere kant van het eiland om Oudeschild te ontdekken. Vooral het pad over de dijk was prachtig met rechts de zee en links de lammetjes.

Texel Holland

De vuurtoren

Een bezoek aan een eiland is niet compleet zonder de vuurtoren te bezoeken. Bij Texel moet je daarvoor naar het noordelijkste puntje. De vuurtoren staat daar op het duin waar je aan drie kanten over de zee uit kijkt. 47 meter hoog is de vuurtoren en je kan er op klimmen voor het mooiste uitzicht. Omdat Vlieland hier heel dichtbij ligt kijk je uit over dit eiland. Geinig om na onze rit met de Vliehors Expres nu aan de andere kant te staan!

Kamperen Texel Holland

Doen op Texel: overnachten

Texel is te leuk om er slechts één dag op pad te gaan, dus wat je zeker moet doen op Texel is er overnachten. Wij overnachtten tijdens onze laatste trip bij Kampeerterrein Woud op de camperplaatsen. Je hebt er prima faciliteiten én staat middenin Nationaal Park de Duinen van Texel. Vanaf de camping loop je zó het bos in en ook het strand is dichtbij. Bij Woud kan je ook een safaritent huren.

Op Texel vind je volop fijne accommodaties voor een heerlijk verblijf. Je kunt kiezen voor hotels of appartementen, maar net wat je fijner vindt. Om je op weg te helpen heb ik mijn favorieten voor je op een rijtje gezet:

Nationaal Park De Duinen van Texel Holland
Texel Holland

Praktisch voor je bezoek op Texel

Eenmaal per uur of half uur vaart de boot tussen Den Helder en Texel. De overtocht duurt slechts 20 minuten. Op de website van TESO vind je alle informatie en actuele vertrektijden voor je bezoek aan Texel. Je kunt je auto of camper meenemen naar Texel, maar je kunt de oversteek ook prima doen met de fiets of lopend. Op Texel rijdt de Texelhopper, deze bus stopt bij 130 haltes.

De Koog Texel Holland

Doen op Texel

  • Ben je een liefhebber, bezoek dan de Texelse Bierbrouwerij!
  • Op Texel vind je in de lente bloembollen. Toen we van de boot af reden spatten de kleuren ons al snel tegemoet. Superleuk!
  • Blokarten deden wij al eens op Schiermonnikoog, maar je kunt dit ook doen op Texel. Superleuk!
  • Vanaf Texel kan je met de boot naar Vlieland en Terschelling oversteken. Leuk, dan kan je in eigen land eilandhoppen!
  • Texel is het waddeneiland waar je kunt parachutespringen. Perfect als je wat meer uitdaging zoekt!
  • Hou je van oesters, dan kan je die prima vinden op Texel. Bij de Cocksdorp en langs de Waddendijk vind je de beste plekken. Je kunt ook meegaan op een oestertocht.
  • Via Wadlopen Texel kan je een tocht boeken om het waddengebied beter te ontdekken. Lijkt me heel intrigerend!
  • Op Texel kan je leren surfen bij Surfschool Texel. Niets voor jou? Dan kan je lekker genieten van het kijken naar alle (site)surfers op het strand.

Meer over de waddeneilanden:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

5 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Denise

Na lange tijd Texel weer eens opnieuw bezoeken staat zeker nog op mijn lijstje.
Zo leuk hoe jullie nu alles samen met de hond doen. 🙂

Heidi

Wat super mooie omgeving is het.

Manouk

Ik vind Texel altijd superleuk! Zeker in de herfst, lekker uitwaaien op het strand. Maar de dorpjes zijn ook heerlijk. Ga volgende keer ook het natuurgebied verkennen denk ik!

5
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x