Wandelen in Drenthe, dat is leuk! Wij doen het regelmatig, dus ik heb een mooie lijst met fijne gebieden en wandelingen die ik je kan tippen!

Gasterse Duinen, Drentsche Aa

Gasterse Duinen

Tijdens het wandelen in Drenthe hadden we alleen op Balloërveld de heide in bloei gezien, dus we waren erg verrast over de Gasterse Duinen. Wanneer we over een veerooster stapten hadden we direct mazzel want we stonden direct naast een stel mooie Schotse Hooglanders. Een stukje verderop ligt hunebed D10. Typisch Drents, je komt in wandelgebieden regelmatig een eeuwenoud hunebed tegen. Wat je verder kunt verwachten van de Gasterse Duinen? Overal paarse heide en kronkelende paadjes. Je vindt bankjes langs de heide zodat je optimaal kunt genieten van alle moois.

Lees ook: Kamperen in Drenthe, de allerleukste plekken voor een weekend weg of vakantie

Je vindt in het gebied: bos, heide, regenwoud, schapen & Schotse Hooglanders
Activiteiten: wandelen & fietsen
Lees ook: Wandelen in de Gasterse Duinen

Drents Friese Wold

Drents-Friese wold

Dit natuurgebied is wat onbekender voor ons omdat het in het zuiden van Drenthe ligt en dus wat verder weg is. Drents-Friese wold is een groot natuurgebied van 61 km² op de grens van Friesland en Drenthe. Het hoort bij de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is aangewezen als Natura2000 gebied. In Appelscha vind je het bezoekerscentrum Drents-Friese Wold en er is ook een informatiecentrum in Diever. In het park is 130 kilometer aan wandelpad, dus je kunt er blijven ontdekken. Wij liepen zo’n 5 kilometer door het bos en over een heidevlakte. Wanneer gaan we weer?

Je vindt in het park: bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden
Activiteiten: wandelen, fietsen en paardrijden
Lees ook: Nationaal Park Drents-Friese wold

Balloerveld, Drentsche Aa

Balloërveld

Wandelen in Drenthe, dat deden wij al vaak bij Balloërveld. Dit prachtige gebied ligt vlakbij Groningen in Nationaal Park Drentsche Aa. In alle seizoenen is het gebied prachtig en geniet je er volop: knalpaars in de zomer, vol paddestoelen in de herfst en mysterieus kaal in de winter. Je vindt bij Balloërveld heide, veenmeertjes, dennenbos, zandverstuivingen én een schaapskooi (lees: lammetjes in de lente!). Het veld wordt doorkruist met een netwerk van zandwegen en karrensporen die hun oorsprong hebben van voor de middeleeuwen.

Je vindt in het park: heide, veenmeertjes, dennenbos, zandverstuivingen, schaapskooi
Activiteiten: wandelen, fietsen en paardrijden
Lees ook: Wandelen op Balloërveld

De Onlanden, Groningen

De Onlanden

Dit prachtige gebied ligt aan de rand van Groningen. Wandelen in Drenthe vlakbij het centrum van Groningen is een mooie combinatie met een stedentrip. Vanuit het centrum rij je er in 6 kilometer naartoe. Je kunt parkeren bij De Onlanderij waar je meteen wat lekkers kunt eten en drinken.Wij komen vaak in de Onlanden want het is een prima start van een fijn rondje (race)fietsen. Maar ook wandelen kan je er absoluut goed. De leukste wandeling in de Onlanden is de Groene 4 Mijl van 6,66 kilometer. Je wandelt een mooie lus langs mooie wilde bloemen, weilanden met Schotse Hooglanders en je ziet er veel soorten vogels. 

Lees ook: Fjällräven Keb Jacket: de ideale outdoorjas

Je vindt in het gebied: water, grasgebied, Schotse Hooglanders en een uitkijktoren
Activiteiten: wandelen, fietsen & met een fluisterbootje varen
Lees ook: Natuurgebieden de Onlanden vlakbij Groningen

Evertsbos Drentsche Aa

Evertsbos

Het Evertsbos is 160 hectare groot en heet officieel ‘Boswachterij Anloo’ en is eigendom van Staatsbosbeheer. Wij wandelden in de herfst in het Evertsbos en genoten er volop van de vele (rode!) paddestoelen. Ook in de zomer moet het er geweldig zijn als de heide in bloei staat. Onze wandeling start dichtbij een meertje en leidt ons via een breed zandpad over een open vlakte naar een heidegebied. Tijdens de wandeling spotten we een hunebed en een oorlogsmonument. Het laatste stuk lopen we door een bos, dus zo is 5,5 kilometer wandelen heel afwisselend!

Je vindt in het gebied: heide, bos, open vlakte en een oorlogsmonument
Activiteiten: wandelen & fietsen
Lees ook: Wandelen in het Evertsbos

Oudemolen Drentsche Aa

Oudemolen

Onze wandeling startte bij molen De Zwaluw waar je een leuk souvenir kunt kopen. Even later duiken we het bos in waarna we via weiland langs water lopen en over een tof bruggetje geleid worden. We later steken het moeras over via een lekker avontuurlijk vlonderpad. Doet me altijd denken aan onze reizen door Scandinavië, want daar loop je vaak over dit soort paden. Onze wandeling eindigt met wandelen door dikke lagen modder, iets om rekening mee te houden in natte periodes. Het laatste stuk van deze wandeling was het eerste stuk van de wandeling bij de Gasterse duinen. Twee totaal verschillende gebieden die je vanaf dezelfde parkeerplaats ontdekt. Leuk!

Je vindt in het gebied: onverharde (modder) paden, molen, bos, open vlakte, moeras & een vlonderpad
Activiteiten: wandelen & fietsen
Lees ook: Wandelen bij Oudemolen

Strubben kniphorstbosch Drenthe

Strubben Kniphorstbosch

Onze meest recente keer wandelen in Drenthe is in het gebied met de naam die je snel verkeerd zegt. Sinds 2000 is Strubben Kniphorstbosch het enige archeologisch reservaat van Nederland. Onze wandeling begon tussen de weilanden waarna we het bos in liepen. Bij een open gebied steekt de lucht dramatisch mooi af: love it! Na een kijkje bij een hunebed begint de achtervolging van een stel koeien. Ze lopen gezellig met ons mee, al lopen we wel een eindje om als ze het pad blokkeren. Vrijwel op het einde van de wandeling komen we opeens op een zandvlakte. Wandelen in Drenthe blijft ons verrassen!

Je vindt in het gebied: weilanden, bos, hunebedden en grafheuvels, zandvlakte
Activiteiten: wandelen & fietsen
Lees ook: Wandelen bij Strubben Kniphorstbosch

Een extra tip in het zuiden van Drenthe: wandelen rond het Blauwe Meer!

Meer leuks in Nederland

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

18 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Saskia

Lijkt me zalig te wandelen in Drenthe. Ligt hier erg uit de richting maar als we in Centerparcs zijn in deze regio geniet ik altijd extra van de natuur.

Wanda

Wij wandelen ook regelmatig in Drenthe en ben het dan ook helemaal met je eens, wat een prachtige provincie is het! Van je lijstje kan ik Gasterse Duinen, Balloërveld en het Evertsbos afstrepen, maar de rest staat zeker nog op ons lijstje om met eigen ogen te gaan ontdekken.

Linda

Leuk! Wij gaan binnenkort een paar dagen naar Drenthe en verblijven in de omgeving van het Drents Friese Wold En dwingelderveld, die laatste ken ik al, het Drents Friese Wold is nieuw voor ons. Ik vind Drenthe fantastisch en wandel er graag. Ik ga je artikel zeker onthouden, want wij komen zeker nog vaker naar Drenthe!

Frank

Mooi lijstje! Ik zie dat je vooral in het noorden van de provincie bent geweest. Het is daar schitterend! Ga je iets naar het zuiden, dan zijn daar ook enkele prachtige en minder bekende gebieden, zoals het Mantingerveld en het Bargerveen. Of de omgeving rond de Havelterberg, geweldig!

Aniek

Ik heb een paar weken geleden een wandeling gemaakt vanuit Hoogeveen. Maar het Drents-Friese Wold vind ik eigenlijk nog mooier 🙂

Anne - DitisAnne.nl

Oh mooi lijstje! Ik ben nog nooit echt in Drenthe geweest maar het staat wel op mijn lijst dus ik ga deze wandelingen zeker onthouden!

Mirre

Ik kom ook altijd graag in Drenthe. Je kunt er zo heerlijk eindeloos dwalen over de heidevelden en door de bossen, soms kom je geen hond tegen. Heerlijk die eindeloze natuur! Je hebt me geïnspireerd om weer nieuwe plekken te ontdekken. Dankjewel!

Jacoba

Wat een mooie lijst met wandelingen! De Gasterse Duinen ken ik van het Pieterpad, supermooi! Het Drents-Friese Wold moet ik nog ontdekken, maar daar loopt het Friese Woudenpad doorheen. Dus daar kom ik over een paar weken #zinin

Janet

Heerlijke regio om te wandelen he, ik ben opgegroeid in Drenthe en vond het echt heerlijk! Er zijn zoveel leuke plekjes om te wandelen.

18
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x