Een labyrint van plassen en meren, moerasbossen, uitgestrekte rietvlaktes en hooilanden: dat is Nationaal Park Weerribben-Wieden. Ik vertel je alles over deze bijzondere natuurpracht in Overijssel.

Nationaal Park Weerribben-Wieden Holland
Nationaal Park Weerribben-Wieden

Over Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is een nationaal park in Overijssel. Het nationaal park is het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het park is in 1992 gesticht en heette toen het Nationaal park De Weerribben. Het bestond toen alleen uit De Weerribben, een gebied van 3.500 ha. In 2009 werd het park uitgebreid met De Wieden. De ecologische verbinding tussen De Wieden en De Weerribben werd hersteld en het nationaal park kreeg een oppervlakte van 10.000 ha.

Wij bezochten de Weerribben-Wieden in de zomer en winter, dus je vindt van beide seizoenen foto’s bij dit artikel.

Nationaal Park Weerribben-Wieden Holland

Doen in de Weerribben-Wieden

De Weerribben-Wieden is het leefgebied van de otter, zwarte stern, grote vuurvlinder, purperreiger, libellen en zonnedauw. Deze dieren kan je spotten tijdens een fijne wandeling of fietstocht. Uiteraard leent het waterrijke gebied zich ook voor een mooie boottocht of kanotocht. Prachtige natuur wordt afwisselt met knusse dorpen en mooie stadjes. Vanwege het weidse landschap moet het geweldig zijn om hier de zon te zien opkomen of ondergaan.

Regelmatig worden er evenementen georganiseerd in het gebied. Kijk op de agenda van de Weerribben-Wieden voor een actueel overzicht tijdens jouw bezoek.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Het park bezoeken

Nationaal Park Weerribben-Wieden heeft drie bezoekerscentra en één informatiepunt.

  • Het Buitencentrum Weerribben van Staatsbosbeheer ligt aan de noordkant van De Weerribben aan de Hoogeweg in Ossenzijl. Dit is het startpunt van vele wandelroutes. Ook vind je hier horeca.
  • Het onbemande Informatiepunt van het Nationaal Park ligt in Kalenberg in De Weerribben.
  • Het Bezoekerscentrum De Wieden van Natuurmonumenten ligt aan de westkant van De Wieden aan het Beulakerpad in Sint Jansklooster.
  • Museum Schoonewelle in Zwartsluis ligt aan de zuidkant van De Wieden
Nationaal Park Weerribben-Wieden Holland

Wandelen en fietsen in de Weerribben-Wieden

Wij wandelden twee keer in Nationaal Park de Weerribben-Wieden: in de zomer en in de winter. Toevallig liepen we beide keren een zelfde route van 12-14 kilometer vanuit het plaatsje Ossenzijl. We liepen over een prima pad door het prachtige natuurgebied. Onderweg kwamen we af en toe schattige dorpjes tegen, maar vaker was het volop natuur. Afwisselend van een open veld, moerasbos of een schattig bospaadje. Af en toe troffen we een wandelaar, fietser of een auto, maar de rust overheerst voornamelijk in Weerribben-Wieden.

Er zijn diverse mooie fiets- en wandelroutes in de Weerribben-Wieden. Je vindt lange routes én korte routes, zodat er voor iedereen wat passends bij zit. Bij het Bezoekerscentrum De Wieden bij Sint Jansklooster vind je al een tof vlonderpad van 1,5 kilometer. Bij mij staat een rondje van 50 kilometer om het Giethoornse meer nog hoog op de wishlist!

Nationaal Park Weerribben-Wieden Holland

Varen in Nationaal Park Weerribben-Wieden

Het nationaal park staat bekend om de grote hoeveelheid water en dus kan je dit gebied uitstekend ontdekken met een boot. Bekende watersportplaatsen zijn Blokzijl, Giethoorn, Kalenberg, Ossenzijl, Steenwijk, Vollenhove, Wanneperveen en Zwartsluis. Huur je een fluisterboot, dan heb je het meeste kans om ook nog wildlife te spotten. Zo kan je hopelijk reigers, zwanen, aalscholvers en lepelaars zien. Boten kan je op veel plekken huren in het gebied en is afhankelijk van je locatie. Google is je beste vriend en voorziet je graag van tips. Wil je niet zelf varen, weet dan dat er ook vele rondvaarten georganiseerd worden!

Ook kanovaren in de Weerribben-Wieden is een echte aanrader!

Nationaal Park Weerribben-Wieden
Nationaal Park Weerribben-Wieden Holland

Praktisch voor je bezoek aan de Weerribben-Wieden

  • Tijdens het broedseizoen van maart tot juli zijn niet alle gebieden toegankelijk. De wandelpaden zijn afgesloten om de vogels in het gebied te beschermen. Op bordjes staat duidelijk aangegeven of je in het gebied mag komen of niet. Hou je daar aan.
  • Pontjes en veerdiensten zijn niet het hele jaar toegankelijk. Het pontje Jonen en de EcoWaterLiner varen tussen april en oktober.
  • De Grote Otterskooi in Nationaal Park Weerribben-Wieden is met 30 hectare de grootste eendenkooi van Europa. Je kunt er een kijkje nemen door mee te gaan op excursie.
  • Beklim de watertoren in De Wieden, dit kan op zaterdag. Je krijgt een fantastisch uitzicht over het natuurgebied.
  • Giethoorn mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je bezoek aan Nationaal Park de Weerribben-Wieden. Je kunt in dit bijzondere stadje genieten van prachtige huizen, knusse paadjes met witte bruggetjes en natuurlijk kan je er varen. Ook de horeca is er goed, je vindt er een heleboel fijne restaurants. Hou er wel rekening mee dat in de winter niet alle restaurants en winkels open zijn.
  • Meer tips en informatie vind je Visit Oost en Visit Weerribben-Wieden.
Nationaal Park Weerribben-Wieden Holland

Eten en drinken in de Weerribben-Wieden

Omdat het gebied allerlei leuke dorpjes heeft zijn er allerlei mogelijkheden voor een lekker hapje en drankje. Een paar aanraders:

Waterstaete Ossenzijl

Overnachten in de Weerribben-Wieden

In dit uitgestrekte gebied wil je natuurlijk voldoende tijd hebben om op ontdekking te gaan. In Nationaal Park de Weerribben-Wieden zijn talloze manieren om te overnachten. Zo slaap je in Sint Jansklooster bijvoorbeeld prima bij B&B Het Leeuwterveld. Vanaf het vlonderpad voor de deur sta je zo in de natuur.

Wij sliepen bij Waterstaete Ossenzijl in een prachtig huis aan het water. Wij waren er in de winter, maar vanaf maart huur je een eigen boot bij je huis. Ook is er veel buitenruimte zodat je heerlijk op je terras kunt genieten van het water. Vanaf dit park liepen we onze wandelroute. Het is een prima uitvalsbasis om de Weerribben-Wieden te ontdekken!

Kamperen doe je bijvoorbeeld bij De Kluft of De Houtwal, maar ook vind je meerdere camperplaatsen in Giethoorn.
  Nationaal Park Weerribben-WiedenNationaal Park Weerribben-Wieden

Meer moois in Nederland:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

8 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Elisa

Leuk, nog nooit geweest, staat nog op de to do lijst. Leek me leuk te combineren met Giethoorn, want dat is daar heel dichtbij natuurlijk. Ik noteer gelijk even die wandelroute vanaf Ossenzijl.

Linda

Ik ben hier wel eens geweest met een fietstocht samen met mijn ouders, maar dat is dus echt minstens 10 tot 15 jaar geleden. Ik zou graag eens terug gaan en hier dan lekker wandelen en varen. En dan gelijk even een kijkje nemen in Giethoorn wat er dichtbij ligt, want daar was ik ook 10 tot 15 jaar geleden voor het laatst haha

Janet

Ik ben opgegroeid in de buurt, dus ik kwam geregeld in de Weerribben. Het is voor mij echt een gebied wat ik een beetje voor lief neem, omdat ik er zo vaak ben geweest.

Judith

Ja daar moet ik echt eens gaan wandelen. Ook leuke overnachtingstips, die met dat bootje erbij klinkt erg goed.

8
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x