Omdat we tijdens onze roadtrips door Amerika en Nieuw-Zeeland veel natuurparken hebben bezocht, besloten we dat we ook onze Nederlandse Nationale Parken graag willen ontdekken. De natuur in Nederland is tenslotte onwijs mooi! We waren al bij de Nationale Parken de Alde Feanen en het Lauwersmeer geweest, en tijdens ons weekend Utrecht eind augustus besloten we op zondag de Utrechtse Heuvelrug te ontdekken.

Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug
Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug
Natuurmonumenten

De Utrechtse Heuvelrug loopt als een hoge zandrug van de Grebbeberg bij Rhenen tot aan het Gooimeer bij Huizen. De stuwwal met zijn bossen en heidevelden rijst op uit het vlakke agrarische landschap. Het zuidelijk deel van de Utrechtse Heuvelrug is Nationaal Park (ca. 10.000 ha). Het is een gebied van bossen, buitenplaatsen en bergen.  Bron: Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug

56 wandelroutes

Na een goede nachtrust in het Holiday Inn Express Utrecht-Papendorp gingen we op pad voor een fijne wandeling. Omdat er wat wisselvallig weer was voorspelt, besloten we een niet al te lange wandeling te doen. We reden naar Doorn waar de Kaapse Bossenroute van 6 kilometer start. Er zijn in totaal 56 wandelroutes bij de Utrechtse Heuvelrug, variërend van 2 tot 21 kilometer. Er grenzen diverse NS-stations aan de route, waardoor je simpelweg van station naar station kunt lopen. Je pakt dan de trein terug naar je auto. Je kunt er overigens ook prima fietsen en er zijn veel activiteiten in het Nationaal Park.

Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug
Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug
Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug

Schuilen bij De Kaap

We waren nog niet lang onderweg toen het begon te regenen. En flink ook. Uitzichttoren De Kaap was nog een eindje verderop, maar het bleek wel de beste plek om te schuilen. Onderin de toren dan, want eenmaal boven sta je in de buitenlucht met een weids uitzicht. Een flinke toren is het overigens met zijn bijna 26 meter. Bij helder weer kan je de Dom in Utrecht zien. Nu waren het vooral regenwolken die we zagen. Op ’t laatste stuk van de route liepen we door een prachtige gebied vol heide.

Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug
IMG_9253.JPG

Lekker lunchen in Doorn

Eenmaal terug in Doorn waren we hongerig, natgeregend en koud. We liepen Restaurant Plein 6 binnen vanwege hun aantrekkelijke aanbieding. Ze bieden een complete lunch aan voor 10 euro, inclusief fris, broodje en een kop koffie of thee (2014). Ik koos een uitsmijter met kaas en lief ging voor een burrito. En man, wat smaakte het heerlijk! Je kunt overigens ook met een sandwich, salade, panini of pannenkoek lunchen. En dat voor een tientje!

Een goede (en lekkere!) afsluiter van ons bezoek aan Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Ik vond het er ondanks de regen erg mooi en zou er zeker nog meer mooie natuur willen ontdekken. Dat wordt nog eens een weekend Utrecht óf een weekend Amersfoort plannen 😉

Meer natuur in Nederland:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

23 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Stephanievandrunen

Oehh ik ken dit alles helemaal niet! Lijkt me leuk om een keer te wandelen daar :D! Als het niet regent dan, hi hi. En Plein 6 klinkt goed, lekker!

Marcella

Moet je echt eens doen, heel tof natuurpark. En grooooot want er is zoveel meer dan wij nu zagen. Mocht je dezelfde wandeling als ons doen, dan heb je alvast de perfecte lunchspot!

Kirsten | Travelaar.nl

Leuk! Ik bedenk me na het lezen van jouw post dat ik eigenlijk veeel te weinig heb gezien van Nederland.. Ik heb het altijd over het buitenland, maar er is dus blijkbaar ook genoeg moois in ons eigen landje! Je brengt me op goede ideeën 🙂

Marijke

Hoe mooi is het daar. Ik ben enkel nog maar in de Veluwe geweest, maar moet precies nog eens een keertje naar Nederland gaan 😉

Mirne

Wel heel erg mooi! Het is jammer dat de mensen waarvan ik weet dat ze zulke dingen waarderen beide niet meer veel kunnen wandelen.

Stéphanie | Expeditie Aardbol

Ik woon hier dus praktisch om de hoek, maar ben er nog nooit geweest! Shame on me…

Sas

Wat een gaaf park!

Saskia

Blijkt maar weer, Nederland kan ook heel mooi zijn. Vorig weekend door het stadspark van Maastricht gewandeld, niet meer gedaan sinds mijn kindertijd. Ook erg leuk en prime middag besteding.

Wandernan

Haha! Dan heb je zo’n lunch extra verdiend he? Leuk…ik ga eens zoeken welke Nationale Parken we eigenlijk hebben. (Hoe erg is dat eigenlijk…)

Wandernan

Ja! Ik zag het, 20 maar liefst. De Veluwe kende ik gelukkig 😉

Wanda

Nooit geweten dat dat zo’n mooi gebied is! Zo zie je maar weer dat Nederland ook best wel veel mooie natuurrijke gebieden heeft. Misschien toch eens vaker een weekendje in eigen land weggaan…

Corinne

Zo mooi idd! Thanks for sharing 🙂 Ik heb mijn schoonfamilie in Leersum wonen, dus ken de omgeving redelijk, altijd weer een soort vakantiegevoel als we die kant op gaan, leuk!

LNNK

Ik neem me altijd voor om wat andere plekken te bezoeken om te wandelen, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik nu vaak naar hetzelfde bos ga. Wel de moeite waard, maar wat afwisseling kan geen kwaad 😉

Sandra

Wat een heerlijk park is de Utrechtse Heuvelrug hè! Ik vind dat de nationale parken in Nederland veel vaker bezocht moeten worden. Ik was in augustus in nationaal park ‘de Duinen van Texel’, ook zo’n mooi natuurgebied! Ik zou graag nog eens teruggaan. Vorig jaar maakte ik een mooie wandeling in Limburg, in één van de nationale parken daar.

tessaheitmeijer

Wauw, wat is Nederland onverwacht mooi! 🙂 Hier wil ik ook absoluut eens een keer heen. Mooie foto’s ook!

Wanda

Bedankt voor de tip Marcella! Ik hou het zeker in gedachten voor aankomend weekend! Enne, ik heb de link aangepast hoor!

23
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x