In Nationaal Park Drentsche Aa vind je prachtige natuur. Dit keer gingen we op paddestoelenjacht in het Evertsbos wat een verrassend mooi gebied blijkt te zijn.

Evertsbos Drentsche Aa

Het Evertsbos is 160 hectare groot en heet officieel ‘Boswachterij Anloo’ en is eigendom van Staatsbosbeheer Voor 1972 was het gebied eigendom van de familie Everts die het bos vanaf 1914 stukje bij beetje aangekocht heeft. Everts liet het bos aanleggen omdat hij als houtimporteur veel bomen had gerooid en hij wilde wat goeds terug doen voor de natuur. Het Evertsbos heeft een grote variatie: lariks, fijnspar, grove den, Amerikaanse eik, vennen en heidevelden.

Herfst in het Evertsbos

In oktober is de herfst op z’n mooist met alle tinten geel, oranje, rood en bruin. De plek waar je dit het beste kunt zien is het bos, en dus reden we vanuit Groningen naar het Evertsbos. Dit is onderdeel van Nationaal Park Drentsche Aa waar we ook al eens wandelden op Balloërveld en bij de Gasterse duinen. Extra leuk om nu weer een mooi gebied te ontdekken in dit prachtige park! Tijdens onze wandelroute in het Evertsbos kwamen we ook langs heidegebied, dus in de zomer is het er vast prachtig paars!

Evertsbos Drentsche Aa
Evertsbos Drentsche Aa
Evertsbos Drentsche Aa
Wandelen in het Evertsbos

5,6 kilometer wandelen in het Evertsbos

Afstand: 5,6 kilometer
Route: de gele route, via Staatsbosbeheer
Duur: 1:15 uur (inclusief veel fotostops)
Start en einde: parkeerplaats Galgwanderveen, Kerkweg in Eext
Info: de paden zijn grotendeels onverhard
Handig: het gebied kan erg nat zijn, dus trek goede (waterdichte) schoenen aan

Ondanks dat we de bestemming hadden ingevoerd in de navigatie reden we een stukje om over een zandpad. Op een herfstdag in het weekend stonden er weinig auto’s op de parkeerplaats. Dat is in de zomer misschien wel anders, maar gelukkig is er tweede parkeerterrein vlakbij.

Evertsbos Drentsche Aa
Evertsbos Drentsche Aa
Evertsbos Drentsche Aa

Een meertje en een oorlogsmonument

Direct bij de parkeerplaats start de wandeling die gemarkeerd is met gele paaltjes. We liepen al snel langs een meertje waar volop gevist wordt. Dit mag je niet zonder vergunning doen. Er staan veel bankjes en prullenbakken rond het meer, dus ik kan me voorstellen dat je er met warmer weer heerlijk kunt picknicken.

Na een stukje over een breed zandpad liepen we door een hek om aan de rand van een open vlakte het oorlogsmonument te bewonderen. Elke steen eert iemand die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het gebied gefusilleerd is. Ook was er een onderduikershol, maar hier is niets meer van te zien.

Evertsbos Drentsche Aa
Evertsbos Drentsche Aa
Evertsbos Drentsche Aa
Evertsbos Drentsche Aa

Langs de heide op paddestoelenjacht

We liepen terug naar het brede zandpad om onze route te vervolgen. Even later liepen we aan de andere kant van de open vlakte waar we net bij het hunebed stonden. Vanaf hier zie je dat het een uitgestrekt heidegebied is. We liepen over een slingerend pad onder de bomen met hun bruingele blaadjes. Ik had daar geen oog voor en spotte alleen maar mooie paddestoelen. Vooral de rode zijn favoriet!

Evertsbos Drentsche Aa
Evertsbos Drentsche Aa
Evertsbos Drentsche Aa

Terug in het bos

Terug in het bos liepen we langs velden vol varens. Dit zagen we ook bij de Gasterse duinen en het doet me denken aan onze reis door Nieuw-Zeeland. Toch mooi dat je zo dichtbij huis een exotisch gevoel kunt hebben. Ook in het bos zien we weer een hunebed (D11). Voor ons als noorderlingen een bekend fenomeen, al blijft het best intrigerend. Hier troffen we een aantal mensen met hond, maar tijdens de hele wandeling kwamen we amper iemand tegen. Heerlijk!

Evertsbos Drentsche Aa
Evertsbos Drentsche Aa
Evertsbos Drentsche Aa

Pinetum Ter Borgh

De familie Everts heeft een privé begraafplaats in het Evertsbos. Hier vind je ook Pinetum Ter Borgh met een grote coniferencollectie met 400 exemplaren uit de hele wereld. Alle bomen zijn voorzien van een naambordje met de wetenschappelijke naam, de Nederlandse naam en het land van herkomst. Het Pinetum ligt aan de zuidkant van het Evertsbos en is bereikbaar via de parkeerplaats aan de Anderenseweg. Wil je toch iets verder lopen, dan kan ik je de gele route aanbevelen. Je zal je verbazen over de grote variatie!

Meer natuur in Drenthe

Meer leuks in Nederland

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

19 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Wanda

Wat een prachtig bos joh! Ik heb er al vaak over gelezen, maar nog nooit zelf gewandeld, dus ik zet hem op mijn lijstje hoor! Mooi gevarieerd gebied en ja, nu met die paddenstoelen is het helemaal genieten he?

Yvonne

Mooie wandeling, ook met die grafmonumenten. En genoeg paddenstoelen gespot zo te zien. Ik wil ook echt op korte termijn nog een keer er op uit voor een herfstwandeling.. komt er veel te weinig van dit jaar.

Jacoba

Wauw, wat hebben jullie veel toffe paddenstoelen gespot! En het blijft gaaf om hunebedden te zien 🙂 Ziet eruit als een mooie wandeling, dank voor de tip.

Cindy | Backpackfever

Wij proberen nog een tripje naar Drenthe te regelen in november. Hopelijk blijven we uit een keiharde lockdown. Dit is fijne inspiratie voor een mooie wandeling in de natuur!

Kelly

Wat een mooie wandeling! Ik vind de herfst echt zo ontzettend mooi. Jammer dat het weer een beetje tegenvalt momenteel. Ondanks het weer heb ik ook een paar mooie wandelingen kunnen maken om paddenstoelen te fotograferen. Gaaf dat jullie hunebedden gezien hebben…die heb ik nog nooit gezien.

Denise

Ja, de rode vliegenzwammen blijven favoriet hè? Ik heb gisteren en vorige week veel paddenstoelen gefotografeerd en ga vandaag nog 1x.

Linda

Wat een prachtige plek zeg! De Drentsche aa heb ik nog niet bezocht, maar dat wil ik wel enorm graag. Wat een gave paddenstoelen hebben jullie ook gezien!

Lizette

Zo, het mos op de foto’s lijkt haast wel fluoriserend! Wat een mooie wandeling zeg. En gaaf dat je zoveel paddestoelen hebt gespot, heel mooi. Ik ben zo onbekend in Drenthe, daar moet volgend jaar maar eens verandering in komen.

Lineke

Mooie wandeling heb je gemaakt! Ik ken Drenthe niet tot nauwelijks, maar wel eens eerder van de Drentsche Aa gehoord. En zo te zien ook in de herfst een mooie plek om te bezoeken.

[…] de herfst ben ik altijd op zoek naar mooie wandelroutes in het bos. Bij Marcella las ik over Het Evertsbos en mijn nieuwsgierigheid was direct geprikkeld. Nog nooit van gehoord, […]

19
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x