Paarse natuurpracht bij de Posbank, dat is Nationaal Park Veluwezoom in de zomer. Maar ook in andere seizoenen kan je er volop genieten. Ik vertel je wat er te doen is!

Nationaal Park de Veluwezoom
Nationaal Park de Veluwezoom
Nationaal Park de Veluwezoom

Nationaal Park Veluwezoom is een natuurgebied van 5000 hectare op de Veluwe in de provincie Gelderland dat eigendom is van de vereniging Natuurmonumenten. Het heuvelachtige gebied bestaat grotendeels uit gevarieerd bos, heide, en een enkele zandverstuiving. In het zuidelijke deel van het park liggen landgoederen zoals Heuven en Beekhuizen. Centraal in het nationaal park ligt het bekende uitzichtpunt de Posbank. Bron: Wikipedia

Nationaal Park Veluwezoom

Wist je dat de Veluwe twee nationale parken heeft die maar een zeer klein deel van het totale gebied in nemen? De Veluwe is een bebost natuurgebied in Gelderland van ongeveer 1.000 km². Zowel Nationaal Park de Hoge Veluwe als Nationaal Park de Veluwezoom nemen hier ongeveer 5000 hectare van in beslag. In 1930 werd de Veluwezoom het eerste nationaal park in Nederland. Het park is het meest bekend van de Posbank. In het park kan je prima fietsen, wandelen, paardrijden en varen.

Marcella, Veluwezoom
Marcella en Jan, Veluwezoom

Op de fatbike over de Veluwezoom

Een aantal jaar geleden bezochten we voor ’t eerst Nationaal Park de Veluwezoom. We waren voor een persreis op ontdekking in Gelderland en gingen met een fatbike de Veluwezoom over. Omdat de fiets elektrisch was hadden we geen moeite met het hoogteverschil en dat is wel heel ideaal. De megadikke banden trokken veel bekijks én we fietsten met gemak over bospaadjes. Wil je niet zo’n stoere fiets huren, dan kan je ook met een gewone (elektrische) fiets op pad in het park. Er zijn 4 mooie fietsroutes uitgezet in de Veluwezoom, van 23 tot 84 kilometer.

Lees ook: fietsen op de Veluwe

Nationaal Park de Veluwezoom
Nationaal Park de Veluwezoom
Nationaal Park de Veluwezoom
Nationaal Park de Veluwezoom

Wandelen op de Veluwezoom

Wandelen op de Veluwezoom is absoluut leuk, maar het kan wel druk zijn. Vooral als de heide bloeit vind je veeeel bezoekers in het park. Het kan lastig zijn om dan afstand van elkaar te houden. Wij liepen vanaf de Posbank in 1 uur 4 kilometer door de mooie knalpaars gekleurde heide. Volop genieten! Maar ook buiten de zomer is dit gebied werkelijk prachtig. Elk seizoen ziet de natuur er weer anders uit. In Nationaal Park de Veluwezoom vind je 10 wandelroutes van 2 tot 17 kilometer.

Benieuwd naar meer wandelroutes? Kijk op de website wandelen op de Veluwe bomvol wandelinspiratie!

Nationaal Park de Veluwezoom
Nationaal Park de Veluwezoom

Wildlife spotten

Omdat er in Nationaal Park de Veluwezoom diverse diersoorten leven kan je hier prima wildlife spotten. Wel moet je hier wat mazzel bij hebben, zoals toen wij een groepje everzwijnen spotten. Op mijn wishlist staat het wandelen van de bronsroute tussen half september en half oktober. Het lijkt me magisch om de burlende edelherten te horen. Dit gebied is alleen toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Deze zoogdieren leven in het park: wild zwijn, edelhert, ree, das en vos

Nationaal Park de Veluwezoom
Nationaal Park de Veluwezoom

Praktisch Nationaal Park de Veluwezoom

  • Bezoekerscentrum Veluwezoom met parkeerplaats – Heuvenseweg 5, 6991 JE Rheden
  • VVV en fietsverhuur Veluwetransferium Posbank – Heuvenseweg 5a, 6991 JE Rheden
  • Paviljoen de Posbank met parkeerplaats – Beekhuizenseweg 1, 6991 JM Rheden

Horeca

Hotel De Roode Schuur Nijkerk

Slapen op de Veluwe

Je vindt diverse mogelijkheden om te overnachten op de Veluwe. Dat kan in een B&B, een huisje, hotel of op een camping. In sommige periodes moet je mazzel hebben om nog een plekje te vinden, want het kan erg druk zijn op de Veluwe. Wij overnachtten bij Hotel de Roode Schuur in Nijkerk, een eindje buiten het park. Een heel fijne plek die ik zeker kan aanraden in combinatie met een stedentrip Amersfoort. Wil je wild spotten, dan is een nachtje in het park ideaal, omdat je het meeste kans hebt de dieren te spotten ’s ochtends vroeg of juist ’s avonds laat. Wij zoeken voor een volgend bezoek een plekje in het park!

Lees ook: Doen in Elburg: middeleeuwse vesting aan het Veluwemeer

Meer leuks in Nederland

Wil jij naar Nationaal Park Veluwezoom?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Pinterest – Bloglovin

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

16 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Kelly

Ik wil in oktober graag naar de Veluwe om de bronst te fotograferen. Dat wil ik al jaren en aangezien we nu toch geen verre reizen kunnen maken, blijf ik gewoon lekker in de buurt. De Posbank wil ik ook nog graag een keer naartoe als de heide in bloei staat, maar dat komt er dit jaar niet meer van. Misschien volgend jaar 🙂 Mooie foto’s heb je gemaakt.

Annemarie

Wij wandelden in maart bij de Posbank in Nationaal Park Veluwezoom. Erg mooi, maar eind zomer waarschijnlijk helemaal, als de heide in bloei staat. Met zo’n fatbike over de Veluwe lijkt me ook wel gaaf om te doen!

Amy

Ah, De Veluwezoom is zo mooi! Ik ben er 1,5 jaar geleden geweest in het voorjaar. Toen was het al zo prachtig, laat staan nu het zo mooi paars is.

Jenny

Heel erg mooi!

Ik heb dit jaar vooral rondom Utrecht en in Limburg door de heide gelopen. Misschien dat ik binnenkort naar de Veluwe ga voor de bronst.

Anne - DitisAnne.nl

Leuk! Ik denk dat dit wel mijn favoriete nationale park in Nederland is, hoewel het helaas wel steeds drukker wordt. De Posbank is mijn favoriete fietsdoel voor een rondje op de racefiets vanuit Apeldoorn, het geeft echt een kick om op de top aan te komen!

Esther

De Veluwezoom is prachtig. Als klein kind kwam ik er al vaak met mijn ouders omdat we in de buurt woonden. En nu ga ik er elk jaar heen als de heide in bloei staat. Het blijkt een bijzonder gezicht.
Gisteren ben ik op de Hoge Veluwe geweest en heb daar burlende herten gespot, ook zo gaaf!

Linda

Wij gaan in de herfst naar de Veluwe, ik ben benieuwd! Het staat dan natuurlijk niet in bloei, maar de herfstkleuren daar moeten ook prachtig zijn.

Eva

Begin september was ik op de Veluwe en pikte nog net een laatste restje paarse heide mee. Tijd om te wandelen had ik dit keer niet, want ik bezocht het Kröller-Müller Museum en Jachthuis Sint Hubertus op De Hoge Veluwe. De volgende keer trek ik mijn wandelschoenen aan en ga (nog meer) van de natuurpracht genieten, maar touren op zo’n fatbike lijkt me trouwens ook wel wat.

16
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x