Op geen andere plek in Nederland vind je zoveel verschillende landschappen. Nationaal Park De Duinen van Texel is een ontzettend intrigerend gebied waar je kunt blijven ontdekken. Ik neem je mee!

Nationaal Park De Duinen van Texel Holland

Wat is Nationaal Park De Duinen van Texel?

Nationaal Park De Duinen van Texel is zo’n 50 km² en kreeg in 2002 de officiële status nationaal park. Je vindt het park in het westen van Texel inclusief het strand in het noorden en zuiden. Het gebied heeft een afwisselend landschap met duinen en natte duinvalleien, dennen- en loofbos, heidevelden, kwelders en een uitgestrekte strandvlakte. In het gebied zijn vele soorten (zeldzame) plantensoorten en (beschermde) diersoorten. Nationaal Park De Duinen van Texel wordt jaarlijks door zo’n vier miljoen mensen bezocht.

Nationaal Park De Duinen van Texel bestaat uit 16 verschillende gebieden: De Mokbaai, De Hors, De Geul, Horspolders en Kreeftepolder, De Bollekamer, Westerduinen, De Mient, De Dennen, Bleekersvallei, Seetingsnollen, Het Alloo, De Nederlanden, De Muy, De Slufter, Krimbos en Eierlandse duinen. Er ligt ook een militair oefenterrein in het park. Uiteraard wordt er goed rekening gehouden met de natuur.

Nationaal Park De Duinen van Texel Holland
Nationaal Park De Duinen van Texel Holland

Natuur van zuid naar noord

Links van de veerhaven zie je meteen de Mokbaai met de bijnaam ‘Waddenzee in het klein’. Dit grenst aan De Geul waar je de grootste lepelaarskolonie van Nederland vindt. Via de Horsmeertjes kom je bij zandplaat de Hors. Een stukje noordelijker is De Bollenkamer waar met de heide. De Westerduinen grenzen aan het mysterieuze bos De Dennen. Via de Bleekersvallei kom je via het duinpark bij Ecomare bij de orchideeën van Het Alloo. De Seetingsnol is de hoogste duintop van Texel. Na De Koog ga je via De Nederlanden naar De Muy. Het unieke natuurgebied De Slufter brengt je bij de Eierlandse duinen en de vuurtoren. Hier vind je ook de Robbenjager, een vogelrijk gebied.

Nationaal Park De Duinen van Texel Holland
Nationaal Park De Duinen van Texel Holland

Doen in Nationaal Park De Duinen van Texel

In Nationaal Park De Duinen van Texel is veel te zien en doen! Je kunt er volop wandelen, fietsen en paardrijden. Je kunt één van de vele (korte en lange) routes volgen, maar kunt natuurlijk ook zelf een route in elkaar knutselen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Vogels spotten is ook een populaire activiteit op Texel. De lepelaar is hét symbool van Texel, absoluut bijzonder om te ontdekken. Ohja, en Texel is één van de weinige plekken waar het echt donker wordt, dus ontdek Texel in het donker. Excursies zijn altijd leuk omdat je nog meer leert over de natuur. In de agenda zie je wat er op het programma staat.

Ecomare is het natuurmuseum middenin het nationaal park. Je leert hier alles over de natuur op het eiland en de Wadden- en Noordzee. Er worden zeehonden, bruinvissen en vogels opgevangen. Wij hadden een paar jaar geleden het geluk om nét binnen te komen toen de dieren gevoerd werden. Erg leuk om te zien!

Nationaal Park De Duinen van Texel Holland
Nationaal Park De Duinen van Texel Holland
Wandeling Nationaal Park De Duinen van Texel

Ons bezoek aan Nationaal Park De Duinen van Texel

Texel heb ik vier keer bezocht. Met een dagtrip, twee keer een weekend met de auto en één keer een lang weekend met de camper. Nationaal Park De Duinen van Texel is zo groot dat je er al snel komt, maar tijdens twee trips gingen we bewust wandelen in het park. Tijdens één bezoek liepen we een wandelroute van 5,5 kilometer vlakbij Ecomare. We liepen door weidse gebieden en keken uit over het gebied vanuit een vogelkijkhut.

Tijdens ons meest recente bezoek kampeerden we in het nationaal park. Vanaf de camping deden we een wandeltocht van bijna 11 kilometer. Via de bossen werden naar uitzichtpunt De Dennen geleid waarna we het strand op liepen bij Paal 15. Na een goede lunch liepen we een mooie lus door de duinen om opnieuw op het strand uit te komen, dit keer bij Paal 17. Via de duinen liepen we langs weilanden en een bijzonder bos terug naar de camping. Een heel toffe tocht om Nationaal Park De Duinen van Texel goed te ontdekken!

Nationaal Park De Duinen van Texel Holland
Nationaal Park De Duinen van Texel Holland

Praktisch voor je bezoek aan het Nationaal Park

  • Omdat het park in het hele westen van Texel te vinden is heeft het geen vaste ingangen. Je kunt het park op tientallen plekken in gaan.
  • Sommige paden zijn in voorjaar en zomer afgesloten, om de broedvogels rust te geven. Dit wordt aangegeven met borden zodat je weet waar je wanneer niet langs kunt.
  • In De Koog vind je Ecomare. Het Vogel Informatiecentrum vind je in De Cocksdorp.
  • De hond mag met je mee in de gebieden waar jij mag komen. Op het grootste deel van het eiland hoef je hem niet aan te lijnen. Uiteraard moet hij wel onder appèl staan en moet hij niet achter vogels en andere dieren aanjagen. Lees meer over reizen met de hond op Texel.
  • Horeca vind je langs de kust bij de verschillende Strandpalen. Ook in De Koog, Den Burg en De Cocksdorp vind je voldoende mogelijkheden om wat te eten en drinken. Natuurlijk kan je ook een picknickmand meenemen!
  • Er liggen drie campings in het park. Zoek je een vakantiewoning of hotel, dan vind je in De Koog diverse mogelijkheden om te overnachten vlakbij het nationaal park.
Vuurtoren Texel Holland

Praktisch voor je bezoek aan Texel

  • Lees ook mijn artikel wat je kunt zien & doen op Texel. Hier vind je mijn tips om het eiland te ontdekken.
  • Eenmaal per uur of half uur vaart de boot tussen Den Helder en Texel. De overtocht duurt slechts 20 minuten. Op de website van TESO vind je alle informatie over je bezoek aan Texel. Je kunt je auto of camper meenemen naar Texel, maar je kunt de oversteek ook prima maken met de fiets of lopend. Op Texel rijdt de Texelhopper die stopt bij maar liefst 130 haltes.
  • Texel heeft vele overblijfselen van bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Wil je hier meer over weten kijk dan bij de Texelse Bunkerverhalen.

Meer over de waddeneilanden!

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

7 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda

Ik heb hier wel eens een korte wandeling gedaan tijdens een dagje Texel en het is prachtig! Dus ik wil zeker terug om meer te zien. Die wandeling van 11 kilometer spreekt mij wel aan!

Gundi

Aangezien ik heel graag ga wandelen zou ik deze zeker heel graag eens doen. Ik heb er al heel veel over gehoord maar ben er nog nooit geweest. Wat ik ook niet wist is dat het zo uitgestrekt is. Bedankt voor de tip. Sla hem op!

Chayenne

Prachtig daar. Ik ben nog nooit op een waddeneiland geweest helaas. Ik zou er zeker gaan wandelen en lekker bbq’en bij de duinen. Zie het al helemaal voor me haha.

Heidi

Wat super mooie.
Geeft zin om daar ook eens heen te gaan.

7
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x