Vanuit onze woonplaats Groningen zijn we zó in Nationaal Park Drentsche Aa, een gebied waar wij graag wandelen. Dit keer deden we de wandeling bij Oudemolen, ik neem je mee!

Oudemolen Drentsche Aa
Oudemolen Drentsche Aa
Oudemolen Drentsche Aa

Oudemolen en de Drentsche Aa

Nationaal Park Drentsche Aa ligt in het noorden van de provincie Drenthe. Oudemolen is een klein dorp met nog geen 100 inwoners en een paar hunebedden. De parkeerplaats bij Oudemolen is ons bekend, waar daar stond onze auto ook toen we gingen wandelen bij de Gasterse Duinen. Daar liepen we aan ’t einde van de zomer toen de heide knalpaars was (aanrader!). Nu wandelen we de andere kant op om een ander stuk van dit mooie gebied te ontdekken. Het gebied is een beekdal en de route loopt grotendeels over onverharde paden. Onze wandeling gaat langs een schilderachtige molen, een moeras en je geniet van prachtige paadjes terwijl de Schipborgse Diep langs de route kronkelt.

Oudemolen Drentsche Aa
Oudemolen Drentsche Aa

Facts van de wandeling bij Oudemolen

Afstand: 8,3 kilometer
Route: wij kruisen regelmatig de blauwe wandelroute van 7 kilometer
Duur: 1:50 uur
Start en einde: parkeerplaats Molensteeg in Oudemolen
Info: de wandeling is vrij eenvoudig, maar de paden zijn wel grotendeels onverhard.
Handig: het gebied kan erg nat en modderig zijn, dus trek goede (waterdichte) schoenen aan.

Oudemolen Drentsche Aa
Oudemolen Drentsche Aa
Oudemolen Drentsche Aa

Molen, bos & open vlakte

Vrijwel meteen kom je bij molen De Zwaluw uit 1837. Je kunt hier een rondleiding krijgen en producten kopen die in de molen gemaakt zijn. Dit is bijvoorbeeld meel of pannenkoekmix. Een leuk aandenken aan je wandeling! Een stukje verderop loop je het bos in. Het duurt niet lang voordat de bomen vervangen worden voor een open vlakte. De winterse kleuren komen bij de knalblauwe lucht prima tot hun recht. Het is bijna jammer als we weer tussen de bomen lopen. Aan de rand van het gebied spotten we een bankje waar je heerlijk kunt genieten van de natuur.

Oudemolen Drentsche Aa
Oudemolen Drentsche Aa
Oudemolen Drentsche Aa

Moeras, vlonderpad & blubber

Wij lopen door en zien even verderop weiland en direct erna moeras. En dan is het Schipborgse Diep opeens heel dichtbij. Een bruggetje brengt ons het water over. Ook zien we aan het roodwitte teken dat het Pieterpad hier langs loopt. We laten het water achter ons en lopen over een vlonderpad over een nat gebied. Even later is ook het pad nat en lopen we door dikke lagen blubber. Gelukkig hebben we goede wandelschoenen aan! Het laatste stuk van de wandeling was het eerste stuk van de wandeling bij de Gasterse duinen. Leuk om dit gebied nu in de winter te zien!

Horeca bij Oudemolen

Tijdens de wandeling tref je geen horeca, dus zorg dat je zelf wat te drinken en drinken bij je hebt. Wij troffen een slimme ondernemer die bij de parkeerplaats koffie, thee, koeken en broodjes gehaktbal verkocht. Bij Herberg de Fazant kan je terecht voor lunch, high tea, diner en wat te drinken.

Oudemolen Drentsche Aa
Oudemolen Drentsche Aa

Activiteiten bij Oudemolen

Aan beide zijden van de weg die van Oudemolen naar Gasteren loopt vind je prachtige natuur. Je kunt in het gebied heerlijk wandelen en fietsen:

Ook vind je Hunebedden D10 en D11 in dit gebied. Deze zijn al minstens 3.000 jaar oud.

Oudemolen Drentsche Aa
Oudemolen Drentsche Aa

Meer natuur in Drenthe

Meer leuks in Nederland

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

16 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Saskia

Oh wauw, vooral die eerste 2 foto’s van dit artikel. GENIETEN!

Wanda

Het gebied rondom de Drentse Aa is echt zo ontzettend mooi, wij raken daar ook niet uitgekeken en willen deze route, misschien eerst de kortere paarse route, dan ook zeker nog gaan lopen dit jaar. Vooral de gevarieerd in deze route lijkt me erg mooi!

Kirsten

Ohh wat een heerlijke plek is dit he? Ik heb hier zoveel gewandeld met onze hond. En met de MTB gereden. Die route ging ook over dat hele smalle bruggetje. Uitdaging om je MTB daarover heen te krijgen. 😉 Op zulke momenten mis ik het om in Drenthe te wonen!

Jacoba

Dat ziet eruit als een mooie route! Ik hou wel van de afwisseling tussen (drassige) onverharde paden, bruggetjes en vlonders, dus deze ga ik onthouden 🙂

Yvonne

Mooi stukje Drenthe! Prachtige foto met die open vlakte, kan zo in een natuurtijdschrift. Voor ons alweer jaren geleden dat we deze wandeling gelopen hebben.

Marcel

Wat een mooie wandeling is dit, ga ik zeker onthouden. Wij zijn in december in Drenthe geweest en hebben veel gewandeld in De Onlanden. Ook zo’n prachtig natuurgebied.

Aniek

Wat is het hier heerlijk wandelen he! Vooral de vlonderpaden zijn zo leuk.

Linda

Wat een mooie wandeling! Ik wil graag nog eens naar de Drentsche AA, maar het is er tot nu toe nog niet van gekomen. Jammer dat Drenthe niet wat dichterbij is haha

16
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x