Ik stap graag op mijn fiets om tussen de weilanden door te zoeven en te genieten van alle rust. Omdat ik al vele honderden kilometers heb weggetrapt in mijn omgeving, werd het dan ook tijd om mijn favoriete fietsroutes in Groningen voor je op een rij te zetten!

Groningen mei 2020

Dol op fietsen!

Als je mij volgt op Instagram weet je dat Jan en ik regelmatig een rondje fietsen. 1-2 keer per week trekken we er – met mooi weer – op uit met onze sportfietsen. Niet om enorme tochten te rijden, maar om lekker te genieten van alle moois om ons heen. Om volledig tot rust te komen terwijl we ons inspannen. Omdat ik al járen fiets werd het tijd om mijn favoriete fietsroutes in Groningen voor je op een rij te zetten. Ik heb ze voor je gegroepeerd in tochten van 20 tot en met 60 kilometer met via-punten die je kunt invoeren op de Routeplanner van de Fietsersbond. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om te fietsen in Groningen stad. Heb ik ook gedaan en ook dat is onwijs leuk!

Ook op reis fietsen wij graag! Lees ook: fietsen op reis

Fietsroutes in Groningen – West

Omdat wij in het westen van Groningen stad wonen, rijden we vanuit ons huis vlot de stad uit. Binnen no time zitten we op het platteland achter de Leegeweg en met een beetje pech moeten we wachten tot de kudde koeien overgestoken is. Onderweg zien we zwanen op hun nest en reigers die azen op een visje. Ik hou van het uitstrekte landschap wat eindeloos lijkt. Knooppunten in het westen waar we vaak langs komen zijn: Aduard, Zuidhorn, Oldekerk en Grijpskerk. Tussendoor zijn de leukste dorpjes te vinden en soms is er alleen een rijtje met een paar huisjes. Superleuk om tussendoor te kronkelen met je fiets!

De onderstaande punten voer je in op de Routeplanner van de Fietsersbond. De eerste en laatste locatie zijn de ‘van’  en ‘naar’ zodat de route een rondje wordt. Alle routes starten en eindigen middenin het centrum op de Grote Markt. De overige locaties vul je op de juiste volgorde in bij ‘via’. De afstand is op basis van een gemiddelde van 20 kilometer per uur. Veel fietsplezier!

25 kilometer, 1:09 uur: Grote Markt Groningen – Leegeweg – Den Horn – Hoendiep – De Poffert – Grote Markt Groningen

31 kilometer, 1:32 uur: Grote Markt Groningen – Lettelbert – Enumatil – Den Horn – Grote Markt Groningen

48 kilometer, 2:22 uur: Grote Markt Groningen – Aduard – Niezijl – Oldekerk – Grote Markt Groningen

61 kilometer, 3:04 uur: Grote Markt Groningen – Lettelbert – Kornhorn – Doezum – Grijpskerk – Grote Markt Groningen

Lees ook: Fietsknooppunten, hoe werkt het eigenlijk?

Fietsen in GroningenFietsroutes in Groningen – Noord

Ook het noorden is favoriet omdat we daar ook vanuit ons huis snel naartoe fietsen. En stom genoeg staat de wind vaak vanuit het noorden. En omdat tegenwind op de terugweg fijner is kiezen wij vaak voor een ‘rondje noord’. Ook hier uitgestrekte landschappen en eindeloze weilanden met hier en daar fotogenieke dorpjes. Een goede reden om even af te stappen voor een fijne pauze! Knooppunten waar we vaak langs komen in het noorden: Garnwerd, Windum, Bedum en Ezinge.

De onderstaande punten voer je in op de Routeplanner van de Fietsersbond. De eerste en laatste locatie zijn de ‘van’  en ‘naar’ zodat de route een rondje wordt. Alle routes starten en eindigen middenin het centrum op de Grote Markt. De overige locaties vul je op de juiste volgorde in bij ‘via’. De afstand is op basis van een gemiddelde van 20 kilometer per uur. Veel fietsplezier!

22 kilometer, 1:06 uur: Grote Markt Groningen – Adorp – Ellerhuizen – Grote Markt Groningen

35 kilometer, 1:46 uur: Grote Markt Groningen – Winsum – Onderdendam – Grote Markt Groningen

42 kilometer, 2:07 uur: Grote Markt Groningen – Den Ham – Ezinge – Winsum – Grote Markt Groningen

61 kilometer, 3:02 uur: Grote Markt Groningen – Den Ham – Wehe-den Hoorn – Baflo – Middelstum – Bedum – Grote Markt Groningen

Fietsroutes in Groningen – Oost

Vanuit mijn huis geredeneerd de andere kant van de stad. De kant waar ik minder vaak kom, omdat ik dan eerst door of om de stad moet fietsen. Liever duik ik meteen de natuur in, en dus zijn west en noord favoriet. Maar juist het oosten is ook absoluut de moeite waard. Al helemaal als je als het centrum van Groningen als uitgangspunt neemt (wat ik bij alle routes doe). Knooppunten in het oosten zijn Ten Boer, Zuidbroek en Slochteren.

De onderstaande punten voer je in op de Routeplanner van de Fietsersbond. De eerste en laatste locatie zijn de ‘van’  en ‘naar’ zodat de route een rondje wordt. Alle routes starten en eindigen middenin het centrum op de Grote Markt. De overige locaties vul je op de juiste volgorde in bij ‘via’. De afstand is op basis van een gemiddelde van 20 kilometer per uur. Veel fietsplezier!

19 kilometer, 58 minuten: Grote Markt Groningen – Kardinge, Zuidwolde – Garmerwolde – Grote Markt Groningen

37 kilometer, 1:51 uur: Grote Markt Groningen – Thesinge – Ten Boer – Luddeweer – Grote Markt Groningen

49 kilometer, 2:24 uur: Grote Markt Groningen – Zuidbroek – Slochteren – Grote Markt Groningen

59 kilometer, 2:58 uur: Grote Markt Groningen – Zuidbroek – Siddeburen – Woltersum

Kijk voor meer fietsroutes in Groningen ook eens bij fietsroutes Groningen op Fietsnetwerk

Meer Groningen:

Welke fietsroutes in Groningen wil jij rijden?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Pinterest – Instagram – Bloglovin

Fietsen Groningen
Fietsen Groningen
Fietsen Groningen
Fietsen Groningen
Fietsen Groningen
Fietsen Groningen

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

10 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Anouk

Ik vind fietsen toch zo heerlijk, dat mis ik wel hoor. Bij de beschrijving van die kleine dorpjes krijg ik het idee van de omgeving van Maastricht. Toen ik daar studeerde trok ik er graag op uit met mijn wielrenfiets en ik vond het erg leuk om door die kleine dorpjes te fietsen. Tegenwind is soms toch wel vervelend, wel handig dat je daar een beetje rekening mee kunt houden.

Aniek

Wat fijn! Ik ga jouw favoriete plekken onthouden voor mijn rondje Nederland! Want in Groningen ken ik de mooie fietsgebieden nog niet.

Dominique | dominiquetravels.com

Gaaf hoeveel je kan zien als je zulke lange stukken kan fietsen! Lijkt me heel mooi! Ik doe zelf aan hardlopen, maar kom niet verder dan 5km op dit moment 🙂

Yvonne

Wat een mooi blog is het geworden Marcella. En ondanks dat we zelf nooit buiten de stad gefietst hebben, herken ik veel plekken wel. Ziet er mooi uit. Prachtige foto’s ook, met die wolkenluchten!

Daphne

Ik ben de laatste tijd ook meer gaan fietsen. Ook rondom Groningen. Zo volg ik vaak een knooppunten route (met de gewone fiets) van zo’n 25 km. Dat is super leuk. Want zo zie je de omgeving toch op een hele andere manier. Ik vind het zelf het leukste om aan de zuidkant te fietsen. Dus richting Drente; Paterswoldse meer, Onlanden, Roderwolde enzo.

10
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x